Плов з гречки: з куркою, за рецептом Сталика Ханкишиева

Як приготувати нетрадиційний плов з гречки

Плов – традиційне східне блюдо, яке відоме в багатьох країнах. Плов з гречки теж з’явився досить давно, можливо, зустрічався раніше під іншими назвами. Він однозначно не поступається за смаком плову з рисом, можна сказати, що це «близький родич».

Рецепт страви веганского

Інгредієнти:

  • 300 г гречки;
  • базилік;
  • кріп;
  • 100 г брокколі;
  • 100 г цвітної капусти;
  • 100 г брюссельської капусти;
  • оливкова олія;
  • куркума;
  • 0,5 лимона;
  • сіль;
  • чорний мелений перець;
  • 400 мл мінеральної води;
  • 200 г сиру «Фета».

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність на 100 грамів – 185 ккал.

Етапи приготування:

  1. Помити і нарізати овочі, покласти в ємність для запікання, скропити оливковою олією і лимонним соком, посолити, додати перець і куркуму. Запікати півгодини при 180 °С;
  2. Трохи масла вилити в глибоку сковороду, загострити, додати гречку і обсмажити. Влити мінеральну воду, довести до кипіння, варити на маленькому вогні або малої потужності електроплити;
  3. Розкласти гречку по тарілках або викласти в загальне блюдо, прикрасити фетою і рубаним базиліком.

Плов з гречки з куркою

Інгредієнти:

  • ½ Курки;
  • 400 г моркви;
  • 300 г цибулі;
  • 400 г гречки;
  • 10 г часнику;
  • рослинна олія;
  • сіль;
  • вода;
  • чорний мелений перець.

Час приготування – 50 хвилин.

Калорійність на 100 грамів – 132 ккал.

Етапи приготування:

  1. Розрізати курку на невеликі шматки, промити;
  2. У казані або сотейнику розжарити масло, викласти в неї нарізану півкільцями цибулю, потім курку;
  3. Морква нарізати соломкою, додати в посуд, очистити часник і покласти туди ж;
  4. Засипати гречку, приправити і залити водою так, щоб вона покривала суміш овочів, круп та м’яса приблизно на 5 мм, довести до кипіння. Готувати на повільному вогні або малої потужності електроплити під закритою кришкою до википання води (приблизно 25 хвилин).

Як робити цукати з фруктів, а також найцікавіші рецепти цих солодощів.

Як приготувати плов з гречки зі свининою

Інгредієнти:

  • 400 р свинини;
  • 400 г гречки;
  • 200 г цибулі;
  • 200 г моркви;
  • сіль;
  • вода;
  • чорний мелений перець;
  • рослинна олія;
  • 10 г часнику.
За темою:  Сир з часником і зеленню - покрокові рецепти закусок

Час приготування – 60 хвилин.

Калорійність на 100 грамів – 216 ккал.

Етапи приготування:

  1. Нарізати свинину кубиками, розпечений казан або сотейник з маслом помістити м’ясо, обсмажувати на сильному вогні або великої потужності електроплити;
  2. Очистити овочі, нарізати моркву соломкою, цибулю – півкільцями, додати до м’яса і обсмажувати разом близько 10 хвилин;
  3. Всипати в посуд промиту гречку, сіль і перець, залити водою на 1 см вище рівня суміші овочів і м’яса, довести до кипіння, покласти зверху часник, трохи закопавши в гречку;
  4. Готувати на маленькому вогні або невеликої потужності електроплити близько 30 хвилин (до повного википання води). Готову страву перемішати.

Плов з рисом і гречкою

Інгредієнти:

  • 300 г курячого філе;
  • 200 г рису;
  • 100 г гречки;
  • 300 г цибулі;
  • 300 г моркви;
  • 200 г помідорів;
  • рослинна олія;
  • вода;
  • сіль;
  • каррі;
  • чорний мелений перець.

Час приготування – 40 хвилин.

Калорійність на 100 грамів – 112 ккал.

Етапи приготування:

  1. Нарізати кубиками м’ясо, цибулю очистити, нарізати півкільцями, викласти його в розігріті казан або сотейник, обсмажити трохи, додати курку;
  2. Моркву очистити і порізати соломкою або кубиками, додати до м’яса з цибулею;
  3. Помідор нарізати скибочками, покласти в посуд;
  4. Приправити і додати рис, накривши кришкою тушкувати утворився соку близько 5 хвилин, додати гречку, долити води, щоб вона покривала суміш шаром товщиною близько сантиметра, довести до кипіння;
  5. Готувати на повільному вогні або малої потужності електроплити до википання води.

Плов з гречки з м’ясом в мультиварці

Інгредієнти:

  • 300 г яловичини;
  • 200 г цибулі;
  • 200 г моркви;
  • 300 г гречки;
  • вода;
  • рослинна олія;
  • сіль;
  • чорний мелений перець;
  • 1 лавровий лист.

Час приготування – 60 хвилин.

Калорійність на 100 грамів – 204 ккал.

Етапи приготування:

  1. Очистити овочі, цибулю дрібно нарізати, моркву крупно натерти, спасерувати у сковороді, добити нарізане соломкою м’ясо, обсмажувати 5 хвилин на сильному вогні;
  2. Перекласти м’ясо-овочеву суміш у ємність мультиварки, засипати промиту гречку, посолити, поперчити, покласти лавровий лист, закрити і включити режим «Гасіння» або «Плов».
За темою:  Бутерброди з крабовими паличками: рецепти з фото покроково

Плов з гречки з грибами і куркою

Інгредієнти:

  • 300 г філе курячого стегна;
  • 400 г гречки;
  • 200 г печериць;
  • 100 г цибулі;
  • 20 г часнику;
  • 100 г болгарського перцю (можна навпіл – жовтого і червоного);
  • 20 г петрушки;
  • сіль;
  • вода;
  • оливкова олія;
  • чорний мелений перець.

Час приготування – 30 хвилин.

Калорійність 100 грамів – 186 ккал.

Етапи приготування:

  1. Цибулю очистити, нарізати четвертинками і нашаткувати, покласти в киплячий сотейник або казан з олією, додати нарізану соломкою курку і гриби, смажити близько 5 хвилин;
  2. Часник, перець нарізати соломкою, петрушку подрібнити, додати до м’яса з цибулею, трохи згасити, потім приправити;
  3. Гречку промити і додати її в посуд для готування, залити водою на сантиметр вище рівня суміші овочів і м’яса, довести до кипіння;
  4. Готувати на маленькому вогні або невеликої потужності електроплити до википання води.

Простий вегетаріанський плов з гречки на гарнір

Інгредієнти:

  • 300 г гречки;
  • 100 г цибулі;
  • 100 г моркви;
  • 250 р помідорів;
  • вода;
  • рослинна олія;
  • сіль;
  • чорний мелений перець.

Час приготування – 20 хвилин.

Калорійність на 100 грамів – 166 ккал.

Етапи приготування:

  1. Краще всього готувати таке блюдо в казані. Спочатку треба помити, почистити всі овочі. Дрібно нарізати цибулю, помістити у розігрітий казан з олією;
  2. Через деякий час додати натерту або нарізану кільцями моркву, потім – нарізані кубиками помідори;
  3. Висипати промиту гречку, можливо додавати воду не доведеться – все залежить від соковитості помідорів і цибулі. Гречка повинна бути покрита мінімум на 0,5 см, довести до кипіння, посолити і поперчити, тушкувати до википання води.

Відео-рецепт плову з гречки від Сталика Ханкишиева

Корисні поради

Навіть з незвичною для плову гречки можна зробити чудове блюдо, потрібно лише слідувати рецептом і, звичайно ж, душевного пориву. Щоб в експериментах відчувати себе впевненіше, варто ознайомитися з невеликими секретами, які полегшують життя господині:

  1. Якщо плов готується з куркою, то спочатку потрібно помістити в ємність для готування цибулю, лише трохи його спассеровав, додати м’ясо. Якщо ж плов вирішено зробити зі свининою, яловичиною або бараниною, то спочатку обсмажують м’ясо;
  2. Не варто додавати багато масла в казан або сотейник – це додасть зайву жирність страви. З м’яса виділиться достатньо власного жиру, який дозволить не пригоріти і йому, і овочів;
  3. Так як у гречки досить яскравий смак, не варто додавати багато приправ, краще урізноманітнити смак великим асортиментом овочів;
  4. Овочі додати в ємність для готування варто в такому порядку: цибуля, морква, перець, томати; капуста. Якщо перетримати, то постраждає і смак, і консистенція страви;
  5. Вода повинна покривати гречку не більше ніж на сантиметр, в іншому випадку плов не вийде розсипчастим;
  6. Якщо гречку перед гасінням обсмажити, її смак розкриється більш повноцінно;
  7. Готову страву добре поєднується з нерафінованою соняшниковою олією, особливо вегетаріанське;
  8. Якщо у страві немає м’яса або воно досить добре просмажене, а часу на повне приготування страви немає, можна вимкнути закипілу гречку і залишити посуд із закритою кришкою на плиті – гречка і овочі дійдуть самостійно;
  9. Гречка добре вбирає вологу, тому потрібно поєднувати її з соковитими овочами – помідорами, цибулею, морквою, капустою.
За темою:  Курка по-мексиканськи (з овочами, в лаваші): рецепти з фото

Гречка – багата вітамінами і мінералами крупа, особливо багато в ній заліза. Щоб включити її в свій раціон і при цьому балувати себе постійно новими рецептами, потрібно пару раз повністю пройти радам кулінарів, а після можна сміливо створювати свої шедеври.