Глисти у м’ясі свиней, яловичини, курки, лося

Паразити в м’ясі – небезпека, яка підстерігає кожного, хто неправильно його готує або любить страви з кров’ю (недостатня термічна обробка). Всім м’ясоїдам необхідно знати, як убезпечити себе від вторгнення паразитів. Слід бути особливо обережним при вживанні свинини, яловичини, медвежатини, оленини, лосятини.

Хто може жити в м’ясі?

У м’язової тканини ссавців і птахів мешкають бактерії, найпростіші і глисти. Нерідко інвазією вражені і їх внутрішні органи, які люди теж їдять.

Глисти у м'ясі свиней, яловичини, курки, лося » журнал здоров'я iHealth

Такі види паразитів, які можуть знаходитися в м’ясі, становлять небезпеку для людини:

  • Найпростіші – саркоспоридии, токсоплазма.
  • Стрічкові черв’яки – ехонококки, бичачий і свинячий ціп’яки.
  • Сосальщики – гнастостоми.
  • Круглі черви – токсокари, трихінели.

Головне джерело зараження – це недостатньо добре приготована їжа. Щоб уберегти себе від такої небезпеки, як глисти в м’ясі, потрібно добре проварювати його. Смаження та тушкування – не настільки ефективні методи.

Є й такі паразити, личинки яких знаходяться не в самому м’ясі, а виявляються на ньому, коли їх переносять комахи, наприклад, мухи і борошняні жуки. Це карликовий ціп’як, після вторгнення якого в організмі людини розвивається гименолипедоз.

Саркоспоридии

Різні види цих найпростіших використовують в якості проміжних господарів ссавців – велику і дрібну рогату худобу, свиней, коней, лам, оленів. Часто виявляються інфікованими та птиці. Але для людини небезпечні цисти (личинкова форма), які містяться у м’ясі свинини і яловичини. Викликана в результаті їх поглинання інфекція у людей називається саркоцистоз.

Токсоплазма

Протягом свого життєвого циклу ці найпростіші паразити приймають різні форми. Для любителя м’яса небезпечна стадія брадизоит – ці личинки містяться в м’язовій тканині свині, ягняти, кози, оленя, лося. Заразитися можна не тільки при вживанні в їжу, але і в ході обробки (забруднені ножі, обробні дошки, посуд).

Ехінококки

Фіни, личинкова форма цих стрічкових черв’яків, що мешкають в м’ясі травоїдних і хижих тварин. Всім, хто любить бувати на полюванні, слід остерігатися в цьому плані лося, оленя, козулю. Паразити містяться не тільки в сирому м’ясі цих тварин, ними часто вражена їх печінку і кишечник.

За темою:  Медамін: інструкція по застосуванню та відгуки паразитологів

Глисти у м'ясі свиней, яловичини, курки, лося » журнал здоров'я iHealth 1

В результаті зараження розвивається ехінококоз, при якому у внутрішніх органах (печінка, легені) утворюються кісти. Якщо згодувати сире м’ясо або тельбухи лося з паразитами собаці, то вона не тільки захворіє, але і буде служити переносником інфекції. Онкосфери глистів будуть виділятися з калом і надаватися на шерсті, мовою тварини, піддаючи ризику інфікування людини.

Бичачий ціп’як

Це стрічковий черв’як, найбільший представник свого роду. Його проміжні господарі (велика рогата худоба) набувають паразитів при вживанні корми, зараженого їх заплідненими яйцями. М’язи, легені, печінка – це місця, де далі утворюються фіни бичачого ціп’яка. Людина заражається при вживанні м’яса, що не пройшло достатню термічну обробку. Якщо паразити в яловичої печінки потрапили в його організм, то у нього розвивається тениарихоз.

Свинячий ціп’як

Цим паразитом можна заразитися не тільки при вживанні сирого м’яса. Глисти у свиней передаються і в ході тісного контакту з тваринами (наприклад, на фермі). В результаті яйця свинячого ціп’яка виявляються в шлунку людини. Тут вони втрачають свою оболонку і переміщуються в кишечник, далі пробуравливают його стінку і потрапляють у системний кровотік. В результаті інфікування розвивається хвороба під назвою цистицеркоз, при якій у людини виявляються ураженими м’язи, нервова система, очі, підшкірні тканини, мозок.

Через паразитів, що перебувають у свинині, розвивається захворювання теніоз, при якому в кишечнику людини виростає і паразитує доросла особина свинячого ціп’яка.

Гнатостоми

Ці екзотичні паразити не настільки поширені в наших широтах. Зараження можливе під час відвідування країн Південно-Східної Азії. Ці черв’яки-сосальщики використовують в якості проміжних і остаточних господарів різних тварин. Гнатостоми мешкають у курячому і свинячому м’ясі, в прісноводній рибі, равликів, жаб. Потрапивши в організм людини, ці глисти переміщуються під шкіру і в інші тканини.

За темою:  Як можна визначити наявність глистів у людини?

Токсокари

Зазвичай мешкають в організмі собак, лисиць і кішок. Виділяються цими хробаками яйця паразитів є джерелом інфекції для інших, в тому числі для людини. Але є й інший шлях зараження – можна з’їсти погано приготовану свинячу, баранячу, яловичу або курячу печінку. Ці тварини, як і люди, стають випадковими господарями цих паразитів.

Трихінели

Інфікують свиней, коней і диких тварин (кабанів, лисиць, вовків, єнотів). Вживаючи їх м’ясо, заражена паразитами і людина. В результаті цього розвивається неприємне захворювання на трихінельоз, що супроводжується запаленням, болями в м’язах і сильною слабкістю.

Як визначити паразитів в м’ясі?

За зовнішнім виглядом м’язової тканини не завжди можна точно сказати, що у тварини були глисти. Швидше за все, у м’яса буде нормальний колір і запах. Крім того, деякі глисти, тим більше, їх личинки, дуже малі і не помітні неозброєним оком.

Необхідно ретельно вивчити волокна і звернути увагу на наступні ознаки присутності паразитів в м’ясі:

  • Горбки (личинки деяких глистів згодом покриваються вапняної капсулою).
  •  

  • Ущільнення.
  •  

  • Виразки.

Небезпека виходить не тільки від дорослих тварин, але і від молодняку. Заразитися глистами в свинини або баранини можна і в тому випадку, якщо до вас на стіл потрапив порося чи ягня.

Щоб убезпечити себе, необхідно купувати продукцію тільки у перевірених продавців. Особливо обережним слід бути щодо м’яса диких тварин (лося, кабана, ведмедя, борсука). Чесний продавець відразу пред’явить всі довідки. Якщо ви полюєте самі, не полінуйтеся віднести видобуток в спеціальну лабораторію – такі можна знайти на великих ринках.

Чи можна їсти м’ясо з паразитами?

Якщо його правильно обробити і приготувати, то глистів в ньому вже не буде. Для парного м’яса додатково вимагається попереднє заморожування. Рекомендується витримувати м’якоть при температурі нижче 12 градусів протягом тижня. Навіть якщо язик йде про домашніх тварин, обережність не завадить.

За темою:  Аналіз крові на паразитів: як роблять і розшифровка результатів

Особливо високий ризик інфікування при вживанні різноманітних делікатесів. Ці методи кулінарної обробки не можуть вбивати паразитів зі 100% гарантією. Під забороною строганина, солонина, копчені м’ясні страви.

Щоб вбити паразитів, необхідна ретельна термічна обробка. Навіть печінка та інші субпродукти бажано варити протягом кількох годин. Тривале приготування потрібно для м’яса диких тварин. Тушкування і смаження на відкритому вогні – не найефективніші варіанти для знищення паразитів.

Не забувайте і про наступні профілактичні заходи:

  • Не випускайте худобу на дикі пасовища.
  • Проводите регулярну дегельмінтизацію домашнього худоби.
  • Не давайте собакам і кішкам сире м’ясо, що б не говорили про його користь.
  • Не пробуйте сире м’ясо під час приготування страв.
  • Ретельно обробляйте всі кухонні поверхні і предмети, використовувані для готування.
  • Працюйте з м’ясом тільки в гумових рукавичках.
  • Разделивайте туші і великі частини на шматки товщиною не більше 8 див.

Якщо дотримуватися правила заморозок, обробки і приготування м’яса, то можна не побоюватися зараження паразитами. Ретельні заходи профілактики допомагають знищувати глистів. Якщо ж який-небудь м’ясний продукт здається вам підозрілим, краще відмовитися від його вживання і віднести в лабораторію.