Мамалига по-молдавськи: класичний рецепт з фото покроково
Як смачно приготувати молдавську мамалигу
У Молдавії кукурудзяна мамалига – особлива гордість. Її їдять в будь-який час і абсолютно з усім, вона схожа на звичайний хліб і за структурою, і за смаком. Готують її з кукурудзяного борошна в товстостінній посуді, а для розмішування використовують спеціальну дерев’яну мішалку. Загалом, це особливий процес – готувати мамалигу по-молдавськи.
Класичний рецепт
Молдавська мамалига за зовнішнім виглядом і структурою нагадує хліб, приготований на пару.
Вам знадобиться:
- кукурудзяна мука (не крупа) – 400 г;
- 1,2 л очищеної води;
- шматочок вершкового масла – близько 30 м;
- сіль поварена – 10-15 р.
Приготування займе: 35 хв. Порція (100 г) містить: 299 ккал.
Як приготувати мамалигу по-молдавськи:
- Поставте на плиту товстостінну каструлю або казанок, влийте воду, потім додайте масло і трохи солі;
- Коли вода закипить, почніть акуратно і не поспішаючи всипати кукурудзяне борошно, при цьому безперервно помішуйте її дерев’яною лопаткою;
- Щоб у каші не з’явилися грудки треба її постійно помішувати. Для цього поставте в центр каструлі спеціальну лопатку, яку використовують в Молдавії. Але, якщо такий «мішалки» ні, цілком підійде звичайна качалка;
- Готуйте на плиті на повільному вогні 20 хвилин, при постійному помішуванні, притискаючи качалку до стінок каструлі. Потім зменшіть вогонь, практично до мінімальної позначки, помішуючи, готуйте страву до густоти;
- Коли мамалига стане густою, відокремте її від стінок каструлі, за допомогою звичайної столової ложки, яку попередньо опустіть в холодну воду, тоді каша до неї не прилипне;
- Залиште ще на 15 хвилин мамалигу на плиті, так вона краще пропечеться і легко відстане від стінок каструлі;
- Визначте готовність страви: опустіть у мамалигу качалку і швидко обертайте її в долоньках. Якщо каша не липне до качалку, значить, мамалига готова;
- Акуратно струсіть каструлю, потім переверніть, перекинувши вміст на дерев’яну поверхню або на рушник. До речі, не використовуйте для цього звичайні плоскі тарілки, на них продукт стане вологим, а значить і несмачним;
- Правильно зварений мамалига виглядає так: не розвалюється, коли ви перекидаєте на поверхню, і зберігає форму каструлі;
- Наріжте готову страву на шматочки і подавайте на стіл. У класичному варіанті мамалигу ріжуть суворою ниткою або дерев’яним ножем;
- Шматочки беруть тільки руками, при бажанні вмочують у різні добавки, які подаються окремо. Це може бути часниковий соус, пересмажене свиняче сало, тушкована з цибулею свинина і навіть бринза, приготовлена з молока овець;
- Господині на замітку: засипати борошно в киплячу воду не завжди виходить акуратно, тому щоб полегшити собі завдання, додавайте її через сито.
Читайте як правильно приготувати соковиті котлети з домашнього фаршу.
Молдавська мамалига з кукурудзяного борошна зі шкварками
Молдавани часто додають в мамалигу шкварки, що теж цілком доречно. Смак у витопленого сала приємний, трохи кремовий, кукурудзяної каші він особливо йде.
Кількість необхідних інгредієнтів:
- 400 г кукурудзяного борошна (дрібний помел);
- 300 р свіжого свинячого сала;
- 400 г бринзи з овечого молока;
- сіль + перець – додайте на свій розсуд.
Вам буде потрібно на приготування: 50 хв. Цінність порції (100 г) становить: 320 ккал.
Рекомендації щодо приготування страви:
- Візьміть продукти в таких пропорціях: 1 частина кукурудзяного борошна і 3 частини звичайної води;
- У киплячу воду поступово додавайте борошно. Готуйте на середньому вогні, при постійному помішуванні. Посоліть за смаком;
- Сало наріжте маленькими кубиками, викладіть його на розпечену сковороду і вытопите весь жирок, щоб вийшли засмажені шматочки сала;
- За бажанням можете ще додати в мамалигу натуральну бринзу. Для цього розімніть її і викладіть на дно жароміцної форми. Зверху на сир викладіть шар мамалиги, а неї шкварки;
- Відправте блюдо в розігріту духовку на 15 хв.;
- Господині на замітку: цей рецепт заощадить вам час, адже мамалигу можна приготувати з запасом і зберігати в холодильнику.
Корисні поради
Мамалига по-молдавськи – це не просто кукурудзяна каша-хліб, це блюдо, зварене за всіма правилами:
- Вам потрібно казанок або будь-яка інша товстостінна каструля, плюс дерев’яна мішалка, борошно кукурудзяне дрібного помелу, чиста вода і сіль;
- Для подачі потрібна дерев’яна дошка;
- Для нарізки краще використовувати дерев’яний ніж або вощений сувору нитку;
- В блюдо додати сіль трохи більше, ніж на аналогічну мамалигу, приготовану за іншим рецептом;
- Спочатку додається сіль, а потім засипають борошно.
Хоча ідея робити хліб з кукурудзяної крупи – молдавська, як і думка готувати її в товстостінному чавунці, перемішуючи дерев’яною паличкою, але готують її і в багатьох інших країнах. Просто в Молдавії її називають мамалигою і варять з дрібної кукурудзяної муки, іноді додаючи шкварки.