Мусака по-грецьки з баклажанами: покрокові рецепти з фото

Як приготувати мусаку по-грецьки з баклажанами

Мусака – смачне національне грецьке блюдо. Воно готується з м’яса і овочів, з додаванням соусу бешамель. Зовні воно нагадує запіканку, яка знайома багатьом людям.

Мусака по-грецьки з баклажанами: покрокові рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth

Кулінарна довідка

Традиційна грецька мусака складається з декількох шарів. На першому, баклажани з оливковою олією, другий шар — м’ясо і помідори, а зверху все поливається соусом. В деяких випадках в блюдо додаються інші овочі, а в дієтичному варіанті воно готується без м’яса.

Головна особливість у приготуванні цієї страви полягає в тому, що овочі, м’ясо та інші інгредієнти, закладаються одночасно і потім готуються протягом години.

Для приготування цієї страви, найчастіше використовується баранина, але якщо її немає, можна взяти телятину.

Традиційний рецепт

Мусака по-грецьки з баклажанами – улюблена страва в багатьох країнах. Готувати його дуже просто і з цим завданням може впоратися будь-яка господиня. Зверху, вона виходить повітряної і легкої, завдяки соусу бешамель, але при цьому ще і дуже смачною, ситною і соковитою.

Інгредієнти:

  • 1 кілограм баклажанів;
  • 0,25 кілограма сиру;
  • яловичий фарш – 1 кілограм;
  • 0,7 кг картоплі;
  • чорний перець;
  • селера – 2 штуки;
  • сіль;
  • 2 цибулини;
  • сухий базилік;
  • 0,5 склянки білого сухого вина;
  • сухий орегано – 0,5 чайної ложки;
  • 350 грам консервованих у власному соку помідорів;
  • 1 столова ложка води;
  • оливкова олія – 2 столові ложки;
  • 80 грам борошна;
  • 1 літр молока;
  • 2 лаврових листа;
  • 100 грам вершкового масла;
  • мускатний горіх – 0,25 чайної ложки.

Час приготування страви: 1 год.

Калорійність на 100 грам: 130 ккал.

Мусака по-грецьки з баклажанами: покрокові рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 1

Готувати мусаку дуже легко і швидко, а страва виходить надзвичайно смачною, тому воно обов’язково сподобається всім членам сім’ї.

  1. Картопля чиститься, і разом з баклажани нарізати круглими пластинками завтовшки в 1 сантиметр;
  2. Шматочки овочів змастити маслом, перекласти їх на деко, застелене пергаментом і запекти в духовці при температурі 180 градусів 15 хвилин;
  3. Селеру і цибулю порізати невеликими шматочками і підсмажити на оливковій олії до золотистого кольору, додати фарш і продовжити тушкувати;
  4. З’єднати воду, вино, томати, добре перемішати і ввести їх у фарш, потім все посолити, поперчити, додати базилік і орегано за смаком, довести масу до кипіння, зняти з вогню;
  5. Форму для запікання змастити маслом, викласти шарами картоплю, баклажани, м’ясний фарш і ще шар баклажанів;
  6. Молоко налити в сотейник, розігріти його;
  7. Вершкове масло розтопити в каструльці, додати в нього борошно і постійно помішуючи обсмажити її до золотистого відтінку, влити гаряче молоко і постійно помішувати, поки маса не стане густою, все посолити, поперчити і зняти з вогню;
  8. Соусом полити овочі, а зверху посипати тертим сиром;
  9. Запікати в духовці 40 хвилин при температурі 180 градусів.
За темою:  Банановий торт без випічки з желатином і без: рецепти з фото

Якщо під час приготування, соус почне темніти занадто швидко, краще всього прикрити форму фольгою. Так страва вийде ніжним і смачним, але не пригорить.

Як приготувати грецьке блюдо з рисом в мультиварці

Мультиварка – незамінна кухонні помічниця, в якій сьогодні можна приготувати все, що завгодно. Особливо смачною виходить мусака з рисом.

Інгредієнти:

  • 2 баклажана;
  • 0,7 кг телятини;
  • 2 цибулини;
  • рис – 0,5 склянки;
  • 2 зубчики часнику;
  • 100 грамів червоного сухого вина;
  • 100 грам сиру;
  • 200 мілілітрів масла рослинного;
  • 4 помідора;
  • 1 яйце;
  • 65 грам борошна;
  • сіль;
  • 3 склянки молока;
  • 125 грам вершкового масла.

Час приготування страви: 50 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 120 ккал.

Для приготування страви по-грецьки, обов’язково потрібно вибирати тільки свіжі і красиві овочі. При бажанні і якщо дозволяють можливості, телятину можна замінити на баранину.

  1. Баклажани помити, порізати кільцями, посипати сіллю і залишити на годину, щоб з них вийшла гіркота, потім ще раз промити і обсмажити на сковорідці;
  2. Цибулю нарізати кубиками, часник ретельно подрібнити і обсмажити на олії в мультиварці на режимі «Смаження»;
  3. М’ясо перекрутити через м’ясорубку і перекласти його в каструлю, поперчити і смажити до того моменту, коли рідина почне трохи випаровуватися, потім додати вино;
  4. Масло вершкове розтоплюється в каструлі, до нього додається борошно, обсмажується до ніжного коричневого відтінку, після цього вводиться молоко, сіль і готується на невеликому вогні, поки соус не стане густим;
  5. Рис промивається, заливають 300 мл води і кип’ятять, поки вся рідина не вбереться, потім трохи охолоджується і перемішується з яйцем;
  6. Форма мультиварки змащується маслом, викласти шар рису, баклажани, фарш і помідори, порізані кружальцями;
  7. Залити все соусом і поставити готувати в мультиварку на 30 хвилин в режимі «Випічка»;
  8. Коли час закінчиться, посипати страву тертим сиром і включити режим «Випічки» ще на 10 хвилин.
За темою:  Баклажани з м'ясом (тушковані, фаршировані): рецепти з фото

Готову страву краще всього подавати трохи охолодженим, щоб воно акуратніше різалося на порційні шматочки.

Рецепт мусака з баклажанами для вегетаріанців

Сьогодні багато людей відмовилися від вживання м’яса і намагаються готувати корисні, але при цьому і смачні страви. Вегетаріанська мусака дуже ніжна, соковита і ідеально підходить для тих, хто стежить за своєю фігурою.

Інгредієнти:

  • картопля – 4 штуки;
  • 200 грам моркви;
  • 1 цибулина;
  • 100 грам шампіньйонів;
  • баклажани – 300 грам;
  • помідори – 3 штуки;
  • перець болгарський – 200 грам;
  • олія оливкова – 50 грам;
  • перець мелений;
  • сіль;
  • 0,5 чайної ложки цукру;
  • часник – 2 зубчики;
  • 250 мл молока;
  • 100 грам сиру;
  • 2 столові ложки борошна;
  • 1 столова ложка томатної пасти.

Час приготування страви: 40 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 65 ккал.

Під час приготування дієтичної мусака можна використовувати різні трави: петрушку, орегано, базилік або чебрець.

  1. Картоплю почистити, нарізати разом з баклажанами та помідорами кружечками;
  2. Моркву натерти, цибулю порізати кубиками, гриби – пластинками;
  3. Баклажани присипати сіллю і обсмажити на оливковій олії;
  4. Цибулю, моркву і гриби обсмажити на сковорідці, додати томатну пасту, 50 мл води і тушкувати 5 хвилин;
  5. У змащену маслом форму викласти картоплю, трохи обсмажений на маслі, після цього – шар баклажанів, помідорів, зверху суміш з грибів, моркви та цибулі;
  6. 30 грам оливкової олії налити в сотейник, додати в нього борошно і на повільному вогні вимісити до однорідного стану, влити молоко, додати спеції і заварити соус, а в самому кінці покласти натертий на тертці сир, щоб він розчинився;
  7. Готовим соусом полити мусаку і поставити його на 50 хвилин у духовку, розігріту до 170 градусів.

Інгредієнти для цієї страви коштують недорого, тому кожна людина може собі дозволити приготувати таке ласощі для своїх рідних та друзів.

За темою:  Салат з квасолею і грибами: покрокові рецепти, калорійність

Корисні поради

Для приготування мусака по-грецьки з баклажанами краще всього використовувати оливкову олію, але якщо такого в будинку немає, то можна взяти соняшникову або кукурудзяну, але без різкого і неприємного запаху.

Під час приготування цієї страви потрібно стежити за тим, щоб воно було добре пропеченим, але при цьому залишилося соковитим і ніжним. Якщо мусака готується в мікрохвильовій печі, баклажани краще не різати гуртками. У цьому випадку, овочів розрізають на дві частини, трохи припекаются в духовці і ріжуться пластинками.

Подавати страву найкраще гарячим, але при бажанні, його можна ставити на стіл як холодну закуску, полив її густим, томатним соусом.