Ватрушки з варенням: рецепти ніжною випічки з фото покроково

Як спекти ватрушки з варенням в домашніх умовах

Ці маленькі булочки відразу ж нагадують дитинство. Ми вирішили трохи пограти зі смаками і приготувати ватрушки не з сиром, а з вашим улюбленим варенням. Ви вільні вибрати будь-яке, яке доводиться вам за смаком. Ідеально, правда?

Рецепт покроково

  • 220 мл сироватки;
  • 40 г свіжих дріжджів;
  • 3 г солі;
  • 1 уп. масла;
  • 240 г варення;
  • 30 г цукру;
  • 1 жовток;
  • 680 г борошна.

Час: 5 год 20 хв.

Калорії: 330.

Як спекти здобні ватрушки з варенням:

  1. Свіжі дріжджі слід змішати з сіллю. Для цього спочатку потрібно розкришити руками, а потім заважати ложкою;
  2. Додати сироватку, можна холодну. А можна використовувати молоко будь-якої жирності;
  3. Частинами вручну додати м’яке масло, цукор, борошно. Краще додавати саме по черзі, щоб компоненти швидше і легше з’єднувалися. Якщо не встигли витягнути масло, щоб воно стало м’якішим, його можна просто натерти;

  4. Повинно вийти густе, але не важкий тісто. Йому потрібно дати відпочити хвилин десять під рушником;
  5. Після цього знову перемішати, перекласти в миску, накрити, прибрати в холодильник хоча б на чотири години;
  6. По закінченню часу витягнути з холодильника, дати пару хвилин на те, щоб тісто зігрілось;

  7. Поділити його на рівні частини. Зазвичай з даної маси виходить шістнадцять однакових кульок – майбутніх ватрушок;

  8. Викласти їх на деко, застелений пекарської папером. Розташовувати досить далеко один від одного, так як вони пізніше збільшаться в розмірі. В теплому місці дати постояти ще півгодини;

  9. Дно звичайного склянки вмочити в борошно, а потім з його допомогою зробити поглиблення в центрі кульок. Це буде місце для начинки;
  10. Збити жовток і за допомогою пензлика нанести його по всьому ватрушкам;

  11. У поглиблення покласти пару чайних ложок варення. Відправити у вже гарячу духовку, приблизно 190 за Цельсієм, поки не зарум’яниться. Зазвичай це займає близько двадцяти п’яти хвилин. Дістати і дати охолонути.

За темою:  Млинці з курячої печінки, яловичої: рецепти з покроковим фото

Пісні ватрушки з дріжджового тіста з варенням

  • 280 мл води;
  • 20 г сухих дріжджів;
  • 80 г цукру;
  • 480 г борошна;
  • 140 мл варення;
  • 30 мл олії;
  • 1 г ваніліну.

Час: 2 ч.

Калорії: 254.

Процес випікання:

  1. Воду (майже всю) трохи підігріти, вона повинна бути теплою, але не гарячою;
  2. В неї додати половину цукру, потім покласти дріжджі і сіль. Всі інгредієнти перемішати. Вийде однорідна коричнева рідина;
  3. Влити сюди масло і ванілін, знову перешкодити, досить інтенсивно;
  4. Просіяти майже всю борошно, всипати її до рідкої частини і вручну замісити тісто. Накрити його і дати піднятися в теплому місці в два, а то і в три рази. Це може зайняти від години по часу;
  5. Поділити тісто олійними руками на шість або вісім частин, покласти їх на пекарській папір, що лежить на листі;
  6. Залишити їх на двадцять хвилин, щоб вони знову підросли;
  7. З решти кількості води, приблизно трьох столових ложок, слід зварити сироп. У цю воду покласти другу половину цукру, розчинити, підігріти, вимкнути плиту;
  8. Денцем склянки, обов’язково сухим, зробити поглиблення в центрі частин;
  9. Викласти начинку у вигляді повидла. А остиглий сироп слід пензликом нанести по обідку ватрушки;
  10. Відправити на двадцять хвилин у духовку, вогонь повинен бути середнім. Витягнути, а коли охолонуть, присипати пудрою.

Як зробити листкове тісто для випічки

  • 1 яйце;
  • 1 пачка маргарину;
  • 570 г борошна;
  • 3 мл оцту;
  • вода;
  • 160 мл варення.

Час: 4 ч.

Калорії: 405.

Етапи приготування:

  1. У миску насипати приблизно 170 г борошна, сюди ж додати холодний маргарин. Він не повинен бути замороженим, просто його треба взяти з холодильника і відразу натерти на борошно. Повинна вийти крихта, можна використовувати ніж, щоб просто порубати інгредієнти;
  2. Потім просто зібрати масу в кулю, місити не потрібно;
  3. Решту борошно змішати з дрібкою солі і оцтом;
  4. Вбити в стакан яйце і додати до нього холодну воду. Загальна маса повинна вийти в 2/3 склянки. Збити виделкою прямо в склянці і всипати муку, замісити тісто, воно буде м’яким;
  5. Розкачати його в прямокутник товщиною в 2 см;
  6. Майже в центр покласти кулю з маргарину, накрити його спочатку з одного боку, потім з іншого;
  7. Загорнути з боків. Повинен вийти конверт. Перевернути його швом вниз;
  8. Не накривати, прибрати в холодильник на півгодини, потім дістати і розкачати в товстий пласт;
  9. Знову згорнути в конверт. Прибрати в холодильник на той же час. Дістати, розкачати, повторити весь процес ще раз;
  10. Після цього поділити його на рівні частини і викласти їх на деко;
  11. Склянкою зробити в центрі поглиблення і покласти в нього варення. Якщо хочеться, боки можна змастити жовтком;
  12. Відправити на п’ятнадцять хвилин в духовку при 220 за Цельсієм, потім дати охолонути.
За темою:  Бісквіт на швидку руку в духовці: домашні рецепти з фото

Королевська ватрушка з варенням

  • 20 г вершкового масла;
  • 420 г борошна;
  • 5 г крохмалю;
  • 200 г вершкового масла;
  • 240 г варення;
  • 230 г цукру;
  • 3 яйця;
  • 5 г розпушувача;
  • 50 г цукру;
  • 600 г сиру.

Час: 1 год 10 хв.

Калорії: 315.

Як готувати:

  1. В першу чергу, щоб не плутатися з маслом, можна змастити маленьким шматочком майбутню форму для ватрушки її і прибрати в холодильник;
  2. Далі масло натерти на тертці;
  3. Борошно обробити з допомогою сита, додати більшу частину цукру і розпушувач, змішати;
  4. Всипати сухі інгредієнти до маслу і руками розтерти всі ці компоненти в однорідну крихту;
  5. Сиру додати однорідність за допомогою сита або ж блендера;
  6. Всипати цукор, яйця і перетерти все це до гладкою текстурою. Якщо є можливість, збити всі інгредієнти віночком або міксером;
  7. Варення перелити в ємність, додати до нього крохмаль і розбити грудочки. Це потрібно для того, щоб крохмаль набрякли і утримував варення, щоб воно не «втекло»;
  8. Духовку прогріти до 200 за Цельсієм і закрити дверку;
  9. У форму висипати більшу частину крихти, рівномірно розподілити її лопаткою, а також сформувати бортики в обов’язковому порядку;
  10. Зверху викласти сирну масу, розрівняти її;
  11. Далі варення, змішане з крохмалем і залишки крихти;
  12. Запікати пиріг до рум’яності протягом 40 хвилин.

Корисні поради

Для приготування максимально легкою, ніжною і водночас м’якою начинки, беріть жирний сир, який і стане зіркою ваших ватрушок. Доповнюйте його різними сухофруктами, горіхами, цукатами і прянощами. Використовуйте корицю, родзинки, мускат, ваніль та інші смаки для своєї випічки.

За темою:  Рецепти святкових гарячих страв з фото покроково

Сирну начинку обов’язково потрібно попередньо пропустити через сито або пробити заглибним блендером для досягнення ідеальної кремовою текстури. Якщо ваш сир все одно недостатньо ніжний, додайте в нього трохи сметани, вершків, яєць або тільки жовтків.

Якщо ви переживаєте, що варення витече, обов’язково загустіть його. Це може бути крохмаль, борошно або горіхи. У другому випадку продукт бажано очистити, потім подрібнити майже в борошно і в такому вигляді вмішувати до досягнення потрібної консистенції. Гірше з горішками точно не стане.

Для дріжджового тіста завжди використовуйте інгредієнти однієї температури (кімнатній). В такому випадку ви отримаєте ідеальне тісто, а якому ідеально працюють дріжджі і роблять масу неймовірно легкою, пишною, повітряної.

Готуйте ватрушки з варенням, готуйте з сиром або великі, королівські ватрушки. Всі вони смачні і приготувати їх легко навіть новачкові. А тепер уявіть, яким смачним буде вечірній чай або ранкова кава вприкуску з такими булочками!