Салат з топінамбура: з морквою, рецепт для діабетиків

Рецепти приготування смачних салатів з топінамбура

Топінамбур — ідеальний овоч. Він росте на будь-якому грунті, не вбирає в себе нітрати і готовий служити їжею тоді, коли інші зелені побратими ще не проклюнулися із землі. Люди по-різному ставляться до цього продукту: хтось вважає його кормом для тварин, а хтось- вишуканим делікатесом.

Безсумнівно одне: топінамбур — це джерело мікроелементів, вітамінів і біологічно активних речовин. Він містить інулін — це розчинна полісахарид, здатний впливати на рівень глюкози в крові, незамінні для нервової та імунної систем вітаміни групи А і В, а також аскорбінову кислоту — найцінніший антиоксидант. За змістом білка земляна груша входить в десятку найбільш поживних овочів.

Бульби топінамбура виглядає як імбир, має текстуру картоплі, а його солодкуватий смак нагадує капустяну серцевину, з грибними і горіховими нотками. Салати, приготовані з цього овоча, володіють лікувальним ефектом, мають приємний смак і готуються досить просто.

Салат з топінамбура, сиру і яєць

Земляна груша чудово поєднується з яйцями і сметаною. Тому ми й підготували для вас рецепт приготування салату з топінамбура з яйцем. Цей салат відрізняється ніжним вершковим смаком, м’якою консистенцією. Якщо прикрасити їм святковий стіл, гостям навряд чи вдасться розгадати його склад! Салат добре поєднується з рибою та м’ясом.

Необхідні інгредієнти:

  • 100 г твердого солоного сиру;
  • 4 курячих яйця;
  • топінамбур — 500 г;
  • 1 свіжий огірочок;
  • невеликий пучок зеленої цибулі;
  • консервований горошок — 100 г;
  • сметана (вершки) — 60 мл;
  • кріп — трохи для прикраси;
  • перець з сіллю за смаком.

Час приготування страви: 30 хв.

Калорійність на 100 грам: 94 ккал.

Яйця відварити круто зварені (варити 7-8 хв). Зняти шкаралупу і порізати кубиками. Коренеплоди без шкірки і сир перетерти на тертці. Огірочок розділити навпіл і нарізати часточками. Дрібно порізати цибулю і перемішати всі інгредієнти. Заправити салат сметаною, посолити і поперчити. Готову страву прикрасити гілочками кропу.

Гострий салат з земляною грушею, морквою і часником

Хочете остринки? Тоді ось вам рецепт салату з топінамбура з морквою і часником. Корисний і ароматний салатик відрізняється пряний, трохи гострим смаком. Його родзинка — пікантний горіховий присмак, який надають топінамбур в поєднанні з волоським горіхом.

Хочете мати гарну пружну шкіру, гарний настрій, міцний імунітет — внесіть цей салат в своє щотижневе меню! Необхідні інгредієнти:

  • 50 г ядер волоського горіха;
  • 1 солодка морква;
  • топінамбур — 350 г;
  • чверть лимона;
  • 2 зубчики часнику;
  • 70 г майонезу;
  • спеції, сіль — за смаком.

Час приготування страви: 20 хв.

За темою:  Фрукти в шоколаді: на шпажках, у вигляді букета і цукерок

Калорійність на 100 грам: 102 ккал.

Свіжу моркву і топінамбур очистити від шкірки і натерти на тертці. Горіхи просушити на сковороді до золотистого кольору і подрібнити. Змішати інгредієнти і додати до неї лимонний сік, сіль, спеції, майонез, видавити часник. Добре перешкодити салатик і дати йому просочитися 30-60 хв.

«Вітамінна бомба» з морквою і яблуком

Гіппократ говорив, що їжа повинна бути ліками. Напевно, той, хто придумав цей салат був такої ж думки. У ньому міститься ударна доза вітамінів групи В, вітаміни С, А, Е, РР. Але на відміну від лікарських препаратів, салат відрізняється прекрасним смаком. Готується він всього кілька хвилин.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 зелене яблуко з кислинкою;
  • топінамбура коренеплоди — 200 г;
  • 100 г моркви;
  • сік лимона;
  • цукор або сіль — за смаком;
  • вершки — 50 р.

Час приготування страви: 3 хв.

Калорійність на 100 г: 79 ккал.

Всі овочі і фрукти натираються на крупній тертці.

Морква і земляна груша попередньо очищаються від шкірки. Змішавши всі інгредієнти, необхідно видавити до них лимонний сік, покласти щіпку солі (цукру).

Потім заправити салат вершками, після чого він готовий до вживання.

Кисло-солодкий салат з топінамбура і капусти

Земляна груша має своєрідний смак, а тому не всім припадає до душі. Для приготування цього салату використовується яблучний оцет зелень, тому специфічний присмак топінамбура трохи згладжується.

Але при цьому всі корисні речовини лікувального овоча залишаються доступними. Якщо хочеться нагодувати топінамбуром коханого, а він пручається — сміливо готуйте цей салат!

Необхідні інгредієнти:

  • 0.5 кг білокачанної капусти;
  • 400 г топінамбура;
  • половина середньої цибулини;
  • половина моркви;
  • невеликий пучок зелені;
  • оцет яблучний — 10 мл;
  • 25 г цукру;
  • сіль, перець;
  • 20 мл соняшникової олії.

Час приготування страви: 15 хв.

Калорійність на 100 грам: 63 ккал.

Дрібно нашаткувати капусту, покласти в глибоку миску і придушити руками, щоб вона пустила сік. Коріння топінамбура і моркву очистити і потерти на тертці. Порізати кубиками цибулю і подрібнити зелень.

Тепер можна все перемішати і готувати заправку. Для цього змішайте в стакані яблучний оцет, дрібку солі, цукор і соняшникова олія. Салат заправте і гарненько перемішайте. Страву можна нести на стіл!

Салат довгожителів з редькою і земляною грушею

Щоб прожити довге життя, бути бадьорим і життєрадісним в старості, потрібно вже сьогодні подумати про своє харчування. Салат з редьки і земляний груші багатий антиоксидантами і вітамінами. Він володіє незвичайним гострим смаком, щоб пом’якшити його, у вигляді заправки можна використовувати йогурт або вершки.

За темою:  Юшка з окуня (річкового, морського): покрокові рецепти з фото

Необхідні інгредієнти:

  • редька чорна — 1 крупний коренеплід;
  • топінамбур — 300 г;
  • 1 середня морквина;
  • 5-6 гілочок селери;
  • сіль, оливкова олія, перець;
  • трохи соку лимона;
  • петрушка листова — маленький пучок.

Час приготування страви: 10 хв.

Калорійність на 100 грам: 43 ккал.

Редьку, моркву і топінамбур потрібно очистити, порізати тонкою соломкою і перемішати. Дрібно нарізати селеру, петрушку і відправити до інших овочів. Перемішати всі компоненти страви, заправити олією і соком лимона, за смаком посолити і поперчити.

Салат з топінамбура і гарбуза з медом

З топінамбура можна приготувати дуже смачний десертний салат. Всі інгредієнти, що входять до його складу, надають цілющу дію на організм людини, зміцнюють імунітет. Добре, якщо в період застуд і вірусних інфекцій, цей салат буде стояти на столі.

Необхідні інгредієнти:

  • 300 г солодкої гарбуза;
  • 200 г топінамбура;
  • яблука з кислинкою — 2 середніх фрукта;
  • імбирний корінь — 25 г;
  • 50 г рідкого меду;
  • лимонна кислота — щіпка.

Час приготування страви: 5 хв.

Калорійність на 100 г: 84 ккал.

Яблука разом зі шкіркою порізати кубиками. Для того щоб шматочки фруктів не потемніли, обробіть їх лимонною кислотою, розведеною в 10мл холодної рідини. Топінамбур, гарбуз і корінь імбиру необхідно потерти на крупній тертці. Тепер всі продукти змішуємо і додаємо мед. Через 15 хвилин можна подавати салат до столу.

Салат з відварною топінамбуром і куркою

Французи вважають топінамбур делікатесом, а вони знають толк в кулінарії. Пропонуємо приготувати із земляної груші вишуканий салат, який підійде і для свята, і для романтичної вечері. Він буде відмінною закускою до сухого червоного вина або більш міцного алкоголю. А готувати салат надзвичайно просто.

Необхідні інгредієнти:

  • 400 г добірних бульб топінамбура;
  • брокколі — 1 невелика суцвіття;
  • грудка куряча відварна — 250 г;
  • 1 гарний болгарський перець;
  • 1 середня цибулина;
  • 40 г вершкового масла;
  • 100 г йогурту;
  • свіжа зелень, перець і сіль.

Час приготування страви: 30 хв.

Калорійність на 100 грам: 97 ккал.

Коріння топінамбура ретельно помити, почистити шкірку і відварити. Для цього їх необхідно помістити в киплячу солону воду на 15-20 хв. Коли топінамбур охолодитися, поріжте його великими кубиками. Головку брокколі поділіть на маленькі суцвіття.

За темою:  Що можна їсти в піст: список продуктів, правила харчування

Поставте сковороду на вогонь, розтопити вершкове масло і обсмажуйте топінамбур і брокколі протягом 4-7 хв. Перець наріжте соломкою, цибулю — кільцями або півкільцями. Грудку розділіть на невеликі волокна.

Тепер змішайте всі овочі та м’ясо, посоліть, додайте перець і дрібно нарубану зелень. Перед подачею заправте йогуртом.

Як приготувати салат з топінамбура для діабетиків

Діабет — неприємне захворювання, що змушує хворого постійно стежити за своїм харчуванням. До складу салату для діабетиків повинні входити багаті клітковиною овочі, які містять мінімум вуглеводів. Але навіть такі салати потрібно їсти помірно. Регулярне вживання цієї страви може стати відмінною профілактикою діабету.

Необхідні інгредієнти:

  • 3 м’ясистих помідора;
  • шпинат — 5-6 листків;
  • топінамбур — 200 г;
  • червонокачанна капуста — 250 г;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 5 мл свіжовичавленого соку лимона;
  • сіль, оливкова олія.

Час приготування страви: 10 хв.

Калорійність на 100 грам: 52 ккал.

Овочі ретельно вимити. Помідори порізати часточками, цибулю — кільцями, дрібно нашаткувати капусту, а топінамбур потерти на крупній тертці. Шпинат можна порвати руками, щоб шматочки були досить великими.

Всі овочі, крім помідорів змішати, посолити і трохи придушити руками або товкачиком, щоб з’явився сік. Потім можна додати томати, оливкова олія, видавити лимон. Салат перемішати і можна ставити на стіл.

Корисні поради

Бульби топінамбура відрізняються досить кострубатою формою. Щоб чистка займала менше часу, краще попередньо обрізати всі виступаючі частини. Потім, узявши невеликий кухонний ніж або картофелечистку і звільнити його від шкірки, як звичайний картопля.

Не знаєте, що приготувати з топінамбура. За способом приготування і своїм смаковим якостям він дуже схожий на пастернак, картоплю і ріпу, тому можна сміливо замінювати ці продукти в будь-яких кулінарних рецептах.

Інулін, присутній у земляній груші, прискорює обмін речовин в організмі і сприяє схудненню. Але дієтичні салати з топінамбура не варто додавати лимон, оцет, так як кислота збуджує зайвий апетит.

При цукровому діабеті топінамбур використовують в якості лікарського засобу. Вживати його потрібно щодня, але не є більше 300 г коренеплоду на добу. Крім діабету, земляна груша ефективна при поликистозе яєчників, ожиріння і серцево-судинних хворобах.