Шашлик в майонезі: рецепти маринадів, способи смаження м’яса

Як замаринувати і посмажити шашлик в майонезі

Майонез – це універсальний соус для маринування шашлику, оскільки до його складу входять всі продукти, часто використовувані в маринадах (яйця, рослинне масло, оцет і гірчиця). Таким чином, залишається додати до нього улюблені спеції, які посилять і поліпшать смак готового блюда, і можна маринувати м’ясо.

Шашлик в майонезі: рецепти маринадів, способи смаження м'яса » журнал здоров'я iHealth

Рецепти маринаду

Маринад з майонезу не тільки робить страву смачною, але і не дорогим, якщо порівнювати його із замаринованим м’ясом, наприклад, у гранатовому соку або вини. Такий маринад відмінно підходить до м’яса, птиці, риби, грибів та овочів.

Не варто думати, що шашлик в майонезі – це нудно і одноманітно, існує багато варіантів маринадів на його основі, які здатні внести різноманітність у меню пікніка.

Рожевий

Отримав свою назву завдяки красивому рожевому кольорі. Для його приготування знадобляться:

  • 200 мл майонезу;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 30 мл кетчупу;
  • сіль і спеції для шашлику за смаком.

Час приготування: не більше 10-15 хвилин.

Калорійність: 399,6 ккал/100 р.

Приготування: цибулю нарізати кільцями; змішати майонез, кетчуп, цибуля і спеції; отриманим соусом заправити шашлик.

Гірчичний

Для нього з розрахунку на 1 кг м’яса знадобляться:

  • 100 г майонезу;
  • 100 г гірчиці;
  • 200 р ріпчастої цибулі;
  • сіль і спеції за смаком.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: 283,2 ккал/100 р.

Приготування: з’єднати разом гірчицю, майонез, нарізану кільцями цибулю і спеції, в отриманому соусі замаринувати м’ясо.

З оцтом

На 1 кілограм вихідного продукту слід взяти:

  • 150 мл майонезу;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 30 мл оцту;
  • 1-2 лаврових листа;
  • сіль.

Час приготування: 10-15 хвилин.

Калорійність: 351 ккал/100 р.

Приготування: очищену цибулю нарізати кільцями, змішати з майонезом, оцтом, лавровими листками, сіллю і готовий маринад.

Рецепт приготування шашлику з свинини

Свинина – дуже м’яке і ніжне м’ясо, тому вона ідеально підходить для приготування на вугіллі, а маринад з майонезу зробить м’ясні волокна ще ніжніше і збагатить смак готового блюда ароматами спецій і пряних трав. Нижче наведено найпростіший варіант маринаду, але його можна змінювати, додаючи в основу оцет, сік лимона, мінеральну воду і навіть фрукти (яблука, ківі та цитрусові).

За темою:  Курка з морквою і цибулею: калорійність, рецепти покроково

Для свинячого шашлику знадобиться:

  • 2000 р свинячого ошийка;
  • 500 р ріпчастої цибулі;
  • 500 мл майонезу;
  • сіль, перець та інші спеції для шашлику за смаком.

Час приготування буде дорівнює часу маринування м’яса (9 годин) і часу для його приготування на мангалі – 40-50 хвилин.

Калорійність цього блюда з свинини – 348,2 ккал/100 р.

Порядок роботи:

  1. Свинячий ошийок помити і нарізати відносно великими шматочками. Це зробить готову страву більш соковитим. Цибулю почистити і також крупно нашаткувати кільцями. Свинину і цибулю змішати, дати трохи постояти, щоб виділився сік; Шашлик в майонезі: рецепти маринадів, способи смаження м'яса » журнал здоров'я iHealth 1

  2. До майонезу додати сіль, чорний мелений перець та інші спеції, добре розмішати. Отриманим маринадом залити шматки ошийка з цибулею і відправити в холодильник не менше ніж на 9 годин, в ідеалі – на ніч; Шашлик в майонезі: рецепти маринадів, способи смаження м'яса » журнал здоров'я iHealth 2

  3. Замариновану свинину нанизати на металеві шампури, чергуючи з кільцями цибулі, обсмажити до готовності на мангалі. Шашлик в майонезі: рецепти маринадів, способи смаження м'яса » журнал здоров'я iHealth 3

Рецепт шашлику з курки з майонезом

Шашлик з курки виходить не менш ніжним, ніж з свинини, але не такий жирний, тому курочку на мангалі можна вживати в їжу навіть людям намагаються схуднути, попередньо знявши з нього шкірку. Найбільше для курочки на вугіллі підходять стегна і гомілки, а от з філе шашлик виходить сухуватим.

Для курячого шашлику використовується такий набір інгредієнтів:

  • 2000 р курячих стегон;
  • 300 г цибулі;
  • 40 г часнику;
  • 450 мл майонезу;
  • 50 мл лимонного соку;
  • 10 г кориці;
  • сіль і перець за смаком.

Маринуватися курка повинна не менше 4 годин, а вона приготується на вугіллі за 40 хвилин.

Калорійність птиці на мангалі – 215,2 ккал/100 р.

Етапи приготування:

  1. Курячі стегна помити, обсушити, натерти сіллю, перцем і трохи присипати корицею;
  2. Потім зробити невеликі надрізи в м’ясі, в які вставити шматочки часнику, після цього побризкати курку свіжовичавленим соком лимона;
  3. Ріпчасту цибулю, як і для шашлику з свинини, нарізати великими кільцями;
  4. В каструлю, в якій будемо маринуватися м’ясо, чергуючи шари, складати перемазані майонезом курячі стегна і цибулю;
  5. Каструлю накрити і відправити курку маринуватися. Краще якщо вона проведе в холодильнику ніч;
  6. Замариноване м’ясо обсмажити до готовності на вугіллі. Для цього можна використовувати шампури або ґрати.
За темою:  Рецепт майонезу в домашніх умовах в блендері покроково

Як замаринувати і посмажити шашлик з риби

Шашлик в майонезі: рецепти маринадів, способи смаження м'яса » журнал здоров'я iHealth 4

Риба, приготовлена на вугіллі, може скласти гідну конкуренцію м’яса і птиці. Такий шашлик менш калорійний, але такий же смачний. Ще один плюс: щоб його замаринувати і приготувати знадобиться у декілька разів менше часу. Для шашлику з річкової риби підходять короп і сом, морський – скумбрія, сібас, лосось та інші.

Щоб замаринувати і приготувати смачну страву з димком з риби знадобляться:

  • 1000 г риби;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 20 мл лимонного соку;
  • 100 мл майонезу;
  • сіль і спеції для риби за смаком.

Рибі потрібно близько 2 годин, щоб промаринуватися, і не більше 15-20 хвилин, щоб просмажиться.

У 100 г рибного шашлику буде в середньому 127,1 ккал.

Послідовність маринування і смаження:

  1. Рибу почистити, помити і випатрати. Великі екземпляри нарізати поперек на шматки, а невеликі – розрізати вздовж хребта від черева, щоб тушка розгорнулася як книжка;
  2. Якщо риба річкова, її обов’язково потрібно побризкати соком лимона. Це допоможе прибрати неприємний річковий запах. Додати сіль і приправи, нарізану кільцями цибулю і майонез. Все добре перемішати і залишити на 2 години;
  3. У процесі приготування шматки риби можуть розвалитися, тому для приготування краще використовувати ґрати для гриля, а якщо готувати на шампурах, то бути вкрай акуратним перевертаючи рибу.

Читайте в нашій статті як приготувати суп з тушонки.

Грибний шашлик з печериць в майонезі

Також швидко, як і з риби можна приготувати грибний шашлик, наприклад, з шампіньйонів. Гриби, замариновані в майонезі, виходять дуже соковитими і ароматними. Важливо пам’ятати, що такий шашлик смажити потрібно на тонких шампурах, а гриби вибирати молоді середнього розміру.

Для грибного шашлику потрібно взяти:

  • 1000 г грибів;
  • 400 г помідорів;
  • 150 г майонезу;
  • 10 г солі;
  • суміш перців або приправа до грибів за смаком.
За темою:  Кабачки в мікрохвильовці (з сиром, чіпси): рецепти з фото

Маринується такий шашлик 30-40 хвилин, а смажиться – близько 20 хвилин.

Калорійність грибочків на вугіллі – 81,9 ккал/100 р.

Хід роботи:

  1. Гриби вимити і обсушити. Помідори помити і нарізати великими кружечками;
  2. У великій ємності змішати маринад з майонезу, гриби, томати і залишити, щоб все добре замаринувалося;
  3. Підготовлені гриби нанизати на шампури, чергуючи їх з кільцями помідорів, і обсмажити на вугіллі протягом 20-30 хвилин.

Кулінарні поради

Шашлик з свинини і птиці маринується досить довго, скоротити цей час можна поклавши м’ясо під прес або наколоти шматки виделкою. Такий же ефект дає і газована вода. Чим довше м’ясо буде маринуватися, тим смачніше і м’якше буде готове блюдо.

Будь-яку основу для страви на вугіллі (з м’яса, птиці, риби, грибів, овочів) потрібно маринувати в скляному, емальованому або пластмасовій посуді, але, ні в якому разі, не в металевій. Наслідки її контакту і маринаду з металом можуть бути від неприємного присмаку до харчового отруєння.

Якщо м’ясо буде транспортуватися, то його можна замаринувати в поліетиленовому пакеті, щільно зав’язавши його і не забувши випустити повітря.

Кількість кислоти в маринаді (оцет, лимонний або гранатовий сік, ківі або яблука та інше) повинно точно відповідати рецептурі, щоб м’ясо шашлику в майонезі стало м’яким, оскільки надлишок може навпаки зробити його жорстким.

Щоб перевірити готовність страви на вугіллі, потрібно акуратно надрізати найбільший шматок і подивитися на колір розрізу і соку. У готовому шашлику він прозорий.

Перед подачею на стіл готового м’яса можна побризкати його вином, що додасть страві нотку пікантності.