Перевірка м’яса на трихінельоз в домашніх умовах

Бувалі мисливці стверджують, що мертвий кабан – небезпечніше живого. Адже його організм може бути притулком для трихинелла. Ці круглі черви викликають небезпечну хворобу у людини при вживанні страв з м’яса диких тварин.

Зараження можна запобігти, поварив видобуток кілька годин. А ще краще – попередня перевірка м’яса на наявність гельмінтів. Зробити це можна в державній ветклініці або в лабораторії на продуктовому ринку. Але бувають ситуації, коли стоїть питання, як перевірити м’ясо кабана на трихінельоз в домашніх умовах.

Що потрібно знати про цієї інфекції?

Це паразитарна хвороба, яка характеризується тяжкими проявами і ускладненнями. Більшості, що заразилися загрожує втрата працездатності, а в запущених випадках результат, скоріше за все, буде летальним. Трихиноз (інша назва захворювання) виявляється в будь-яких кліматичних зонах. Ризикують усі люди, які живуть поряд з лісом або часто вживають м’ясо диких звірів.

Перевірка м'яса на трихінельоз в домашніх умовах » журнал здоров'я iHealth

Трихінельоз розвивається із-за того, що тварина харчується падаллю. Хворіють їм в основному хижі і всеїдні особини.

Джерело збудника інвазії – це свині, кабани, борсуки, єноти, ведмеді, моржі, тюлені. Найчастіше зараження відбувається при поїданні м’яса з личинками трихинелла. Сало з м’язовими прошарками теж небезпечно.

Наслідки того, що трихінел потрапили в організм людини, можуть бути різними і залежать від моменту звернення до фахівця. Якщо не поквапитися, то паразит опиниться в м’язах.

Життєвий цикл трихинелла можна коротко представити наступним чином:

  • Личинки потрапляють в ШКТ після вживання страв із зараженого м’яса.
  • Там вони досягають статевої зрілості.
  • Чоловічі і жіночі особини спаровуються.
  • З’являються нові личинки (трихинелле навіть не треба відкладати яйця – вона живородна).
  • Вони проникають у кровоносну систему.
  • Звідти трихинелла поширюється в тканини м’язів.

Перевірка м'яса на трихінельоз в домашніх умовах » журнал здоров'я iHealth 1

У деяких випадках захворювання стає очевидним вже на 3-й день після вживання м’яса, хоча цей період іноді затягується до 3 тижнів. Спочатку хворий скаржиться на трихінельоз на рідкий стілець, у нього піднімається температура. Потім починається лихоманка, набрякають повіки, з’являються шкірні висипання. Далі йдуть сильні больові відчуття в області жувальних і міжреберних м’язів. Запущена стадія характеризується ураженнями внутрішніх органів та центральної нервової системи.

За темою:  Як відбувається зараження анкілостомами і які симптоми при цьому виникають?

Як захиститися від трихиноза

Для завзятих мисливців з давніх часів діє правило – м’ясо дикої живності не можна солити, коптити, в’ялити. Така міра обережності виправдана, адже при цих типах обробки в ньому залишаються личинки паразита. Заморожування м’яса, якщо вона не глибока, неефективна – трихинелла здатна вижити при температурі до -22 градусів. Куштувати сирий фарш на язик не можна ні в якому разі.

Як стверджують єгері, цим захворюванням уражено більшість тварин старше 4-5 років. Тому буде не зайвим передбачити заходи захисту від трихінельозу, якщо не можете відмовитися від м’яса мешканців лісу. Навіщо покладатися на випадок, якщо наслідки можуть бути дуже сумними? Тому розумно утриматися від покупки з рук м’яса диких тварин. Навряд чи хтось може гарантувати, що в ньому немає трихинелла. Малоймовірно, що браконьєри понесуть свою здобич на перевірку, адже в лабораторії зажадають ліцензію та ветеринарну довідку.

Багато звіролови вивчають м’ясо самі або в мисливських господарствах. Фахівці-паразитологи переконані, що гарантію на 100% можна отримати тільки в професійній лабораторії. Якщо ви полюєте самі, то на аналіз треба віднести всі туші, здобуті на промислі.

Перевірка м'яса на трихінельоз в домашніх умовах » журнал здоров'я iHealth 2

Перевірити м’ясо на трихінельоз можна в установах при продуктових ринках. Всю тушу нести не обов’язково (досить 120 р. м’язової тканини), хоча вимоги бувають різними. В ідеалі це повинна бути міжреберна діафрагма. У цій перегородці, що відокремлює кишечник від грудної клітини, паразит виявляється найбільшою мірою.

Лаборанти методами користуються 2 – компресорна трихинеллоскопия і перетравлення (імітація роботи шлунка людини).

Як перевірити м’ясо самостійно

Заразитися трихінельоз можна від 120 видів диких тварин і деяких птахів. Небезпека виходить навіть від зайців і коней. Нематоди виявляють і в домашніх свиней, яких випускають на вигін, а не постійно тримають в стійлі. Таким чином, перевірка м’яса на трихінельоз потрібно в багатьох випадках.

Бувають ситуації, коли лабораторне дослідження не доступно. Наприклад, ви опинилися в поході, далеко від цивілізації. Або вам не вдалося знайти лабораторію, де роблять перевірку м’яса на трихінельоз. З допомогою підручних коштів це питання вирішити не вдасться, знадобиться спеціальний інструмент. Портативний трихинеллоскоп схожий на обладнання, яким користуються в професійних лабораторіях. Прилад відрізняється великою ефективністю, але для багатьох стане серйозним недоліком його ціна – від 11000 рублів.

За темою:  Температура при глистах у дорослого і дитини

Перевірка м'яса на трихінельоз в домашніх умовах » журнал здоров'я iHealth 3

Серед користувачів мисливських форумів можна знайти поради і рекомендації, як пристосувати шкільний мікроскоп для перевірки м’яса на трихінельоз. Умільці навіть збирають прилади самі, користуючись кресленнями з журналів на кшталт «Юного техніка».

Ще один варіант – експрес-тест. Набір складається з стрипів, схожих на ті, якими користуються жінки для визначення вагітності. Принцип дії – виявлення в м’ясі антитіл, які виробляються в організмі тварини в реакції на паразитів. Ціна питання – від 260 рублів за набір. Наскільки цей метод ефективний, стверджувати складно. Адже, коли інфекція тільки розвивається, антитіл ще немає.

Якщо ви зважилися на самостійну перевірку м’яса, слід розуміти, що максимальна захист не гарантована. Користуючись портативним приладом, можна легко помилитися. Процедура відрізняється своїми тонкощами. Та й сам аналіз не так простий.

Що являє собою перевірка?

Відразу потрібно обмовитися, що процедура досить трудомістка. Не завадить хоча б приблизне знання анатомії та життєвого циклу цього паразита. Всі роботи з м’ясом ведуться в рукавичках.

Для дослідження вам знадобляться наступні матеріали:

  • Зрізи м’язи ніжок діафрагми – це ті ділянки, де вона кріпиться до хребта.
  • Зрізи жувальних, міжреберних, литкових, окорухових м’язів.
  • Зріз язика.

Перевірка м'яса на трихінельоз в домашніх умовах » журнал здоров'я iHealth 4

Потрібні шматочки з тих місць, де м’яза переходять у сухожилля. Розмір зрізу (їх має бути 72, якщо тварина дика, і 24, якщо воно домашнє) не більше вівсяного зернини. Кожний з них укладається на предметне скло, закривається іншим і роздавлюється. Таким чином, звичайна перевірка передбачає сотні переглядів окремих зрізів.

Дослідження спрямоване на виявлення в м’ясі круглих або овальних капсул. Відмітна ознака – на їх периферії видно жирові відкладення трикутної форми. Всередині капсули можна розгледіти личинку. При цьому потрібно враховувати наступні моменти:

  • В залежності від часу перебування в організмі трихинелла змінюється – можна виявити старі спіралеподібні особини з капсулою. У цьому вигляді паразит помітний відразу. А ось свіжих особин, які капсулу наростити не встигли, можна прогледіти.
  • Нерідке явище при трихінельозі – вогнищеві ураження. Буває так, що паразитів в ніжці діафрагми не виявиться, зате в лопатці вони будуть кишіти. Звідси вимога великої кількості проб.
За темою:  Аскаридоз: симптоми, причини, лікування і фото аскарид

Без знань і досвіду трихинелла в м’ясі можна сплутати з бульбашками повітря або фінами ехінокока, саркоцистами, конкрементами.

Що робити з зараженим м’ясом?

Паразитологи відповідають на це питання однозначно: утилізувати. Але спокуса скуштувати свежатини занадто великий, та й предки їли і вижили. А як же випадки, коли цілі групи любителів шашлику з борсука виявлялися після пікніка у лікарні?

Для людини смертельною дозою вважаються 5 личинок на 1 кг маси тіла. У хворої тварини м’язова тканина всіяна десятками тисяч трихинелла. Щоб заразитися, достатньо 30-50 р. такого м’яса.

Якщо ви вирішили ризикнути, то приготуйтеся варити тушу не менше 4 годин, попередньо порізавши її на дрібні шматки. Вважається, що трихинелла гине при 80 градусах. Смаження, тушкування, приготування на вугіллі такої температури не забезпечать. М’ясо з трихінельозом не можна використовувати для виготовлення сирокопчених делікатесів, біляшів, пельменів, окосту, сала.

Ставши володарем туші ведмедя, кабана чи борсука, не поспішайте радіти і кидатися смажити шашлики. Спочатку перевірте таке м’ясо на наявність трихинелла. Не ризикуйте, звертаючись до домашніх методів, включаючи використання спеціальних приладів. Саме розумне рішення, щоб убезпечити себе і своїх близьких – віднести м’ясо в лабораторію на перевірку на трихінельоз. У фахівців є й інструменти, і досвід, і знання, що дозволяють їм точно виявити, не заражене.