Запіканка з куркою та картоплею в духовці, в мультиварці

Як приготувати запіканку з куркою та картоплею

Немає нічого краще ароматною гарячої запіканки! Смак її знайомий всім з дитинства. Але від цього не стає менш улюбленим. Взагалі, страви з картоплі й курки не тільки відрізняються своїми смаковими якостями, але і є великий «допомогою» для господинь, так як відрізняються простотою і швидкістю приготування.

З історії створення запіканки відомо, що вперше її приготували з «залишків продуктів». Але це не завадило їй завоювати любов багатьох тисяч людей і стати дуже популярною стравою.

Запіканки з курки та картоплі люблять дорослі, і діти у всіх куточках нашого світу. Безумовно, на кожен день такі страви рекомендувати не можна. Але якщо хочеться побалувати себе і близьких – наші рецепти вам в допомогу!

«Непрохані гості» — рецепт на швидку руку

Цей рецепт підійде тим господаркам, у яких в холодильнику знайдеться варена курка (краще всього підійде грудка).

Необхідні інгредієнти:

  • 4 картоплини середньої величини;
  • 1 цибулина;
  • 1 яйце;
  • 0,5 склянки 20% вершків;
  • 0,5 кг вареної курки;
  • 200 г будь-якого твердого сиру;
  • рослинну олію (соняшникова чи оливкова);
  • сіль, перець – за смаком.

Час приготування страви: 30 хв.

Калорійність: приблизно 125 Ккал/100 гр.

Приготування запіканки з куркою та картоплею на сковороді:

  1. Насамперед, необхідно вимити картоплю, почистити його і порізати дрібними скибочками. Далі слід нашаткувати цибулину;
  2. Підігріти олію, покласти на дно сковороди картоплю, трохи обсмажити його. Потім додати до картоплі нашатковану цибулину. Трохи підсолити і поперчити картоплю разом з цибулею, посмажити ще 3-4 хвилини;
  3. Тепер потрібно дрібно нарізати варену курку або розділити її руками на дрібні частини (як при приготуванні супу). Додати в сковороду до картоплі з цибулею курку;
  4. Далі необхідно зробити своєрідний соус з вершків і яйця, перемішавши їх. Залити приготований соус в сковороду;
  5. За кілька хвилин до кінця приготування посипати запіканку попередньо подрібненим сиром.
За темою:  Райдужна форель в духовці (цілком, у фользі): рецепти з фото

Запіканка «Знахідка для гурмана»

Цей рецепт запіканки з курки з картоплею і грибами в духовці сподобається господиням, які хочуть здивувати близьких або гостей своїми кулінарними здібностями. А також просто смачно всіх нагодувати!

Необхідні інгредієнти:

  • 6-7 картоплин середньої величини;
  • 1 велика або 2 середніх цибулини;
  • 400 г курки;
  • 200 г печериць (бажано свіжих);
  • рослинна (соняшникова чи оливкова) олію;
  • 200 г будь-якого твердого сиру;
  • 0,5 склянки вершків;
  • сіль, перець (можна додати інші приправи на свій смак).

Час приготування страви: 1 годину 10 хвилин.

Калорійність: близько 140 Ккал/100 гр.

Приготування:

  1. Помити, очистити картоплю, нарізати тонкими скибочками або кружальцями, злегка підсолити, розділити на 2 приблизно рівні частини;
  2. Порізати гриби не занадто дрібно, скласти окремо, в миску;
  3. Очищену цибулину порізати півкільцями і обсмажити на сковорідці до золотистого приємного кольору. Додати до цибулі гриби і посмажити їх разом близько 10 хвилин. Для того, щоб цибуля не підгорів, треба додати в сковороду трохи води. Таким чином, гриби спочатку підсмажаться, а потім злегка потушатся (гриби при приготуванні завжди повинні бути піддані хорошою тепловій обробці);
  4. Покласти до грибів дрібно нарізану курку, тушкувати ще 5-7 хвилин. На даному етапі слід підсолити, поперчити начинку для запіканки, додати приправи, які вам подобаються. Вони додадуть запіканці свій особливий аромат;
  5. Сир слід натерти на крупній тертці (можна тонко нарізати);
  6. Далі на дно дека, змащеного будь-яким рослинним маслом, викласти наступні шари: картопля — начинка з курки, грибів і цибулі — знову картоплю. Залити підготовлену запіканку вершками;
  7. Духовку слід розігріти до 180 градусів. Закрити блюдо фольгою і помістити в духовку на 50 хвилин;
  8. За кілька хвилин до закінчення приготування страви необхідно зняти фольгу і посипати запіканку подрібненим сиром. Сирок розплавився — вимикаємо духовку. Страва готова!

«Смакота» з куркою, картоплею, помідором і сиром

Цей рецепт запіканки в духовці відмінно підійде для вечері в колі родини або святкового частування.

Необхідні інгредієнти:

  • 7 середніх картоплин;
  • 400 г курячого філе;
  • 1 головка цибулі;
  • 3 помідора невеликих розмірів;
  • 200 г будь-якого твердого сиру;
  • 0,5 склянки молока (від 2,5 % жирності);
  • сіль, перець, зелень за смаком.
За темою:  Скільки вариться перловка за часом з замочуванням і без

Час приготування страви:1 годину 10 хвилин.

Калорійність: близько 195 Ккал/100 гр.

Приготування:

  1. Помитий, почищену картоплю потрібно нарізати кружечками шириною 0,5-1 див, посолити, викласти на дно дека;
  2. Далі необхідно нарізати куряче філе невеликими шматочками. Додати трохи солі, поперчити, ретельно перемішати, викласти рівним шаром на картоплю;

  3. Цибулину слід нарізати півкільцями, розподілити на курячому філе;

  4. Тепер потрібно нарізати тонкими кружечками помідори і викласти їх поверх цибулі;

  5. Залити в деко молоко (воно повинно повністю закрити дно форми);

  6. Підготовлену запіканку накрити фольгою і поставити в добре прогріту духовку. Температура запікання повинна бути 180-190 градусів. Запікати 50-60 хвилин (в залежності від товщини готової запіканки);
  7. Подрібнити сир;
  8. Прибрати фольгу, посипати зверху запіканку подрібненим сиром, поставити в духовку ще на деякий час (сир повинен розплавитися і трохи підрум’янитися).

«Сімейна вечеря» — готуємо в улюбленій мультиварці

Цей рецепт підійде господиням, щасливим власницям такої кухонної помічниці, як мультиварка.

Необхідні інгредієнти:

  • 500 г курячого філе;
  • 8 картоплин середнього розміру;
  • 1-2 цибулини;
  • 2 ст. ложки сметани (жирність 20%);
  • 200 г будь-якого твердого сиру;
  • рослинне (краще оливкова) олія (для змащування дна мультиварки);
  • сіль, чорний перець;
  • зелень (кріп, кінза).

Час приготування страви: 50 хвилин.

Калорійність: близько 152 Ккал/100 гр.

Рецепт запіканки з філе курки та картоплі в мультиварці по кроках:

  1. Помитий, очищений картоплю слід нарізати тонкими скибочками, додати солі;
  2. Цибулину дрібно нашаткувати, підрум’янити на сковороді;
  3. Куряче філе нарізати дрібними шматочками, додати до цибулі. Тепер необхідно підсолити і поперчити начинку для запіканки. Спочатку слід трохи обсмажити дрібно порізану курку, підлити трохи кип’яченої води і тушкувати філе з цибулею протягом 6-7 хвилин;
  4. У попередньо змащену маслом каструлю укласти шари — картопля, куряче філе з цибулею, знову картопля;
  5. Сметану розвести 0,5 склянками кип’яченої води і влити цей соус в блюдо;
  6. Сир подрібнити, використовуючи велику тертку або просто тонко нарізати. Посипати його зверху запіканки;
  7. Виставити режим «Випічка» і готувати запіканку 50 хвилин в мультиварці;
  8. Приготовану страву прикрасити зеленню на свій смак.
За темою:  Бутерброди з ікрою: рецепти з фото, калорійність закуски

Корисні поради

Основна принадність запіканки з курки та картоплі полягає в тому, що продукти для її приготування знайдуться в будинку у кожної господині. У той же час, якщо трохи пофантазувати, запіканки вийде відмінне «святкове блюдо. Деякі поради по приготуванню:

  1. Рекомендується піддавати тепловій обробці «начинку» для запіканки. Так блюдо приготується швидше, а смакові якості його значно покращаться;
  2. Якщо збираєтеся готувати начинку із замороженої курки, то краще дістати її для відтавання на цілу ніч. При швидкому розморожуванні багато корисні якості курки губляться;
  3. Для того щоб страва пропеклося рівномірно, необхідно ставити його в прогріту до певного градуса духовку (краще всього підходить температура 180-190 градусів);
  4. Сири для посипання запіканки краще підбирати ті, які добре розплавляються (в цьому приготування запіканки схоже з приготуванням піци). Дуже добре підходить сир Моцарелла. Звичайно, якщо запіканка робиться «на швидку руку», то і недорогий, наприклад, «Російський» сир теж підійде;
  5. З начинкою можна експериментувати як завгодно — додавати кабачки, баклажани, морква і навіть гарбуз;
  6. При приготуванні запіканки намагайтеся віддавати перевагу молодій картоплі. Він не тільки смачніше, але й корисніше;
  7. Незабаром не відкривається пляжний сезон, і ви не переживаєте про свою фігуру? Сміливо пробуйте приготувати запіканку з використанням вершкового масла! Калорійно, але дуже смачно.

Експериментуйте, шукайте нові смаки і аромати, отримуючи при цьому задоволення від процесу приготування і насолоджуючись результатом за прекрасним вечерею!