Запіканка з куркою та картоплею в духовці, в мультиварці
Як приготувати запіканку з куркою та картоплею
Немає нічого краще ароматною гарячої запіканки! Смак її знайомий всім з дитинства. Але від цього не стає менш улюбленим. Взагалі, страви з картоплі й курки не тільки відрізняються своїми смаковими якостями, але і є великий «допомогою» для господинь, так як відрізняються простотою і швидкістю приготування.
З історії створення запіканки відомо, що вперше її приготували з «залишків продуктів». Але це не завадило їй завоювати любов багатьох тисяч людей і стати дуже популярною стравою.
Запіканки з курки та картоплі люблять дорослі, і діти у всіх куточках нашого світу. Безумовно, на кожен день такі страви рекомендувати не можна. Але якщо хочеться побалувати себе і близьких – наші рецепти вам в допомогу!
«Непрохані гості» — рецепт на швидку руку
Цей рецепт підійде тим господаркам, у яких в холодильнику знайдеться варена курка (краще всього підійде грудка).
Необхідні інгредієнти:
- 4 картоплини середньої величини;
- 1 цибулина;
- 1 яйце;
- 0,5 склянки 20% вершків;
- 0,5 кг вареної курки;
- 200 г будь-якого твердого сиру;
- рослинну олію (соняшникова чи оливкова);
- сіль, перець – за смаком.
Час приготування страви: 30 хв.
Калорійність: приблизно 125 Ккал/100 гр.
Приготування запіканки з куркою та картоплею на сковороді:
- Насамперед, необхідно вимити картоплю, почистити його і порізати дрібними скибочками. Далі слід нашаткувати цибулину;
- Підігріти олію, покласти на дно сковороди картоплю, трохи обсмажити його. Потім додати до картоплі нашатковану цибулину. Трохи підсолити і поперчити картоплю разом з цибулею, посмажити ще 3-4 хвилини;
- Тепер потрібно дрібно нарізати варену курку або розділити її руками на дрібні частини (як при приготуванні супу). Додати в сковороду до картоплі з цибулею курку;
- Далі необхідно зробити своєрідний соус з вершків і яйця, перемішавши їх. Залити приготований соус в сковороду;
- За кілька хвилин до кінця приготування посипати запіканку попередньо подрібненим сиром.
Запіканка «Знахідка для гурмана»
Цей рецепт запіканки з курки з картоплею і грибами в духовці сподобається господиням, які хочуть здивувати близьких або гостей своїми кулінарними здібностями. А також просто смачно всіх нагодувати!
Необхідні інгредієнти:
- 6-7 картоплин середньої величини;
- 1 велика або 2 середніх цибулини;
- 400 г курки;
- 200 г печериць (бажано свіжих);
- рослинна (соняшникова чи оливкова) олію;
- 200 г будь-якого твердого сиру;
- 0,5 склянки вершків;
- сіль, перець (можна додати інші приправи на свій смак).
Час приготування страви: 1 годину 10 хвилин.
Калорійність: близько 140 Ккал/100 гр.
Приготування:
- Помити, очистити картоплю, нарізати тонкими скибочками або кружальцями, злегка підсолити, розділити на 2 приблизно рівні частини;
- Порізати гриби не занадто дрібно, скласти окремо, в миску;
- Очищену цибулину порізати півкільцями і обсмажити на сковорідці до золотистого приємного кольору. Додати до цибулі гриби і посмажити їх разом близько 10 хвилин. Для того, щоб цибуля не підгорів, треба додати в сковороду трохи води. Таким чином, гриби спочатку підсмажаться, а потім злегка потушатся (гриби при приготуванні завжди повинні бути піддані хорошою тепловій обробці);
- Покласти до грибів дрібно нарізану курку, тушкувати ще 5-7 хвилин. На даному етапі слід підсолити, поперчити начинку для запіканки, додати приправи, які вам подобаються. Вони додадуть запіканці свій особливий аромат;
- Сир слід натерти на крупній тертці (можна тонко нарізати);
- Далі на дно дека, змащеного будь-яким рослинним маслом, викласти наступні шари: картопля — начинка з курки, грибів і цибулі — знову картоплю. Залити підготовлену запіканку вершками;
- Духовку слід розігріти до 180 градусів. Закрити блюдо фольгою і помістити в духовку на 50 хвилин;
- За кілька хвилин до закінчення приготування страви необхідно зняти фольгу і посипати запіканку подрібненим сиром. Сирок розплавився — вимикаємо духовку. Страва готова!
«Смакота» з куркою, картоплею, помідором і сиром
Цей рецепт запіканки в духовці відмінно підійде для вечері в колі родини або святкового частування.
Необхідні інгредієнти:
- 7 середніх картоплин;
- 400 г курячого філе;
- 1 головка цибулі;
- 3 помідора невеликих розмірів;
- 200 г будь-якого твердого сиру;
- 0,5 склянки молока (від 2,5 % жирності);
- сіль, перець, зелень за смаком.
Час приготування страви:1 годину 10 хвилин.
Калорійність: близько 195 Ккал/100 гр.
Приготування:
- Помитий, почищену картоплю потрібно нарізати кружечками шириною 0,5-1 див, посолити, викласти на дно дека;
- Далі необхідно нарізати куряче філе невеликими шматочками. Додати трохи солі, поперчити, ретельно перемішати, викласти рівним шаром на картоплю;
- Цибулину слід нарізати півкільцями, розподілити на курячому філе;
- Тепер потрібно нарізати тонкими кружечками помідори і викласти їх поверх цибулі;
- Залити в деко молоко (воно повинно повністю закрити дно форми);
- Підготовлену запіканку накрити фольгою і поставити в добре прогріту духовку. Температура запікання повинна бути 180-190 градусів. Запікати 50-60 хвилин (в залежності від товщини готової запіканки);
- Подрібнити сир;
- Прибрати фольгу, посипати зверху запіканку подрібненим сиром, поставити в духовку ще на деякий час (сир повинен розплавитися і трохи підрум’янитися).
«Сімейна вечеря» — готуємо в улюбленій мультиварці
Цей рецепт підійде господиням, щасливим власницям такої кухонної помічниці, як мультиварка.
Необхідні інгредієнти:
- 500 г курячого філе;
- 8 картоплин середнього розміру;
- 1-2 цибулини;
- 2 ст. ложки сметани (жирність 20%);
- 200 г будь-якого твердого сиру;
- рослинне (краще оливкова) олія (для змащування дна мультиварки);
- сіль, чорний перець;
- зелень (кріп, кінза).
Час приготування страви: 50 хвилин.
Калорійність: близько 152 Ккал/100 гр.
Рецепт запіканки з філе курки та картоплі в мультиварці по кроках:
- Помитий, очищений картоплю слід нарізати тонкими скибочками, додати солі;
- Цибулину дрібно нашаткувати, підрум’янити на сковороді;
- Куряче філе нарізати дрібними шматочками, додати до цибулі. Тепер необхідно підсолити і поперчити начинку для запіканки. Спочатку слід трохи обсмажити дрібно порізану курку, підлити трохи кип’яченої води і тушкувати філе з цибулею протягом 6-7 хвилин;
- У попередньо змащену маслом каструлю укласти шари — картопля, куряче філе з цибулею, знову картопля;
- Сметану розвести 0,5 склянками кип’яченої води і влити цей соус в блюдо;
- Сир подрібнити, використовуючи велику тертку або просто тонко нарізати. Посипати його зверху запіканки;
- Виставити режим «Випічка» і готувати запіканку 50 хвилин в мультиварці;
- Приготовану страву прикрасити зеленню на свій смак.
Корисні поради
Основна принадність запіканки з курки та картоплі полягає в тому, що продукти для її приготування знайдуться в будинку у кожної господині. У той же час, якщо трохи пофантазувати, запіканки вийде відмінне «святкове блюдо. Деякі поради по приготуванню:
- Рекомендується піддавати тепловій обробці «начинку» для запіканки. Так блюдо приготується швидше, а смакові якості його значно покращаться;
- Якщо збираєтеся готувати начинку із замороженої курки, то краще дістати її для відтавання на цілу ніч. При швидкому розморожуванні багато корисні якості курки губляться;
- Для того щоб страва пропеклося рівномірно, необхідно ставити його в прогріту до певного градуса духовку (краще всього підходить температура 180-190 градусів);
- Сири для посипання запіканки краще підбирати ті, які добре розплавляються (в цьому приготування запіканки схоже з приготуванням піци). Дуже добре підходить сир Моцарелла. Звичайно, якщо запіканка робиться «на швидку руку», то і недорогий, наприклад, «Російський» сир теж підійде;
- З начинкою можна експериментувати як завгодно — додавати кабачки, баклажани, морква і навіть гарбуз;
- При приготуванні запіканки намагайтеся віддавати перевагу молодій картоплі. Він не тільки смачніше, але й корисніше;
- Незабаром не відкривається пляжний сезон, і ви не переживаєте про свою фігуру? Сміливо пробуйте приготувати запіканку з використанням вершкового масла! Калорійно, але дуже смачно.
Експериментуйте, шукайте нові смаки і аромати, отримуючи при цьому задоволення від процесу приготування і насолоджуючись результатом за прекрасним вечерею!