Макарони з сиром: простий рецепт приготування в духовці
Як швидко і смачно приготувати макарони з сиром
Макарони з сиром чудово підходять для «лінивого» вечері у вечір робочого дня. Таке блюдо виходить одночасно ситним, смачним і оригінальним. У поєднанні з різноманітними соусами і добавками воно може кожен раз виходити по-справжньому неповторним.
Солодкі макарони з сиром
Приготований за цим рецептом десерт дуже нагадує те, що дають дітям в садку. Подужати його зможе навіть недосвідчений кулінар.
Інгредієнти:
- макарони — 0,2 кг;
- сир – 0,2 кг;
- яйце — 4 штуки;
- молоко — 0,1 л;
- цукор — 150 г;
- сіль — за смаком;
- вершкове масло — 50 р.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 245 ккал.
Хід приготування:
- Духовку включити для розігріву (виставити температуру 180С);
- Макарони відварити в 1 літрі трохи підсоленої води (тримати їх в окропі 8-12 хвилин);
- Злити з каструлі надлишки води;
- Змішати макарони з шматочком вершкового масла і залишить остигати, потім додати сир і як слід перемішати;
- У чашці відповідного розміру ретельно змішати цукор з яйцями, потім долити молока і знову змішати всі компоненти;
- Змастити внутрішню поверхню форми для випікання вершковим маслом і викласти в неї макарони;
- Залити вміст форми яєчно-молочною сумішшю;
- Прибрати форму в духовку на 45 хвилин;
- Через вказаний відрізок часу вийняти випічку з духовки і дати їй охолонути (щоб вона трохи зміцніла, після розрізати на рівні шматочки).
Як готувати смачні пиріг з родзинками читайте в нашій статті.
Читайте наші поради як зробити начинку для пиріжків з капусти. З чим найкраще поєднувати овоч і як урізноманітнити начинки.
Як приготувати смачний і ситний суп гороховий за класичним рецептом читайте в нашій статті.
Рецепт творожой запіканки з макаронами
Макарони, об’єднані з сиром, добре підходять не тільки для приготування солодощів. При додаванні сиру, спецій і оливок страва стає дуже смачним, але при цьому абсолютно несолодким.
Інгредієнти:
- сир — 0,4 кг;
- макарони — 0,3 кг;
- яйце — 3 штуки;
- оливки (маслини без кісточок – за смаком;
- сир — 50 г;
- молоко — 3 столових ложки;
- сіль, приправи — за смаком.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 192 ккал.
Хід приготування:
- Відварити макарони, злити з них воду і додати сиру;
- Слідом за сиром вбити всі заготовлені для страви яйця;
- Влити три столові ложки молока, посолити, приправити і все ретельно перемішати;
- Форму для випікання змастити зсередини маслом і викласти в неї макаронну заготовку;
- Зверху посипати попередньо нарізані оливки;
- Духовку включити, поставити в неї форму, виставити температуру 200С і випікати приблизно третину години;
- Натерти сир на крупній тертці;
- Вийняти блюдо, зверху посипати подрібненим сиром, прибрати назад і почекати ще 10 хвилин;
- Остаточно вийняти форму з духовки, почекати поки страву трохи охолоне, посипати його подрібненою зеленню і подавати до столу.
Локшина з домашнім сиром і зеленню
Це досить простий рецепт, і він займає зовсім небагато часу, а освоїти його зможуть навіть діти. Тому, якщо сили і кошти вже закінчується, то краще вдатися саме до нього.
Інгредієнти:
- макарони (тверді сорти)– 0,4 кг;
- сир – 250 г;
- вершкове масло – 50 г;
- зелень – 30 р.
Час приготування: 30 хвилин.
Калорійність: 279 ккал.
Хід приготування:
- У каструлі закип’ятити 1,5 літра води, закинути в киплячу воду макаронні вироби, почекати близько 10 хвилин;
- Готові макарони злити з допомогою друшляка, висипати назад в каструлю (промивати їх не потрібно);
- Змішати пасту з вершковим маслом;
- Розділити загальну масу на порції, розкласти по тарілках, посипати сиром і зеленню (слега все перемішати);
- Блюдо готове до подачі на стіл.
Фаршировані сиром конкильони в духовці
Щоб страва з фаршированими макаронами вдалося, потрібно, щоб використовувані макаронні вироби виявилися досить великими. В основному для фарширування беруть конкильони – макарони дуже великих розмірів за формою нагадують черепашки. На ділі ця різновид пасти спеціально призначена для того, щоб готувати її з начинкою.
Виглядає таке блюдо зазвичай дуже кумедно, а його незвичайна структура дозволяє відчути смак макаронів по-новому.
Інгредієнти:
- конкильони – 15 штук;
- сир – 150 г;
- адигейський (російський) сир – 150 г;
- петрушка, кріп, базилік – по 10 г;
- вершки – 0,2 л;
- асафетида, мускатний горіх, сіль, перець – за смаком.
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 230 ккал.
Хід приготування:
- У каструлі відповідних розмірів закип’ятити підсолену воду, закинути в неї черепашки;
- Дочекатися поки макарони зваряться (але не до кінця), злити з них воду, залишити остигати;
- Сир натерти, частково змішати з сиром (частково залишити для заключного посипання);
- Сирно-сирну масу з’єднайте з рубаною зеленню, асафетидой, іншими приправами і сіллю, все ретельно перемішати;
- Заповнити конкильони начинкою з сиру і сиру, викласти у форму для запікання і залити вершками з додаванням мускатного горіха, солі і перцю;
- Зверху все посипати залишками сирної стружки;
- Поставити форму в духовку, включити режим 200С і випікати фаршировані макарони чверть години.
Кулінарні підказки
При приготуванні страв з макаронами і сиром враховуйте, що:
- Макаронні вироби не потрібно но розварювати занадто сильно, оптимальним є стан напівготовності (це дозволяє їм зберігати форму в процесі запікання, інакше вони змішаються з іншими компонентами і втратять свою характерну щільність і смак, що погано позначається на загальному враженні від страви);
- Для готування підійдуть абсолютно будь-які сорти пасти, різного розміру, форми і твердості (хоча саме тверді сорти, все ж краще, оскільки їх необов’язково промивати після варіння);
- Для створення більш соковитих страв необхідно купувати ребристі макарони (соус не стікає з них, а затримується, зберігаючи вологу);
- Якщо ви готуєте солодку запіканку, то можна присипати зверху її деякою кількістю цукру перед тим, як ставити в духовку, тоді на ній утворюється хрустка карамельна скоринка;
- При готуванні в умовах незмінної температури на запіканці не з’являється скоринка, щоб це виправити, слід на останню п’ятихвилинку встановити в духовці режим «Гриль»;
- Для випікання рекомендується використовувати форми зі скла чи кераміки (а якщо вас турбують калорії, то краще брати силіконові вироби, оскільки їх не потрібно змащувати маслом перед використанням);
- Надлишок яєць і пасти ущільнює страву, щоб гарантувати прозорість випічки можна протерти сир з допомогою сита;
- При додаванні фруктів та ягід необхідно збільшувати час готування, оскільки ці продукти містять значну кількість вологи.
Це невеликі рекомендації, які допоможуть приготувати по-справжньому смачне блюдо для себе і своїх рідних.