Прозорі черв’яки в червоній рибі: глисти, черв’яки, паразити небезпечні для людини
Суші, роли, салати і делікатесний фарш, приготовані з червоною рибою, набирають все більшу популярність у світі. Гурмани впевнені, що мінімальна теплова і сольова обробка філе зберігають надзвичайно свіжий, ні з чим незрівняний смак морських мешканців. Та й корисні речовини не руйнуються.
Однак подібне ласощі здатне «подарувати» вкушають дивовижні страви людям та інші сюрпризи у вигляді досить серйозних захворювань. Так чи є паразити в червоній рибі, як їх виявити і якими способами попередити зараження?
Які паразити зустрічаються в червоній рибі
Захворювання, що викликаються паразитарними організмами, іменуються гельмінтозами. Основними винуватцями недуг виступають плоскі і круглі черви, що потрапляють в організм людини разом з харчовими продуктами.
Червона риба, що вважається однією з кращих делікатесів, на жаль, не виняток. Вживання цього морепродукта в сирому або неправильно обробленому вигляді може стати причиною досить серйозних отруєнь і станів.
Основними «постачальниками» гельмінтів вважаються форель, сьомга, горбуша і кета. Які трапляються в червоній рибі паразити, небезпечні для людини?
Лентец широкий
Цей паразит відноситься до роду стрічкових черв’яків і викликає захворювання, яке іменується дифиллоботриозом. В червоній рибі ці істоти розташовуються в маленьких капсулах, що нагадують по виду рисове зернятко, з тонкими напівпрозорими стінками.
При руйнуванні оболонки «юні» паразити білого або молочного кольору потрапляють в печінку, м’язи, молоку і ікру червоної риби, починаючи свій цикл розвитку. Довжиною вони досягають до 5,5 см, а в ширину не перевищують 0,3 див.
Увага! Розвиваючись в тілі людини, цей паразит здатний вирости до кількох метрів! Найдовший широкий лентец, зафіксований вченими, був дорівнює 12 метрам.
Симптоми дифиллоботриоза:
- інтенсивна нудота;
- приватні блювотні позиви;
- неприємні відчуття і навіть больові напади в області живота;
- розлад стільця;
- виражене погіршення або поліпшення апетиту.
При тривалій інвазії розвиваються анемічні стани, які характеризуються слабкістю, швидкою фізичної стомлюваністю, зниженням розумової працездатності і іншими симптомами, притаманними анемії. У деяких випадках можлива поява зудить висипу на шкірі.
Увага! Термін життя широкого лентеца в організмі людини може досягати до 15 років.
Трематод (лососевий сосальщик)
Цей паразит живе у лососевих і хариусових родинах риб і провокує захворювання, називається нанофиетозом. Але джерелом зараження може бути не тільки лосось, але і людина, в організмі якого оселилися гельмінти. Цей гельмінт у червоній рибі виглядає, як мікроскопічний хробак грушоподібної форми з прозоро-жовтою або коричневою забарвленням. Розміри паразита мікроскопічні: від 0,5 до 1 мм в довжину і від 0,2 до 1 мм завширшки.
Ознаки ураження трематодами:
- порушення стільця;
- нудота і блювотні напади;
- погіршення або незвичайне поліпшення апетиту;
- збільшення печінки, помітне при пальпації;
- больові відчуття в районі підшлункової залози.
При масованій інвазії або тривалому перебігу захворювання цілком ймовірно приєднання психоневрологічних розладів, найважчим з яких є епілепсія.
Важливо! Чим швидше людина з підозрою на нанофнетоз звернутися до медиків, тим успішніше і швидше подіє лікування, і тим менші руйнування організму завдасть паразит.
Анизакиди
Ці черв’яки з роду нематод (круглих черв’яків) живуть не тільки в червоній рибі, але і трісці, оселедці та деяких інших представників морських глибин. Викликають однойменне захворювання, яке на язиці науковому називається анизакидозом. На відміну від інших шкідливих «побратимів», ці істоти проникають в організм людини у вигляді личинок світло-коричневого або жовтуватого кольору.
Довідка. Черв’яки в червоній рибі можуть перебувати в кількості до 1000 штук в однієї особини!
Черв’яки веретонообразной форми з закругленими хвостами і трьома губами на головному кінці тільця швидко проникають у внутрішні органи і м’язову мускулатуру риби, де продовжують розвиватися і розмножуватися.
У людини цей паразит потрапляє при вживанні морепродуктів, що не пройшли досить інтенсивну теплову обробку, засолювання або копчення. У групу ризику потрапляють люди, що люблять страви з сирої і слабосоленої риби, цінителі суші та ролів.
Симптоматика анизакидоза:
- больові відчуття в епігастрії і клубової області;
- нудота і блювотні позиви;
- шкірні висипання за типом кропив’янки;
- метеоризм;
- порушення стільця.
Важливо! Нерідко захворювання супроводжується підвищенням температури тіла до 38 градусів, а при ураженні анізакидами шлунка, яке провокує закидання жовчі в стравохід, може спостерігатися першіння в горлі, кашель та інші ознаки, схожі з респіраторними інфекціями.
При відсутності лікування це паразитарне захворювання, викликане глистами в червоній рибі, може довести пацієнта до сильної кишкової непрохідності з наступною перфорацією, прориву кишечнику і перитоніту, які, в свою чергу, без хірургічної допомоги призведуть до летального результату.
Трематода Metagonimus yokogawai
Збудником хвороби, іменованої метагонимозом, виступають гельмінти з роду трематод з довжиною до 2,5 мм і шириною до 0,7 мм, тіло яких вкрите невеликими виростами, що нагадують шипи.
Потрапляючи всередину організму, ці паразити заселяються в тонкому кишечнику, де починають активно рости і розмножуватися.
Прояви метагонимоза:
- затяжна діарея;
виражена нудота; - лихоманка;
- шкірні висипання;
- еозинофілія.
Якщо захворювання не лікувати, воно спровокує ентерит, який згодом призведе до більш серйозних ускладнень.
Як виявити паразитів в червоній рибі
На жаль, більшість гельмінтів помітити неозброєному людському оку дуже важко. Але все ж є деякі ознаки, побачивши які вживати червону рибку небажано:
- Невеликі, нагадують припухлості освіти білястого кольору м’якоті, які можна помітити при обробленні.
- Тонкі нитки, черв’яки, виявлені в потрухах.
- В’яле, не надто свіжа на вигляд м’ясо.
- Швидко псуються морепродукти.
- Прозорі черв’яки в червоній рибі, швидше за все, вже мертві, але і тут ризикувати не варто.
У рибі можуть мешкати і досить нешкідливі паразити, які становлять небезпеку для тварин, але не для людини. Наприклад, филометри – істоти червонуватого відтінку довжиною до 5 див Правда, червоні черв’яки в морській рибі не зустрічаються, воліючи прісноводних мешканців.
Заходи профілактики
Головна умова, здатне запобігти потраплянню гельмінтів з риби в організм людини – правильна кулінарна обробка. Щоб м’ясо було безпечним, його потрібно:
- обсмажити;
- відварити;
- прокоптити;
- добре засолити;
- заморозити більше чим на 24 години при температурі -20 градусів.
А любителям страв, у складі яких є свіжа червона риба, можна порадити вибирати тільки перевірені заклади, в яких дотримуються всі кулінарні стандарти, і регулярно проходити медичні обстеження у фахівців.