Черв’яки в трісці: фото паразити в трісці небезпечні для людини

При вживанні в їжу риби та продуктів з неї потрібно велику увагу приділяти її якості і обробці.

Якщо вживати неякісну рибу, то в організмі може розвинутися опісторхоз. Це досить серйозне захворювання, що викликається паразитами, яке в першу чергу вражає печінку і жовчовивідні шляхи.

Характер захворювання

Захворювання, яке викликають плоскі черви «описторхис» з класу сосальщиков називається опісторхоз. Це досить поширена серед дітей і дорослих хвороба.

Більше поширення вона має у річках, які населені молюсками і карповими рибами. Розвинутися хвороба у людини може при вживанні в їжу хворий риби.

При такому недугу спочатку уражаються печінка і жовчовивідні шляхи. Хвороба в організмі людини або тварини може протікати досить тривалий час. При цьому хворого постійно переслідують напади. Після чергового загострення настає проміжок затихання.

Хвороба може протікати як у гострій, так і в хронічній формі. Період інкубації становить від 14 днів до 21.

Для захворювання характерні такі симптоми:

  • слабкість організму;
  • сильні болі голови;
  • підвищена температура, яка досягає 38-40 С;
  • розвиток нудоти та блювоти;
  • наявність болю під ребрами праворуч.

Якщо не вживати будь-яких заходів щодо позбавлення від захворювання, то зростає ризик розвитку ускладнення аж до розвитку злоякісних пухлин печінки і підшлункової залози.

Увага! Лікувати опісторхоз за допомогою нетрадиційної медицини заборонено. Це може серйозно нашкодити станом здоров’я.

Причини розвитку опісторхозу

Хвороба розвивається в результаті попадання в організм паразитів.

Збудники хвороби – котяча і сибірська двуустка – являють собою дрібних паразитів ланцетоподібної форми. Довжина їх становить від 8 до 18 мм. Перед попаданням в організм людини або організм тварини вони розвиваються в тілах двох проміжних господарів.

Під час свого розвитку описторхис проходять наступні стадії:

  1. Спочатку протягом двох місяців паразит розвивається і змінюється в тілі молюска. В цей організм він потрапляє з водойми.
  2. Далі сформувалася цекария переселяється в організм другого господаря – риба сімейства коропових. Це може бути короп, лящ, язь та інші види риб цього сімейства. В організмі риби відбувається повторне зміна описторхиса в личинку, яка називається метациркорий.
  3. При попаданні в людський організм паразит поселяється в жовчному міхурі, жовчних протоках, протоках підшлункової залози. За досягнення статевозрілості, через три-чотири тижні, він починає відкладати яйця.
За темою:  Опісторхоз у дітей: симптоми і методи лікування у дітей

В організмі людини описторхис можуть знаходитися досить тривалий час протягом 20-25 років.

Черв'яки в трісці: фото паразити в трісці небезпечні для людини » журнал здоров'я iHealth

Заразити підсумкового носія личинка здатна тільки після шести тижнів розвитку. Однак, якщо в організм людини вона потрапить раніше цього терміну, то ніякого захворювання вона не зможе викликати.

Увага! З усіх станів цього паразита жити і розмножуватися в людському організмі може тільки метацекарий.

Небезпека наявності паразитів в трісці

Сьогодні більшість людей дотримуються думки, що риба з моря не є носієм паразитів.

Вважається, що морська сіль вберігає її від всіляких паразитів. Проте дане твердження є хибним. При проведенні досліджень були знайдені паразити в трісці, скумбрії, горбуші, ставриде, гекко.

В їх організмах були знайдені личинки «Анізакід», які відносяться до класу круглі черви.

Зараження людини цим видом паразитів можливо і від свіжомороженої, і від риби слабкого засолу. Так як личинки досить стійкі до холоду і високій температурі.

Черв'яки в трісці: фото паразити в трісці небезпечні для людини » журнал здоров'я iHealth 1

Уражається шлунково-кишковий тракт, що в результаті призводить до утворення різних виразок і пухлин. При цьому виникає необхідність у хірургічному втручанні.

Також тріска може бути заражена рачками виду Penella. Вони розміщуються в тканинах м’язів. Після того як рачок відклав яйця, він гине і розкладаючись, перетворюється у великий вогнище гнійного запалення.

Особливої уваги заслуговує печінка тріски. Так як паразити в печінці тріски вважаються нормальним явищем. При цьому наявність гельмінтів допускається і в консервах печінки тріски. Обумовлюється це належної термічної обробки в процесі приготування, в результаті якої всі паразити гинуть і стають нешкідливими.

Увага! При купівлі риби на ринку збільшується ймовірність зараження. Так як вона не проходить процес заморозки, а, отже, збільшується ризик того, що в трісці черв’яки залишаться живі.

За темою:  Стрічкові глисти у кішок: фото гельмінтів, симптоми, ознаки і лікування

Як визначити заражену рибу

Опісторхоз небезпечний тим, що його наявність неможливо визначити візуально. Личинки настільки малі, що їх розглянути неозброєним оком не представляється можливим. Для визначення наявності зараження треба провести лабораторні аналізи.

Обстежити рибу на наявність захворювання можна за допомогою наступних методів:

  • паразитологічний;
  • органолептичний;
  • фізико-хімічний;
  • санітарно-мікробіологічний.

Черв'яки в трісці: фото паразити в трісці небезпечні для людини » журнал здоров'я iHealth 2

При паразитологическом методі під бінокуляром досліджуються зразки м’язової тканини. Якщо під час дослідження виявляються мегацеркарии, то язик йде про зараження.

Органолептичний метод підходить за умови, що сильне зараження. При інтенсивному зараженні особина відстає в рості, маса її тіла зменшується, а близько мегацикарий відбувається розростання сполучної тканини.

Фізико-хімічне обстеження ґрунтується на проведенні аналізу хлористого амонію. Він з’являється при проходженні реакції взаємодії соляної кислоти з аміаком, який виділяється в процесі псування рибини. При позитивній реакції варто говорити про те, що черв’яки в трісці є. (На фото ви бачите паразитів в рибі)

У санітарно-мікробіологічних методи проводять обробку м’язової тканини розоловой кислотою. Суть прийому полягає в тому, що при обробці тканини стають рожевими, а живі личинки не забарвлюються.

Вибираючи спосіб дослідження треба враховувати можливість зараження особини та іншими видами паразитів.

Профілактика опісторхозу

Для того, щоб запобігти захворювання гельмінтами від риби треба дотримуватися певних правил.

При вживанні риби в сирому вигляді треба дотримуватися такі умови:

  • Черв'яки в трісці: фото паразити в трісці небезпечні для людини » журнал здоров'я iHealth 3

    Можна вживати рибу, яку виростили в штучних водоймах, за умови її годування штучним кормом, а також проведення її лікування від паразитів.

  • Рибу, виловлену в морі треба з’їсти відразу після затримання або негайно заморозити, а розморозити тільки безпосередньо перед подачею на стіл.
  • Рибу, виловлену в річкових водах, в сирому вигляді не варто їсти, так як практично всі прісноводні мешканці водойм заражені.

Якщо планується вживання риби в готовому вигляді, то при приготуванні діють наступні правила:

  • При приготуванні страви рибу треба варити або смажити близько півгодини.
  • Рибні пироги повинні пропікається як мінімум півгодини.
  • При засолюванні сіль повинна становити близько 14% від сумарної ваги риби. При цьому солити її треба протягом двох тижнів.
  • Риба, що пройшла процес гарячого або холодного копчення також безпечна.
  • В результаті сильної заморозки збудники опистохоза гинуть. Температура при цьому повинна протягом доби підтримуватися на рівні -20 градусів.

Черв'яки в трісці: фото паразити в трісці небезпечні для людини » журнал здоров'я iHealth 4

Прямуючи в Західну Сибір або інший район, де поширений опісторхоз треба пам’ятати, що місцеві жителі мають частковим імунітетом до хвороби.

Людині з непідготовленим організмом варто з побоюванням ставиться до звичаїв вживати рибу в сирому або слабосоленом вигляді.

Також при обробленні ні в якому разі не потрібно годувати сирою рибою або її нутрощами домашніх тварин. Так як вони заразяться самі і будуть поширювати хворобу далі.

Опісторхоз поширюється в результаті звичаїв їсти рибу в сирому вигляді або слабкого засолу. Зверніть увагу на свій раціон харчування і скоректируйте його за необхідності.

Висновки

Для того, щоб уникнути зараження треба купувати рибу в спеціалізованих магазинах. Також важливий сам процес приготування. Теплова обробка повинна бути проведена грунтовно.

Загибель паразитів в рибі викликає вплив низьких температур протягом тривалого часу. Ймовірність зараження при одноразовому вживанні сирої риби висока, але тим не менш вона не є сто процентною. Визначити чи є паразити в трісці небезпечні для людини без лабораторних досліджень неможливо.