Підлива з сушених грибів (зі сметаною, з вершками): рецепти

Як приготувати грибний соус з сушених грибів

Для соусів виділено окремий розділ в кулінарії. Вони використовуються в якості рідкої приправи або ж доповнення до основних страв, спеціально для того, щоб надати їм неповторного смаку і аромату. Соуси містять у своєму складі досить велику кількість екстрактивних речовин, які сприяють збудженню апетиту, а також поліпшують засвоюваність їжі організмом.

Серед усього розмаїття готуються соусів особливою популярністю користуються саме грибні. Адже вони мають неповторний аромат і мають найніжнішим смаком. Соус, приготований з грибів, чудово поєднується з картоплею, макаронними виробами, кашами.

Він здатний підкреслити природний смак м’яса і привнести в нього легку нотку пікантності. Готують дані види рідкої приправи, як з свіжих, так і сушених грибів. Причому, з останніх, вона виходить особливо ароматною.

До того ж, сушені гриби, на відміну від свіжих, зберігаються протягом досить тривалого періоду і не доставляють ніяких турбот. Для того щоб цілий рік радувати свою сім’ю ароматними грибними соусами, все, що вам необхідно – це запастися з осені сушеними «благородними» гриби (підосичники, боровики, білі, підберезники).

До речі, самий смачний і ароматний соус виходить саме з сушених білих грибів, тому вони вважаються найбільш цінними.

Простий рецепт

Інгредієнти для приготування:

  • білі гриби (сухі) – 50 р;
  • цибуля ріпчаста або салатний – 80 г;
  • борошно пшеничне – 30 р.;
  • грибний відвар – 600 мл;
  • несолоне вершкове масло – 100 г;
  • кам’яна сіль;
  • білий перець.

Тривалість приготування: 6 ч.

Харчова цінність на 100 г: 84 кКал.

За темою:  Коржики на сметані як в дитинстві: покрокові рецепти з фото

Як готувати грибний соус з сушених грибів:

  1. Для приготування соусу з сухих грибів, їх необхідно попередньо промити і замочити на 4 години у холодній воді. Потім, по закінченні вказаного часу, гриби відварюють протягом 1 години в тій же воді, в якій вони замочували. Сіль в процесі варіння додавати не варто;
  2. Вже відварені гриби слід дрібно порубати, а відвар – процідити. Відміряйте необхідні 600 мл, а решту можна заморозити;
  3. Борошно підсмажте спершу на сухій сковороді (постійно помішуючи), а потім з додаванням вершкового масла. Коли борошно придбає красивий світло-коричневий відтінок, до неї вливають концентрований грибний відвар і проварюють при постійному помішуванні протягом 13-15 хвилин;
  4. Тим часом, на окремій сковороді необхідно підсмажити дрібно нарізаний ріпчаста цибулю і варені гриби;
  5. Введіть обсмажені гриби з цибулею в киплячий соус, додайте трохи солі і щіпку білого меленого перцю. Прокип’ятіть протягом 1-2 хвилин і знімайте з вогню;
  6. Ароматний соус перекладіть в спеціальний посудину і подавайте як доповнення до картопляних страв (пюре, деруни, запіканка).

Підлива з сушених білих грибів з вершками

Інгредієнти:

  • гриби сушені (будь-які) – 100 г;
  • вершки – 500 мл;
  • цибуля біла – 2 головки;
  • спред вершковий – 50 г;
  • борошно – 25 г;
  • кухонна сіль;
  • часникові зубки – 2шт.;
  • петрушка – 2 гілочки.

Тривалість готування: 5 ч.

Енергетична цінність на 100 г: 85 кКал.

Покрокове опис:

  1. Ретельні гриби промийте під проточною водою. Потім залийте їх чистою фільтрованою водою і залиште на 3,5-4 години. Після закінчення зазначеного часу, поставте їх на вогонь і відварити в тій же воді протягом 1 години, без додавання солі;

  2. Після цього бульйон потрібно процідити. Відварені гриби дрібно рубаються і обсмажуються разом з цибулею, до рум’яності;

  3. Спред викладіть на чисту сковороду і розтопіть. Після введіть до нього просіяне борошно і, постійно вимішуючи віночком, обсмажте до появи золотистого відтінку. Тонкою цівкою влийте вершки;

  4. Наступним етапом, у сковороду з загуслим вершковим соусом додаються гриби з цибулею і дрібно нарубана зелень петрушки. Все ретельно перемішується, приправляється сіллю, пропущеним через прес часником і знімається з вогню;

  5. Ніжний вершково-грибний соус подається до столу в доповнення до м’ясних страв, страв із птиці, а так само макаронним виробам.

За темою:  Плов з свинини в казані (на багатті, на плиті): рецепти

Рецепт ароматної заправки зі сметаною

Складові:

  • сушені боровики – 90 г;
  • сметана – 200 г;
  • болгарський цибуля – 2 шт.;
  • борошно – 40 г;
  • вода питна – 1 л;
  • спред вершковий – 50 г;
  • сіль поварена;
  • перець часниковий;
  • суміш «Прованські трави» — 2 р.

Тривалість готування: 7 год.

Кількість кКал на 100 г: 84.

Як приготувати грибний соус з сушених грибів зі сметаною:

  1. Сухі боровики кілька разів промийте, а потім залийте холодною питною водою і залиште на 5 годин. Цього часу буде досить, щоб вони відновилися». Якщо у вас немає в наявності саме боровиков – нічого. Для приготування цього соусу підійдуть будь-які лісові гриби;
  2. Поставте каструлю з «відновленими» боровиками на вогонь і доведіть до закипання. Після зменшіть вогонь до мінімального і відварюйте їх протягом 1,5 годин;
  3. Відварені боровики вийміть з бульйону і дрібно наріжте;
  4. Очищені цибулини дрібно наріжте, з’єднайте з боровиками і обсмажте протягом 3-5 хвилин;
  5. У сотейнику розтопіть спред, розмішайте його з борошном і обсмажте до рум’яності. Потім влийте до них концентрований грибний відвар, ретельно розмішайте, введіть гриби з цибулею і нарубаний кріп;
  6. Через 5-7 хвилин додайте до загустевшему соусу сметану, сіль і часниковий перець. Зачекайте 2-3 хвилини і знімайте сотейник з вогню.

Рецепт грибного соусу з сушених грибів, молока і зелені

Інгредієнти для приготування:

  • гриби сухі – 60 г;
  • плавлений сир – 200 г;
  • молоко незбиране – 150 мл;
  • цибулина – 1 шт.;
  • вино «Херес» — 50 мл;
  • свіжа зелень (кріп, петрушка) – 10 г;
  • сіль морська.
За темою:  Салат з баклажанів - смакота: рецепти на кожен день

Тривалість приготування: 4 ч.

Харчова цінність на 100 г: 82 кКал.

Приготування грибного соусу:

  1. Промиті сухі гриби залийте очищеної холодною водою і залиште на 3 години для «відновлення»;
  2. Через 3 години поставте тару з ними на плиту і проваріть протягом 40-45 хвилин;
  3. Вийміть гриби з бульйону і дрібно нарубаєте. Потім наріжте цибулю. Плавлений сир наріжте кубиками. Далі обсмажте на сковороді цибулю, потім додайте гриби і в останній момент – молоко;
  4. Проваріть всі інгредієнти протягом 5-7 хвилин, потім додайте порізану зелень, сіль і вино. Знову доведіть суміш до кипіння і знімайте з вогню.

Соуси «не терплять» розігрівання. При повторному розігріванні вони втрачають більшу частину свого смаку і аромату. Тому готувати їх необхідно в такій кількості, щоб вистачало на єдину подачу до столу.