Норма цукру в крові після їжі: чоловіки, жінки, діти

Навігація по сторінці:

Глюкоза є найважливішим моносахаридом, присутність якого в організмі людини є природним і життєво необхідним явищем.

Пов’язано це з тим, що вона активно бере участь у різноманітних біохімічних реакціях, компенсуючи втрати енергії клітинами в процесі життєдіяльності.

Зміст цього моносахариду в крові повинна відповідати нормам, оскільки відхилення можуть сигналізувати про порушення і збої в організмі.

Однак протягом доби цей параметр може суттєво змінюватися, оскільки на нього впливає безліч факторів.

Вплив прийому їжі на цукор у крові

Показник присутності глюкози в кровоносній системі здорової людини може коливатися в межах 3,3-5,5 ммоль/л.

Найменш проблематичним і часто впливає чинником, що обумовлює зміну даного показника, є час доби, а також факт прийому їжі.

У ранкові години, коли людина ще не приступив до сніданку, цукор в крові мінімальний. Аналогічний стан має місце, коли відчувається голод після тривалого проміжку часу з останнього прийому їжі.

Вживання продуктів під час їжі викликає природне насичення крові глюкозою. Параметри її змісту ростуть, що проявиться в даних проведених замірів вже через 60 хв.

Такий ефект забезпечується містяться в продуктах вуглеводами. До того ж в різних стравах їх зміст буде різним.

Оскільки процес перетравлення їжі, що надійшла в ШКТ людини, відбувається досить довго, то навіть через 2 год. можна побачити збільшені параметри вмісту глюкози.

Такі збільшені глікемічний значення не супроводжуються відчутним серйозним дискомфортом, а тому розглядаються як природні.

Важливо, щоб це зростання не відводило показник за межі норм. Якщо підшлункова залоза діє без проблем, то інсуліну, що виробляється буде достатньо, щоб повертати цукор в крові після їжі на рівень норми.

При збоях в глюкозотолерантности або розвитку недуг, наприклад цукрового діабету, збільшений вміст цукру в крові фіксується набагато довше – 3 і більше годин.

При цьому пацієнти починають скаржитися на певні симптоми:

  • різке схуднення на перших етапах, а потім набір надмірної ваги;
  • відчуття постійної і сильної спраги;
  • надмірну втомлюваність, зміна психоемоційного стану;
  • прискорені позиви до спорожнення сечового міхура;
  • зниження чутливості на кінцях пальців верхніх кінцівок.

Особливості зміни показників

Відсутність патологічних процесів або негативного впливу факторів на людину демонструється тим, що зростаюча концентрація цукру досить швидко приходить в норму і повертається до природних параметрами, тобто нижче 5,4-5,5 ммоль/л.

За темою:  Підвищені тромбоцити у дитини - причини, симптоми, лікування і дієта

Інтенсивність росту даного параметра залежить від характеристик прийнятих страв. Наприклад, їжа, багата жирами і вуглеводами в підвищеній кількості, провокує стрибок до 6,4-6,8 ммоль/л.

Це цілком природно. Однак якщо після одночасове проміжку часу показники залишаються високими – 7-8 одиниць і вище, то потрібно звернення до фахівця з метою виявлення можливих проблем із захворюванням на діабет.

Для виявлення причин, що викликали підвищення рівня глюкози, проводиться комплекс діагностичних обстежень. Зокрема застосовується глюкозонагрузочный тест за методом цукрової кривої.

В ході дослідження приймається глюкозний розчин, а потім з певними часовими інтервалами проводяться вимірювання і перевіряється функціонування підшлункової залози.

Зокрема, цікавить питання, як вона компенсує збільшений глікемічний рівень протягом 2-ч часового періоду. Якщо отримані показники 7,8-10,9 ммоль/л, то фіксуються збої в толерантності. Цукровий діабет підтверджується параметрами 11 ммоль/л і вище.

У діагностиці допоможе аналіз крові на глікований гемоглобін. Цей компонент стає результатом зв’язування білка під дією глюкози.

Аналіз дозволяє оцінити по середньому за 3-4 міс. рівню цукру, наскільки даний параметр стабільний і як на нього впливають зовнішні фактори. Визначається також і ефективність терапевтичного впливу.

Зміст через 1 годину

Процес перетравлення їжі пов’язаний з одночасним виробленням інсуліну підшлунковою залозою.

У глюкози з’являється можливість проникнути в клітини, а тому кровоносна система починає насичуватися нею.

Засвоєння поживних компонентів у окремих людей по-різному, проте здоровий стан організму не допускає надмірних коливань.

Після закінчення години з моменту трапези значення цукру може зберігатися рівень 10 ммоль/л, хоча нормою вважається показник, що дорівнює 8,9 одиниць.

Якщо регулярно спостерігається перевищення зазначеної характеристики, то може бути поставлений діагноз преддиабета.

Зміст через 2 години

При вимірюваннях через 2 години після надходження продуктів в організм нормою присутності глюкози в кров’яний масі буде межа значень 3,9-6,7 ммоль/л.

Якщо це обмеження перевищено, то обгрунтовано говорять про підозру на патологічні порушення, обумовлених гіперглікемією:

  • преддиабета при стані 6,8-11 ммоль/л;
  • цукровий діабет, функціональні зміни в роботі підшлункової залози, ендокринні порушення, муковісцидоз, недуги нирок і печінки з хронічним типом розвитку, інсульт, інфаркт – понад 11 ммоль/л.

Цукор після їжі може в деяких випадках опуститися нижче мінімально допустимою по нормі кордону. Таке явище обумовлено гіпоглікемією.

Якщо для чоловіків значення знижуються менше 2,8 ммоль/л, а у жінок менше 2,2 ммоль/л, то цілком можуть підтвердитися симптоми інсуліноми.

За темою:  ПЛР аналіз

Це новоутворення, яке з’являється при продукуванні інсуліну в надмірно високих обсягах. Для отримання уточнених відомостей щодо діагнозу потрібно більш глибоке обстеження.

Статеві та вікові особливості

Якщо з ранку натщесерце, норма вмісту глюкози становить 3,3-5,5 ммоль/л, то у періоди перед черговим прийомом їжі – до обіду або вечері вона може зростати і досягати меж 3,8-6,1 ммоль/л.

Проведені аналізи на наявність цукру можуть показати різні рівні концентрації – нормальну, знижену або високу.

У абсолютно здорових людей, які дотримуються оптимальний стиль життєдіяльності та збалансоване харчування, рівень рекомендованими лікарями приписам розташовується в діапазоні 5,5-6,7 ммоль/л.

Існують деякі особливості, зумовлені віком та статтю пацієнтів. Це пов’язано з різними здібностями щодо засвоєння глюкози.

Зокрема, найбільшою мірою ризики розвитку діабету 1-го або 2-го типу притаманні жінкам. Це обумовлено гормональним станом і впливом засвоюваності холестерину на нормальні показники цукру.

Чоловіки

Для представників сильної половини людства актуальність відстеження глюкози в кровоносній системі після їжі особливо актуальна, починаючи з 45 років. Цей параметр змінюється з віком.

Якщо звичайною нормою є 4,1 5,9 ммоль/л, то для пацієнтів старшого віку (від 60 років) будуть нормальними значення 4,6-6,4 ммоль/л.

Для молодих чоловіків ризики ураження організму цукровий діабет невеликі порівняно з жінками, то з віком ймовірність розвитку цієї недуги істотно зростає.

Жінки

Для чоловічого і жіночого населення показники норми вмісту глюкози однакові. Однак у жінок до 50 років відбуваються зміни гормонального фону, виникає менопауза, що призводить до зростання концентрації.

Проби, взяті по капілярній крові, дають нормальні значення 3,8 5,9 ммоль/л протягом клімактеричного періоду, а з венозної крові — 4,1-6,3 ммоль/л.

Ризик ендокринних порушень обумовлює необхідність регулярних, не менше 2 разів на рік, вимірювань рівня цукру.

Діти

У дошкільному і шкільному віці солодкі продукти є найбільш популярними і затребуваними. Але одночасно і швидкість перетворення вуглеводів в енергію набагато вище.

Тому типові значення норм у цьому віці будуть відхилятися від показників, які притаманні людям старших поколінь. Для дітей до 1 року нормою вважається 2,8-4,4 ммоль/л, а у підлітків до 14-ти років — 3,3-5,6 ммоль/л.

Вплив вагітності

Цей період життя природним чином пов’язаний з гормональними змінами в організмі.

Якщо протягом перших місяців періоду виношування плоду відбувається зниження рівня, то в другому триместрі спостерігається зростання вмісту глюкози.

Вагітним в обов’язковому порядку необхідно відстежувати цукор після їжі і натщесерце. Толерантність оцінюється за венозної та капілярної крові.

За темою:  Підвищений гемоглобін - симптоми, причини, діагностика та лікування

Особливу небезпеку представляє діабет гестаційного типу, який здатний спровокувати важкі пологи, формування цукрового діабету, народження великих дітей.

Якщо у майбутньої мами відсутні проблеми з роботою систем організму, то після сніданку або обіду буде зафіксований показник:

  • 5,33-6,77 ммоль/л, через годину після трапези;
  • 4,95-6,09 ммоль/л після закінчення 2-х годин.

Патологічні зміни рівня цукру

Стан пацієнтів з діабетом 2-го типу передбачає необхідність вживати заходів з приведення показників концентрації до рівня здорових людей.

Для компенсації відхилень потрібно регулярне контрольне відстеження цукру із застосуванням глюкометрів. Зростання рівня глюкози спостерігається у хворих після надходження поживних речовин в організм.

Величина відхилення залежить від ступеня розвитку хвороби і балансу БЖУ в їжі:

  • при хорошій компенсації 7,5-8,0 одиниць;
  • середньому типі розвитку хвороби 8,1-9,0 одиниць;
  • у некомпенсованої формі – більше 9 одиниць.

Результати лабораторного аналізу, що демонструють показники 11-11,1 ммоль/л і вище, підтверджують припущення про підвищення цукру і ризик діабету.

Однак є й інші викликають зміни фактори:

  • серцевий напад;
  • регулярні стреси;
  • зловживання лікарськими препаратами;
  • захворювання Кушинга;
  • надмірна кількість продукованого гормону росту.

Про проблеми може свідчити і знижений рівень глюкози – стан гіпоглікемії. У такому випадку показник до їжі буде менше 3,3 ммоль/л, а після прийому їжі не підніметься вище 5,5 ммоль/л.

Такі процеси обумовлені гормональними збоями, розладами підшлункової залози і в роботі печінки. Низька концентрація глюкози може сигналізувати про кишкових порушеннях, інфекціях, інтоксикації.

У ряді випадків знижена глюкоза присутній у діабетиків, що проходять інсулінову терапію. Мова йде про недотримання дозування призначених препаратів – пропуску в прийомі або вживанні більшої кількості таблеток з цукрознижуючу ефектом.

Дуже часто провокуючим чинником, що викликає гіпоглікемію, виступає неправильне харчування.

Для нормалізації стану і приведення рівня цукру в норму потрібно більш уважний підхід до харчування.

Доцільно виключити надмірне кількість солодких продуктів, борошняних виробів, спиртних напоїв, обмежити прийом їжі з смаженими і жирними продуктами.

Одночасно слід нормалізувати режим активності і відпочинку, наситити день помірними фізичними навантаженнями.