Картопля в молоці (тушкована, печена): рецепти з фото
Як приготувати картоплю в молоці на сковороді в духовці і мультиварці
Страви з картоплі вже багато років популярні на всій території РФ і ближнього зарубіжжя. У поєднанні з корисним молочним напоєм цей овоч набуває м’який і незвичайно ніжний смак. Якщо ви ще не пробували кулінарні експерименти такого роду, то саме час це зробити — нижче наведені рецепти найбільш відомих і смачних страв, що містять ці два інгредієнти.
Простий рецепт
Інгредієнти:
- пастеризоване або домашнє молоко — 300 мл;
- картопля — 1 кг;
- борошно з пшениці – 30 г;
- слив. масло — 30 г;
- поварена сіль.
Тривалість приготування: 30 хвилин.
Калорійність на 100 г: 90 ккал.
Спосіб приготування:
Очистити картоплю і нарізати її на кубики. Залити водою, довести до кипіння, посолити і поварити в районі десяти хвилин. В цей час розтерти борошно з вершковим маслом, в отриману суміш додати підігріте молоко і помістити її в каструлю з картоплею. Ретельно перемішати і варити на маленькому вогні до повноцінного розм’якшення.
Молодий картопля, тушкована в молоці
Інгредієнти:
- нежирне молоко — 500 мл;
- картопля — 1,25 кг;
- цибуля ріпчаста — 150 г;
- слив. масло — 35 г;
- кухонна сіль – 0,5 ч. л.
Тривалість приготування: 80 хвилин.
Калорійність на 100 г: 83 ккал.
Спосіб приготування:
Порізати цибулю півкільцями, а картоплю — кільцями. Розтопити на сковороді вершкове масло, на нього розкласти цибулю.
Смажити до рум’яного кольору, після чого влити молоко. Зверху викласти кільця картоплі.
Додати сіль і перемішати вміст сковороди, прикрити кришкою і тушкувати приблизно 40 хвилин, іноді помішуючи. Такий тушкована картопля можна поєднувати з рибними або м’ясними стравами, а можна і окремо є.
Молочний картопля, запечена в духовці
Інгредієнти:
- слив. масло — 25 г;
- молоко — 220 мл;
- картопля — 1,2 кг;
- пшенична борошно – 30 р;
- поварена сіль.
Тривалість приготування: 50-70 хвилин.
Калорійність на 100 г: 117 ккал.
Спосіб приготування:
Картоплю нарізати невеликими шматочками і промити водою від надлишків крохмалю, або замочити на деякий час у холодній воді з тією ж метою. Відварити до напівготового стану, потім злити воду, перекласти картоплю на деко.
Шляхом змішування борошна, солі та гарячого молока приготувати молочний соус, полити картоплю. Трохи окропити розплавленим маслом і випікати в духовці до готовності. Подавати також з додаванням вершкового масла.
Запечена картопля в молоці з часником і сиром
Інгредієнти:
- молоко — 120 мл;
- картопля — 0,8 кг;
- сир чеддер тертий — 200 г;
- сир вершковий — 250 мл;
- чорний перець мелений — 20 г;
- часник – 10 г;
- мускатний горіх — 20 р.;
- ріпчаста цибуля — одна штука (маленька);
- соняшникова олія (для промазування форми);
- сіль, паприка — за смаком.
Тривалість приготування: 120 хвилин.
Калорійність на 100 г: 173 ккал.
Спосіб приготування:
Довести напій до кипіння, потім прибрати з вогню. Ретельно змішати його зі спеціями, дрібно порізаною цибулею, подрібненим часником і вершковим сиром. У глибоку форму для запікання, промазану маслом, викласти порізану великими часточками картоплю.
Зверху вилити молочно-сирний соус, закрити кришкою і випікати в духовці протягом півтори години, поки картопля стане зовсім м’якою.
Обсипати блюдо сиром чеддер, залишити в духовці ще на десять хвилин, щоб він повністю розчинився. Перед тим, як подати до столу, страву можна присипати паприкою.
Як приготувати молочну картоплю в мультиварці
Інгредієнти:
- молоко — 230 мл;
- картопля — 0,6 кг;
- олія слив. — 30 г;
- сіль, зелень, перець мелений;
- сир твердого сорту — 100 г;
- 1 велика цибулина.
Тривалість приготування: 70 хвилин.
Калорійність на 100 г: 220 ккал.
Технологія приготування:
Нарізати картоплю тонкими кружальцями, а цибулю — кубиками. Перекласти їх у чашу мультиварки, змішати з сіллю і перцем. Зверху налити молоко так, щоб картопля не повністю покривався. Зверху розкласти 5-6 шматків олії.
Решта процес приготування — завдання мультиварки. Встановіть на 1 годину режим «Гасіння». За кілька хвилин до повноцінної готовності картоплі треба засипати його сиром, тоді зверху вийде смачна скоринка.
Перед вживанням картоплю можна посипати петрушкою або кропом. Подавати з м’ясом/рибою.
Запіканка з картоплі з яйцем і молоком
Інгредієнти:
- курячі яйця — 4 шт;
- молоко – 0,50 л;
- картопля — 1 кг;
- перець мелений, сіль кухонна;
- соняшникова олія — 20 мл
Тривалість приготування: 50 хвилин.
Калорійність на 100 г: 112 ккал.
Спосіб приготування:
Розрізати картоплю на будь-які шматочки по своєму перевазі, але не занадто товсті. Перекласти в глибоку ємність, перемішати з рослинним маслом і спеціями, щоб кожен шматок був змазаний з усіх боків.
Рівномірно розподіливши скибочки, помістити їх у форму для запікання. Збити яйця з сіллю і молоком, щоб вийшла заливка. Запікати в духовці 40 хвилин або до повного розм’якшення картоплі і утворення хрусткої скоринки.
Ароматне пюре з молоком, шавлією і гарбузом
Інгредієнти:
- картопля — 0,50 кг;
- гарбуз — 400 г;
- подрібнений мускатний горіх — 20 г;
- сир пармезан — 60 г;
- молоко — 220 мл;
- шавлія — 4 гілочки;
- вершкове масло — 35 г;
- кухонна сіль за смаком.
Тривалість приготування: 60 хвилин.
Калорійність на 100 г: 102 ккал.
Спосіб приготування:
Картоплю, порізану на невеликі шматочки, поварити в підсоленій воді протягом 20 хвилин. Злити воду, що залишилася, замінивши її на підігріте молоко. Додати масло і товкачем довести до однорідної консистенції.
Поки вариться картопля, в іншій ємності гарбуз відварити і шавлія приблизно десять хвилин і пармезан натерти на крупній тертці. Гарбузі з шавлією також надати пюреобразное стан, перемішати їх з картоплею.
Посипати мускатним горіхом і сіллю за смаком.
Смажена картопля
Інгредієнти:
- молоко — 0,25 л;
- картопля — 0,50 кг;
- масло рослинне — 35 мл;
- 2 середніх цибулини;
- кухонна сіль мелений перець.
Тривалість приготування: 45 хвилин.
Калорійність на 100 г: 106 ккал.
Спосіб приготування:
На добре прогріту сковороду з олією викласти дрібно розрізаний цибулю. Картоплю порізати довгими смужками. Коли цибуля стане золотистого кольору, додати основний продукт в сковороду, посолити.
Коли він стане вже наполовину м’яким, посипати його меленим перцем. На цьому ж етапі додається молоко. Закрити сковорідку і тушкувати страву на маленькому вогні десять хвилин.
Коли все молоко вбереться в картоплю, страва готова. Подавати його можна з м’ясними продуктами або овочами, наприклад, помідорами черрі.
Оладки
Інгредієнти:
- молоко — 200-250 мл;
- картопля — 1 кг;
- соняшникова олія — 100 мл;
- кухонна сіль за смаком;
- куряче яйце — 1 шт.
Тривалість приготування: 20 хвилин.
Калорійність на 100 г: 152 ккал.
Спосіб приготування:
Картоплю натерти на тертці, потім викласти на марлю і віджати сік. Прокип’ятити молоко і вилити його на картоплю, залишити охолонути. Додати сіль і яйце, ретельно перемішати. Підігріти масло на сковорідці, ложкою викладати туди картопляну масу і обсмажувати з обох боків до хрустких кірочок. Подавати краще всього зі сметаною.
Рекомендації досвідчених кулінарів
Страви з картоплі і молока найчастіше викликають приємні дитячі спогади про бабусиної куховаріння. Щоб кожне блюдо було по-справжньому смачним, краще використовувати молодий ніжний картоплю, ніж старий.
Що стосується молока, то найвдаліше тут грає напій жирністю 2,5%. Тим не менш, можна застосовувати і будь-яке інше, в залежності від конкретних смаків і від того, чи страву бути дієтичним або, навпаки, більш ситним.
В дитячих садах або столових іноді роблять такий варіант: відварюють продукт окремо, потім ріжуть на шматочки і заливають молоком. Це в корені неправильно, не дивно, що діти зазвичай не в захваті від такої страви. Картоплю потрібно саме тушкувати або варити в молоці, тільки тоді він буде по-справжньому смачним. Іноді замість молока застосовують вершки.
Молочний соус рекомендується робити не з магазинного, а з домашнього молока. Крім поліпшеного смаку, це гарантує, що соус не згорнеться. А картоплю краще вибирати розсипчастого сорту, тобто з збільшеним вмістом крохмалю, наприклад, Київський Світанок.
Тоді страва вийде густим і частково однорідним, що робить його більш цільним. Якщо ж картопля не розсипчаста, то можна додатково потовкти її перед кінцем приготування. Готову страву бажано подавати гарячим і свіжим, в розігрітому вигляді смак і консистенція сильно страждають.
Як видно, картопля в молоці можна приготувати дуже різноманітна, кожен підбере собі варіант за смаком. Приємного апетиту!