Глікемічний індекс буряк, гарбуза, моркви

За таким показником, як глікемічний індекс, буряк належить до низького рівня, тобто ГІ у цього продукту нижче 50. Це означає, що її можуть спокійно вживати в їжу діабетики, особи, що дотримують дієту або бажають схуднути, просто піклуються про своє здоров’я.

Але варто зауважити, що цей показник розрахований тільки для даного продукту в сирому вигляді. Термічна обробка, наприклад, варіння овоча, підвищує глікемічний індекс буряків до 65 одиниць. Тут вона вже відноситься до середнього рівня ГІ, і варто задуматися про частоту вживання. А ось у бурякових листя молодого рослини глікемічний індекс всього 15. Але, на жаль, їх вживання не так поширене, хоча вітамінів та інших корисних речовин в листках не менше, чим у бульбах рослини.

Так як бурякові страви дуже популярні і поширені в різних народних кухнях, а овоч багатий корисними компонентами, варто розглянути більш докладно, чому глікемічний індекс для неї так важливий.

Загальне визначення ГІ

Глікемічний індекс (скорочено ГІ) — це показник швидкості розщеплення якого-небудь продукту в організмі. Будь-яка речовина, що входить в їжу, в результаті травлення перетворюється в глюкозу — основне джерело енергії. За основу прийнятий глікемічний індекс глюкози, що дорівнює 100 одиницям. Відповідно, продукти з високим ГІ розщеплюються в організмі швидше.

Даний показник використовується не тільки в медицині, про нього поінформовані люди, які вирішили дотримуватися дієти, особливо при діабеті, і просто особи, що піклуються про своє здоров’я.

Глікемічний індекс буряк, гарбуза, моркви » журнал здоров'я iHealth

Чому важливий показник для продуктів харчування

Продукти з високим глікемічним індексом швидко перетворюються в глюкозу, яка надходить у кров, підвищуючи рівень інсуліну. В результаті калорії витрачаються не на заповнення витраченої протягом дня енергії, а на жирові відкладення. Природно, зайвий жир і надмірна вага не можуть бути корисними. Жирові відкладення в тілі служили нашим предкам додатковим резервом для поповнення енергії в голодний період. Ця захисна функція організму в процесі еволюції не була втрачена, однак тепер надлишок жирових тканин здатний принести не користь, а шкоду. Ось лише основні проблеми, які супроводжують зайвої ваги:

  • підвищений рівень холестерину, що призводить до серцево-судинних захворювань;
  • додаткові навантаження на опорно-рухову систему, як наслідок — зношування міжхребцевих дисків і колінних суглобів;
  • задишка, швидка стомлюваність навіть при малих фізичних навантаженнях;
  • естетичні або соціальні проблеми, пов’язані з зовнішнім виглядом.
За темою:  Чи можна їсти картоплю при цукровому діабеті 2 типу?

Тому для людей, охочих позбавитися від зайвого жиру або запобігти його появі, важливий глікемічний індекс продуктів, які вони регулярно вживають.

Далі варто розглянути, який вплив робить на організм варена або сирий буряк, особливо якщо необхідно дотримуватися дієти.

Глікемічний індекс буряк, гарбуза, моркви » журнал здоров'я iHealth 1

Корисні властивості буряка

Буряк в сирому вигляді містить величезну кількість клітковини, а це речовина завжди супроводжує низькому глікемічному індексі. Справа в тому, що клітковина повільно засвоюється організмом. Тобто її енергія витрачається не на відкладання жирових тканин, а на підтримання життєдіяльності. Тому при дієті вона може стати однією з постійних складових раціону.

Низькому рівню ГІ в сирому буряку супроводжує і великий відсоток вуглеводів, які також йдуть на заповнення енергії. При відносно високій калорійності немає ризику отримати зайві жирові клітини в своєму тілі.

А вживати її варто тому, що до складу входять такі корисні речовини, як:

  • вітаміни В, РР, С;
  • мінеральні речовини (магній, кальцій, йод, залізо, цинк, сірка та ін);
  • лимонна, фолієва, щавлева, яблучна кислоти;
  • амінокислоти;
  • каротиноїди.

Завдяки перелічених компонентів вживання буряка має наступні переваги:

  • поліпшується обмін речовин, травлення, діяльність ШКТ;
  • знижується ризик серцево-судинних захворювань, особливо гіпертонії;
  • відбувається очищення крові і збагачення її гемоглобіном;
  • виявляється благотворний вплив на щитовидну залозу;
  • стимулюється робота мозкових клітин.

Глікемічний індекс буряк, гарбуза, моркви » журнал здоров'я iHealth 2

Крім того, буряк в сирому вигляді має протизастудну ефектом. І вже давно доведено, що її компоненти здатні надавати омолоджуючу дію, знижують процес старіння клітин. Молоде листя буряків при прикладанні до голові здатні знизити головні болі.

Як знизити значення

Показник ГІ залежить не тільки від продукту, але і від способу прийому його в їжу. Вже було сказано, що термічна обробка овочів підвищує його. Тому для зниження глікемічного індексу слід постаратися вживати буряк в сирому вигляді. Користь буде полягати й у тому, що без варіння або смаження в ній зберігається більше корисних речовин.

За темою:  Особенности проведения имплантации у пациентов с сахарным диабетом

ГІ продуктів залежить в першу чергу від вмісту в них вуглеводів. Але ці речовини також можуть бути різними. Існують швидкі вуглеводи — ті, які з високою швидкістю розщеплюються в організмі на глюкозу і відкладаються в жирових тканинах. Буряк, навпаки, містить повільні вуглеводи — в цьому її перевага.

Найпростіший спосіб обробки сирої — це буряк натерти на тертці. Якщо терка велика, то можна вживати отриману масу в сирому вигляді як салат. У таку страву можна додавати безліч інших продуктів з низьким глікемічним індексом. Це можуть бути: білокачанна капуста, гарбуз, редька, свіжі огірки, морква.

Глікемічний індекс буряк, гарбуза, моркви » журнал здоров'я iHealth 3

Сік сирого буряка надає протизастудний дію, знижує апетит, застосовується при запорах. Досить випивати склянку соку перед сном регулярно, і це дасть ефект вже через кілька днів.

Бурякова мезга — відокремлена від соку м’якоть — може застосовуватися для очищення шлунку, кишечника, виведення з організму шкідливих канцерогенів.

Можна брати буряки, і очистивши її від шкірки, і нарізавши на тонкі скибочки. Є безліч рецептів маринованої буряків, при яких вона термічно не обробляється, але поліпшуються її смакові якості.

Глікемічний індекс буряк, гарбуза, моркви » журнал здоров'я iHealth 4

Страви з сирої буряків

Одним з найпоширеніших страв на основі цього овоча в сирому вигляді є салат з морквою і білокачанної капустою. На тертці для корейської моркви натирається 1 буряк середнього розміру, 2 моркви і 800 г капусти. Все перемішується і заправляється 1 ст. л. соняшникової або оливкової олії і 1 ч. л. лимонного соку. Такий салат застосовують при дієті, він корисний для очищення кишечника.

Глікемічний індекс буряк, гарбуза, моркви » журнал здоров'я iHealth 5

Інший рецепт — салат із зеленим яблуком. Для нього слід нашаткувати соломкою 1 буряк, натерти на крупній тертці 1 яблуко, 1 морква, 1 корінь селери і заправити цю суміш оливковою олією з медом і гірчицею.

За темою:  Таблетки для зниження цукру в крові при діабеті 2 типу

Маринована буряк по своїм смаковим якостям нітрохи не поступається вареної. За часом приготування страва займе набагато більше. В якості маринаду можна використовувати яблучний або винний оцет, лимонний сік. При цьому буряк повинна вистояти в маринаді в холодному місці 2 години. Потім її можна вживати як інгредієнт до безлічі страв.

Листя і стебла молодого буряка також широко застосовуються для приготування холодних страв. Так само як і бульби, їх можна маринувати і навіть робити зимові закачування.

Глікемічний індекс буряк, гарбуза, моркви » журнал здоров'я iHealth 6

Протипоказання до вживання

Незважаючи на масу корисних властивостей, буряк має певні протипоказання. В більшості випадків цей овоч нешкідливий, але все-таки варто при деяких хворобах уважніше поставитися до її вживання.

Деякі сорти буряка містять велику кількість цукру, тому їх не рекомендується вживати багато при цукровому діабеті. Цей овоч зазвичай має у своєму складі безліч різних кислот. Підвищений рівень кислотності може бути шкідливий при виразках і гастритах. Сік буряка не можна вживати при ниркових каменях.

Буряк виліковує запори. Однак при діареї її вживання може посилити хвороба.

Деякі люди, схильні до алергічних реакцій, повинні обмежити її вживання.

Але в цілому буряк в сирому вигляді цілком благотворно впливає на організм і є корисним і поживним стравою.