Норма цукру в крові

Кров на цукор норма

Трохи про роль вуглеводів

Навряд чи знайдеться людина, яка добровільно відмовиться від цукру. Тяга до солодкого зародилася не на порожньому місці – без вуглеводів, зокрема, глюкози організму просто не вижити, настільки велика її роль в життєзабезпеченні.

А взятися цукру в крові ніде, крім як з їжі. Так чому ж так змусив рахуватися з собою цукор.

Щоб організм розвивався і жив, йому потрібна енергія, вуглеводи ж її постачають близько шістдесяти відсотків від усіх інших джерел.

Ну так, енергію організм може отримувати з білків, але вони мають велику потребу в якості будівельного матеріалу. Вважається, що використовувати їх як постачальника енергії, все одно, що в грубку підкидати асигнації.

Постачають енергію і жири, але, по-перше, вони служать матеріалом для будови мембран клітин, а по-друге, для отримання з них енергії потрібно витратити велику кількість часу, тоді як глюкоза, що утворюється в процесі складних перетворень вуглеводів, постачає її миттєво.

Зі зниженням надходження глюкози, починають порушуватися всі обмінні процеси, що протікають в клітинах. А найбільше від нестачі вуглеводів важко буде припадати головного мозку. Тому, знаючи ціну цього моносахариду, організм «заготовляє» його про запас, «складаючи» в м’язах і печінці, де вона зберігається як глікоген.

Норма цукру в крові

Але не помиляйтеся, вважаючи, що цукор в крові з надлишком є благо. Однак також неприйнятно, коли глюкози бракує. Для різних вікових груп норма рівня глюкози буде не однаковою.

Допустима норма цукру в крові таблиця за віком (аналіз робиться натще)

Вік Нормальні показники в моль/літр
Від 2 днів до 4,3 тижнів 2,8 – 4,4
Від 4,3 тижнів до 14-річного віку 3,3 – 5,6
Від 14 до 60 4,1 до 5,9
60 до 90 4,6 – 6,4
Старше 90 4,2 – 6,7

Дещо інші значення цукру в крові мають вагітні, що пов’язано з перебудовою гормонального фону в цей період. Тут з’являється резистентність (несприйнятливість) до глюкози інсуліну – гормону підшлункової залози, який є провідником глюкози з крові всередину клітин.

Результатом такого стану буде підвищення глюкози, що досягає значень вище нормальної межі, що називається гестаційним діабетом вагітних.

В більшості випадків симптоми, які вказують саме на діабет вагітних, не проглядаються, а підвищені показники цукру після пологів знову приходять до нормального рівня. Але є загроза патології плоду.

Половина таких жінок через деяку кількість років може отримати другий тип цукрового діабету, так що, стежити за цукром в цій групі доведеться неодмінно.

Гестаційний цукровий діабет діагностується, коли цукор натще буде 6,1 і більш високим при нормі – нижче 5,1 ммоль/л. До того ж він за дві години від часу прийняття глюкози підскочить до 7,8 і вище.

Все-таки, який повинен бути цукор дорослого (не старого) нічим не хворіє людини в одиницях ммоль/л: 3,5 – 5,5 – взята кров з пальця, і 4,0 – 6,1 – у венозній крові.

Норма цукру вночі = 3,9, і це максимум. Через годину після їжі – не повинен бути вище 8,9, а ще через два – не вище 6,7. Показники у дітей в аналогічній ситуації ті ж, що і у віковій категорії осіб.

За темою:  Стеркобілін у калі позитивний - основні поняття, розшифровка аналізу, рекомендації

Але обмінні процеси у дитини відбуваються быстротечнее, отже, не повинно бути хвилювань, якщо цукор крові після харчування у них зросте до 7,0, а потім, через кілька годин, результат аналізу повернеться до норми.

Але необхідно ще сказати, втратити спокій можна не тільки з підвищенням значення цукру (гіперглікемія), але і його малим вмістом в крові (гіпоглікемія).

Перша виникає з причини переважання в меню солодощів, продуктів, багатих вуглеводами. Далі, збільшене накопичення гормонів, які не дозволяють перейти глюкози в цитоплазматическое простір клітин.

Разом з тим, вони ж збільшують розпад глікогену, що знаходиться в м’язах, печінці і заодно стимулюють утворення глюкози з жирової тканини.

Стресові стани, вагітність так само провокують надмірне накопичення в крові глюкози. Те ж спостерігається при інсультах і захворюваннях печінки запального характеру.

Гіпоглікемія підрозділяється на фізіологічну (тобто протікає в здоровому організмі) і патологічну. До фізіологічної гіпоглікемії призводять фізичне перенапруження, лактація та голодування.

Причинами патологічного зниження цукру буде неповноцінне всмоктування вуглеводів у шлунку і кишечнику, неповноцінний переклад вуглеводів в глікоген або порушення утворення з нього глюкози.

Часта причина – алкогольна інтоксикація. Може зустрічатися при лікуванні такими препаратами як гангліоблокатори.

Діабет першого і другого типу

Говорячи про діабеті можна коротко не торкнутися цих двох типів, тим більше, що не всі про них знають. Але спочатку головне – діабет лікується, але не виліковується, тому при найменших ознаках його відразу необхідно звертатися до ендокринолога.

При правильній постановці діагнозу можна дожити до глибокої старості.

Діабет першого типу характеризується недостатнім надходженням інсуліну в кров у зв’язку з проблемами в підшлунковій залозі. Тобто без додавання інсуліну ззовні організм швидко загине.

Так що, цей тип діабету називається ще інсулінозалежний. При другому типі клітини організму не приймають інсулін, залишаються резистентними до нього. А без інсуліну глюкози туди ходу немає.

Симптоми (про них уже йшлося) в обох випадках змінюватися не будуть, але різниця все-таки є – при першому типі людина швидко худне, а при другому – масу тіла різко набирає.

Лікування цих станів різне, тому втручання в процес лікаря просто життєво необхідно.

Показання крові у хворих на діабет

Якщо ранковий цукор крові, взятий до прийому їжі, буде вище 5,5 ммоль/л, потрібна настороженість на предмет діабету. Якщо ж цукор натще перевищує 6,1 (аналіз з пальця) і 7,0 (з вени), діагноз однозначний.

Але аналогічні цифри можливі і в тому випадку якщо аналіз зроблений незабаром після харчування. Тому необхідний контрольна перевірка, яка робиться через пару годин, і тоді діабет підтвердиться, якщо цукор не опуститься нижче цифри 7,5.

Консультація фахівця при таких показниках обов’язкова, оскільки для діабетика оптимальні показники визначатиме тільки він, враховуючи масу тіла, умови праці, супутні захворювання тощо.

За темою:  Показник ШОЕ в крові: визначення, норми та вимірювання

А загальне зниження глюкози у хворого на діабет до цифр, нормальних для здорової людини, може легко призвести до коматозного стану.

Тим більше, що у діабетика рівень глюкози змінюється дуже різко. Тому тут допустима межа буде трохи вище. Але абсолютні цифри встановлюються для кожного хворого індивідуально.

Преддиабета

Це прикордонне стан, при якому людину не можна назвати диабетиком, але і здоровим не назвеш. Пов’язане воно з недостатньою функцією підшлункової залози на предмет синтезу інсуліну.

Гормон виробляється, але в меншій кількості, ніж варто було б. Діагноз преддиабета виставляється, коли після прийняття 75 грам чистої глюкози (так званий тест на толерантність), рівень її в крові пацієнта навіть через кілька годин не опускається нижче 7,8 – 11,0. У здорової людини показники цукру в крові за цей проміжок часу повернуться до повної норми.

Клінічні прояви при підвищенні цукру в крові

Коли глюкоза перевищує в крові нормальний рівень, вона починає притягувати на себе воду з тканин. В результаті хворого буде мучити спрага – основний симптом діабету.

До того ж при її показнику 10,0 ммоль на літр вона починає виділятися через нирки, захоплюючи з собою й воду, що призведе до зневоднення – жага посилюється, з’являється сухість у роті. З сечею губляться важливі електроліти, що разом із зневодненням призводить до головного болю.

Високий вміст глюкози погано відбивається на оболонках нервів – розвивається нейропатія з сильним свербінням і онімінням пальців.

Кінцівки стають холодними на дотик, оскільки з втратою води порушується кровопостачання тканин. Слабшає зір. З боку кишечника – проноси або запори. Розвивається захворювання нирок.

Процес регуляції глюкози

Кількість глюкози повинна зберігатися постійним або в короткий час приходити до норми. Процес цей досить складний і або регулюється центральною нервовою системою (ЦНС), або гормональними залозами.

У першому випадку, коли «парадом командує ЦНС, організм вимагає термінового поповнення енергії, що завжди відбувається в екстремальних ситуаціях.

Уявіть зустріч кішки з собакою – шерсть дибки, поза напружена, готовність до боротьби. Ця реакція відбувається миттєво, як тільки очі побачили подступающую небезпека.

А для боротьби потрібна енергія, яка швидше за все забезпечується глюкозою. Тут же йде сигнал у головний мозок, потім через залозу під назвою гіпоталамус передається в нервову систему, за допомогою якої з кори наднирників відбувається викид адреналіну.

А вже цей гормон стресу змусить швидко поповнити кров глюкозою, витягуючи її з глікогену печінки і м’язової тканини, де вона до пори депонировалась (згадувалося вище). Добу кішка може користуватися цим своєрідним допінгом.

Але потім виснажуються запаси глікогену, а боротьба продовжується і вимагає енергетичного підживлення. Тоді знову через гіпоталамус підуть імпульси до інших залоз, що закінчиться отриманням глюкози з жиру, який починає своє перетворення під впливом норадреналіну.

Але глюкоза, як вже говорилося, повинна увійти всередину клітини, і в даній ситуації для цього потрібно все більше інсуліну. Легко здогадатися, що в результаті тривалого стресу, коли підшлункова залоза вже не зможе виробити достатню кількість цього гормону, цілком імовірно розвиток стійкого цукрового діабету.

За темою:  Що таке ФСГ і за що він відповідає? Підготовка до аналізу та норми ФСГ в крові

Перевірка показників цукру

Не слід пропускати профогляди в поліклініці, де найбільш кваліфіковано визначать вміст цукру в крові і розберуться з діагнозом у сумнівних ситуаціях.

Клінічний аналіз крові досить точно покаже наявність або відсутність цукрового діабету. Кров візьмуть з пальця або вени. Венозна кров направляється в лабораторію на біохімічне дослідження.

Тест на глікований гемоглобін – показує середній вміст цукру в крові протягом тривалого часу (до трьох місяців). Таким шляхом підтверджують або спростовують діагноз діабету.

А при наявності захворювання і лікування проводиться контроль ефективності призначеної дози інсуліну. Кров береться з пальця, дозволяється проводити дослідження і після їжі.

Але все це справа медиків, а що потрібно мати на увазі пацієнтові, щоб результат аналізу виявився достовірним.

Як правильно підготуватися до лабораторного дослідження крові на цукор

Справа в тому, що різні чинники можуть змінити показники глюкози, тому слід дотримуватися кількох нескладних правил. Головне, два-три дні до здачі крові уникати стресовій ситуації і важкої фізичної навантаження.

Не є годин за 8 – 10 перед процедурою (здається кров на цукор натще, і тільки так), і їжа не повинна бути важкою. Виняток – тест з гликированным гемоглобіном, про що вже говорилося вище.

Пити можна, але тільки чисту воду (ніяких газованих напоїв). Протягом доби заборона на алкоголь, з ранку перед походом в лабораторію не рекомендується навіть чистити зуби, а про жувальної гумки взагалі слід забути.

Забудьте і про цигарки за шість годин до здачі крові. Якщо ви п’єте ліки з приводу якогось захворювання, проконсультуйтеся з лікарем, не чи вони сприяють підняттю рівня цукру.

Проконтролювати цукор крові можна і самостійно в домашніх умовах, використовуючи спеціальний апарат – глюкометр. Правда, тестування таким способом не дуже надійно, можливі похибки.

Все залежить від якості тестових смужок, які з часом поступово втрачають свої властивості. Але важливо і дотримання деяких правил. Не забувайте: ретельно помийте теплою водою з милом руки, та добре висушіть їх.

Потім, попередньо вставивши тестову смужку в прилад, проколіть палець і крапельку крові акуратно нанесіть на певне місце смужки. Результат прочитаєте на екрані через кілька секунд.

Не пробивайте палець в одному і тому ж місці, періодично міняйте пальці і руки. Не можна з силою видавлювати кров з ранки – позначиться на результаті.

Пробивайте шкіру не в центрі подушечки, а трохи збоку, буде не так боляче. Кожен хворий на діабет повинен користуватися лише своїм персональним приладом.