Калорійність скумбрії гарячого і холодного копчення, запеченої у фользі в духовці
Скумбрія (копчена, солона, печена, варена): калорійність на 100 гр
Збалансоване харчування включає в себе вживання риби, яка при правильному приготуванні зберігає свої поживні властивості. Скумбрія тому підтвердження, вона калорійна і в той же час її склад багатий на амінокислоти, вітаміни і жири.
Переваги скумбрії як продукту харчування
Якщо вживати м’ясо риби в межах норми, з правильним поєднанням продуктів, то можна отримати необхідну норму білка і насолодитися ніжним смаком страви. Риба чудово поєднується з різними гарнірами, тому є безліч варіацій її приготування.
Філе скумбрії швидко засвоюється, тому тяжкість після такого прийому їжі не загрожує. Такий продукт незамінний в меню кожної людини, незалежно від вікової категорії, адже він містить корисні речовини не менше ніж фрукти або овочі.
Для дітей це бюджетний джерело профілактики рахіту, а для людей похилого віку служить елементом, який зміцнює опорно-руховий апарат. При виборі рибного продукту переваги найчастіше у скумбрії, тому що вона:
- в доступній ціновій категорії;
- не містить дрібних кісточок;
- не вимагає особливих навичок у приготуванні.
Водиться риба переважно в теплих водах: Чорному, Баранцевом і Мармуровому морях, тому здійснює міграцію вздовж узбережжя Європи і Америки.
Необхідність скумбрії в дієтичному меню
Під час дієти важливо отримувати необхідну порцію вітамінів і живильних речовин, від яких залежить стан організму. Харчування повинно бути збалансованим, корисним і не залишати тяжкості після прийому їжі.
В рибі є білки, що сприяють почуття ситості, також розщеплюються жири, які відкладаються на проблемних зонах. Скумбрія в запеченому або відвареному варіанті буде збалансованим прийомом їжі, який не залишить відчуття тяжкості.
Якщо приготувати страву на пару, зберігаються всі його корисні речовини, як гарнір можна використовувати овочі, які поєднуються з рибою. Не всі овочі будуть доречні, наприклад: помідори, редьку або картоплю варто замінити зеленню, капустою та огірками.
Слід уникати вживання риби в копченном або смаженому вигляді, вона містить не потрібний жир, який не принесе користь і може нашкодити організму.
Правильно приготовлена скумбрія — це повноцінне блюдо, здатне не тільки наситити організм вітамінами, але і допоможе не втратити м’язову масу, поліпшить стан шкіри. Рибні дієти триває 7-10 днів, складаються вони з переважного вживання м’яса риби і передбачають втрату 5 кілограм.
Утриматися від додавання скумбрії в дієтичний раціон варто тим, у кого є алергія на морепродукти, або тим, хто схильний до хвороб шлунково-кишкового тракту, так як жирність риби може погіршити стан здоров’я.
Калорійність скумбрії в різних варіантах приготування
Необхідність скумбрії в раціоні викликана її корисними властивостями, середнім рівнем калорійності, швидким приготуванням і доступності у придбанні.
Дієтологи стверджують, що м’ясо риби в рази корисніше, швидше перетравлюється ніж інші види м’яса. Тому таку альтернативу м’яса птиці часто можна побачити в меню ресторану або за домашнім столом.
Від варіанту приготування варіюється калорійність вживаного страви і рівень корисних речовин, який в ній залишається. Найбільше калорій міститься в копченої і смаженої скумбрії, як і в будь рибі не відповідає правильного раціону харчування.
Якщо вибрати її приготування на пару або запекти, то калорійність відповідно знижується, а корисність зростає.
У наведеній нижче таблиці вказана калорійність продукту в зростаючій формі, яка підтверджує важливість способу приготування риби.
Спосіб приготування: | Калорійність на 100 грам: |
---|---|
Сира | 191 ккал |
На пару | 191 ккал |
Відварна | 211 ккал |
Смажена | 220 ккал |
Копчена | 221 ккал |
Рецепти скумбрії з мінімальною калорійністю
Приготувати смачне блюдо, в якому мінімум калорій і максимум поживних елементів можливе за кількох умов.
По-перше, віддавати перевагу потрібно способом приготування, який краще зберігає корисні речовини продукту. Такою властивістю володіє спосіб приготування на пару або відвареної, всі інгредієнти зберігають вітаміни, смак і не містять шкідливих добавок.
По-друге, по можливості замінити сіль, яка уповільнює метаболізм на улюблені спеції, сік лимона або лайма. Спеції чудово гармонують з рибою, і вона не менш апетитна без солі.
Завдяки цим радам калорійність скумбрії знизиться, а її ніжний смак і корисні компоненти залишаться.
Адже якщо подивитися на її склад, то вона чудове джерело енергії і вітамінів:
- білки – 18 гр;
- жири – 13,2 гр;
- вуглеводи – 0 гр;
- насичені жирні кислоти – 4,2 гр;
- вода – 67,5 г.
Під час смаження риби її калорійність зростає, тому що з’являється додатковий жир, який шкідливий для організму.
Тому знизити калорійність такого страви неможливо, щоб не збільшити калорійність їжі не вживайте її з борошняними виробами, картоплею та іншими продуктами, які уповільнюють метаболізм.
В процесі копчення скумбрії додаються елементи, які збільшують жирність і шкідливість такого продукту. Рекомендується уникати частого вживання копченої скумбрії, а також відмовитися від її поєднання з алкоголем.
Корисна скумбрія на пару
Цей рецепт як приклад правильного харчування, який можна подати на будь-який прийом їжі: як друге на обід або ж білковий вечерю. Низькокалорійна страва до складу якого входять корисні мікроелементи і речовини.
В цьому блюді використовуються легкодоступні інгредієнти, що не вимагають особливих навичок для їх приготування:
- скумбрія (100 р.);
- суміш перців (1/2 ч. л.);
- сіль (за смаком);
- лавровий лист (1 шт.);
- лимон (пару часточок).
Покрокова інструкція приготування скумбрії на пару:
- Для початку необхідно почистити рибу, позбутися голови, плавників і ретельно промити її.
- Можна приготувати її цілком або порізати на шматочки, якщо вибираєте варіант приготування цілої риби, то це крок можете пропустити і перейти до наступного.
- Натерти рибу сумішшю перців і сіллю, залишити на годину для того, щоб вона повністю просочилася спеціями.
- Перекласти в ємність, де вона буде готуватися, а на дно пароварки налити води і додати лавровий лист.
- Після чого приготувати на пару під кришкою, за часом це займе до 30 хвилин, не рекомендується більше, інакше риба може бути сухою.
- Перед подачею до столу прикрасити часточкою лимона, також за бажанням можна додати гарнір у вигляді овочів.
Рецепт смаженої скумбрії
Смажена риба прекрасно підійде до святкового столу, в ній відсутні дрібні кістки, що не утруднить вживання. Риба буде ситним доповненням до різних гарнірів і салатів. Кілька нескладних кроків і скумбрію можна буде подавати до столу.
Інгредієнти:
- скумбрія (100г.);
- сіль (за смаком);
- перець (за смаком);
- коріандр (за смаком);
- борошно (3-6 ст. л.);
- масло рослинне (3 ст. л.);
- лимон (пару часточок).
Покрокова інструкція до рецептом смаженої скумбрії:
- Скумбрію почистити, позбутися голови і плавців, промити її під проточною водою.
- Уздовж черевця розрізати рибу, після чого позбутися від центральної кістки.
- Рибу натерти сіллю, поперчити, додати коріандр.
- Ретельно скумбрію обмокати в борошні з усіх сторін.
- Розігріти сковороду і налити в неї масло, після чого викласти м’ясо риби на розпечену сковороду. З кожної сторони обсмажувати до золотистої скоринки, протягом 2-4 хвилин.
- Подавати рибу рекомендується з скибочками лимона і можна додати до неї легкий овочевий салат.
Як приготувати відварну скумбрію
Відварна скумбрія не містить шкідливих жирів і її можна вживати навіть тим, хто дотримується дієтичного харчування. Рецепт містить кілька простих кроків, завдяки яким можна приготувати ситну і смачну скумбрію. Також вона хороша в поєднанні з різними овочами, які можуть привнести страви новий смак.
Інгредієнти:
- скумбрія (100 г);
- сіль (1 ч. л.);
- цукор (1 ч. л.);
- лавровий лист (2 шт.);
- лимон (пару часточок).
Покрокова інструкція приготування вареної скумбрії:
- Необхідно почистити рибу, позбутися голови, плавників і ретельно промити її.
- Поставити воду в каструлі на вогонь, після закипання додати сіль і цукор, кілька лаврових листів, які додадуть аромат.
- Додати рибу в киплячу воду, довести до кипіння всі інгредієнти і вимкнути.
- Перед подачею рекомендується полити скумбрію лимонним соком, який прискорить її засвоєння.
Як приготувати копчену скумбрію
Копчена скумбрія — без цієї страви не проходить жодне застілля, вона не менш популярна, ніж олів’є. Для цього рецепта необхідно запастися терпінням для того щоб риба вийшла не гірше придбаної в магазині.
Неможливо залишитися байдужим до ароматного запаху і смаку, який розноситься по кухні під час приготування копченої риби.
Інгредієнти:
- мінеральна вода для розсолу (1л.);
- скумбрія (1 шт.);
- лушпиння від однієї цибулини;
- цукор (1-3 ст. л.);
- сіль (2 ст. л.);
- рідкий дим (1 с. л.).
Етапи приготування копченої скумбрії:
- Залити мінеральну воду для розсолу в каструлю, додати до неї лушпиння від цибулі, довести до кипіння, варити протягом 25 хвилин.
- Зняти приготовлений відвар з вогню, залишити настоюватися на 11-13 годин, потім додати в готовий маринад рідкий дим, цукор, сіль.
- Почистити рибу, відрізати голову і плавники, прибрати тельбухи, промити її ретельно.
- Залити скумбрію розсолом, після чого придавити її вантажем, поставити на 2 дні в холодильник для того, щоб вона «перетворювались в дим».
- Періодично необхідно перевертати скумбрію для того щоб вона прокоптилася з усіх боків.
Вивчивши корисні властивості скумбрії, її склад, можна зробити висновок, що вона повинна бути в раціоні кожної людини, яка хоче завжди бути в тонусі і вести активне життя незалежно від віку.
Головне не зловживати продуктом, інакше це може негативно позначитися на здоров’ї, а саме на шлунку.
Вибираючи яким способом приготувати рибу, віддавайте переваги варіанту відварити або приготувати на пару. Щоб отримати якомога більше поживних речовин, зберегти корисність морепродукта, уникнути шкідливих добавок у формі додаткового жиру.
Якщо ж вирішили приготувати смажену рибу, то вживайте її в невеликій кількості і не частіше ніж раз в місяць, для того щоб не отримувати зайві калорії, які з’являються в скумбрії під час смаження.
Коли хочете приготувати копчену скумбрію, пам’ятайте про те, що це не повсякденна їжа, а страва святкового характеру, яке шалено смачне, але не саме корисне для здоров’я. Тому не зловживайте таким способом приготування скумбрії в повсякденному житті.
Про калорійності скумбрії розповість професійний спортсмен у наступному відео:
Скумбрія — риба, яку вживають дуже часто і це не дивно, адже вона може бути дуже смачною за умови, що її приготувати правильним рецептом. Також, вона може бути корисним обідом або шкідливої закускою. Як і у будь-якого продукту у неї є свої переваги і недоліки.