Ферментований іван-чай: користь і шкоду для людини

Іван-чай: користь і шкода для організму жінок і чоловіків

Іван-чай — рослина з сімейства кіпрейних. Багато також знають його під іншою назвою — копорскій або російський чай. Напій з цієї рослини був популярний ще в царській Русі та мав попит серед різних верст населення. Найчастіше його пили в монастирях, де звичайний кава і чай були заборонені за збудливої дії. Найбільшою популярністю іван-чай володів у країнах Європи, тому його скуповували в нечуваний кількості — десятками тисяч пудів.

Де ж відшукати і як збирати іван-чай?

Як правило, місцями найбільшого зростання іван-чаю є посушливі степові зони, так як кипрей не любить вологий грунт, а розмножується на великих пустельних територіях під палючим сонцем. Багато могли бачити великі фіолетові квітучі поля на місці, де ще кілька років тому був ліс. Але потрібно пам’ятати, що для заварювання іван-чаю підходить тільки квітка, зірвана в полі.

Прийнято розрізняти степової та лісової кипрей, якого треба уникати. Відрізнити їх досить просто: у іван-чаю дуже довге стебло, у той час як його родич не перевищує 15 см у висоту.

Збирати іван-чай прийнято ще до його цвітіння, яке починається в середині червня. Збір всіх частин рослини може тривати до середини останнього місяця літа, до того як кипрей почне пушіться.

Технологія збирання рослини відрізняється в залежності від часу літнього сезону. Умовно її можна розділити на три стадії:

  1. Збір до початку цвітіння;
  2. Під час цвітіння;
  3. Після зникнення квіток (поява стручків).

До цвітіння збір іван-чаю можна проводити разом з верхівками. Для цього необхідно обхопити стебло рослини внизу (залишаючи при цьому 3-4 пари нижніх листків), а іншою рукою провести уздовж стовбура вгору, тим самим зриваючи все листя і верхівку.

У другому періоді потрібно акуратно обривати квітучу частина зніту. На третьому етапі проводиться збір виключно листя. Технологія схожа з першим варіантів, але верхівку при цьому обламувати не потрібно.

Корисні властивості зніту

  • У ньому міститься велика кількість аскорбінової кислоти, яка сприяє нормалізації роботи імунної системи і продовженню молодості.
  • Складовими компонентами рослини є такі мікроелементи: залізо, магній, калій, кальцій, натрій, мідь і т. д.
  • Сприяє виведенню шкідливих метаболітів і очищенню організму.
  • Може використовуватися в якості антипиретика.
  • Виступає в ролі ощелачивателя крові, відновлює сили при виснаженні природних ресурсів.
  • Знижує негативний вплив терапії, що застосовується при лікуванні онкологічних захворювань.
  • Сприяють підвищенню потенції у чоловіків.
  • Містить в собі невелику кількість рослинного білка, який допомагає (невеликій кількості) організму відновитися після виснажливого дня.
  • Має протизапальну і обволікаючим ефектом, тому його вживання доцільно при розвитку запальних реакцій в шлунково-кишковому тракті (гастрит, коліт, виразка або метеоризм).
  • Чинить седативну дію, тому зменшує симптоматику тривожно-депресивних станів.
  • Покращує процеси кровотворення.
  • Може використовуватися в якості анальгетика при мігрені і болях різної локалізації.
  • Чинить антиоксидантну дію.
  • Надає ефективну дію в якості профілактичного засобу при простатиті.
  • Не містить стимулятори, тому не порушує перебіг обмінних процесів.
  • Сприяє нормалізації артеріального тиску.
  • Виводить токсини при харчовому отруєнні.
  • Зміцнює волосся і нігтьову пластину.
  • Містить ефірні масла, корисні властивості яких зберігаються протягом трьох днів після заварювання чаю.
За темою:  Крем Сellulax для схуднення, властивості, склад, відгуки

Очищаючий і гармонізуючий дію зніту

Чай, приготований з зніту, володіє зміцнюючими властивостями:

  • Покращує роботу імунної системи організму;
  • Сприяє виведенню токсинів;
  • Виводить солі важких металів;
  • Зменшує негативний вплив лікування при онкологічних патологіях.

Ні для кого не секрет, що сучасний ритм життя є основною причиною розладів нервової системи. Постійні стреси, недосипання, перевтома сприяють розвитку неврозів і депресій. Одна чашка іван-чаю допоможе поправити настрій людини, а її систематичне вживання спрямоване на зниження негативної активності нервової системи. По своїй дії щодо седативної дії кипрей можна порівняти з валеріаною.

Таємниці чаю для чоловіків

Вже протягом кількох століть іван-чай вважається рослиною, яка може повернути чоловічу силу. Копорскій чай підвищує потенцію і використовується для профілактики простатиту. Для нормалізації чоловічої сили потрібно вранці і увечері випивати чашку російського чаю з ложкою меду. Для його приготування потрібно 3 столові ложки іван-чаю залити 300 мл окропу і настоювати протягом 5 хвилин.

Жіночі секрети

  • Кипрей здавна використовувався для проведення різних косметологічних процедур. З нього готуються різні маски для обличчя і тіла, лосьйони, спрямовані на очищення, пом’якшення і омолодження шкіри.
  • Чашка свіжоприготованого чаю з медом допоможе розслабитися після напруженого робочого дня та подарує глибокий і спокійний сон.
  • Вітаміни і поживні речовини, що містяться в цій рослині, подарують жінці ідеальну оксамитову шкіру, здоровий блиск волосся і міцні нігті. Тому для такого комплексного впливу можна використовувати ванни з іван-чаєм.
  • Кипрей допомагає усунути запальні реакції на шкірних покривах, його можна застосовувати як засіб для інтимної гігієни.

Приготування чаю Копорского

Приготування чаю з готового збору нічим не відрізняється від звичайного заварювання магазинних чайного листя.

Заготівля сировини здійснюється після його збору. Для цього необхідно заздалегідь приготувати темне місце, в якому не буде підвищеної вологості. Висушувати іван-чай краще всього на нефарбованої папері (тобто газета, навряд чи підійде) протягом 7-10 днів. Після чого зібрати висушене листя і колір і скласти в целофановий пакет або банку і поставити в тумбочку, де зберігається вся бакалія.

Ферментація

Ферментація — досить трудомісткий процес. Для її виконання потрібно вручну скручувати кожен листок між долонями, щоб виходила коротка трубочка. Після цього скручені листя потрібно м’яти в руках до появи соку і їх потемніння. Скручування можна замінити перетиранием листів з використанням терки, м’ясорубки і т. д.

За темою:  Дієта при дисбактеріозі з проносом після прийому антибіотиків

Після отримання цієї потемнілій кашки з великих листів іван-чаю її потрібно укласти в емальовану посудину шаром до 5 см і покрити зверху вологою тканиною. Каструлю потрібно поставити в тепле місце (23026 градусів) для того щоб в листі стався окислювальний процес і вони остаточно потемніли.

Визначити зрілість отриманого збору можна за допомогою почуття нюху. Як правило, він буде пахнути насиченим фруктово-квітковим ароматом. Але якщо температура буде перевищувати зазначену, то листя можуть зіпсуватися і у них з’явитися запах зниклого або перекипяченного чаю.

Більш швидкий спосіб ферментації

Існує ще один спосіб ферментації, для здійснення якого потрібно менше часу. Свіжозібрані листя потрібно укласти в целофанові пакети, а потім помістити їх в морозильну камеру на 8-10 годин. Після заморозки лиття розкладають на клейонку і чекають поки вони втратять свій сік. Потім їх мнуть руками, накривають вологою тканиною і чекають завершення процесу, про який свідчить поява приємного аромату.

Заварювання

Правильно заварений Копорскій чай буде володіти не тільки всіма корисними властивостями, але і приємним терпким смаком, який віддає легким трав’янисто-квітковим ароматом. Найкраще заварювати рослина зніту разом з чорним чаєм. Для цього необхідно змішати сухі листя у співвідношенні один до одного, залити гарячим окропом і настоювати протягом 5-7 хвилин.

На відміну від магазинних чаїв з барвниками, натуральні збори іван-чаю не забарвлюють зубну емаль в жовтий колір, та й вони на порядок смачніше.

Найкращими закусками до іван-чаю будуть такі ж природні та природні солодощі. Краще відмовитися від магазинних тістечок і цукерок, а віддати перевагу більш простим ласощів: меду, горіхів, вяленным і сушеним фруктам, які допоможуть нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту і не затьмарити смак самого чаю.

Особливості зніту

  1. Ще пару століть тому іван-чай посідав друге місце серед продуктів, які заготовляли для експорту в країни Європи. Копорскій чай по своїй популярності не поступався заморським шелкам, килимах, дамаської сталі та золота.
  2. Найбільш густозаселеній територією зніту вважається Росія. Саме ботанічні та географічні особливості розповсюдження цієї квітки не дозволяють вирощувати його в інших місцевостях. Тому лише в цій країні є такі багаті традиції заварювання чаю і маса корисної інформації про його лікувальні ефекти.
  3. Іван-чай завжди стоїть на сторожі природи. Саме ця рослина допомагає відновлюватися місцевості, яка раніше пережила катастрофу. Виявляється, що ефективніше ця рослина росте на місцях, де раніше стався пожежа, була вирубка лісу або якась екологічна катастрофа. Завдяки тому, що кипрей займає собою цілі поля, з часом відновлюється баланс грунту і її мікроклімат.
  4. Вживати іван-чай можна в будь-якому вигляді: напої, компреси, ванни. Деякі навіть перетирають його стовбур і отримують борошно.
  5. Тонізуючу дію зніту можуть змагатися з будь-яким кави і швидкими вуглеводами. Завдяки вмісту аскорбінової кислоти і антиоксидантів він у найкоротші терміни тонізує організм.
  6. Сприяє оздоровленню практично всіх органів і систем.
  7. Іван-чай користується особливою популярністю у людей, які дотримуються активного способу життя. Свіжозварений чай допомагає відновити втрачені сили і наситити організм енергією.
  8. Допомагає побороти шкідливі звички: алкоголізм, тютюнопаління і т. д.
  9. Рослина не втрачає свої корисні властивості при багаторазовому заварюванні, а сам відвар може зберігатися протягом 3 діб і не втрачати свою свіжість.
  10. Найвідомішим рослиною, яке давало чоловікам силу, був кипрей. Він забезпечує профілактику і чудово допомагає при лікуванні простатиту, аденоми простати, порушення потенції. Більш того, цілителі стверджують, що ця рослина може запобігти розвитку злоякісних форм захворювань чоловічої статевої системи.
За темою:  Калорійність вінегрету без масла і без картоплі і з ними

Протипоказання до використання іван-чаю

  1. Незважаючи на те, що іван-чай є природним лікарським засобом, при його використанні також потрібно дотримуватися певної дозування і використовувати лише якісну продукцію, якщо рослина купувалося в аптеці.
  2. Під час вагітності та лактації потрібно порадитися з лікарем про подальше використання іван-чаю.
  3. При вживанні настоянок і чаїв з зніту може виникнути почервоніння, свербіж шкіри, кропив’янка і т. д. Ці реакції є наслідком алергії, тому від подальшого використання напою краще всього відмовитися.
  4. При тривалому (у великих кількостях) вживанні іван-чаю можуть виникати розлади в роботі шлунково-кишкового тракту, тому пацієнтам з хворобами травного тракту краще відмовитися від його застосування до консультації фахівця.

Як кипрей лікує землю?

Завдяки тому, що кипрей може рости практично на будь-якому грунті, його потужна коренева система може забезпечити нормальний ріст рослини навіть на раніше пошкодженої ґрунті. Приміром, іван-чай може розростатися величезними масивами землі, де раніше була пожежа, вырубывались цілі галявини або просто нам місці занедбаної села.

Якщо цілеспрямовано зайнятися висадкою зніту в місцях крутих схилів або по краям ярів, то можна запобігти осипання. Потужна коренева система іван-чаю сприяє закріпленню ґрунту.

Про користь і шкоду іван-чаю ви дізнаєтеся в наступному відео:

Кипрей — чудотворне рослина, застосування якого знайшли практично у всіх галузях господарства, і, мабуть, до кінця так і не розкрили весь потенціал цієї рослини, благотворно впливає на здоров’я людини і стан навколишнього середовища.