Нешкідливі для здоров’я цукрозамінники: натуральні і штучні, які самі хороші

Більшість сучасних людей хочуть бути здоровими, мати хорошу фізичну форму. Багато займаються спортом, інші сидять на дієтах. Саме дієтичне харчування змушує відмовлятися від солодощів і цукру. Його замінюють цукрозамінниками, вони стали дуже популярним продуктом. В даний час з’являється все більше негативної інформації про такі продукти. Чи Так це насправді і який цукрозамінник самий нешкідливий?

Що таке замінник цукру?

Відмовитися від цукру змушують дві причини:

  • стан здоров’я;
  • бажання схуднути.

В основному за станом здоров’я відмовляються ті, хто страждає на цукровий діабет. Більшість не хоче вживати цукор, боячись набрати зайві кілограми. Сильне захоплення солодким часто наганяє велику вагу і потім з’являється ризик захворіти на цукровий діабет. Велике вживання солодощів призводить і до інших захворювань — серцево-судинних, розвитку карієсу, поганого стану шкіри і слизових органів. Після поглинання солодких продуктів починається посилюватися апетит, що з часом призводить до збільшення ваги.

Проблему можна вирішити, відмовившись від цукру в чистому вигляді, використовувати замінники шкідливого продукту. Цукрозамінники можуть бути натуральними і штучними. Перші цукрозамінники стали вживати в їжу під час Першої світової війни, коли запасів цукру не вистачало для потреб населення. Сьогодні продукт став дуже популярний через відсутність енергетичної цінності.

Цукрозамінники надають стравам солодкий смак без використання сахарози. Найкраще засвоюється організмом натуральний цукрозамінник. Однак у нього є істотний недолік — висока калорійність. Майже всі натуральні замінники мають природне походження. До числа натуральних цукрозамінників відносять:

  • сорбіт;
  • фруктоза;
  • стевіозид;
  • ксиліт;
  • тауматин;
  • лактоза;
  • мальтоза;
  • осладин;
  • монеллин;
  • филодульцин.

У список синтетичних замінників цукру потрапили наступні речовини:

  • цикламат;
  • сахарин;
  • аспартам;
  • сукралоза.

У цих речовин низька енергетична цінність, його також називають некалорійним продуктом. На обмін вуглеводів в організмі вони справляють незначний вплив.

Огляд найкращих натуральних замінників цукру

Користь від таких продуктів дійсно велика, а шкода зовсім невеликий. Вже давно стали використовуватися замінники цукру для діабетиків будь-якого типу. У невеликій дозі вони дозволені медиками. У своєму складі вони містять більше 75% натуральних речовин.

За темою:  Дієта на гречці і кефірі для схуднення на 7 днів: результат за тиждень, відгуки, фото

Фруктоза є природним цукром, вона міститься в меді, фруктах і овочах. Вона солодше в 1,2 -1,8 рази чим цукор, її калорійність майже така ж, як і у цукру, але за рахунок солодощі в їжу додають її у мінімальній кількості. Від цього знижується калорійність їжі і ці властивості фруктози дозволяють вживати діабетикам, оскільки вона не підвищує рівень цукру в крові.

Згідно з дослідженнями, фруктоза впливає на рівень тригліцеридів у крові або збільшення маси тіла не більше, чим інші вуглеводи. Якщо її вживати більше норми і бути малоактивним, тоді це зашкодить здоров’ю, Норма в добу фруктози в середньому становить 30-45 гр. Вона має властивість підкреслювати всі достоїнства фруктових і ягідних страв. Її можуть їсти навіть діти, оскільки вона нешкідлива для організму.

Сорбіт міститься в багатьох фруктах і не відноситься до вуглеводів. Засвоїти сорбіт організм, може, без участі інсуліну. За солодощі сорбіт менше цукру в 2 рази, а його калорійність складає 2,4 ккал/р. Вважається, що без шкоди для організму в добу можна вживати 15 гр сорбіту. Якщо споживати вище зазначеної норми, сорбіт може викликати проносний ефект.

Еритрит ще називають «динним цукром», він не викликає підвищення рівня цукру в крові. Виглядає у вигляді кристалів, які не мають запаху, добре розчиняються у воді. Калорійність речовини практично дорівнює нулю. Він не викликає карієс, організм легко переносить навіть надлишковій кількості. Його часто стали комбінувати зі стевією, оскільки обидві речовини дають приємний смак.

Стевія відноситься на сьогоднішній день найпопулярнішим сахарозамінників. Її отримують з однойменного рослини, яка росте в Південній Америці та країнах Азії. Продукт солодше цукру майже в 200 разів, має специфічний трав’янистий присмак. Виробники стевії вже навчилися очищати продукт від аромату трави, тому він майже не має трав’яного аромату. Речовина також називають медовою травою, його вже давно люди навчилися використовувати, щоб привести в норму рівень цукру в крові. У нього немає калорій і він абсолютно безпечний для здоров’я, не має протипоказань.

За темою:  Правильне харчування: меню страв і корисні рецепти ПП на сніданок, обід і вечеря на кожен день, фото

Штучні цукрозамінники

Їх також називають синтетичними підсолоджувачами, оскільки ці речовини не існують в природі. У них є ряд своїх особливостей:

  • низька калорійність;
  • вони не впливають на обмін вуглеводів;
  • при збільшеній дозі дають сторонні смакові відтінки;
  • важко перевірити їхню безпеку.

Сукралоза відноситься до новітніх видів штучних підсолоджувачів. Вона вважається найбільш безпечною речовиною на сьогоднішній день серед цієї групи замінників цукру. Речовина солодше цукру в 600 разів, в ньому немає калорій, воно не підвищує цукор в крові. За смаком вона нагадує звичайний цукор і це є одним з головних гідності сукралози. Вона не втрачає свої якості при термообробці. Результат численних досліджень показав, що продукт абсолютно безпечний для дорослих людей, дітей, вагітних жінок і тварин. Оптимальна кількість добового споживання сукралози 15 мг/кг маси тіла. Вона засвоюється організмом на 15%, і через добу повністю виводиться.

Аспартам солодше цукру в 200 разів, володіє мінімальною калорійністю. З приводу цього замінника досі ведуться суперечки, але поки ніяких підстав для заборони продукту немає. Єдиний мінус аспартама — його не можна піддавати тривалому кип’ятінню або нагрівання. Висока температура змушує його розкладатися. У маркуванні продукту вказується добова доза, якої потрібно дотримуватися, щоб не нашкодити здоров’ю.

Сахарин має гіркуватий присмак, солодше цукру в 450 разів, без калорій. Ще в 70-ті роки було багато чуток і його шкоду для організму. Це змусило вчених провести численні дослідження, і було з’ясовано, що він не шкодить здоров’ю. Добова норма його споживання становить 5мг/кг ваги тіла.

Цикламат не містить калорій і солодше цукру в 30 разів. Він проводиться хімічним шляхом і його можна додавати в процесі приготування їжі. Допустима добова норма — 11мг/кг маси тіла. Його часто стали використовувати в поєднанні з сахарином, що надає хороший і приємний смак. За рахунок цього можна менше використовувати в добу обох речовин.

За темою:  Запіканка з сиру: корисність страви, дієтичні рецепти для приготування в духовці і мультиварці

Користь та шкода: вибір цукрозамінника

Багато негативної інформації про замінниках цукру з’являється останнім часом, що насправді не відповідає дійсності. За твердженням фахівців, головне, не перевищувати споживання добової дози цукрозамінників. Якщо не дотримуватися рекомендацій, з’являються побічні явища, що призводять до підвищення рівня цукру в крові і розладу травної системи.

Натуральні цукрозамінники активно використовуються виробниками специфічних продуктів харчування для діабетиків:

  • галети;
  • вафлі;
  • печиво;
  • цукерки льодяники.

Ці і багато інші продукти, що продаються в супермаркетах безпечні для здоров’я, але ними не можна захоплюватися. В їх складі немає звичайного цукру, але зловживання може призвести до підвищеного цукру в крові.

Майже в кожному супермаркеті є спеціалізовані відділи з продуктами для діабетиків. Їх також можна придбати у мережі аптек. Ці продукти стали вибирати для себе люди, що проявляють турботу про своє здоров’я , щоб їсти нешкідливі продукти. Купувати краще всього продукти від відомих виробників, які користуються попитом на світовому ринку. Вони завжди виробляють продукти з якісної сировини.