Калорійність солоної сьомги, вареної, запеченої в духовці

Калорійність слабосоленої сьомги, на пару, стейка, відварений і запеченою на 100 гр

Прекрасна представниця сімейства лососевих – сьомга, безсумнівно, повинна зайняти своє місце на столі будь-якої сім’ї. На даний момент ця рибка вважається вишуканим делікатесом з-за її ніжного і приємного смаку. При цьому її калорійність досить середня, а кількість корисних властивостей просто вражає, тому вона підійде для харчування людям будь-якого віку та статури, адже зайвих кілограм з нею просто не набереш.

Саме про те, скільки калорій містить у собі даний продукт і як вибрати найбільш свіжий і смачний примірник і піде мова в даній статті.

Що ж представляє із себе сьомга?

Мало хто не чув про таку рибу, як сьомга. Давно вже звернула на себе увагу, вона походить з того ж сімейства, що і лосось. Можливо, саме тому вона має ще два інших назви, атлантичний або озерної лосось. Але яку б назву не звучало, під ним криється виростає часом до досить великих розмірів риба з дрібної, блискучою лускою. До речі, за її величини очистити рибу від луски досить просто.

Саме тіло рибини нагадує своїми обрисами торпеду, яка була злегка стиснута з боків. Спинка свіжої сьомги трохи поблискує синім або зеленим, але залишилася луска має лише сріблястий відтінок. Свій шлях вона починає в прісних водах, зазвичай тих, що знаходяться на півночі, наприклад, у Норвегії, Фінляндії, Швеції і навіть Росії. В залежності від місця проживання різниться і вагова категорія – лосось може важити як 40 кг, і ледь досягати півтора. Якщо риба після дорослішання вийшла в море або океан, то вона буде набагато більше своїх залишилися в озері родичів.

Що дивно, ця риба змінює своє забарвлення під час нересту, після нього, стаючи дуже пошарпаному. Дуже часто самці в цей період гинуть, але якщо сьомга пережила цей сезон, то її луска буде мати рівний срібний забарвлення.

Будь-яка сьомга корисна для здоров’я?

Вже досить довгий час по телебаченню екологи говорять про велику шкоду норвезької сьомги, яка була вирощена штучно. Її якість у порівнянні з натуральної дикої сьомгою надзвичайно різниться. Але в чому ж справа?

Відповідь тут досить простий: вирощені штучним шляхом особини в розплідниках постійно годуються пігментними добавками, антибіотиками та гормонами росту. Все це негативно впливає на здоров’я людини. Втім, багато в чому якість тут залежить від людського фактора, а саме доброчесності постачальника.

Однак необхідно знати, що практично 95% всієї продається на прилавках магазинів сьомги, було вирощено саме штучно. Але є декілька відмінностей, які допоможуть розпізнати обман:

  1. Уважно огляньте плавці риби. У дикій вони набагато більш розвинені, ніж у штучній;
  2. Луска риби з розплідника набагато більш тьмяна, ніж у її океанічних побратимів;
  3. М’ясо дикої риби повинно мати приємний ніжно-персиковий колір. Якщо ви бачите у особини яскраво-червоне м’ясо, то вона практично точно штучна. Після приготування вона буде залишати сліди від фарби на тарілці;
  4. Уважно дивіться на боки риби: сама по собі вирощена сьомга набагато більш товста, ніж атлантична.

Якщо слідувати цим правилам і вибирати якісну тушку, то шкоди здоров’ю вона не завдасть. Однак від штучної в своєму раціоні харчування краще відмовитися.

Як відрізнити від форелі?

За темою:  Авокадная дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Хто хоч раз у житті купував до столу сьомгу, міг помітити, що даний вид риби досить дорогий. Однак існує ще одна рибка, яку дуже часто за зовнішнім виглядом недосвідчений покупець може прийняти за сьомгу.

Продавцями давно вже було помічено, що дешевша за ціною форель з легкість може бути видана за сьомгу. Саме тому краще знати основні відмінності між цими двома видами риби, щоб не попастися на вудку недобросовісних людей.

Відмінність розміру і забарвлення

В першу чергу подивіться на розмір риби. Стандартно, що продається в магазині тушка сьомги, буде важити приблизно 6-7 кг, при цьому форель лише досягає 4. Якщо покласти їх поруч, то різниця буде достатньо очевидна. Дуже часто самки сьомги набагато більші, ніж самці.

За своїм зовнішнім виглядом сьомга – це досить красива рибка з сріблястим відтінком. Колір м’яса варіюється від рожевого до яскраво-червоного. Досить часто це залежить від періоду, у який вона була спіймана.

Форель ж при цьому має досить строкату луску. Близько спинного плавця вона зазвичай плавно перетікає з зеленого в чорний, а черевце її має білий чи сірий колір. При цьому також придивіться до боків форелі: на них дуже часто є червоні або білі невеликі плями.

Будова тіла

Як вже говорилося раніше, у сьомги форма тіла чимось нагадує торпеду. При цьому форель в обов’язковому порядку повинна мати черевце, якого зовсім немає в її побратима. Наступним важливим відмінністю є голова риби. Оскільки сьомга сама по собі більше, то і її голова набагато більш велика і злегка витягнута. Якщо придивитися до форелі, то можна помітити, що головка у тій маленьких розмірів і округла.

Якщо уважно порівняти ці два види риби, то можна помітити, що сьомга має більш розвинені і довгі передні плавники, і більш велику луску. У форелі вона зовсім маленька.

Насправді сперечатися про те, що ж краще форель або сьомга можна до нескінченності. Смак м’яса у них досить схожий, тому вловити нюанси можуть лише справжні гурмани, але за зовнішнім виглядом відрізнити їх цілком доступно і будь-якому покупцеві.

Харчова і енергетична цінність

Сам по собі атлантичний лосось неможливо назвати абсолютно дієтичної рибкою. При цьому практично будь-яка її обробка, начебто обжарювання, соління, копчення і інших способів приготування лише підвищують її калорійність. Якщо ви стежите за своїм харчуванням, то краще вибирати варіння або приготування на пару. При використанні цих двох способів частка жиру знижується, а риба зберігає значно більше вітамінів.

Сьомга сама по собі досить жирна риба, адже відсоток жиру в ній понад 40. Енергетична цінність свіжої риби досягає приблизно 220 Ккал, а калорійність близько 155. Але при цьому її харчова цінність просто вражає.

Нижче представлена таблиця, яка покаже калорійність і харчову цінність приготовленої різними методами сьомги.

Вид сьомги Калорійність Білки Жири
Солона 203 Ккал 22 гр 12 гр
Слабосолона 202 Ккал 22 гр 12 гр
Сьомга на пару 142 Ккал 20 гр 7 гр
Відварена 150 Ккал 20 гр 2,5 гр
Запечена 211 Ккал 24 гр 14 гр
Стейк з сьомги 200 Ккал 23 гр 12 гр

Як можна побачити з таблиці, сьомга зовсім не містить вуглеводів, тому в якості гарніру для неї краще готувати ті продукти, які допоможуть дотримати баланс харчування.

За темою:  7 причин полюбити тай-бо

Всі корисні властивості

Насправді, якщо говорити про корисні властивості сьомги, то вона розкривається як абсолютно унікальний продукт. Саме в її білках можна знайти ті незамінні для організму амінокислоти, які чудово засвоюються організмом. При цьому, як і будь-який вид риби вона містить у своєму складі риб’ячий жир, який дуже корисний для дітей, адже він допомагає зміцнити зуби і кістки.

Не можна не сказати і про Омега-3 та інших поліненасичених жирних кислотах, які допоможуть людині поліпшити своє самопочуття. Вживання сьомги допоможе знизити високий рівень холестерину, запобігти депресії, а також допомогти роботі серцевого м’яза.

Деякий час тому було доведено, що регулярне вживання сьомги допомагає омолодити організм і запобігти слабоумство. Відбувається це із-за наявності в ньому мелатоніну, який допомагає нормалізувати сон.

Як правильно вибрати?

Коли ви в магазині вибираєте тушку дуже важливо визначити її свіжість. На даний момент придбати її можна в двох варіантах: цільної тушкою або у вигляді філе.

Зябра

Якщо ви збираєтеся купувати рибу цілком, то уважно огляньте її голову. Саме тут знаходяться зябра, які стануть першим помічником при визначенні свіжості риби.
Охолоджена риба не повинна зберігатися не більше двох тижнів, тому при поганих терміни зберігання зябра почнуть видавати смердючий запах. У свіжої сьомги колір зябер буде блідий або червоний, але у залежалась риби він перетвориться в сіро-бурий.

Зовнішній вигляд

Обов’язково перевірте пружність шкіри рибини. Свіжа сьомга обов’язково повинна бути дуже пружною і не деформуватися. Також можна звернути увагу на прозорість очей і вологість хвоста, звичайно, тільки в тому випадку, коли риба купується дуже свіжою. Луска в обов’язковому порядку повинна бути достатньо вологою і не мати ніякої слизу на її поверхні. Якщо є жовті плями, то це стане свідченням окислення сьомги. При купівлі замороженої риби не купуйте ту, в пакеті якої є велика кількість снігу або льоду.

Зовнішній вигляд м’яса

Уважно звертайте увагу на колір м’яса сьомги. Неважливо, чи буде воно насиченого або блідого кольору. Це абсолютно не впливає на смак і залежить лише від місця проживання. Але краще не купувати філе занадто яскравих відтінків, адже тоді є ймовірність купівлі штучної риби. Дивіться на прожилки, які є у філе. Якщо вони білі, то риба була дикою. Це найкраще свідчить про застосування барвників.

Виробники

На даний момент прийнято вважати, що найбільш смачна сьомга привозиться з Норвегії. Однак саме тут існує велика ймовірність придбати штучний екземпляр, а не якісну дику сьомгу. Тому краще всього віддавати перевагу вітчизняним виробникам. Однак і тут існує величезна кількість обманних маневрів, які використовують виробники. Нещодавно Росконтролем були проведені дослідження, які з’ясували, що для збільшення термінів придатності використовуються консерванти, часто у досить великому розмірі. Для копченої і слабосоленої сьомги дуже часто використовується неякісний або вже почав псуватися продукт.

Як правильно зберегти?

Сьомга – це досить швидко швидкопсувний продукт, який треба з’їдати в досить швидкі строки, щоб отримати від неї максимум корисних речовин. Однак, щоб її зберегти потрібно виконати певні вимоги.

Зберігання свіжої сьомги

Сьомгу завжди слід зберігати в холодильнику. Саме це повинно стати основним правилом при зберіганні даного виду риби. Якщо ви купили заморожену рибу, то її варто негайно покласти в морозильну камеру, звичайно, якщо ви не станете вживати її в дуже незабаром. Сьомгу ні в якому разі не можна повторно заморожувати, від цього вона не тільки втратить свою цінність, але і просто зіпсується. Однак якщо риба була придбана в охолодженому вигляді, то її смак і свіжість допоможуть зберегти кілька прийомів.

За темою:  9 ознак нестачі води в організмі
  1. Перед тим як помістити охолоджену тушку в холодильник, помістіть її у велику миску, наповнену заздалегідь приготованими кубиками льоду. Це допоможе зберегти її подальшу соковитість;
  2. Також із збереженням соковитості допоможе сік лимона або яблучний оцет. Якщо ви вирішили використовувати оцет, то загорніть рибін в змочену їм марлю, після чого поставте в холодильник. При використанні ж соку лимона слід лише скропити їм шкіру риби;
  3. Перед тим як поставити сьомгу в холодильник, загорніть її у фольгу або харчову плівку. Також слід тримати її подалі від інших видів продуктів.

Ці нехитрі лайфхаки допоможуть збільшити термін свіжості атлантичного лосося, однак є і певні межі, після яких сміливо можна сказати, що риба зіпсувалася.

Сьомгу ні в якому разі не можна зберігати при кімнатній температурі. Якщо ви залишили її на кухонному столі, то зіпсується вона всього лише через пару годин. Проте якщо вона була покладена в морозилку, то термін її зберігання різко збільшиться до декількох місяців.

Тільки не потрібно заморожувати почав псуватися продукт, так він своїх корисних властивостей і смакових якостей назад не отримає. Найбільш оптимальна температура зберігання -20 градусів.

Однак для охолодженої риби існують свої норми, які свідчать, що така риба може зберігатися в холодильнику не більше 5 днів. Насправді сьомга залишається свіжою лише протягом двох тижнів після її вилову. Тому обов’язково дивіться на термін придатності, адже часто в магазин її привозять вже несвіжої.

Як правильно зберігається копчена і солона риба

Зараз з легкістю можна придбати такий вид сьомги. Зазвичай він продається в вакуумних упаковка. Однак для свіжості даного продукту краще дотримувати наступні правила:

  • не зберігайте її в холодильнику 10 днів. Обов’язково в нерозкритою вакуумній упаковці або в целофановому пакеті, щоб вона не окислилась. Ця порада підходить як для солоної, так і копченої риби (її зберігайте не більше тижня);
  • солону рибу можна замаринувати для збільшення терміну зберігання. Наріжте її шматочками і залийте оливковою олією;
  • у морозильній камері солону рибу можна зберігати протягом 6 місяців.

Про калорійності солоної сьомги можна дізнатися в наступному відео:

Сьомга неймовірно корисна і при цьому дуже смачна риба з наявних. Звичайно, вона повинна бути дикою для цього, тому уважно поставтеся до вибору продукції. Якщо ви будете готувати її на пару або відварювати, то сьомга стане відмінним малокалорійним стравою, який допоможе з схудненням.