Палтус в духовці (з картоплею, в фользі): рецепти з фото

Як смачно приготувати палтуса в духовці

Палтус — риба мало того, що дуже корисна і смачна, вона ще й універсальна. Палтуса коптять, солять, варять, готують на пару, смажать, запікають у всіх видах він однаково гарний.

Крім м’яса, палтус – постачальник ікри, яка в Росії не дуже відома, але в Японії перевершує по затребуваності та популярності знамениту Тобіко – ікру летючої риби. А печінка палтуса в рази перевершує печінка тріски за всіма характеристиками, як з точки зору користі, так і з кулінарною.

Палтус в духовці (з картоплею, в фользі): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth

М’ясо палтуса побалує організм людини такими потрібними речовинами, як кислоти Омега-3, вітаміни В-12, А, Д, Е, і, звичайно ж – фосфор, магній, калій, селен, залізо і ще багато різних необхідних людині елементів.

Що ж стосується калорійності, то у палтуса вона коливається від 105 до 135 ккал на 100 г, при цьому, риба цілком може стати основою харчування при певних дієтах, так як зміст основних речовин на 100 г м’яса палтуса такого:

  • білки – від 19 до 20 м;
  • жири – від 2,5 до 4 м;
  • вуглеводи – відсутні.

Способів приготувати з палтуса щось смачне і незвичайне на власній кухні досить багато, до того ж, така страва буде не лише оригінальним, але і корисним.

Палтус цілком, запечена в духовці

Це урочисте, навіть статусне блюдо, яке відразу ж визначить, що застілля проходить з важливого приводу.

А готується вона на диво просто. Найбільша складність, з якою доведеться зіткнутися, це купівля підходящої цілої тушки риби, бажано охолодженої, а не замороженою.

Для приготування цього кулінарного дива потрібно:

Палтус в духовці (з картоплею, в фользі): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 1

  • в міру велика, гладка, неушкоджена тушка;
  • рослинна олія без запаху, підійде оливкова — три ст. л.;
  • лимони, в кількості 2-3 шт.;
  • класичний соєвий, коричневий соус – дві ст. л.;
  • гострий, можна фруктовий, соус, бажано з медом у складі – три ст. л.;
  • вершкове масло – 40-50 г;
  • білий і чорний мелені перець, сіль – за смаком.

Калорійність страви складе 165 ккал / 100 г, а часу на його приготування знадобиться близько сорока хвилин.

Запікати можна як одну, так і кілька рибок одночасно, це залежить від власного бажання і розмірів духовки, процес приготування не зміниться:

  • очистити рибу, не пошкоджуючи її шкіру;
  • видалити всі нутрощі;
  • промити і добре обсушити, для цього ідеально підійдуть паперові кухонні рушники;
  • деко або будь-яку форму, призначену для запікання риби, добре змастити маслом;
  • натерти тушку палтуса сіллю і перцем зовні, і, трохи посолити і поперчити всередині, помістити на деко черевцем вниз;
  • нарізати лимон кільцями або півкільцями, покласти навколо риби, частково під тушку і на самого палтуса, при бажанні, можна додати пару кілець і всередину;
  • збризкати рибу олією і поставити в розігріту до 200, але не вище, градусів духовку на 25-35 хвилин;
  • соусу з’єднати в емальованому посуді, додати вершкове масло і довести до кипіння на тихому вогні і вижити в підливку сік залишилися лимонів;
  • готову рибу викласти на сервірувальне, поглиблене блюдо, прикрасити і подати до столу;
  • підливку можна подавати окремо в соуснику, так і залити нею палтуса, в залежності від бажання і зручності для гостей.
За темою:  Сом в духовці: рецепти приготування з фото, калорійність

Суворе і завжди виробляє фурор страву, іноді здається нудним. В такому випадку, не варто відкидати використання палтуса, достатньо лише урізноманітнити рецепт приготування риби в духовій шафі, наприклад, запекти тушку або порційне філе в фользі разом з овочами.

Як приготувати рибу з овочами у фользі

Дуже смачне та вишукане блюдо, яке цілком можна готувати як з цілих тушок, так і з їх половинок, або ж з порційних шматків філе. Сам процес рецептури від цього не зміниться.

Найбільш затребувані для такої страви шматки філе, з-за повної відсутності кісток, зручною для обгортання фольгою форми і більшої доступності, адже брикети продаються у відділах заморозки. Тому розглянемо рецепт з використанням філе.

Знадобиться:

  • стандартна упаковка замороженого філе палтуса – 6 брикетів;
  • очищений корінь селери – 1-2 шт.;
  • зелена цибуля, петрушка і кріп – 300 г;
  • рівна яскрава морква – 2 або 3 шт.;
  • упаковка вершкового масла вагою в 150 м;
  • естрагон – ½ ч. л.;
  • великий часник – 2 або 3 рівних зубчики;
  • сіль і розмелений тільки що чорний перець, залежно від смаку.

Калорійність страви складе 178 ккал / 100 г, а часу на його приготування буде потрібно близько півгодини.

Палтус в духовці (з картоплею, в фользі): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 2

Цей рецепт універсальний тим, що овочі в ньому можна міняти – результат залишиться незмінно чудовим.

Як готувати:

  • потрібно залишити філе розморожуватися і підготувати зелень і овочі;
  • моркву і селеру нарізати тонкими кільцями, зелень нашаткувати і залишити в керамічній мисці;
  • з’єднати разом трохи зелені, роздавлений часник, естрагон і масло, сіль і перець, можна використовувати блендер – повинен вийти своєрідний масляний крем;
  • кожен з розталих брикетів покласти на великі шматки фольги, розподілити зверху масляну суміш, на неї розкласти нарізані овочі, ще раз посипати зеленню;
  • загорнути фольгу, не ушкоджуючи її, і не залишаючи щілин;
  • викласти отримані «конвертики» або кульочки на деко і відправити в середину прогрітій до 200 градусів духовки на 20 або 25 хвилин;
  • вийняти готову страву і, давши трохи охолонути, подати на стіл можна подавати безпосередньо у фользі, це дозволить зберегти температуру і не розгубити сік, а можна зняти її, але тоді це краще робити в глибоких порційних тарілках, перед подачею без фольги – посипати рибу, що залишилася зеленню.

Дуже гарне блюдо, годящееся як для свята, так і для звичайної вечері. Але іноді, особливо в зябкие міжсезонні вечора, хочеться чого-небудь менш вишуканого і більше південного. І в цьому випадку палтус може виручити, якщо його запекти в томатному соусі.

Філе палтуса в томатному соусі в духовці

У багатьох росіян поєднання риби і томатного соусу викликає подив. Однак, це класичний прийом італійської кухні, і досить пікантне, дуже апетитне злиття.

За темою:  Тефтелі на пару (дієтичне, з картоплею): рецепти з фото

Готувати таке блюдо краще на основі брикетів філе палтуса, це більш зручно і для процесу приготування страви і для його вживання.

Знадобиться:

  • упаковка замороженого філе палтуса, тобто 6 брикетів;
  • ріпчасту цибулю, соковитий, не морожений — 2 або 3 шт.;
  • томатна паста, бажано без вмісту крохмалю — 250 г;
  • вершкове масло, можна і топлене – 50 г;
  • рослинна олія не володіє ароматом – 2 ст. л.;
  • часник, рівний, крупний, в кількості 3 або 4 зубчиків;
  • сир — 100-150 г;
  • будь-яка зелень — 150 г;
  • щільні помідори – 3-4 шт.;
  • сіль, мелений білий перець і цукор за смаком.

Калорійність страви складе 190 ккал / 100 г, а часу на його приготування буде потрібно близько півгодини.

Блюдо по цьому рецепту дивно добре поєднується з макаронними виробами в якості гарніру, що не дивно, так як в ньому задіяні майже ті ж інгредієнти, що і в класичних італійських пастах з рибою.

Готувати це оригінальне блюдо простіше простого:

  • залишити рибні брикети розморожуватися;
  • нашаткувати цибулю і часник, обсмажити їх до золотистого відтінку цибулі;
  • натерти сир і залишити в стороні;
  • нарізати зелень і так само залишити в стороні;
  • змастити маслом форму для запікання риби;
  • розмістити брикети палтуса у формі, обсипати перцем, посолити за смаком;
  • на кожен шматок рибного філе викласти цибулю з часником і покласти по шматочку вершкового масла;
  • викласти томатну пасту, так, що б вона повністю закрила брикети і посипати цукровим піском;
  • засипати половиною підготовленої зелені і сиром;
  • поставити в духову шафу, розігрітий до 200 градусів на 20 хвилин;
  • порізати помідори кружечками;
  • дістати готову страву, розкласти по тарілках, прикрасити кружечками з помідор і залишилася зеленню;
  • подати на стіл.

Прекрасний вечір в дусі страв міланських ресторанів забезпечений, але цікаві за смаком і виглядом поєднання продуктів не завжди доречні.

Наприклад, у зимові морози хочеться чогось ґрунтовного, щільного, традиційного…і тут на виручку теж прийде палтус, приготований в духовці з картоплею, він буде таким же смачним, як ніби його готували в російської печі.

Як приготувати рибу в духовці з картоплею

Палтус в духовці (з картоплею, в фользі): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 3

Варіантів приготування палтуса з картоплею дуже багато, можна готувати в горщиках, в фользі, використовувати цілі рибки і філе, з цілими картоплинами або ж з натертими, як сир.

Найбільш просто і швидко готуються напівтушки риби, причому готове блюдо виглядає просто взірцевою ілюстрацією для посібників з традиційної російської кулінарії.

Для цього шедевра потрібно:

  • половинка тушки палтуса, розрізана уздовж, дуже зручно, якщо це філе, але, обов’язково із збереженою шкірою;
  • відварені картоплини середніх розмірів — 5-6 шт.;
  • відварна морква, щільна, яскравого кольору, рівна – 1-2 шт.;
  • рідка сметана — 200 г;
  • часник, великий, злий і кусючий, свіжий — 2-3 зубчики;
  • кріп – упаковка або пучок — 150 г;
  • м’яке вершкове масло, можна використовувати спред – 50 г;
  • сіль і суміш мелених перців за смаком.
За темою:  Трояндочки з листкового тіста з ковбасою: прості рецепти з фото

Калорійність страви складе 220 ккал / 100 г, а часу на його приготування буде потрібно близько півгодини.

Для подачі цієї страви знадобляться глибокі овальні тарілки, зразок селедочниц або ж рибних салатників, при такій сервіровці їжа буде виглядати більш ефектно і апетитно.

Готувати цю страву гранично просто:

  • змастити вершковим маслом деко з високим бортиком або форму;
  • посолити і поперчити полутушку з того боку, де немає шкірки;
  • розмістити на листі, шкіркою вгору;
  • оточити палтуса картоплинами, розрізаними навпіл уздовж, можна в шкірці, якщо вона дуже тонка, чергуючи їх з кружальцями моркви;
  • нарізати кріп, розчавити часник, змішати частину зелені і весь часник зі сметаною і вершковим маслом, можна блендером;
  • залити сметанною сумішшю палтуса і поставити в духовку, вже прогріту до 200 градусів, на 10-20 хвилин;
  • готову страву викласти в тарілки в тому ж вигляді, в якому запікали і прикрасити залишилася зеленню.

Дуже красивий, різдвяний вигляд приготованого таким чином палтуса і настільки ж ніжний смак.

Калорійність всіх перерахованих страв з розрахунку на сто грам коливається в межах від 165 до 220 ккал, що цілком дозволяє їх їсти навіть при самій строгій дієті.

Підказки кулінарів

У успішного приготування палтуса в духовій шафі є ряд нюансів:

  • при запіканні рибки цілком, краще купувати вже випатрану і очищену до шкірки тушку – це зекономить сили і час, а також дасть гарантію, що красива шкіра не буде пошкоджена при чищенні;
  • готуючи філе палтуса з овочами у фользі можна використовувати заморожені суміші, але їх необхідно обов’язково попередньо розморозити, і дати стекти всій зайвої рідини;
  • при приготуванні риби з томатним соусом, можна додати до цибулі і часнику дрібно нарізані, без насіння, солоні огірки, це додасть особливу пікантність;
  • запікаючи рибу в духовій шафі з картоплею, картоплини можна попередньо обсмажити у фритюрі, для того, що б надати їм красивий золотий колір.

Палтус – унікальний продукт, універсальний для приготування все, від гарячого до страв японської кухні, але при приготуванні в духовій шафі ця риба особливо хороша, тут же стаючи центральним акцентом на столі при подачі, навіть коли на ньому є й інші, більш клопітні і складні страви.