Хумус в домашніх умовах: рецепти приготування з фото
Як приготувати хумус в домашніх умовах
Хумус є однією з найпопулярніших закусок у багатьох країнах Сходу, а особливо, в Ізраїлі. У Росії про хумусе стали говорити зовсім нещодавно, але за короткий час він став досить відомим.
Для того, щоб розібратися, що ж це таке, потрібно всього лише дізнатися інгредієнти, які необхідні для приготування цієї страви. Хумус відносять до холодних закусок, які мають консистенцію паштету готуються з нуту, часнику, паприки, масла, лимонного соку і одного з важливого інгредієнта – тхины (пасти з кунжутного насіння).
Користь
Хумус є корисним, тому що в ньому міститься багато рослинного білка. Хоч це і калорійне блюдо, його можна вживати тим, у кого підвищений холестерин, тому що полінасичені жирні кислоти, що містяться в хумусе, сприяють його зниженню.
Так само можна спостерігати вміст вітамінів групи В, рослинну клітковину, при вживанні якої нормалізується процес травлення, амінокислоти триптофан і мікроелементів, наприклад, марганець і залізо.
Крім того, за рахунок кунжутного масла в хумусе міститься вітамін Е, а за рахунок лимона – вітамін С.
Класична рецептура
Що потрібно для приготування хумуса:
- нут — 500 г;
- 150 г насіння кунжуту;
- 1 ч. л. зіри;
- часник — 5 зубчиків;
- лимон — 1 шт;
- оливкова олія — 6 ст. л.;
- сіль – за смаком.
На приготування знадобиться близько 2 годин.
Калорійність – 220 ккал на 100 р.
Класичний рецепт приготування хумуса в домашніх умовах:
- Горох промити кілька разів і залишити замоченим в каструлі на ніч;
- Після того, як з нуту злита вода, потрібно видалити лушпиння;
- Після горох вариться у звичайній воді, але її не можна солити ні в якому разі;
- Вода, в якій був отварен горох, знадобиться пізніше, тому її необхідно злити в окрему ємність;
- Зіру потрібно буде трохи підсмажити на сковорідці без масла, буквально 5 хвилин для прояву аромату;
- Потім зіру потрібно подрібнити за допомогою ступки або в кавомолці;
- На розпеченій сковорідці обсмажити кунжутне насіння без олії до появи аромату;
- Остиглий кунжут так само потрібно подрібнити;
- В кухонний комбайн або блендер додати подрібнені насіння кунжуту, зубчики часник, сіль і оливкове масло, все перемішати, а потім додати в блендер нут і довести все до консистенції пюре;
- Додати до одержаної маси сік лимона, подрібнену зіру, трохи нутового відвару і сіль за смаком;
- Коли хумус буде готовий, треба покласти його на тарілку, у ньому роблять невелику ямку і туди додають оливкове масло, прикрашають петрушкою.
Приємного апетиту!
Рецепт хумуса з буряком
Що потрібно:
- паста з кунжуту — 100 г;
- горох турецький (нут) — 400 г;
- 1 лимон;
- 7 ст. л. оливкової олії;
- 600 р буряків;
- зіра перемелена – 3 ч. л.;
- паприка — 1 ч. л.;
- сіль – за смаком.
На приготування буде потрібно 40 хвилин.
Калорійність – 210 ккал на 100 р.
Приготування:
- Горох замочують на ніч, потім промити і очистити від лушпиння, варити горох потрібно 1 годину без додавання солі;
- З відвареного нуту необхідно зробити пюре за допомогою блендера;
- Буряк відварити, а потім нарізати дрібною соломкою або натерти на тертці, додати до нутовому пюре, туди ж додати і тхину, все перемішати і додати спеції і сіль;
- Всі інгредієнти потрібно перемішати з допомогою міксера, поступово додавати лимонний сік і оливкову олію за смаком.
Приємного апетиту!
Єврейське блюдо з печеним перцем
Що потрібно:
- 300 г нуту;
- 2 болгарських перцю;
- часник — 4 зубчики;
- кунжутне насіння — 100 г;
- 7 ст. л. масла рослинного;
- перець чорний мелений – за смаком;
- 1 лимон;
- сіль – за смаком.
Час приготування – 3 години.
Калорійність – 190 ккал.
Процес приготування:
- Нут замочити на ніч, потім промити і варити 1 годину без додавання солі;
- Болгарські перці вимити, очистити від серцевини, поставити в духовку, яка була попередньо розігріта до 200 градусів, на 25 хвилин, потім покласти на 5 хвилин у поліетиленовий пакет, після очистити і порізати невеликими шматочками;
- Кунжутне насіння обсмажити на сковороді протягом 5 хвилин без додавання олії;
- Відварений нут покласти в блендер, додати до нього очищені зубчики часнику, порізаний перець, кунжут;
- Збити все блендером, поступово вливаючи сік лимона, рослинне масло, додаючи сіль і різні спеції.
- Подавати страву охолодженим.
Приємного апетиту!
Гарбузовий хумус
Що потрібно для приготування:
- 500 г гарбуза;
- консервований нут — 600 г;
- 6 ст. л. оливкової олії;
- 2 цибулини ріпчастої цибулі;
- 5 зубчиків часнику;
- сіль – за смаком;
- 1 ч. л. кмину;
- куркума — 1 ч. л.;
- кориця — 2 ст. л.;
- червоний і чорний мелений перець – за смаком;
- 5 ст. л. меду;
- 1 лимон
- паприка — 1 ч. л.;
- 3 ч. л. перемеленого імбиру;
- 300 мл бульйону з овочів;
- 60 г коріандру.
На приготування страви потрібно близько 40 хвилин.
Калорійність – 230 ккал на 100 р.
Приготування:
- Духова шафа повинен бути розігрітий до 220 градусів;
- Взяти форму, покласти в неї фольгу, а на неї викласти нарізаний гарбуз. Додати оливкової олії, посолити і поперчити за смаком;
- Поставити форму в розігріту духовку приблизно на півгодини, готовність перевіряється за достатньої м’якості гарбуза;
- Після того, як гарбуз готова, її дістають з духовки, викладають на тарілку, дають трохи охолонути і ставлять у холодильник;
- Розігріти сковорідку, налити на неї трохи оливкової олії. Цибулю порізати дрібно, а часник натерти на тертці, потім підсмажити їх в оливковій олії;
- До цибулі і часнику додати кмин, коріандр, куркуму, паприку, корицю, перемелений імбир, перець і обсмажувати ще кілька хвилин. Після чого вміст сковорідки викладається в блендер;
- Також у блендер покласти консервований нут, мед, бульйон з овочів, трохи оливкової олії і охолоджену гарбуз. Всі інгредієнти слід збивати до однорідної маси;
- До отриманої маси додати лимонного соку, коріандр, сіль і перець, а потім ще раз збити. Подавати на стіл в охолодженому вигляді.
Приємного апетиту!
Хумус з авокадо
Що потрібно для приготування:
- 500 г турецького гороху;
- 7 ст. л. оливкової олії;
- 11 ст. л. тхины;
- часник — 6 зубчиків;
- авокадо – 2 шт.;
- 1 ч. л. зіри;
- 1 лимон;
- сіль і червоний мелений перець – за смаком;
- 3 ч. л. соди.
На приготування буде потрібно 2 години.
Калорійність – 250 ккал на 100 р.
Приготування:
- Горох замочується у воді на 12 годин або на ніч, у воді перед цим потрібно розвести 3 чайні ложки соди;
- З розмоченого гороху зливається вода, і він очищається від лушпиння. Лушпиння не впливає на смак, але з нею не вдасться домогтися однорідної консистенції страви;
- Можна знову замочити нут на якийсь час, щоб він розм’як, а можна відразу ж після очищення від лушпиння почати його варити. Для цього його пересипають в глибоку каструлю і заливають водою, сіль не додають. Після того, як він буде готовий, а це приблизно 1 годину, його відкидають на друшляк, а рідина не виливають, вона знадобиться потім для готування;
- Якщо зіра в насінні, то її потрібно перемолоти в кавомолці або з допомогою ступки;
- Часник слід дрібно нарізати;
- Лимонний сік потрібно видавити;
- У блендер засипають зварений нут, часник, зіру, тхину, авокадо, додають сіль і перець, трохи лимонного соку. Так само потрібно додати трохи нутового відвару і все ретельно збити;
- Готовий хумус кладуть на тарілку, в середині роблять поглиблення і наливають туди трохи оливкової олії. Прикрашають зазвичай зеленню, паприкою, меленими горіхами, кунжутом або гранатовими зернятами.
Приємного апетиту!
Поради по приготуванню
- не потрібно використовувати занадто багато лимонного соку, тому що класичний хумус не має кислого смаку;
- по консистенції страва має бути густим і обов’язково без грудочок;
- традиційно в Ізраїлі хумус подають у вигляді кола, щоб було зручніше зробити так, можна просто взяти кондитерські приналежності;
- готовий хумус краще всього перед подачею трохи охолодити і подавати з зеленню;
- важливим у приготуванні цієї страви єврейського страви є тхина, її можна купити готову, а якщо готувати самим, важливо не перепечеться кунжутне зерна і вгадати точну частина оливкового масла до кунжуту;
- краще відділяти лушпиння від нуту, тому що вона буде перешкоджати досягненню однорідності соусу;
- всі східні страви містять у собі багато спецій, тому можна використовувати перець, паприку, коріандр, зіру, кмин і т. д.
З чим їдять хумус
Хумус можна їсти як самостійне блюдо, можна намазати на хліб, лаваш або корж. Традиційно хумус додають як соус до фалафелям, які кладуть в коржик (піту), виходить щось схоже на шаурму, тільки вегетаріанську. В Єрусалимі хумус вважається окремим блюдом і його подають з чим-небудь гострим, наприклад, з аджикою.
Хумус – такий соус, який можна приготувати так, як це хочеться господині. Основу його становить баранячий горох, паста з кунжуту і масло з оливок, а інші інгредієнти можна придумати і самотужки. Головне, не забути про спеції, адже саме ними і славиться Схід.