Мітітеї по-молдавськи: покроковий рецепт приготування з фото

Як приготувати мітітеї по-молдавськи в домашніх умовах

Спочатку може здатися, що молдавські мітітеї – це досить складне в приготуванні блюдо. Але якщо як слід розібратися, то ви зможете переконатися, що це зовсім не так. Простота їх приготування просто вражає!

Кулінарна довідка

Що ж це за страва з такою загадковою назвою? Давайте розберемося.

Мітітеї – це національне молдавське блюдо, яке представляє собою соковиті ковбаски без оболонки, приготовані з баранячого або яловичого фаршу (а так само їх сукупності) і певного букета трав і спецій.

За традицією вони запікаються на грилі або ж гратаре. Але в сучасних умовах їх цілком можна приготувати в аерогрилі, духовій шафі або на сковороді гриль. Зовні, мітітеї дещо нагадують кебаби, але насправді, це 2 абсолютно різних страви, що мають свої індивідуальні смакові особливості.

Готові мітітеї виділяють неймовірно спокусливий аромат, від якого неможливо встояти. Дотримуючись технологію приготування у вас неодмінно вийдуть соковиті, шалено смачні і ніжні ковбаски, які, у праві затьмарити навіть всіма улюблений традиційний шашлик.

Класичний рецепт приготування

Інгредієнти для приготування:

  • м’ясна вирізка (баранина 40% + яловичина 50%) – 1,5 кг;
  • свіже свиняче сало – 300 г;
  • суміш прянощів (мускатний горіх, чебрець, чорний перець, коріандр, гвоздика);
  • сіль кам’яна;
  • вода – 100 мл;
  • часник – 1 головка.

Тривалість приготування: 5 ч.

Харчова цінність на 100 г: 149 кКал.

Як готувати мітітеї по-молдавськи:

  1. М’ясну вирізку умийтесь, осушіть, скориставшись паперовими кухонними рушниками, а потім наріжте на невеликі шматочки. Пересипте їх сіллю, накрийте тканинною серветкою і відставте на 1,5 години в бік;
  2. Потім м’ясо слід двічі пропустити через м’ясорубку. Свіже свиняче сало достатньо буде пропустити 1 раз;

  3. Головку часнику очистіть, умийтесь і подрібніть за допомогою спеціального преса;
  4. У глибокій тарі з’єднайте подрібнене м’ясо, сало, всі необхідні прянощі і часник. Після введіть до цих інгредієнтів трохи холодної води і вимісити однорідний фарш. У процесі вимішування не забувайте із зусиллям відбивати його про робочу поверхню. Приготований фарш приберіть ще на 1,5 години в прохолодне місце;

  5. Після закінчення зазначеного часу, приступайте до формування ковбасок. Змочіть руки в олії (це необхідно для того, щоб м’ясо не прилипало до рук), наберіть невелику кількість фаршу і сформуйте довгасту ковбаску, завдовжки 7-8 см, а шириною не більше 2 см;

  6. Грати гратара змастіть рослинною олією або натріть шматочком сала. Викладіть на неї сформовані вироби і обсмажте їх над розжареним вугіллям до зарум’янювання. Зверніть увагу, мітітеї обсмажуються досить швидко. Дуже важливо їх не пересушити. Соковитість – це їх головна перевага.

За темою:  Хачапурі з сиром на сковороді і в духовці: рецепти з фото

Як приготувати мітітеї в соусі по-молдавськи

Інгредієнти:

  • бараняча вирізка – 400 г;
  • яловича вирізка – 600 г;
  • свиняче сало – 200 г;
  • суміш спецій (чебрець, паприка, суміш ароматних перців, мускатний горіх);
  • кам’яна сіль;
  • томатне пюре – 4 ст. л.;
  • червоний пекучий перець – 1 шт.;
  • часник – ½ головки.

Тривалість готування: 4 ч.

Енергетична цінність на 100 г: 152 кКал.

Покрокове опис:

  1. М’ясні вирізки розділіть на 2 частини. Одну з них пропустіть через м’ясорубку з дрібними отворами, а другу через кілька більшу. Це дозволить домогтися приготування фаршу з щільною, але в той же час неоднорідною текстурою;
  2. Додайте приготовлений фарш сіль, всі необхідні спеції і приступайте до вымешиванию. Запам’ятайте, від якості вимішування фаршу залежить якість готових виробів. Мітітеї, приготовані з добре вимішаного і відбитого фаршу виходять більш ніжними, та й до того ж, вони не будуть розвалюватися в процесі приготування. Накрийте відбитий фарш харчовою плівкою і приберіть на 2 години в холодильник;
  3. Через 2 години, витягти ароматний фарш з холодильника і приступайте до формування довгастих ковбасок циліндричної форми. Як правило, довжина даного виду м’ясних виробів становить від 8 до 10 см, а діаметр в межах 1,5-2 см;
  4. Якщо у вас є можливість розвести багаття і обсмажити мітітеї над вугіллям – чудово! А якщо ні, тоді їх цілком можна запекти в духовій шафі. Викладіть сформовані вироби в один ряд на змащене маслом деко і запікайте при 2000С протягом 35-40 хвилин;
  5. Окремо приготуйте томатний соус. Для цього в невеликому сотейнику з’єднайте томатне пюре, 150 мл води, пропущений через прес часник і розрізані на шматочки червоний пекучий перець. Доведіть все до кипіння, злегка уварите і знімайте з вогню.
За темою:  Пиріг з сиром на швидку руку: рецепти з покроковим фото

Молдавські ковбаски з яловичини — домашній рецепт

Складові:

  • яловиче філе – 1 кг;
  • несолоне свиняче сало – 0,3 кг;
  • кам’яна сіль;
  • часниковий перець;
  • сода харчова – 1 ч. л.;
  • мінеральна вода – 100 мл;
  • чебрець – ½ ч. л.;
  • картопляний крохмаль – 1,5 ст. л.;
  • часник – ½ головки.

Тривалість готування: 5 ч.

Кількість кКал на 100 г: 148.

Поетапне опис приготування:

  1. Яловиче філе двічі пропустіть через м’ясорубку. Так само ви можете подрібнити його, скориставшись блендером;
  2. З салом повторіть ті ж дії, що і з яловичиною. Далі з’єднайте обидва інгредієнта;
  3. Часник подрібніть, шляхом дрібної нарізки. Потім введіть до м’яса;
  4. Далі слід ввести мінеральну воду, харчову соду і картопляний крохмаль. Так само на даному етапі додається сіль і всі необхідні прянощі (чебрець, перець);
  5. Приступайте до вымешиванию і отбиванию фаршу. Цей процес необхідно проводити з зусиллям і не менше 10-15 хвилин. Якісне відбивання – запорука щільної структури готових виробів. Вони будуть добре тримати форму і не розваляться в процесі приготування;
  6. Відбитий фарш зберіть в кулю, загорніть в харчову плівку і приберіть на 3-4 години в холодильник. Так як свіжо приготованого фаршу мітітеї не робляться;
  7. Після 3-4 годин вийміть фарш з холодильника і приступайте до формування ковбасок. Руки, перш ніж приступати до формування, необхідно змочити в холодній воді. Мітітеї повинні мати довгасту циліндричну форму (довжина до 10 см, об’єм до 2 см);
  8. Ґрати для аэрогриля змастіть маслом. Викладіть на неї сформовані ковбаски, закрийте кришку агрегату, виставте режим високої конвекції, температурний режим в 2500С, час приготування 1 годину;
  9. Ароматні, вкриті апетитною рум’яною скоринкою молдавські ковбаски мітітеї подаються до столу з овочевим гарніром і пряним томатним соусом. Приємного апетиту!
За темою:  Торт «Футбольний м'яч»: майстер-клас покроково з фото

Поради кулінарних майстрів

Для того щоб сформовані вироби добре тримали форму, фарш необхідно обов’язково протягом не менше 3 годин (а краще – більше) витримувати в холоді.

Так як до складу фаршу для приготування молдавських ковбасок не входять яйця – його слід, як можна інтенсивніше, відбивати протягом не менше 10-15 хвилин.

Якщо ви бачите, що фарш виходить трохи сухуватим і не досить соковитим – додайте до неї невелику кількість м’ясного бульйону, мінеральної води або молока. Головне – не переборщити! Рідина повинна надати фаршу соковитості, не порушуючи при цьому його в’язкості.

Готовий покупної фарш для приготування даних ковбасок не рекомендується. Краще всього приготувати його самому, використовуючи свіжу вирізку молодих тварин.

Підвищити в’язкість готового фаршу можна досить просто. В нього слід додати невелику кількість картопляного крохмалю.

Традиційні молдавські мітітеї готують лише з використанням яловичини, баранини, зрідка з свинини. Птицю та інші види м’яса для даних виробів не прийнятні.

Якщо ви плануєте запікати мітітеї в духовій шафі – поставте під решітку з виробами деко з невеликою кількістю води. По-перше, виділяється жир буде потрапляти на деко, а не на нижню поверхню духовки, а по-друге, це додасть готовим ковбасок додаткової соковитості.