Оладки з картоплі: простий рецепт, з кабачками, з печінкою

Оладки з картоплі — смачно, ситно і бюджетно

Картопля – другий хліб. Оладки з нього – калорійний сніданок. Ситості вистачає до обіду.

Покроковий рецепт

Які продукти будуть потрібні:

  • картопля для варіння — 350 г;
  • сире яйце (близько 60 м);
  • спред — 75 г;
  • 35 г борошна грубого помелу;
  • NaCl, ароматичні спеції — за 1/7 чайної ложечки.

На готування доведеться витратити 45 хвилин.

Енергетична цінність: 160 ккал.

Як робити оладки з сирої картоплі:

  • бульби очистити, подрібнити;
  • добре віджати рідину;
  • покласти яйце;
  • додати спеції, борошно;
  • з’єднати з яйцем;
  • у посуд для смаження вилити масло, дати розігрітися;
  • розливний ложкою набирати тісто, акуратно класти на сковороду;
  • на середньому вогні підрум’янити до світло-жовтого кольору;
  • викласти на серветку для видалення зайвого жиру;
  • подавати з часниковим або сливово-томатним соусами.

Часниковий соус

Необхідні продукти:

  • сметана 15 % жирності — 100 мл;
  • 2 зубці часнику;
  • чорна сіль, ароматні приправи — по 1/8 ч. л.

Витрачений час: 25 хвилин.

Енергетична цінність: 98 ккал.

Технологія:

  • очищений часник дрібно нарізати;
  • з’єднати з іншими інгредієнтами;
  • збити віночком або блендером.

Сливово-томатний соус

Потрібно:

  • 135 г томатів;
  • 135 г кислої сливи;
  • чорна сіль — пів чайної ложки;
  • половина столової ложки цукру;
  • прянощі — на кінчику ножа;
  • трохи кропу, петрушки, коріандру, базиліка (хто що любить).

Готувати потрібно 10 хвилин.

Калорійність: 30 ккал.

Порядок дій:

  • томати, сливу обшпарити окропом;
  • у ягід видалити кісточки;
  • зняти шкірку;
  • пюрировать в блендері;
  • зелень дрібно порізати;
  • додати в пюре, зелень, прянощі, збити.

До речі, картопляний сік, випитий натщесерце, нормалізує кислотність шлунка.

Пшеничне борошно можна замінити житній. Страва стане кисліше. Замість курячого яйця допустимо покласти качине. Воно більш жирне і щільне. Борошно в цьому випадку зменшити вдвічі.

Оладки з кабачків і картоплі

Що знадобиться:

  • білоплідні кабачки — 185 грамів;
  • 3 картоплини;
  • 1,5 ст. л. гречаної муки;
  • одне яйце;
  • 1,5 ст. л. будь борошна грубого помелу;
  • солоні ароматні приправи — 15 г;
  • жир — 60 р.
За темою:  Суп із сочевиці з м'ясом: покрокові рецепти, калорійність

Готувати потрібно 20 хвилин.

Калорійність: 140 ккал.

Як приготувати:

  • з кабачків, картоплі зняти шкірку;

  • подрібнити, віджати сік;

  • додати борошно, прянощі;

  • перемішати;

  • холодний деко змастити олією;
  • акуратно викласти столовою ложкою тісто;

  • запекти до золотисто-коричневого кольору;
  • подавати зі сметаною 15 % жирності.

Кабачковий сік містить вітаміни груп А, В, РР. Його слід випити. Для поліпшення смаку додати сік моркви, селери.

Картопляний сік добре використовувати для приготування супу.

Варимо картоплю для оладок: отримуємо класичний смак

Потрібно:

  • картопля для варіння — 325 грамів;
  • паніровка — 4,5 ст. л.;
  • гострий лук ріпка — одна штука;
  • рослинна олія очищену — 200 мл;
  • чорна сіль — 1/8 чайної ложки;
  • ароматні приправи — 1/8 ч. л.;
  • одне яйце.

Витрачений час: 25 хвилин.

Калорійність: 165 ккал.

Як приготувати картопляні оладки з вареної картоплі:

  • бульби вимити, зварити в шкірці майже до готовності;
  • лук очистити, порізати брусочками;
  • припустити цибулю до світло-коричневого кольору;
  • яйце зварити, нарізати брусочками;
  • картопля остудити, очистити, розім’яти;
  • змішати картоплю, яйце, цибуля, сіль, перець;
  • ложкою брати шматочки тіста, занурювати кожен в борошно або сухарі;
  • на розпечену сковороду вилити масло;
  • смажити на сковороді до красивої скоринки;
  • полити нежирної сметаною або часниковим соусом (попередній рецепт).

Калорійність страви можна зменшити, якщо оладки запекти. Лист необхідно зверху накрити папером для випічки. Відварювати картоплю слід у несолоній воді.

Оладки з вареної картоплі з грибами і сиром

Що беремо:

  • 6 бульб картоплі (220 г);
  • печериці, підберезники, підосичники, білі гриби — 125 г;
  • цибуля ріпка — 30 г;
  • сир твердих сортів — 45 г;
  • яйце — одна штука;
  • жир або спред — 125 г;
  • спеції — по 4 г;
  • паніровка — 4,5 ст. л.;
  • верхня частина гілочок ароматної зелені (кріп, петрушка).

Готувати слід 45 хвилин.

Енергетична цінність: 170 ккал.

Діємо по порядку:

  • картоплю відварюємо в шкірці, остуджуємо, очищаємо;
  • гриби доводимо до кипіння, відкидаємо на друшляк, ріжемо;
  • лук очищаємо, нарізаємо брусочками, припускаємо до світло-жовтого кольору;
  • яйце варимо, нарізаємо брусочками;
  • подрібнюємо сир;
  • з’єднуємо картопля, гриби, цибуля, яйце, сир;
  • кладемо сіль, перець;
  • формуємо коржі, обвалюємо в сухарях;
  • розжарюємо сковороду з маслом;
  • викладаємо коржі, смажимо до світло-жовтого кольору;
  • перед їжею поливаємо нежирної сметаною або грибною підливою і прикрашаємо зеленню.
За темою:  Півень у вині (по-французьки, по-бургундськи): рецепти з фото

Грибний соус (підлива)

Необхідні продукти:

  • грибний відвар — 250 мл;
  • прянощі — 15 г;
  • житнє борошно грубого помелу — 1,5 ст. л.

На приготування буде потрібно 3 хвилини.

Калорійність: 76 ккал.

Технологія приготування:

  • грибний бульйон процідити;
  • додати сіль, перець;
  • на розпеченій сухій сковороді обсмажити борошно до світло-коричневого кольору;
  • влити відвар, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудок;
  • після загустіння зняти, остудити.

Грибний бульйон слід використовувати для приготування супу. Гриби підійдуть свіжі або сушені (1/4 від маси сирих). Сушені перед приготуванням витримати 2 – 3 години в кип’яченій воді.

Оладки можна запекти. У цьому випадку тертим сиром посипаються викладені на деко коржі. Страва готова, коли розплавиться сир.

Печінкові оладки з картоплею — знайоме всім поєднання

На столі повинні бути:

  • печінка яловича — 200 г;
  • картопля — 220 г;
  • цибуля ріпка — 1 шт.;
  • яйце — 1 шт.;
  • вершки 10 % — 100 мл;
  • сіль, пряні трави — по 1/4 чайної ложки;
  • жир — 50 р.

Страва готується 45 хвилин.

Енергетична цінність: 180 ккал.

Варіант 1

Як готувати:

  • прибрати плівки з печінки, подрібнити блендером;
  • охолоджені варені бульби картоплі очистити, розім’яти;
  • яйце зварити, порізати брусочками;
  • лук очистити, порізати брусочками;
  • печінку і цибулю збити в блендері, поперчити;
  • картопля, вершки, яйце з’єднати, посолити;
  • сковороду змастити жиром, виливати ложкою на сковороду печінковий тісто;
  • смажити з 2 сторін;
  • викласти оладки на паперову серветку;
  • на кожну оладью з печінки викласти ложку картопляного пюре, розрівняти;
  • їсти з соусом «майонез».

Варіант 2

Технологія виготовлення:

  • підготовлену печінку кип’ятити 1 хвилину;
  • картоплю помити, зварити, охолодити, очистити;
  • печінка, картопля, цибуля подрібнити блендером;
  • влити сире яйце і вершки;
  • покласти сіль, перець;
  • розпечену сковороду змастити маслом;
  • ложкою викладати тісто, смажити до рум’яної скоринки з двох сторін;
  • подавати з соусом «майонез».
За темою:  Молоко з часником: користь і шкода, рецепти від кашлю і глистів

На основі першого варіанту рецепту можна приготувати листкові тістечка. Коржі – оладки з печінки, крем – картопляне пюре. Прикраса – рубана зелень.

Картопляно-овочеві оладки — смачна «дружба»

Необхідні продукти:

  • картопля — 260 г;
  • гарбуз, кабачок, морква — 50 грам;
  • цибуля ріпка — 60 г;
  • невелике яблуко кисле (40 грамів);
  • натертий сир твердих сортів — 30 г;
  • цільнозернові борошно — 4,5 ст. л.;
  • спеції — по 5 г;
  • спред — 50 р.

Витрачений час: 40 хвилин.

Енергетична цінність: 155 ккал.

Технологія виготовлення:

  • яблуко і овочі вимити, очистити, потерти;
  • зайвий сік відцідити;
  • цибулю нарізати брусочками;
  • всі компоненти з’єднати;
  • всипати спеції;
  • на розпечену сковороду налити олію, розігріти;
  • акуратно виливати ложкою тісто, смажити до красивої скоринки;
  • викласти на паперову серветку;
  • подавати з нежирної сметаною.

Скоротити кількість масла і зменшити калорійність можна за допомогою спеціальної силіконової пензлика. Нею змащують сковороду.

Корисні поради

Для випікання підійдуть сковороди з антипригарним покриттям і термоаккумулирующим дном. Кількість масла зменшується. Калорійність знижується.

Чавунні сковороди перед використанням слід прожарити і протерти сіллю. Оладки не будуть пригорати.

Не рекомендується використовувати посуд для приготування інших страв.

Сковороду слід протерти паперовим рушником. Не мити миючими засобами.

При замочуванні бульб картоплі на дні залишається крохмаль. Після сушіння його можна використовувати.