Райдужна форель в духовці (цілком, у фользі): рецепти з фото
Як приготувати райдужну форель в духовці
Форель володіє дивовижним ніжним смаком. Смакові якості страв з цієї риби можна з легкістю зіпсувати, порушивши рецептуру. Набагато корисніше і соковитою форель вийде, якщо її запекти. Запікати можна як шматочками, так і цілком, додаючи різні овочі та соуси.
Рецепт райдужної форелі, запеченої цілком
Знадобиться:
- форель райдужна – 1 велика тушка;
- сметана (майонез) нежирна – 3 ст. л.;
- за смаком суміш перців сіль;
- цибуля – 150 г;
- 1 лимон;
- олія – 1 ст. л.
Час приготування — 40 хвилин.
Калорійність: 107,8 ккал.
Етапи:
- Риб’ячу тушку очистити від луски, за необхідності позбутися від нутрощів, ліквідувати плавці. Прохолодною проточною водою обмити і обсушити серветками;
- В піалі з’єднати сіль із сумішшю перців (кількість за смаком);
- Перцево-сольовий субстанцією рясно обтерти форель і всередині, і зовні. Відставити на 10-15 хвилин;
- Цибулини позбавити лушпиння і нашаткувати їх тонко півкільцями;
- Напружену сковороду окропити маслом і порубаний лук довести до прозорості;
- Цибульну піджарку перемістити в ємність і, трохи остудивши, відправити у неї сметану. Вимішуванням домогтися однорідності;
- Деко побризкати маслом і помістити в нього підсолену форель;
- Поверх вкрити цибульно-сметанною сумішшю;
- 190°С виставити регулятором духовки і запікати 20 хвилин.
Фарширована райдужна форель в духовці
- морепродукти (коктейль) – 100 г;
- сир «Російський» — 40 г;
- вершки (10%) – 70 мл;
- тушка форелі – 1 шт.;
- вино біле (столове) – 2 ст. л.;
- лимон;
- соняшникова олія – 2 ст. л.;
- цибулина – ½ шт;
- спеції – за смаком.
Час приготування — 45 хвилин.
Калорійність: 127,2 ккал.
Етапи:
- Коктейль морепродуктів позбавте від непотрібної рідини, за необхідності подрібніть;
- Цибуля вийміть з лушпиння і порубаєте кубиком маленького розміру. І на розпеченій сковороді обсмажте до прозорого стану, злегка взбризнувши маслом;
- До напівготового овочу помістіть суміш морських мешканців і на середньому вогні доведіть до готовності;
- В цибульно-морську піджарку вилийте вино. Випаровуйте;
- Выпарив 1/2 наявної рідини, залийте нежирні вершки і продовжуйте готування до загущення соусу;
- Присмачую спеціями;
- Тушку риби позбавте від луски, нутрощів і зябер;
- Не розрізаючи на частини, витягніть хребет і інші великі кістки. Ретельно вимийте і просушіть серветками;
- Пергаментом устелите ємність, призначену для запікання;
- Підготовлену рибу здобріть спеціями, розташуйте у формі черевцем вниз;
- Побризкайте маслом і поставте в духовку, нагріту до 180°С, на 7-12 хвилин (орієнтуючись від розміру);
- Напівготову форель начиніть вершково-винними морепродуктів і поверніть назад у форму, посипати натертим сиром;
- Ще 7 хвилин випікання і можна трапезувати. Перед вживанням не забувайте полити рибу соком лимона.
Пікантна рибка у фользі
- 1,5 кг тушка форелі;
- салатні листя – 1 пучок;
- петрушка кучерява – 1 пучок;
- 1 лимон;
- перець Ластівка (жовтий) – 1 шт.;
- кріп – 1 пучок;
- спеції;
- перець болгарський (червоний) – 1 шт.
Час — 60 хвилин.
Калорійність: 83,7 ккал.
Як приготувати райдужну форель у фользі в духовці:
- Потрошеную тушку ретельно промийте, вмочіть серветками надлишки вологи, рясно розітріть спеціями і соком половини лимона. Залиште маринуватися 15 хвилин;
- Зелень кропу і петрушки якісно вимийте і наріжте (не змішуючи);
- Відмотайте фольги в 2 рази більше, ніж розмір форми для випікання;
- Один край фольги устелите на деко і усыпьте посіченою петрушкою;
- Форель «нафаршируйте» подрібненим кропом і слайсами із залишків лимона, відправте на петрушечную подушку;
- На 25 хвилин поміщаємо в духовку при 180°С, не забувши закрити фольгою;
- Тим часом перці позбавляємо від плодоніжки і насіння, миємо й розрізаємо тонкими скибочками;
- Відведений час запікання минуло – зверху знімаємо фольгу і подзолачиваем риб’ячу шкіру ще 5-10 хвилин;
- Блюдо устеляємо вимитими і просушенными салатними листям, водружаем на них готову форель і нашатковану перець.
Риба, запечена з грибами і помідорами в фользі
Знадобиться:
- стейк форелі – 4 шт.;
- томати – 3 шт.;
- печериці – 200 г;
- цибулина;
- сир – 100 г;
- спеції, олія.
Час приготування — 45 хвилин.
Калорійність: 92,4 ккал.
Як готувати райдужну форель з овочами у фользі в духовці:
- Стейки присоліть, приправте і помістіть на вистелену фольгою деко;
- Гриби швидко промийте під водою і нарубаєте на шматочки великі;
- Цибулину відокремте від лушпиння і наріжте півкільцями;
- Сковороду з олією накалите, і печериці обсмажте з подрібненою цибулею;
- Порції риби накрийте цибульно-грибний піджаркою;
- У окріп занурте томати на 3 хвилини і вийміть кожен з шкірки, наріжте слайсами і розташуйте на заготівлі;
- На 15 хвилин відправте в духовку деко при 200°С;
- Сир подрібніть теркою, усыпьте їм напівготове страву і ще 10 хвилин доводьте до рум’яного кольору.
Райдужна форель, запечена з кабачками і черрі
Готуємо:
- кабачок (цукіні) – 1 середній;
- черрі (томат) – 200 г;
- червона цибулина;
- форель – 1 тушка;
- ½ Ст. білого вина (сухого);
- чебрець – 1 ст. л.;
- 2 зуб. часнику;
- перець (солодкий) – 1 шт.;
- олія (нерафінована) – 2 ст. л.;
- маргарин (олія) – 20 г;
- спеції для риби, перець, сіль.
Час приготування — 50 хвилин.
Калорійність: 85,3 ккал.
Етапи:
- За потреби потрошимо рибу, позбавивши її зябер, луски і плавників. Тушку натираємо спеціями;
- Овочі миємо, позбавляє від плодоніжок, лушпиння і подрібнюємо: цибулину і кабачок півкільцями, перець кубиками, часник слайсами, черрі (якщо великі) навпіл;
- Вистилаємо форму фольгою, зверху розміщуємо пергамент і укладаємо форель, тим самим давши час насититися спеціями;
- Накаливаем сковороду, присмачивши маслом і маргарином. На 2 хвилини поміщаємо туди овочі твердіший (часникові слайсы, шінкованной цибулю і подрібнений перець);
- Слідом додаємо черрі і кубики кабачка і пасеруємо все разом ще 3 хвилини;
- Заправляємо вином, очікуємо 60 секунд і знімаємо з вогню;
- Винні овочі відправляємо до риби і притрушиваем чебрецем;
- Загортаємо фольгу і, розігрів духовку на 200°С, запікаємо півгодини.
Поради на замітку
- перед приготуванням райдужну форель слід звільнити від луски. Це можна зробити за допомогою звичайного ножа, зскрібаючи лусочки на голові від хвоста;
- якщо тушка не патрана, то нутрощі також не залишаємо. Проводити цю маніпуляцію важливо вкрай акуратно. Пошкодивши жовчний міхур, можна надати рибі гіркуватий смак;
- запікати краще цілу тушку, так вона вийде максимально соковитою;
- не пересушити рибу допоможе і використання фольги. Обгорнувши форель у такий лист, можна не сумніватися, що вона позбудеться соковитості;
- не бійтеся використовувати часник. Головне – знайте міру. Надлишок цієї прянощі заглушить найтонший аромат і смак форелі.
Приємного апетиту!