Качка, запечена в рукаві (з яблуками, з картоплею): рецепти

Скільки часу і як запікати качку в рукаві в духовці

Знайти людей, які добровільно відмовилися б від апетитною засмаженою качки якщо не неможливо, то дуже складно. Та й як можна встояти від ніжного соковитого м’яса з особливим, ні на що більше не схожим смаком? Але щоб воно було саме таким, качку треба вміти запікати, що представляє для багатьох господинь деяку складність.

Качка, запечена в рукаві (з яблуками, з картоплею): рецепти » журнал здоров'я iHealth

Але, на щастя, тепер у загальному розпорядженні є рукави для запікання, які спрощують процес.

Скільки часу і при якій температурі потрібно запікати качку

Рукав для запікання – прекрасна у своєму зручності річ, тому що в ньому страви ніколи не вийдуть пересушеними або полусырыми. Продукти в рукаві обробляються відразу і жаром і парою, в результаті чого зберігають свою соковитість, так і покриваються тією самою рум’яною скоринкою, від якої всі без розуму.

Найкраще в рукаві пропікається качка середнього розміру, так що саме на таку варто спочатку розраховувати. Другий за важливістю чинник – час запікання. Якщо качина тушка має вагу в 1,5-2 кг, то потрібно близько двох годин в духовці.

Якщо качка важить 2-3 кг, то потрібно вже близько трьох. І все це має відбуватися на температурі 180-200 градусів, щоб м’ясо добре запеклось.

Як запекти качку в духовці в рукаві

Якщо не хочеться возитися зі складними рецептами або є бажання для початку зайнятися випіканням качки найпростішим варіантом (щоб не ризикувати), можна зробити так.

Необхідні інгредієнти:

  • Качка, запечена в рукаві (з яблуками, з картоплею): рецепти » журнал здоров'я iHealth 1

    тушка качки середнього розміру;

  • сіль, чорний мелений перець.

Час приготування страви: приблизно 2 години.

Калорійність: приблизно 310 Ккал/100 гр.

Отже, для початку саму тушку качки потрібно добре промити і висушити. Потім обтерти її сіллю і перцем – обов’язково не тільки зовні, але і всередині.

Далі треба взяти рукав для запікання, відміряти його по довжині качки з урахуванням місця для зав’язок, і перев’язати краю. Тепер залишиться покласти рукав з птахом в розігріту до 180 градусів духовку (краще на деко, а не на саму грати) швом вгору таким чином, щоб він не стикався з її стінками, і залишити качку запікатися на пару годин.

Перевертати її в процесі не потрібно, тому що просмаження буде і так відбуватися рівномірно. Подавати ще гарячою!

Качка, запечена з яблуками

Одна назва цієї страви відразу викликає асоціації зі святами. А свято можна влаштовувати собі в будь-який день, чи не правда? Потрібно всього лише смачно приготувати качку.

Необхідні інгредієнти:

  • тушка качки вагою 1,5 кг;
  • 2 великих яблука (бажано кисло-солодких сортів);
  • 1 середній лимон;
  • 3 ст. ложки соєвого соусу;
  • 1 ст. ложка меду;
  • 1 ст. ложка рафінованого рослинного масла;
  • сіль, чорний мелений перець.

Час приготування страви: приблизно 2 години плюс ніч на маринування.

Калорійність: приблизно 280 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно приготувати маринад для качки – видавити сік з лимона і змішати його з медом, соєвим соусом і олією. Саму ж тушку качки вимити, витерти і обтерти сіллю і перцем, а потім залити маринадом і залишити на ніч у холодильнику.

Коли цей час вийде, залишиться нарізати часточками яблука і вкласти їх у черевце качки (якщо все туди не помістяться, можна викласти залишки навколо тушки). Зашивати качку не потрібно, тому що в рукаві яблука все одно не повинні випасти.

Покласти тушку в рукав і відправити в духовку на 1,5 години при 200 градусах, а хвилин за 10 до кінця надрізати пакет для скоринки.

Домашня птиця з картоплею

Навряд чи щось може бути смачніше, ніж птах з картоплею… До якої можна подати квашену капусту, мариновані огірочки, салат зі свіжих овочів… Ідеальне блюдо.

Необхідні інгредієнти:

  • тушка качки вагою 1,5 кг;
  • 1 кг картоплі;
  • 1 середнє яблуко (краще всього кисло-солодке);
  • 4 зубчики часнику;
  • 150 гр. майонезу;
  • сіль, чорний мелений перець.

Час приготування страви: приблизно 2 години.

Калорійність: близько 300 Ккал/100 гр.

Качку потрібно промити і висушити серветками або паперовими рушниками, а картоплю почистити і нарізати великими шматочками. Так само порізати і яблуко.

Качка, запечена в рукаві (з яблуками, з картоплею): рецепти » журнал здоров'я iHealth 2

Потім перемішати в мисці майонез, чавлений часник, сіль і перець і натерти цим соусом качку зовні і всередині.

Качка, запечена в рукаві (з яблуками, з картоплею): рецепти » журнал здоров'я iHealth 3

Шматочки картоплі і яблука перемішати і нафарширувати ними качку – скільки в неї поміститься, а решта розкласти навколо тушки вже в рукаві для запікання.

Качка, запечена в рукаві (з яблуками, з картоплею): рецепти » журнал здоров'я iHealth 4

Далі відправити качку в духовку на 190 градусів на годину, потім розрізати рукав і залишити дбати ще на півгодини.

Качка, запечена в рукаві (з яблуками, з картоплею): рецепти » журнал здоров'я iHealth 5

Готову страву негайно подавати на стіл разом з гострими закусками.

Фарширована качка з картоплею і грибами

Якщо очікується багато гостей, а качка при цьому всього одна, треба доповнити її картоплею і печерицями – у результаті вийде дуже велике і ситне блюдо на всю компанію.

Необхідні інгредієнти:

  • тушка качки вагою 2,5 кг;
  • 6 великих картоплин;
  • 0,5 кг печериць;
  • 2 середні цибулини;
  • рафінована рослинна олія для обсмажування;
  • сіль, чорний мелений перець.

Час приготування страви: приблизно 2,5 години.

Калорійність: приблизно 330 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно підготувати всі овочі почистити і нарізати кубиками картоплю, гриби порізати пластинками, а цибулю тонкими півкільцями.

Далі гриби з цибулею треба обсмажити на сковороді до напівготовності і додати до них картопля, після чого обсмажити їх уже разом і приправити сіллю і перцем.

Паралельно можна підготувати качку – промити її і висушити, обтерти сіллю і перцем. Тепер її потрібно буде нафарширувати овочами і зашити тушку (так як овочі нарізані дрібно і погашені, вони можуть випасти з розрізу).

Запікати рукав з качкою потрібно протягом 2 годин на 180 градусах, розрізавши за півгодини до закінчення часу, щоб напевно утворилася рум’яна кірочка.

Приємного апетиту!

Корисні поради

Щоб звана або просто затишний домашній вечерю із запеченою качкою на чолі вийшов на славу, потрібно лише дотримуватися певних правил її приготування смачного.

  1. Одна середня качка розрахована на 4-5 чоловік, тому якщо за столом їх виявиться більше, потрібно запікати 2 птиці або подбати ο кількості смачного гарніру;
  2. Краще пропікається заздалегідь замаринована качка, причому якщо в наявності є домашня птиця, то з маринадом не потрібно буде хвилюватися ο її жорсткості м’яса. Причому в якості маринаду не обов’язково використовувати зазначені вище соус з меду і соєвого соусу, але і кефірний, лимонний, винний або оцтовий маринади;
  3. Зручність запікання в рукаві полягає ще і в тому, що після нього немає потреби відмивати деко і стінки духовки від разбрызгавшегося жиру і соку від м’яса;
  4. Якщо птах попалася не патрана, то її треба підготувати перед запіканням – вийняти з нього тельбухи, відрізати кінчики крил, добре помити з усіх сторін;
  5. Зменшити жирність готового страви можна, вирізавши хвіст качки і жирок навколо нього, а також відрізати шкірочку навколо шиї – так жиру витопиться помітно менше. Ще можна попротыкать шкіру качки в декількох місцях – зайвий жир витече назовні і потім його можна буде злити, а саме м’ясо вийде більш пісним;
  6. Для натирання тушки можна використовувати і готову приправу для птиці, проте без сумнівів для цього завжди підійде поєднання солі, чорного перцю і часнику;
  7. Варіантів начинки для запеченої качки дуже багато – яблука можна замінити на апельсини або груші, картоплю на рис або гречку, гриби на капусту і т. д. і т. п.;
  8. Якщо з якоїсь причини не вдалося знайти рукав для запікання або виявилося, що він закінчився, а качка вже підготовлена, можна зробити його заміну з фольги. Для цього потрібно покласти качку на один аркуш фольги, накрити іншим і щільно закрити краї, перекручуючи їх один з одним, залишаючи місце для циркуляції повітря. І так само потім надрізати фольгу за кілька хвилин до закінчення приготування. Варіант рукава виходить нехай і не рівнозначним, але цілком собі підходящим;
  9. Залишився після запікання качиний жир ні в якому разі не потрібно викидати у смітник: його необхідно акуратно злити в якусь ємність і поставити в холод, де він може зберігатися до 2 місяців. На цьому жирі можна готувати інші страви.

Приємного апетиту!

За темою:  Суп зі стручкової квасолі (свіжої, замороженої): рецепти