Аджапсандали по-грузинськи: рецепти приготування з фото

Як приготувати аджапсандали по-грузинськи

Варіацій на тему аджапсандали багато. Навіть у самій Грузії, в кожному місті або селі, свій оригінальний рецепт. Крім того, три республіки Закавказзя досі впевнені, що аджапсандали саме їх національне блюдо.

Аджапсандали по-грузинськи: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth

Щоб всім сподобалося, треба знати правила приготування цього овочевого, смачної страви.

Перше правило: всі овочі треба посмажити окремо.

Друге правило – не переварити. Переварений аджапсандали – це вже овочева ікра.

Класичне блюдо з грузинським рецептом

Класичний рецепт є основою для фантазії господині. Готувати його краще в товстостінній посуді.

Для приготування аджапсандали на 4 порції вам знадобиться:

Інгредієнти Кількість/вага
Часник 1 шт.
Соковиті помідори (червоні) 500 г
Цибуля 300 г
Перець болгарський свіжий 500 г
Баклажани 900 г
Перець зелений гострий стручковий 1 шт.
Кінза 20 г (середній пучок)
Реган свіжий (базилік) 10-15 г (маленький пучок)
Петрушка 20 г (середній пучок)
Рослинна олія Близько 250 г
Коріандр мелений ½ Чайної ложки
Сіль і перець

Час – 45-50 хв.

Калорійність (100 г) — 69 ккал.

Приготування:

  1. Всі овочі і зелень промийте і дайте підсохнути; Аджапсандали по-грузинськи: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 1

  2. Вибирайте плоди середніх розмірів;
  3. Підготовлені баклажани наріжте півкільцями за 2-3 мм, кладучи в миску шарами, злегка посипайте крупною сіллю. Відставте миску;
  4. Перець очистіть від насіння, наріжте півкільцями за 2-3 мм; Аджапсандали по-грузинськи: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 2

  5. Помідори наріжте середніми кубиками; Аджапсандали по-грузинськи: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 3

  6. Гострий перець наріжте довільно;
  7. Часник потрібно нарізати тонкими пластинками;
  8. Лук повинен бути нарізаний вздовж півкільцями. Якщо будете шинкувати занадто дрібно, то вийде каша, якщо ж півкільця занадто великі, то на тарілці аджапсандали буде виглядати як цибулеве рагу;
  9. І ось тепер, коли ви підготували овочі, повернемося до баклажанів. За цей час вони пустили сік і їх можна злегка віджати. Не мити, а саме злегка. Беріть невелику жменю баклажан і акуратно віджимайте. Вирівнюючи, кладіть їх у розігріте на сковороді олію. Вогонь повинен бути трохи вище середнього. Смажте з обох сторін і відразу витягайте на відповідне блюдо;
  10. У тому ж маслі (якщо мало, додайте ще) обсмажується і підготовлений перець;
  11. Після перцю, в тій же сковороді, злегка, до легкого золотистого кольору пасеруйте цибулю;
  12. Помідори повинні тушкуватися у цей час на іншій сковороді, під закритою кришкою, щоб сік не випарувався;
  13. Розігрійте сотейник або невеликий казан (можна і товстостінну сковороду з високим бортиком), додайте трохи олії. Викладіть баклажани, цибулю і перець. Дуже акуратно перемішайте. Вогонь повинен бути вище середнього;
  14. Наріжте зелень і змішати з підготовленим часником. Додайте томати, перемішайте і злегка підсолити. Нехай побулькает кілька разів. Аджапсандали по-грузинськи: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 4

  15. Перекладіть томатно-зелену суміш до овочів, перемішайте так, щоб овочі залишалися цілими;
  16. Через десять хвилин дуже смачне блюдо буде готове;
  17. Якщо помідори не соковиті, додайте води. Аджапсандали по-грузинськи: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 5

Якщо ви любите свіжі овочі, хрусткі, то просто скоротіть час термічної обробки. Але пам’ятайте, що баклажани, завжди і в будь-якому блюді, не можна вживати полусырыми!

За темою:  Паска великодня - класичний рецепт з покроковим фото

Дієтичний аджапсандали за 30 хвилин!

Аджапсандали по-грузинськи: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 6

Шикарний рецепт для святкового столу, дуже смачний аджапсандали, який легко і швидко приготувати вдома, на природі. Калорійність так мала, що дівчата його оцінять! Звичайно, ніхто не придумував цей рецепт, як дієтичний. Просто, в горах, вівчарі мали можливість приготувати улюблену страву тільки таким способом – швидко, на багатті.

До речі, цей аджапсандали може приготувати навіть той, хто приходить на кухню виключно поїсти!

Інгредієнти Кількість/вага
Баклажани 4 кг
Перець болгарський зелений 2,5 кг
Помідори червоні м’ясисті 3 кг
Цибуля ріпчаста 1,5 кг
петрушка, кінза, реган (базилік) по 100 г
Гострий перець 1-3 шт.
Часник 2-3 шт.
Спеції кавказькі і сіль
Оливкова олія

Час приготування — 30 хв.

Калорійність — 47 ккал.

Це кількість продуктів розрахована на компанію з 6-8 чоловік. Можна зробити порцію менше, але суворо дотримуватися пропорції!

Як готувати:

  1. Баклажани, перець, помідори помити, запекти в духовці або на мангалі;
  2. Пам’ятаєте! Помідори готуються трохи довше, ніж інші овочі. Щоб шкірка томатів не полопалася, а сік не стек – проколіть плід виделкою в декількох місцях;
  3. Очистіть всі овочі від шкірки. Деякі господині занурюють у холодну воду, щоб легше чистити. Але цього робити не варто – аджапсандали стане водянистим. До того ж, добре пропечені овочі дуже легко очищаються гарячими;
  4. Наріжте овочі великими кубиками, цибулю – півкільцями, гіркий перець – за бажанням;
  5. Додайте нашатковану промиту зелень і рубаний часник;
  6. Все перемішайте і додайте спеції. Через 5 хвилин спробуйте на сіль;
  7. Заправити аджапсандали можна і за всіма правилами – яблучним оцтом і рослинною олією, а можна тільки рослинною олією. Якщо нічим не заправляти, то смак від цього не зіпсується, а калорійність стане набагато нижче.

Їдять це блюдо будинку і на природі, холодним або гарячим. Холодний, він навіть смачніше.

Аджапсандали по-грузинськи з м’ясом

Аджапсандали по-грузинськи: рецепти приготування з фото » журнал здоров'я iHealth 7

Кавказька кухня дуже подобається практично всім, за свою ситність і легкість, незрівнянний аромат, смакові якості та естетику. Аджапсандали з баклажанів з м’ясом набагато калорійніший класичного варіанту, але не вимагає гарніру.

Для приготування на 4 порції знадобиться:

Інгредієнти Кількість/вага
М’ясо – баранина, яловичина 400 г
Баклажани з блискучою шкіркою  

 

 

по 4 шт.

Картопля
Солодкий болгарський перець
Цибуля
Червоні, соковиті помідори
Часник  

по 2 шт.

Гострий перець
Кінза  

по 30 г

 

Реган свіжий
Петрушка
Оливкова олія
Сіль, коріандр мелений, перець,

хмелі-сунелі

Час приготування — 90 хв.

Калорійність (100 г) — 123 ккал.

Як готувати грузинське блюдо аджапсандали з баклажанів з м’ясом:

  1. Шматочки м’яса швидко обсмажте на сильному вогні, до красивої скориночки. В кінці смаження злегка посоліть. Зменшіть вогонь, додайте цибулю півкільцями і обсмажте, перемішуючи;
  2. На іншій сковороді злегка обсмажте картоплю кубиками і викласти на блюдо;
  3. Слідом, обсмажте з обох сторін, підготовлені баклажани;
  4. У тому ж маслі, пережарьте нарізану півкільцями, перець;
  5. Перекладіть овочі на м’ясо з цибулею і тушкуйте, не перемішуючи, на повільному вогні (з відкритою кришкою);
  6. Потушкуйте окремо (під закритою кришкою нарізані помідори;
  7. Залийте помідорами овочі, акуратно перемішайте знизу вгору, додайте спеції, як ви любите, гострий перець і січену зелень з часником. Протомите 10 хвилин.
  8. При подачі посипте зеленню.

Страва готова! Приятого апетиту!

Багато сучасні господині використовують мультиварки. Дуже зручно – не треба стояти за літньої спеки біля плити. Поповніть вашу рецептурну книгу новим блюдом для мультиварки!

Готується легко і швидко. А картопля, в такому рецепті аджапсандали, робить страву ситніше.

Варіант рагу з картоплею в мультиварці

На сім’ю з 4-х чоловік знадобиться:

Інгредієнти Кількість/вага
Баклажани середні  

 

по 3 або 4 шт.

 

Картопля
Перець великий болгарський
Дуже стиглі помідори
Ріпчаста цибуля 2 шт.
Часник 5 зубків
Гіркий перець 1 шт.
Кінза, реган свіжий, петрушка 20 г
Будь-яке рослинне масло
Сіль, хмелі-сунелі, перець, коріандр

Час приготування — 90 хв.

Калорійність (100 г) — 67 ккал.

Як приготувати аджапсандали по-грузинськи з картоплею в мультиварці:

  1. Овочі наріжте на шматочки середніх розмірів довільної форми;
  2. Обсмажте баклажани і перець окремо в режимі «Смаження» в невеликій кількості олії. Перекладіть в миску;
  3. Пасеруйте цибулю в тому ж маслі, не змінюючи режим мультиварки, додайте нарізані помідори, злегка посоліть. Помішуючи, доведіть до напівготовності. Викладіть цибульно-помідорний соус в глибоку тарілку;
  4. З’єднайте всі овочі в чашу мультиварки. Додайте спеції, частина шаткованою зелені з часником, гострим перцем. Акуратно перемішайте і залийте томатно-цибульним соусом. Посипте залишилася зеленню і часником. Закрийте кришку. Поставте на 15 хвилин режим «Гасіння»;
  5. Після приготування кришку треба обов’язково відкрити і остудити, щоб аджапсандали не переварився.

Приємного апетиту!

Заготівля аджапсандали на зиму

На 10 банок по 500 грам:

Інгредієнти Кількість/вага
Помідори (червоні, соковиті) 3 кг
Перець будь-якого кольору, солодкий болгарський 500 г
Морква 500 г
Баклажани 2,5 кг
Цибуля ріпчаста 300 г
Реган (базилік сухий 10-15 г
Петрушка 40 г
Олія рослинна без гірчинки 1 л
Коріандр — краще мелений 15-20 г
Чорний перець, червоний (мелений) на ваш смак
Сіль 100-120 г
Цукор 60 г
Оцет тільки 9% 150 г

Час стерилізації при 100о С:

Банки 0,5 л — 30-40 хвилин, банки 0,7 л — 45-50 хвилин.

Час приготування — близько трьох годин.

Рецепт аджапсандали по-грузинськи на зиму покроково:

  1. Всі овочі ретельно промийте, підсушіть і наріжте кружечками, скибочками або соломкою;
  2. Баклажани злегка посоліть для видалення гіркоти, підсушіть і обсмажте;
  3. У глибокій, широкій плоскій сковороді обсмажте цибулю до рум’яного кольору, додайте моркву, перемішуючи, обсмажуйте далі. Сюди ж закладіть і перець;
  4. Продовжуючи обсмажувати, додайте сіль, цукор, спеції;
  5. Викладіть на овочі підготовлені томати і варіть всю масу 15-20 хвилин, перемішуючи знизу вгору;
  6. В кінці додайте шинковану зелень, оцет і перемішайте ще раз;
  7. У стерильні сухі банки, на кожен шар баклажан кладіть овочеву суміш. Накрийте кришками. Стерилізуйте. Закрутіть.

Корисні поради

  • якщо міняти спосіб обробки продуктів, то і смак страви зміниться. Наприклад, коли часник, за рецептом, потрібно стовкти в ступці, то саме так і слід чинити, а не прискорювати процес в блендері або м’ясорубці. Навіть якщо це кілограм часнику. Смаковий букет страви відразу зміниться;
  • для тих, хто не любить смак кінзи, а таких багато, радимо при купівлі вибирати сорти з ніжним смаком. А також додавати травичку в блюдо в середині готування, необхідні нотки в свій букет ароматів блюдо отримає, а неприємний присмак зникне. Не забувайте, що кінза дуже корисна і має жовчогінну властивість, допомагає травленню;
  • баклажани, господині в Грузії, вибирають по м’якості. Тверді баклажани, зазвичай, не купують;
  • помідори для аджапсандали по-грузинськи повинні бути соковитими, великими і абсолютно стиглими;
  • щодо болгарського перцю, слід пам’ятати, що плоди червоного кольору солодше, ніж зеленого. У Грузії, в аджапсандали, використовують, зазвичай зелені сорти, додаючи один червоний м’ясистий плід для палітри;
  • що стосується базиліка, то, в Європі, під цією назвою мається на увазі зелена різновид сорти прянощі, у якій пряний смак і аромат слабо виражені, а на Кавказі використовують бузкову запашну травичку і називають її «реган». Реган можна купити і в магазині і на ринку. Вибираючи травички, обов’язково понюхайте, щоб запах був такий, як вам потрібно;
  • баклажани присутні в більшості страв грузинської кухні. Цей овоч, наприклад, після довгої обробки (близько доби), подають у складному соус сациві.

Аджапсандали по-грузинськи можна готувати і з волоськими горіхами. Національні страви Грузії відрізняються різноманітністю смаків і ароматів. Ваша фантазія і індивідуальний смак додадуть звичайним страв вишуканість і оригінальність.

Жінка на кухні, як художник за мольбертом, творить прекрасне настрій для своїх коханих, створюючи твори з смаків, ароматів і фарб природи.