Чи небезпечні для людини черв’яки в оселедці?

Одним із шляхів зараження глистами є вживання погано провареної або просмаженої риби. Людина може захворіти дифиллоботриозом (солітер в рибі), опісторхозу, нанофиетозом, клонорхозом, метагонимозом, лигулезом, риштой (личинки в рачках) та іншими. Заражаються глистами не тільки люди, але й домашні улюбленці. У рибі може бути, наприклад, котячий сосальщик. Купання у відкритих водоймах, особливо з прісною водою також сприяє зараження глистами. У водойми можуть потрапити фекалії тварин і людини, тому риба вважається найбільш благодатним грунтом для розмноження і розвитку різних паразитів, літня спека тільки сприяє цьому.

Порада: з особливою обережністю слід вживати рибу, яка не піддається термічній обробці. Мова йде про солоної та копченої риби.

Оселедець – частування або джерело глистових інвазій?

Різні страви з оселедця є традиційними ласощами (не для гурманів, звичайно, а для більшої частини населення нашої країни). Оселедець – недорога смачна риба. Солона оселедець вважається хорошою закускою під горілку, а особливо смачно її є разом з відвареною картоплею. Риба є цінним джерелом мікроелементів, білка, вітамінів, амінокислот. Оселедець їдять і дорослі, і діти, при цьому ніхто не замислюється, наскільки безпечно вживати її. Риба практично нічим не обробляється, відповідно, і не знезаражується. Черв’яки, розмножуються і розвиваються в оселедці, передаються людині при поїданні зараженої риби. При невеликому ступені інфікування оселедця важко визначити можна їсти чи рибу, так як немає ніяких ознак зараження.

В ідеалі вся оселедець, яка реалізується через підприємства торгівлі, зареєстровані офіційно, повинна проходити санітарний контроль на наявність паразитів. Однак навіть якщо оселедець, яка лежить на прилавку, і пройшла санітарний контроль, то немає ніяких гарантій, що в неї немає черв’яків. Існують певні норми. Якщо в солоній рибі буде знайдено до п’яти мертвих особин глистів, таку партію оселедця все одно можна виставляти на продаж. Небезпека такої риби полягає в тому, що не вся вона могла бути сумлінно приготовлена.

За темою:  Паразити у дітей: симптоми і лікування

Перед засолюванням або копченням оселедець необхідно заморозити. Невідомо, скільки виробників дотримується даних рекомендацій. У деяких країнах оселедець триденного засолу є найкращим делікатесом. Більша частина такої риби має черв’яків, які небезпечні і для людини.

Копчена оселедець вважається менш небезпечною. Однак при копченні велика частина гельмінтів в рибі не гине. Нагрівання тушки тільки сприяє дозрівання яєць та личинок, так як більша частина черв’яків воліє зволоженому.

Як визначити, що оселедець заражена глистами?

Всі гельмінтози небезпечні для здоров’я людини, тому важливо знати, як виглядає заражена риба, щоб її не купувати. Рекомендації по вибору оселедця наступні:

  • Зябра незаражену риби яскраво червоні. У зараженої або несвіжої риби зябра темні або з незрозумілою структурою.
  • Тушка здорової оселедця пружна. При натисканні на неї пальцем не залишається вм’ятини. На лусці немає ніяких плям.
  • Очі у здорової риби завжди опуклі і ясні. Каламутні очі у оселедця – явна ознака, що риба чимось хворіє.
  • Риба, не придатна до вживання, має неприємний запах гнилі або сірки. Хороша свіжа риба пахне водоймою.

Порада: купувати будь-яку рибу, як в принципі і всі інші продукти, краще в магазині. На стихійних ринках продається риба сумнівної якості.

Що робити, щоб не заразитися глистами?

Якщо планується, що риба не сильно піддаватися термічній обробці, тоді слід перед приготуванням її заморозити хоча б на 12 годин при температурі 24 градуси за Цельсієм нижче нуля. Якщо в морозильній камері встановлена температура -16 градусів, морозити рибу потрібно 36 годин. Такий запобіжний захід дозволить убезпечити себе від деяких паразитів, які можуть жити в оселедця. Після заморозки солити рибу коштує не менше шести днів.

За темою:  Суспензія від глистів для кішок

При чищенні та обробленні оселедця варто звернути увагу на її вид. Паразити можуть жити на слизових оболонках, зябрах, в ікрі, м’язах, молоці, печінці, мозку. Деякі фахівці вважають, що мертві черв’яки в оселедці — це нічого страшного, тому таку рибу можна їсти, не побоюючись за власне здоров’я.

Порада: при потрошінні заражена паразитами оселедця необхідно ретельно вичищати чорну плівку.

Найбільш зустрічаються черв’яки в морській рибі

У оселедця паразитує понад 300 видів глистів. Велика частина з них не небезпечна для людини. Найбільш поширеними хробаками, які зустрічаються в оселедці, вважаються аскаридоподобние глисти. Їх називають анізакидами. Ці черв’яки гинуть при правильному заморожуванні риби. Якщо остання не була заморожена, тоді черв’як з кишок перебирається в м’язову тканину. Далі, людина купує таку оселедець і без усякого побоювання подає на стіл. Черв’як впроваджується в стінку шлунка і утворює там якусь подобу кокона, в ньому він виростає до чотирьох сантиметрів. Діагностувати таку «оселедцеву хвороба» важко. Симптоми:

Чи небезпечні для людини черв'яки в оселедці? » журнал здоров'я iHealth

  • Поява шкірних висипань.
  • Болі в шлунку.
  • Лихоманка.
  • Нудота.

Черв’як в процесі своєї життєдіяльності отруює кров господаря. Діагностувати такий гельмінтоз можна, якщо зробити фіброгастроскопію. Найбільш часто зустрічаються рибні гельмінтози у жителів Японії, де вживання морепродуктів в сирому вигляді вважається традицією.

Оселедець з мертвими хробаками їсти можна. Необхідно ретельно вичищати паразитів при потрошінні. При купівлі риби слід звернути увагу на її зовнішній вигляд. Не рекомендується купувати оселедець на стихійних ринках.