Калорійність скумбрії гарячого і холодного копчення, запеченої у фользі в духовці

Скумбрія (копчена, солона, печена, варена): калорійність на 100 гр

Збалансоване харчування включає в себе вживання риби, яка при правильному приготуванні зберігає свої поживні властивості. Скумбрія тому підтвердження, вона калорійна і в той же час її склад багатий на амінокислоти, вітаміни і жири.

Переваги скумбрії як продукту харчування

Якщо вживати м’ясо риби в межах норми, з правильним поєднанням продуктів, то можна отримати необхідну норму білка і насолодитися ніжним смаком страви. Риба чудово поєднується з різними гарнірами, тому є безліч варіацій її приготування.

Філе скумбрії швидко засвоюється, тому тяжкість після такого прийому їжі не загрожує. Такий продукт незамінний в меню кожної людини, незалежно від вікової категорії, адже він містить корисні речовини не менше ніж фрукти або овочі.

Калорійність скумбрії гарячого і холодного копчення, запеченої у фользі в духовці » журнал здоров'я iHealth

Для дітей це бюджетний джерело профілактики рахіту, а для людей похилого віку служить елементом, який зміцнює опорно-руховий апарат. При виборі рибного продукту переваги найчастіше у скумбрії, тому що вона:

  • в доступній ціновій категорії;
  • не містить дрібних кісточок;
  • не вимагає особливих навичок у приготуванні.

Водиться риба переважно в теплих водах: Чорному, Баранцевом і Мармуровому морях, тому здійснює міграцію вздовж узбережжя Європи і Америки.

Необхідність скумбрії в дієтичному меню

Під час дієти важливо отримувати необхідну порцію вітамінів і живильних речовин, від яких залежить стан організму. Харчування повинно бути збалансованим, корисним і не залишати тяжкості після прийому їжі.

В рибі є білки, що сприяють почуття ситості, також розщеплюються жири, які відкладаються на проблемних зонах. Скумбрія в запеченому або відвареному варіанті буде збалансованим прийомом їжі, який не залишить відчуття тяжкості.

Якщо приготувати страву на пару, зберігаються всі його корисні речовини, як гарнір можна використовувати овочі, які поєднуються з рибою. Не всі овочі будуть доречні, наприклад: помідори, редьку або картоплю варто замінити зеленню, капустою та огірками.

Слід уникати вживання риби в копченном або смаженому вигляді, вона містить не потрібний жир, який не принесе користь і може нашкодити організму.

Правильно приготовлена скумбрія — це повноцінне блюдо, здатне не тільки наситити організм вітамінами, але і допоможе не втратити м’язову масу, поліпшить стан шкіри. Рибні дієти триває 7-10 днів, складаються вони з переважного вживання м’яса риби і передбачають втрату 5 кілограм.

Утриматися від додавання скумбрії в дієтичний раціон варто тим, у кого є алергія на морепродукти, або тим, хто схильний до хвороб шлунково-кишкового тракту, так як жирність риби може погіршити стан здоров’я.

Калорійність скумбрії в різних варіантах приготування

Необхідність скумбрії в раціоні викликана її корисними властивостями, середнім рівнем калорійності, швидким приготуванням і доступності у придбанні.

Дієтологи стверджують, що м’ясо риби в рази корисніше, швидше перетравлюється ніж інші види м’яса. Тому таку альтернативу м’яса птиці часто можна побачити в меню ресторану або за домашнім столом.

За темою:  Як прибрати вушка на стегнах з зовнішньої і внутрішньої сторони

Від варіанту приготування варіюється калорійність вживаного страви і рівень корисних речовин, який в ній залишається. Найбільше калорій міститься в копченої і смаженої скумбрії, як і в будь рибі не відповідає правильного раціону харчування.

Якщо вибрати її приготування на пару або запекти, то калорійність відповідно знижується, а корисність зростає.

У наведеній нижче таблиці вказана калорійність продукту в зростаючій формі, яка підтверджує важливість способу приготування риби.

Спосіб приготування: Калорійність на 100 грам:
Сира 191 ккал
На пару 191 ккал
Відварна 211 ккал
Смажена 220 ккал
Копчена 221 ккал

Рецепти скумбрії з мінімальною калорійністю

Калорійність скумбрії гарячого і холодного копчення, запеченої у фользі в духовці » журнал здоров'я iHealth 1 Приготувати смачне блюдо, в якому мінімум калорій і максимум поживних елементів можливе за кількох умов.

По-перше, віддавати перевагу потрібно способом приготування, який краще зберігає корисні речовини продукту. Такою властивістю володіє спосіб приготування на пару або відвареної, всі інгредієнти зберігають вітаміни, смак і не містять шкідливих добавок.

По-друге, по можливості замінити сіль, яка уповільнює метаболізм на улюблені спеції, сік лимона або лайма. Спеції чудово гармонують з рибою, і вона не менш апетитна без солі.

Завдяки цим радам калорійність скумбрії знизиться, а її ніжний смак і корисні компоненти залишаться.

Адже якщо подивитися на її склад, то вона чудове джерело енергії і вітамінів:

  • білки – 18 гр;
  • жири – 13,2 гр;
  • вуглеводи – 0 гр;
  • насичені жирні кислоти – 4,2 гр;
  • вода – 67,5 г.

Під час смаження риби її калорійність зростає, тому що з’являється додатковий жир, який шкідливий для організму.

Тому знизити калорійність такого страви неможливо, щоб не збільшити калорійність їжі не вживайте її з борошняними виробами, картоплею та іншими продуктами, які уповільнюють метаболізм.

В процесі копчення скумбрії додаються елементи, які збільшують жирність і шкідливість такого продукту. Рекомендується уникати частого вживання копченої скумбрії, а також відмовитися від її поєднання з алкоголем.

Корисна скумбрія на пару

Цей рецепт як приклад правильного харчування, який можна подати на будь-який прийом їжі: як друге на обід або ж білковий вечерю. Низькокалорійна страва до складу якого входять корисні мікроелементи і речовини.

В цьому блюді використовуються легкодоступні інгредієнти, що не вимагають особливих навичок для їх приготування:

  • скумбрія (100 р.);
  • суміш перців (1/2 ч. л.);
  • сіль (за смаком);
  • лавровий лист (1 шт.);
  • лимон (пару часточок).

Покрокова інструкція приготування скумбрії на пару:

  1. Для початку необхідно почистити рибу, позбутися голови, плавників і ретельно промити її.
  2. Можна приготувати її цілком або порізати на шматочки, якщо вибираєте варіант приготування цілої риби, то це крок можете пропустити і перейти до наступного.
  3. Натерти рибу сумішшю перців і сіллю, залишити на годину для того, щоб вона повністю просочилася спеціями.
  4. Перекласти в ємність, де вона буде готуватися, а на дно пароварки налити води і додати лавровий лист.
  5. Після чого приготувати на пару під кришкою, за часом це займе до 30 хвилин, не рекомендується більше, інакше риба може бути сухою.
  6. Перед подачею до столу прикрасити часточкою лимона, також за бажанням можна додати гарнір у вигляді овочів.
За темою:  13 невеликих кроків для підготовки фігуру до пляжного сезону

Рецепт смаженої скумбрії

Смажена риба прекрасно підійде до святкового столу, в ній відсутні дрібні кістки, що не утруднить вживання. Риба буде ситним доповненням до різних гарнірів і салатів. Кілька нескладних кроків і скумбрію можна буде подавати до столу.

Інгредієнти:Калорійність скумбрії гарячого і холодного копчення, запеченої у фользі в духовці » журнал здоров'я iHealth 2

  • скумбрія (100г.);
  • сіль (за смаком);
  • перець (за смаком);
  • коріандр (за смаком);
  • борошно (3-6 ст. л.);
  • масло рослинне (3 ст. л.);
  • лимон (пару часточок).

Покрокова інструкція до рецептом смаженої скумбрії:

  1. Скумбрію почистити, позбутися голови і плавців, промити її під проточною водою.
  2. Уздовж черевця розрізати рибу, після чого позбутися від центральної кістки.
  3. Рибу натерти сіллю, поперчити, додати коріандр.
  4. Ретельно скумбрію обмокати в борошні з усіх сторін.
  5. Розігріти сковороду і налити в неї масло, після чого викласти м’ясо риби на розпечену сковороду. З кожної сторони обсмажувати до золотистої скоринки, протягом 2-4 хвилин.
  6. Подавати рибу рекомендується з скибочками лимона і можна додати до неї легкий овочевий салат.

Як приготувати відварну скумбрію

Відварна скумбрія не містить шкідливих жирів і її можна вживати навіть тим, хто дотримується дієтичного харчування. Рецепт містить кілька простих кроків, завдяки яким можна приготувати ситну і смачну скумбрію. Також вона хороша в поєднанні з різними овочами, які можуть привнести страви новий смак.

Інгредієнти:

  • скумбрія (100 г);
  • сіль (1 ч. л.);
  • цукор (1 ч. л.);
  • лавровий лист (2 шт.);
  • лимон (пару часточок).

Покрокова інструкція приготування вареної скумбрії:

  1. Необхідно почистити рибу, позбутися голови, плавників і ретельно промити її.
  2. Поставити воду в каструлі на вогонь, після закипання додати сіль і цукор, кілька лаврових листів, які додадуть аромат.
  3. Додати рибу в киплячу воду, довести до кипіння всі інгредієнти і вимкнути.
  4. Перед подачею рекомендується полити скумбрію лимонним соком, який прискорить її засвоєння.

Як приготувати копчену скумбрію

Копчена скумбрія — без цієї страви не проходить жодне застілля, вона не менш популярна, ніж олів’є. Для цього рецепта необхідно запастися терпінням для того щоб риба вийшла не гірше придбаної в магазині.

Неможливо залишитися байдужим до ароматного запаху і смаку, який розноситься по кухні під час приготування копченої риби.

За темою:  Комплекс вправ для виправлення сколіозу грудного відділу

Інгредієнти:Калорійність скумбрії гарячого і холодного копчення, запеченої у фользі в духовці » журнал здоров'я iHealth 3

  • мінеральна вода для розсолу (1л.);
  • скумбрія (1 шт.);
  • лушпиння від однієї цибулини;
  • цукор (1-3 ст. л.);
  • сіль (2 ст. л.);
  • рідкий дим (1 с. л.).

Етапи приготування копченої скумбрії:

  1. Залити мінеральну воду для розсолу в каструлю, додати до неї лушпиння від цибулі, довести до кипіння, варити протягом 25 хвилин.
  2. Зняти приготовлений відвар з вогню, залишити настоюватися на 11-13 годин, потім додати в готовий маринад рідкий дим, цукор, сіль.
  3. Почистити рибу, відрізати голову і плавники, прибрати тельбухи, промити її ретельно.
  4. Залити скумбрію розсолом, після чого придавити її вантажем, поставити на 2 дні в холодильник для того, щоб вона «перетворювались в дим».
  5. Періодично необхідно перевертати скумбрію для того щоб вона прокоптилася з усіх боків.

Вивчивши корисні властивості скумбрії, її склад, можна зробити висновок, що вона повинна бути в раціоні кожної людини, яка хоче завжди бути в тонусі і вести активне життя незалежно від віку.

Головне не зловживати продуктом, інакше це може негативно позначитися на здоров’ї, а саме на шлунку.

Вибираючи яким способом приготувати рибу, віддавайте переваги варіанту відварити або приготувати на пару. Щоб отримати якомога більше поживних речовин, зберегти корисність морепродукта, уникнути шкідливих добавок у формі додаткового жиру.

Якщо ж вирішили приготувати смажену рибу, то вживайте її в невеликій кількості і не частіше ніж раз в місяць, для того щоб не отримувати зайві калорії, які з’являються в скумбрії під час смаження.

Коли хочете приготувати копчену скумбрію, пам’ятайте про те, що це не повсякденна їжа, а страва святкового характеру, яке шалено смачне, але не саме корисне для здоров’я. Тому не зловживайте таким способом приготування скумбрії в повсякденному житті.

Про калорійності скумбрії розповість професійний спортсмен у наступному відео:

Скумбрія — риба, яку вживають дуже часто і це не дивно, адже вона може бути дуже смачною за умови, що її приготувати правильним рецептом. Також, вона може бути корисним обідом або шкідливої закускою. Як і у будь-якого продукту у неї є свої переваги і недоліки.