Ватрушки з варенням: рецепти ніжною випічки з фото покроково

Як спекти ватрушки з варенням в домашніх умовах

Ці маленькі булочки відразу ж нагадують дитинство. Ми вирішили трохи пограти зі смаками і приготувати ватрушки не з сиром, а з вашим улюбленим варенням. Ви вільні вибрати будь-яке, яке доводиться вам за смаком. Ідеально, правда?

Рецепт покроково

  • 220 мл сироватки;
  • 40 г свіжих дріжджів;
  • 3 г солі;
  • 1 уп. масла;
  • 240 г варення;
  • 30 г цукру;
  • 1 жовток;
  • 680 г борошна.

Час: 5 год 20 хв.

Калорії: 330.

Як спекти здобні ватрушки з варенням:

  1. Свіжі дріжджі слід змішати з сіллю. Для цього спочатку потрібно розкришити руками, а потім заважати ложкою;
  2. Додати сироватку, можна холодну. А можна використовувати молоко будь-якої жирності;
  3. Частинами вручну додати м’яке масло, цукор, борошно. Краще додавати саме по черзі, щоб компоненти швидше і легше з’єднувалися. Якщо не встигли витягнути масло, щоб воно стало м’якішим, його можна просто натерти;

  4. Повинно вийти густе, але не важкий тісто. Йому потрібно дати відпочити хвилин десять під рушником;
  5. Після цього знову перемішати, перекласти в миску, накрити, прибрати в холодильник хоча б на чотири години;
  6. По закінченню часу витягнути з холодильника, дати пару хвилин на те, щоб тісто зігрілось;

  7. Поділити його на рівні частини. Зазвичай з даної маси виходить шістнадцять однакових кульок – майбутніх ватрушок;

  8. Викласти їх на деко, застелений пекарської папером. Розташовувати досить далеко один від одного, так як вони пізніше збільшаться в розмірі. В теплому місці дати постояти ще півгодини;

  9. Дно звичайного склянки вмочити в борошно, а потім з його допомогою зробити поглиблення в центрі кульок. Це буде місце для начинки;
  10. Збити жовток і за допомогою пензлика нанести його по всьому ватрушкам;

  11. У поглиблення покласти пару чайних ложок варення. Відправити у вже гарячу духовку, приблизно 190 за Цельсієм, поки не зарум’яниться. Зазвичай це займає близько двадцяти п’яти хвилин. Дістати і дати охолонути.

За темою:  Опара для дріжджового тіста з сухих, свіжих дріжджів: рецепти

Пісні ватрушки з дріжджового тіста з варенням

  • 280 мл води;
  • 20 г сухих дріжджів;
  • 80 г цукру;
  • 480 г борошна;
  • 140 мл варення;
  • 30 мл олії;
  • 1 г ваніліну.

Час: 2 ч.

Калорії: 254.

Процес випікання:

  1. Воду (майже всю) трохи підігріти, вона повинна бути теплою, але не гарячою;
  2. В неї додати половину цукру, потім покласти дріжджі і сіль. Всі інгредієнти перемішати. Вийде однорідна коричнева рідина;
  3. Влити сюди масло і ванілін, знову перешкодити, досить інтенсивно;
  4. Просіяти майже всю борошно, всипати її до рідкої частини і вручну замісити тісто. Накрити його і дати піднятися в теплому місці в два, а то і в три рази. Це може зайняти від години по часу;
  5. Поділити тісто олійними руками на шість або вісім частин, покласти їх на пекарській папір, що лежить на листі;
  6. Залишити їх на двадцять хвилин, щоб вони знову підросли;
  7. З решти кількості води, приблизно трьох столових ложок, слід зварити сироп. У цю воду покласти другу половину цукру, розчинити, підігріти, вимкнути плиту;
  8. Денцем склянки, обов’язково сухим, зробити поглиблення в центрі частин;
  9. Викласти начинку у вигляді повидла. А остиглий сироп слід пензликом нанести по обідку ватрушки;
  10. Відправити на двадцять хвилин у духовку, вогонь повинен бути середнім. Витягнути, а коли охолонуть, присипати пудрою.

Як зробити листкове тісто для випічки

  • 1 яйце;
  • 1 пачка маргарину;
  • 570 г борошна;
  • 3 мл оцту;
  • вода;
  • 160 мл варення.

Час: 4 ч.

Калорії: 405.

Етапи приготування:

  1. У миску насипати приблизно 170 г борошна, сюди ж додати холодний маргарин. Він не повинен бути замороженим, просто його треба взяти з холодильника і відразу натерти на борошно. Повинна вийти крихта, можна використовувати ніж, щоб просто порубати інгредієнти;
  2. Потім просто зібрати масу в кулю, місити не потрібно;
  3. Решту борошно змішати з дрібкою солі і оцтом;
  4. Вбити в стакан яйце і додати до нього холодну воду. Загальна маса повинна вийти в 2/3 склянки. Збити виделкою прямо в склянці і всипати муку, замісити тісто, воно буде м’яким;
  5. Розкачати його в прямокутник товщиною в 2 см;
  6. Майже в центр покласти кулю з маргарину, накрити його спочатку з одного боку, потім з іншого;
  7. Загорнути з боків. Повинен вийти конверт. Перевернути його швом вниз;
  8. Не накривати, прибрати в холодильник на півгодини, потім дістати і розкачати в товстий пласт;
  9. Знову згорнути в конверт. Прибрати в холодильник на той же час. Дістати, розкачати, повторити весь процес ще раз;
  10. Після цього поділити його на рівні частини і викласти їх на деко;
  11. Склянкою зробити в центрі поглиблення і покласти в нього варення. Якщо хочеться, боки можна змастити жовтком;
  12. Відправити на п’ятнадцять хвилин в духовку при 220 за Цельсієм, потім дати охолонути.
За темою:  Десерт із гарбуза (медовий, пудинг, суфле): рецепти з фото

Королевська ватрушка з варенням

  • 20 г вершкового масла;
  • 420 г борошна;
  • 5 г крохмалю;
  • 200 г вершкового масла;
  • 240 г варення;
  • 230 г цукру;
  • 3 яйця;
  • 5 г розпушувача;
  • 50 г цукру;
  • 600 г сиру.

Час: 1 год 10 хв.

Калорії: 315.

Як готувати:

  1. В першу чергу, щоб не плутатися з маслом, можна змастити маленьким шматочком майбутню форму для ватрушки її і прибрати в холодильник;
  2. Далі масло натерти на тертці;
  3. Борошно обробити з допомогою сита, додати більшу частину цукру і розпушувач, змішати;
  4. Всипати сухі інгредієнти до маслу і руками розтерти всі ці компоненти в однорідну крихту;
  5. Сиру додати однорідність за допомогою сита або ж блендера;
  6. Всипати цукор, яйця і перетерти все це до гладкою текстурою. Якщо є можливість, збити всі інгредієнти віночком або міксером;
  7. Варення перелити в ємність, додати до нього крохмаль і розбити грудочки. Це потрібно для того, щоб крохмаль набрякли і утримував варення, щоб воно не «втекло»;
  8. Духовку прогріти до 200 за Цельсієм і закрити дверку;
  9. У форму висипати більшу частину крихти, рівномірно розподілити її лопаткою, а також сформувати бортики в обов’язковому порядку;
  10. Зверху викласти сирну масу, розрівняти її;
  11. Далі варення, змішане з крохмалем і залишки крихти;
  12. Запікати пиріг до рум’яності протягом 40 хвилин.

Корисні поради

Для приготування максимально легкою, ніжною і водночас м’якою начинки, беріть жирний сир, який і стане зіркою ваших ватрушок. Доповнюйте його різними сухофруктами, горіхами, цукатами і прянощами. Використовуйте корицю, родзинки, мускат, ваніль та інші смаки для своєї випічки.

Сирну начинку обов’язково потрібно попередньо пропустити через сито або пробити заглибним блендером для досягнення ідеальної кремовою текстури. Якщо ваш сир все одно недостатньо ніжний, додайте в нього трохи сметани, вершків, яєць або тільки жовтків.

За темою:  Биточки м'ясні з підливою як в їдальні: рецепт з фото

Якщо ви переживаєте, що варення витече, обов’язково загустіть його. Це може бути крохмаль, борошно або горіхи. У другому випадку продукт бажано очистити, потім подрібнити майже в борошно і в такому вигляді вмішувати до досягнення потрібної консистенції. Гірше з горішками точно не стане.

Для дріжджового тіста завжди використовуйте інгредієнти однієї температури (кімнатній). В такому випадку ви отримаєте ідеальне тісто, а якому ідеально працюють дріжджі і роблять масу неймовірно легкою, пишною, повітряної.

Готуйте ватрушки з варенням, готуйте з сиром або великі, королівські ватрушки. Всі вони смачні і приготувати їх легко навіть новачкові. А тепер уявіть, яким смачним буде вечірній чай або ранкова кава вприкуску з такими булочками!