Хумус в домашніх умовах: рецепти приготування з фото

Як приготувати хумус в домашніх умовах

Хумус є однією з найпопулярніших закусок у багатьох країнах Сходу, а особливо, в Ізраїлі. У Росії про хумусе стали говорити зовсім нещодавно, але за короткий час він став досить відомим.

Для того, щоб розібратися, що ж це таке, потрібно всього лише дізнатися інгредієнти, які необхідні для приготування цієї страви. Хумус відносять до холодних закусок, які мають консистенцію паштету готуються з нуту, часнику, паприки, масла, лимонного соку і одного з важливого інгредієнта – тхины (пасти з кунжутного насіння).

Хумус в домашніх умовах: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth

Користь

Хумус є корисним, тому що в ньому міститься багато рослинного білка. Хоч це і калорійне блюдо, його можна вживати тим, у кого підвищений холестерин, тому що полінасичені жирні кислоти, що містяться в хумусе, сприяють його зниженню.

Так само можна спостерігати вміст вітамінів групи В, рослинну клітковину, при вживанні якої нормалізується процес травлення, амінокислоти триптофан і мікроелементів, наприклад, марганець і залізо.

Крім того, за рахунок кунжутного масла в хумусе міститься вітамін Е, а за рахунок лимона – вітамін С.

Класична рецептура

Що потрібно для приготування хумуса:

  • нут — 500 г;
  • 150 г насіння кунжуту;
  • 1 ч. л. зіри;
  • часник — 5 зубчиків;
  • лимон — 1 шт;
  • оливкова олія — 6 ст. л.;
  • сіль – за смаком.

На приготування знадобиться близько 2 годин.

Калорійність – 220 ккал на 100 р.

Класичний рецепт приготування хумуса в домашніх умовах:

  1. Горох промити кілька разів і залишити замоченим в каструлі на ніч; Хумус в домашніх умовах: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 1

  2. Після того, як з нуту злита вода, потрібно видалити лушпиння; Хумус в домашніх умовах: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 2

  3. Після горох вариться у звичайній воді, але її не можна солити ні в якому разі;
  4. Вода, в якій був отварен горох, знадобиться пізніше, тому її необхідно злити в окрему ємність; Хумус в домашніх умовах: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 3

  5. Зіру потрібно буде трохи підсмажити на сковорідці без масла, буквально 5 хвилин для прояву аромату; Хумус в домашніх умовах: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 4

  6. Потім зіру потрібно подрібнити за допомогою ступки або в кавомолці;
  7. На розпеченій сковорідці обсмажити кунжутне насіння без олії до появи аромату;
  8. Остиглий кунжут так само потрібно подрібнити; Хумус в домашніх умовах: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 5

  9. В кухонний комбайн або блендер додати подрібнені насіння кунжуту, зубчики часник, сіль і оливкове масло, все перемішати, а потім додати в блендер нут і довести все до консистенції пюре; Хумус в домашніх умовах: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 6

  10. Додати до одержаної маси сік лимона, подрібнену зіру, трохи нутового відвару і сіль за смаком;
  11. Коли хумус буде готовий, треба покласти його на тарілку, у ньому роблять невелику ямку і туди додають оливкове масло, прикрашають петрушкою. Хумус в домашніх умовах: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 7

За темою:  Лимонний пиріг - простий рецепт випічки з фото покроково

Приємного апетиту!

Рецепт хумуса з буряком

Що потрібно:

  • паста з кунжуту — 100 г;
  • горох турецький (нут) — 400 г;
  • 1 лимон;
  • 7 ст. л. оливкової олії;
  • 600 р буряків;
  • зіра перемелена – 3 ч. л.;
  • паприка — 1 ч. л.;
  • сіль – за смаком.

На приготування буде потрібно 40 хвилин.

Калорійність – 210 ккал на 100 р.

Приготування:

    Хумус в домашніх умовах: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 8

  1. Горох замочують на ніч, потім промити і очистити від лушпиння, варити горох потрібно 1 годину без додавання солі;
  2. З відвареного нуту необхідно зробити пюре за допомогою блендера;
  3. Буряк відварити, а потім нарізати дрібною соломкою або натерти на тертці, додати до нутовому пюре, туди ж додати і тхину, все перемішати і додати спеції і сіль;
  4. Всі інгредієнти потрібно перемішати з допомогою міксера, поступово додавати лимонний сік і оливкову олію за смаком.

Приємного апетиту!

Єврейське блюдо з печеним перцем

Що потрібно:

  • 300 г нуту;
  • 2 болгарських перцю;
  • часник — 4 зубчики;
  • кунжутне насіння — 100 г;
  • 7 ст. л. масла рослинного;
  • перець чорний мелений – за смаком;
  • 1 лимон;
  • сіль – за смаком.

Час приготування – 3 години.

Калорійність – 190 ккал.

Процес приготування:

  1. Нут замочити на ніч, потім промити і варити 1 годину без додавання солі;
  2. Болгарські перці вимити, очистити від серцевини, поставити в духовку, яка була попередньо розігріта до 200 градусів, на 25 хвилин, потім покласти на 5 хвилин у поліетиленовий пакет, після очистити і порізати невеликими шматочками;
  3. Кунжутне насіння обсмажити на сковороді протягом 5 хвилин без додавання олії;
  4. Відварений нут покласти в блендер, додати до нього очищені зубчики часнику, порізаний перець, кунжут;
  5. Збити все блендером, поступово вливаючи сік лимона, рослинне масло, додаючи сіль і різні спеції.
  6. Подавати страву охолодженим.

Приємного апетиту!

Гарбузовий хумус

Хумус в домашніх умовах: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 9

Що потрібно для приготування:

  • 500 г гарбуза;
  • консервований нут — 600 г;
  • 6 ст. л. оливкової олії;
  • 2 цибулини ріпчастої цибулі;
  • 5 зубчиків часнику;
  • сіль – за смаком;
  • 1 ч. л. кмину;
  • куркума — 1 ч. л.;
  • кориця — 2 ст. л.;
  • червоний і чорний мелений перець – за смаком;
  • 5 ст. л. меду;
  • 1 лимон
  • паприка — 1 ч. л.;
  • 3 ч. л. перемеленого імбиру;
  • 300 мл бульйону з овочів;
  • 60 г коріандру.
За темою:  Скільки смажити курячу печінку: час, рецепти та особливості

На приготування страви потрібно близько 40 хвилин.

Калорійність – 230 ккал на 100 р.

Приготування:

  1. Духова шафа повинен бути розігрітий до 220 градусів;
  2. Взяти форму, покласти в неї фольгу, а на неї викласти нарізаний гарбуз. Додати оливкової олії, посолити і поперчити за смаком;
  3. Поставити форму в розігріту духовку приблизно на півгодини, готовність перевіряється за достатньої м’якості гарбуза;
  4. Після того, як гарбуз готова, її дістають з духовки, викладають на тарілку, дають трохи охолонути і ставлять у холодильник;
  5. Розігріти сковорідку, налити на неї трохи оливкової олії. Цибулю порізати дрібно, а часник натерти на тертці, потім підсмажити їх в оливковій олії;
  6. До цибулі і часнику додати кмин, коріандр, куркуму, паприку, корицю, перемелений імбир, перець і обсмажувати ще кілька хвилин. Після чого вміст сковорідки викладається в блендер;
  7. Також у блендер покласти консервований нут, мед, бульйон з овочів, трохи оливкової олії і охолоджену гарбуз. Всі інгредієнти слід збивати до однорідної маси;
  8. До отриманої маси додати лимонного соку, коріандр, сіль і перець, а потім ще раз збити. Подавати на стіл в охолодженому вигляді.

Приємного апетиту!

Хумус з авокадо

Що потрібно для приготування:

  • 500 г турецького гороху;
  • 7 ст. л. оливкової олії;
  • 11 ст. л. тхины;
  • часник — 6 зубчиків;
  • авокадо – 2 шт.;
  • 1 ч. л. зіри;
  • 1 лимон;
  • сіль і червоний мелений перець – за смаком;
  • 3 ч. л. соди.

На приготування буде потрібно 2 години.

Калорійність – 250 ккал на 100 р.

Приготування:

  1. Горох замочується у воді на 12 годин або на ніч, у воді перед цим потрібно розвести 3 чайні ложки соди;
  2. З розмоченого гороху зливається вода, і він очищається від лушпиння. Лушпиння не впливає на смак, але з нею не вдасться домогтися однорідної консистенції страви;
  3. Можна знову замочити нут на якийсь час, щоб він розм’як, а можна відразу ж після очищення від лушпиння почати його варити. Для цього його пересипають в глибоку каструлю і заливають водою, сіль не додають. Після того, як він буде готовий, а це приблизно 1 годину, його відкидають на друшляк, а рідина не виливають, вона знадобиться потім для готування;
  4. Якщо зіра в насінні, то її потрібно перемолоти в кавомолці або з допомогою ступки;
  5. Часник слід дрібно нарізати;
  6. Лимонний сік потрібно видавити;
  7. У блендер засипають зварений нут, часник, зіру, тхину, авокадо, додають сіль і перець, трохи лимонного соку. Так само потрібно додати трохи нутового відвару і все ретельно збити;
  8. Готовий хумус кладуть на тарілку, в середині роблять поглиблення і наливають туди трохи оливкової олії. Прикрашають зазвичай зеленню, паприкою, меленими горіхами, кунжутом або гранатовими зернятами.
За темою:  Швидка випічка до чаю в духовці на сковороді: рецепти з фото

Приємного апетиту!

Поради по приготуванню

  • не потрібно використовувати занадто багато лимонного соку, тому що класичний хумус не має кислого смаку;
  • по консистенції страва має бути густим і обов’язково без грудочок;
  • традиційно в Ізраїлі хумус подають у вигляді кола, щоб було зручніше зробити так, можна просто взяти кондитерські приналежності;
  • готовий хумус краще всього перед подачею трохи охолодити і подавати з зеленню;
  • важливим у приготуванні цієї страви єврейського страви є тхина, її можна купити готову, а якщо готувати самим, важливо не перепечеться кунжутне зерна і вгадати точну частина оливкового масла до кунжуту;
  • краще відділяти лушпиння від нуту, тому що вона буде перешкоджати досягненню однорідності соусу;
  • всі східні страви містять у собі багато спецій, тому можна використовувати перець, паприку, коріандр, зіру, кмин і т. д.

З чим їдять хумус

Хумус можна їсти як самостійне блюдо, можна намазати на хліб, лаваш або корж. Традиційно хумус додають як соус до фалафелям, які кладуть в коржик (піту), виходить щось схоже на шаурму, тільки вегетаріанську. В Єрусалимі хумус вважається окремим блюдом і його подають з чим-небудь гострим, наприклад, з аджикою.

Хумус – такий соус, який можна приготувати так, як це хочеться господині. Основу його становить баранячий горох, паста з кунжуту і масло з оливок, а інші інгредієнти можна придумати і самотужки. Головне, не забути про спеції, адже саме ними і славиться Схід.