Діабет 2 типу: норма цукру в крові, критичний рівень

Показники для діагностування у пацієнта діабету 2 типу і норма цукру в крові здорової людини — питання, які знаходяться в компетенції лікаря-ендокринолога. Люди, у яких діагностовано цукровий діабет другого ступеня, повинні стежити за рівнем глюкози в крові. Тому у пацієнтів виникає питання, якою повинна бути норма цукру при діабеті 2 типу, які продукти потрібно їсти і як повинно бути побудоване харчування, щоб показник залишався на встановленій оцінці. Враховуючи, що захворювання серйозне, займатися самолікуванням категорично забороняється, потрібно звернутися до лікаря.

Норма цукру в крові

Завдяки постійним спостереженням і аналізом лікарі встановили, що у здорових пацієнтів цукор знаходиться на таких позначках:

  1. Вранці, до того як людина з’їсть, — 3,9-5 ммоль/л.
  2. Після прийому їжі показник підвищується до 7-8 ммоль/л.

У хворих, які знаходяться в преддиабетическом стані, ці показники трохи інші:

  1. Від 5,5 до 6,1 ммоль/л до їжі.
  2. Цукор після їжі може підвищитися, але не перевищувати позначку в 11 ммоль/л, що є критичним рівнем для даної групи пацієнтів.

Коли у хворих на діабет цукор натще становить 6,1 ммоль/л, діагностика показує другий тип діабету. Аналогічний діагноз ставиться і тим, у кого цукор в крові досягає позначки в 11,1 ммоль/л крові як до їжі, так і після прийому їжі.

Діабет 2 типу — серйозне захворювання, тому норму цукру в крові необхідно жорстко контролювати. Якщо рівень цукру в 11,1 ммоль/л підтверджується і тестами на стійкість до глюкози, потрібно дотримуватися суворої дієти, щоб призупинити руйнівні процеси в організмі.

Діабет 2 типу: норма цукру в крові, критичний рівень » журнал здоров'я iHealth

Рівень глюкози при діабеті 2 типу

Контроль рівня глюкози — важливе завдання кожної людини, якій поставлено діагноз цукровий діабет. Особливо це стосується діабетика, щоб розуміти, скільки цукру в крові при діабеті 2 типу.

За темою:  Гліформін при цукровому діабеті, для схуднення

Здача аналізу проводиться на регулярній основі, щоб підвищення норми не стало неприємним сюрпризом у вигляді погіршення фізичного стану і загального самопочуття. Робити це потрібно у строки, встановлені лікарем, оскільки навіть сильне перевищення норми може довго не проявлятися.

Проводиться здача аналізу лабораторним методом. Кров можуть брати:

  1. З пальця натщесерце.
  2. З відня, що покаже більш точний результат.

Діабет 2 типу: норма цукру в крові, критичний рівень » журнал здоров'я iHealth 1

Приводами для додаткової здачі аналізів можуть стати:

  • різка втрата ваги;
  • підвищений рівень стомлюваності;
  • сухість у роті;
  • спрага;
  • поліурія.

Перед дослідженням потрібно:

  1. Не чистити зуби.
  2. Не жувати жуйку.
  3. Не приймати медикаментів, тільки за приписом лікаря.

Здавати діабетичний аналіз можна лише через 8-12 годин після того, як людина поїв. Перед забором крові хворий повинен не курити, уникати стресових ситуацій, хвилювань, не вживати алкогольні напої, багато ходити.

Додатково може бути призначено проходження тесту на толерантність до глюкози, що допомагає встановити норму або критичний рівень цукру в крові. Проводиться тест в два етапи:

  1. Спочатку робиться забір крові, потім хворий випиває 75 г розчину глюкози.
  2. Через 2 години кров береться другий раз. Якщо рівень цукру в крові більше 11,1 ммоль/л, діагностується діабет 2 ступеню.

Про те, яким повинен бути рівень глюкози, хворого інформує лікар.

Виникнення цукрового діабету пов’язано з розвитком епілепсії, хвороб щитовидної залози, печінки і гіпофіза, отруєнням організму токсинами і іншими речовинами. Залежно від стану виникає різна ступінь порушення обміну речовин, під час якого організм недостатньо засвоює глюкозу.

Діабет другого ступеня може виникати і при ожирінні, яке викликається обмінними процесами. Тому дуже важливо при діагностиці даного захворювання правильно харчуватися, їсти їжу, підібране лікарем. Часто правильне харчування разом з уколами інсуліну — це основа лікування. Дієтична їжа відмінно допомагає при легкій формі діабету другого ступеня, а при інших доповнюється поєднанням цукрознижувальних речовин.

За темою:  Як знизити цукор в крові при діабеті народними засобами в домашніх умовах

Діабет 2 типу: норма цукру в крові, критичний рівень » журнал здоров'я iHealth 2

Раціон повинен ґрунтуватися на наступних принципах:

  1. Їжа повинна бути енергетично багатою, відповідати потребам людини.
  2. Повинен встановлюватися баланс між споживанням жирів, вуглеводів, білків, щоб не викликати загострення стану хворого.
  3. Їсти потрібно часто — 5-6 разів у протягом дня.
  4. Дієтичне харчування повинно бути спрямоване на те, щоб людина знизив масу тіла, а хвороба не перейшла в більш важку ступінь. Для ефективної втрати ваги потрібно регулярно вживати овочі, здатні викликати насичення. Наприклад, корисними є огірки, томати, капуста, як свіжа, так і квашена, шпинат, зелений горошок, листя салату. При цьому важливо зберегти нормальне функціонування інших органів, зокрема печінки, яка знаходиться в постійному стресі з-за розвитку цукрового діабету.
  5. Хворі повинні регулярно їсти сир, вівсянку, сою, а також інші продукти, в яких багато ліпотропних речовин. Потрібно строго дотримуватися обмежень, що стосуються м’ясних і рибних страв, смажених продуктів, різних бульйонів.

Дієтичне харчування

Варіанти дієтичного харчування у діабетиків вибираються індивідуально для кожного хворого, з урахуванням його стану здоров’я, наявності протипоказань, алергії. Загальна дієта, на основі якої будується раціон, має наступні правила:

  1. Їсти потрібно не більше 200-300 г чорного хліба або інших виробів з борошна.
  2. Супи, відвари, бульйони, зварені з овочів, невеликої кількості м’яса або риби, рекомендується їсти 1-2 рази в тиждень.
  3. Ввести в раціон дієтичні види м’яса — яловичину, телятину, свинину нежирних сортів, кролятину, індичку.
  4. Риба теж повинна бути нежирних сортів, і вживати її потрібно у відварному або заливному вигляді.

Рекомендується вживати в їжу:

  • салати з овочів;
  • гарніри з капусти і картоплі;
  • варені, печені або сирі овочі — морква, буряк, кабачки, редис;
  • макарони, крупи, бобові;
  • яйця в різному вигляді, але не більше двох протягом 1 дня, можуть бути у вигляді омлету або зварені некруто;
  • ягоди, молоко та молочні продукти;
  • соуси, але тільки не гострі;
  • томатні та молочні пюре;
  • соки, чай і каву з молоком, але не більше 5 склянок протягом 1 дня, потрібно враховувати і кількість вживаного супу;
  • відвари шипшини, в яких багато вітамінів.
За темою:  Норма рівня цукру в крові у дітей

Забороняється їсти солодощі, шоколад, прянощі, копченості, соління, жирні страви. До гарнірів можна додавати перець або гірчицю. Хворі повинні відмовитися від вживання алкоголю, родзинок, бананів і винограду. Цукор додавати до напоїв або в їжу можна тільки з дозволу лікаря.