Солодощі для діабетиків — які можна їсти при цукровому діабеті?

Які дозволяються солодощі для діабетиків? Про цукровий діабет чули всі. Якщо поставити питання звичайній людині, що таке цукровий діабет, він відразу скаже про те, що це хвороба, при якій не можна їсти солодке. І частково прав. Чому частково? Тому що людина має отримувати цукор, це необхідно для життєдіяльності організму. Давайте розбиратися.

Можна їсти солодке при діабеті?

Можна їсти солодке при цукровому діабеті? Організму потрібна глюкоза, так як вона є джерелом енергії. Цукор виробляють з цукрового буряка або цукрової тростини, тобто кінцевий продукт — сахароза. При надходженні в організм вона перетворюється в глюкозу. Завдяки інсуліну, який виробляє підшлункова залоза, глюкоза потрапляє в клітини всього організму (в тому числі і клітини мозку), а також печінку. Печінка перетворює її на глікоген і витрачає на енерговитрати організму.

А як же фруктоза? Вона міститься у солодких фруктах. Вона не залежить від інсуліну і, потрапивши в кров, без його участі проникає в клітини. Здавалося б, питання вирішене для діабетиків, але потрапивши в печінку, вона перетворюється в глікоген, а в жир. Тому фруктоза менш небезпечна для діабетиків. Який висновок можна зробити з усього сказаного? Солодощі при діабеті потрібні, але їх треба їсти з розумом! Потрібно просто розділити солодощі на прості і складні вуглеводи.

Солодощі для діабетиків — які можна їсти при цукровому діабеті? » журнал здоров'я iHealth

Які солодощі можна їсти при цукровому діабеті? До простих вуглеводів належать цукор і фруктоза, які потрапляють у кров уже через 5 хвилин. Складні вуглеводи — борошняні вироби. Для того щоб перетворитися в глюкозу, їм потрібно пройти процес перетравлення в шлунку, а це вимагає часу, тобто різкого підйому цукру в крові не відбудеться. На випадок, якщо цукор у крові різко впаде, і потрібно терміново його підвищити — врятують прості вуглеводи. Тому при діабеті, треба при собі тримати завжди солодощі, наприклад цукерки.

За темою:  Чи можна їсти сало при цукровому діабеті?

Які солодощі можна вживати?

Для діабетиків є спеціальні солодощі. Вони виготовляються на основі:

  • ксиліту;
  • сорбіту;
  • маніта;
  • сахарину;
  • фруктози.

Солодощі для діабетиків — які можна їсти при цукровому діабеті? » журнал здоров'я iHealth 1

Це підсолоджувачі, які з успіхом замінюють сахарозу і фруктозу, але хворим, які страждають ожирінням потрібно врахувати, що вони дуже калорійні. Серед усіх підсолоджувачів сорбіт найсолодший. Найменш солодка — фруктоза.

Як же існувати ласунам в такому розмаїтті солодощів? Їх можна розділити на групи:

  • какао-продукти (глазур, шоколад), креми — жирні солодощі;
  • випічка (тістечка, торти і т. д);
  • соки, компоти, варення з ягід;
  • свіжі ягоди і фрукти.

Діабетикам потрібно запам’ятати, що не можна приймати в їжу солодощі, які одразу всмоктуються і підвищують рівень цукру в крові. Для діабетиків солодке можна придбати в магазині, а можна приготувати і самому будинку. Можна легко приготувати варення, пиріг, кекс, компот і ще багато інших смаколиків.

Солодощі для діабетиків — які можна їсти при цукровому діабеті? » журнал здоров'я iHealth 2

Кілька рецептів для діабетиків

Для людей, які страждають діабетом, можна приготувати багато корисних страв:

  1. Варення можна зварити, використовуючи будь-які фрукти або ягоди, додавши у воду лимон або лимонну кислоту і цукрозамінник.
  2. Кекс. При приготуванні солодкого кексу можна використовувати апельсин, мигдаль (мелений), яйце, сорбіт, лимонну цедру і дрібку кориці. На 100 г меленого мигдалю слід взяти одне яйце і один апельсин. Апельсин слід зварити і приготувати з нього пюре, з’єднати з іншими інгредієнтами і збити блендером. Заповнити форму і відправити в духовку на 40 хвилин.
  3. Компот. Основа — вода із замінником цукру. Для аромату додати гвоздику або цедру лимона.
  4. Мус з апельсинів. З 2 апельсинів і 1 лимона потрібно вичавити сік. У заздалегідь замочений желатин (10г), додати 1 — 2 ст. л. сахаразаменителя. Сік довести до кипіння, а потім з’єднати з желатином і процідити через ситечко. Дати охолонути в холодильнику, збити блендером до піни. Залити у відповідний посуд і подавати.
  5. Солодке для діабетиків. Для цукерок використовується курага і чорнослив, які були висушені без попереднього замочування в цукровому сиропі. Треба обдати окропом сухофрукти, щоб вони стали м’якшими і прокрутити через м’ясорубку. Зліпити з отриманої маси кульки і обваляти в заздалегідь подрібнених горіхах або кокосовій стружці. Відправити в холодильник для застигання.
  6. Скатані кульки з сухофруктів можна до того, як обваляти в горіхах, занурити в заздалегідь розплавлений гіркий шоколад.
  7. Цукерки, приготовані на основі цукрозамінників, впливають на кровотік повільно. Це звільняє хворих на діабет 1 типу, від введення інсуліну, при цьому насичуючи організм корисними речовинами. Цукерки, приготовані вдома, діабетик може є до 3 шт., розподіливши добову норму солодкого на весь день.
  8. Для діабетиків десерти «обманки» дуже добре готувати на основі желатину. Він дає відчуття ситості, швидко наповнює шлунок. Це дуже важливо для діабетика, так як з’являється контроль над апетитом.
За темою:  Лікування цукрового діабету 2 типу народними засобами: рецепти

Що стосується яблук, то багато помиляються, що в кислих сортів яблук цукру міститься менше. Вони кислі за рахунок того, що там більше кислоти.

Солодощі для діабетиків — які можна їсти при цукровому діабеті? » журнал здоров'я iHealth 3

А ось груші діабетик може їсти спокійно, тому що вони багаті цілим рядом корисних речовин. Хімічні елементи, що входять до складу груш, корисні при аритмії, м’язової втоми і ослабленому організмі. Клітковина, що міститься в грушах, допомагає роботі кишечника. Але на порожній шлунок її краще не їсти, так як відбудеться здуття кишечника і сильне газоутворення.

Апельсини можна спокійно використовувати як в свіжому вигляді, так і при приготуванні солодощів. В них міститься клітковина, вітамін А, калій, фолієва кислота, кальцій, мідь, залізо, цинк.

Персики теж підійдуть для приготування десертів і компотів.
Грейпфрут можна спокійно вживати. Речовина, що міститься в них — нарингін — дуже корисне для зниження цукру. Тільки важливо знати, що з деякими лікарськими препаратами він не сумісний, тому при паралельному прийомі медикаментів потрібно проконсультуватися з лікарем.

Особливості харчування фруктами

Категорично не можна їсти сухофрукти з:

  • бананів;
  • інжиру;
  • ананасів;
  • вишні;
  • папайї;
  • гуава;
  • авокадо.

У обмеженій кількості можна використовувати:

  • родзинки — за день 1 ст. л.;
  • фініки — 1 шт. в день.

Можна:

  • груша — чудовий дієтичний фрукт, який корисний діабетикам, так як підвищує імунітет;
  • курага містить залізо, калій, магній;
  • у чорносливу містить глікемічний індекс.

Компоти і киселі можна варити з яблук, апельсинів, гранатів, айви, груш, сливи, смородини, суниці, журавлини, малини.