Котлети з ляща — рецепти приготування з фото покроково

Як смачно приготувати рибні котлети з ляща

Лящ – поширена річкова риба. Цінується своїм смачним м’ясом і багатим мінеральним складом. Незважаючи на те, що лящ містить багато кісток, з нього виходять дуже смачні котлети. Блюдо це можна вважати дієтичним і корисним. Пропонуємо 4 оригінальних рецепту приготування котлеток з ляща.

Котлети з ляща - рецепти приготування з фото покроково » журнал здоров'я iHealth

Котлети з ляща з кістками

Цей рецепт простий, не вимагає особливих кулінарних навичок. Котлетки виходять дуже ніжними, а кістки у них зовсім не будуть відчуватися.

Продукти для приготування:

  • 1 великий лящ (приблизно 1 кг);
  • 70 г вершкового (72%) масла;
  • 2 цибулини;
  • 2 яйця;
  • 1 морквина;
  • 200 г білого хлібного батона (без скоринок);
  • 50 г зелені (кріп з петрушкою);
  • 1 ч. л. кам’яної солі;
  • на смак – перець;
  • для обсмажування – пісне масло, сухарі панірувальні.

Готується страва 1 годину.

Приблизна калорійність в 100 г – 102 ккал.

Готуємо:

  1. У цьому рецепті риба готується з кістками, однак великі кістки все одно доведеться прибрати. Спочатку необхідно видалити луску, плавники, нутрощі, голову, хвіст. Ретельно вимити рибу. Потім зробити надріз на спинці зверху вниз, розгорнути тушку як книгу та витягнути хребет з бічними великими кістками. Всі дрібні кісточки можна залишити;
  2. Отримане філе порізати шматками. Подрібнити на м’ясорубці з великою насадкою, потім ще 2 рази на дрібну. Якщо боїтеся, що кістки все одно будуть відчуватися, тоді фарш можна подрібнити додатково блендером. Він вийде дуже ніжним і повітряним;
  3. Хліб вимочити кілька хвилин у холодній воді (можна в молоці). Перемолоти в м’ясорубці очищену моркву, цибулю, замочений хліб і додати все це в рибний фарш. Покласти яйця, спеції, добре перемішати, потім відбити фарш, щоб він став однорідної консистенції;
  4. Вершкове масло розігріти до м’якого стану. Дрібно порубати зелень, змішати з маслом, трохи присолити, помістити на пару хвилин в морозилку, щоб суміш застигла. Потім зробити котлетки: набрати ложкою фарш, покласти на долоню, розрівняти його, в центр покласти половину чайної ложки олійною начинку, защипнути краю, сформувати котлету;
  5. Обваляти котлети в паніровці, обсмажити на сковорідці в рослинному маслі. Оскільки риба готується швидко, досить обсмажувати по 3-4 хв. кожен бік.
За темою:  Салат з капустою і кукурудзою: покрокові рецепти з фото

Такий рибний шедевр можна подавати з будь-якими гарнірами, овочевими салатами, зеленню.

Рибні котлети в духовці — дуже смачно!

Це цілком дієтичне блюдо, так як котлети не вимагають обсмажування в маслі. Тому такий рецепт підійде тим, хто бореться із зайвими кілограмами.

Знадобляться інгредієнти:

  • 500 г філе ляща;
  • 1 цибулина;
  • 1 пучок (невеликий) зелені цибулі;
  • 1 морквина;
  • 30 г соєвого соусу;
  • перець і сіль – за бажанням.

Готується страва 60 хвилин.

Калорійність – 78 ккал в 100 р.

Приготування:

  1. Підготувати філе: рибу очистити від луски, видалити нутрощі, відрізати голову, хвіст, промити. Відокремити філе, прибрати великі кістки; Котлети з ляща - рецепти приготування з фото покроково » журнал здоров'я iHealth 1

  2. Нарізати шматками філе, почистити цибулю, моркву. Перемолоти в м’ясорубці рибу 2 рази, потім пропустити овочі. Додасть у фарш подрібнену зелень цибулі, соус, перець, при бажанні сіль. Ретельно вимішати рибний фарш; Котлети з ляща - рецепти приготування з фото покроково » журнал здоров'я iHealth 2

  3. Потім сформувати круглі котлетки, викласти їх на змащений маслом (рослинним) деко, зверху накрити кулінарної фольгою. Котлети з ляща - рецепти приготування з фото покроково » журнал здоров'я iHealth 3

  4. Запікати в духовці, нагрітій до 200⁰ — 20 хвилин. Після чого зняти фольгу і готувати ще 20 хвилин. Готові Котлетки. Котлети з ляща - рецепти приготування з фото покроково » журнал здоров'я iHealth 4

Доповнити блюдо овочевими закусками, зеленню, будь-якими гарнірами.

Як приготувати котлети з риби з салом під томатним соусом

Блюдо виходить дуже соковитим, з пікантною кислинкою, завдяки томатного соусу. А ніжну консистенцію надає звичайне сало.

Інгредієнти:

  • 600 г філе ляща або підлящика;
  • 150 г сала;
  • 2 великі ріпчасті цибулини;
  • 3 помідори;
  • 1 морквина;
  • 20 г манки;
  • 1 яйце;
  • цукор, сіль, перець – на смак;
  • для панірування – борошно, для смаження – пісне масло.

На приготування піде 70 хвилин.

Калорійність – близько 120 ккал.

Рецепт покроково:

  1. Підготувати рибу, відокремити філе, нарізати шматками. Подрібнити на м’ясорубці рибу, сало і 1 цибулину. Додати у фарш манку, яйце, перець, присолити. Добре вимішати і відбити фарш;
  2. Зробити круглі плоскі котлетки. Обваляти в невеликій кількості борошна. Смажити з обох сторін у пісному маслі, щоб котлетки зарум’янилися. Викласти їх в глибоку сковороду або казанок;
  3. Приготувати томатний соус. Моркву подрібнити на крупній тертці, цибулю порізати невеликими кубиками. Обсмажувати на пісному маслі до готовності. Томати подрібнити блендером або потерти на тертці, додати до цибулі і моркви, покласти щіпку цукру, трохи посолити за смаком;
  4. Проварити соус 3 хвилини, влити 200 мл води і протушкувати ще пару хвилин. Отриманою підливою залити котлети, протушкувати під кришкою 20 хвилин.
За темою:  Вершково-часниковий соус для курки, спагеті, риби - рецепти

Готові котлетки відмінно поєднуються з ніжним картопляним пюре і свіжими овочевими закусками.

Котлети з ляща з овочами і пшеничними висівками

Прекрасне дієтичне, і в той же час поживне блюдо. Виходять смачні, соковиті, низькокалорійні і дуже корисні котлетки.

Знадобляться:

  • 600 г філе ляща;
  • 1 ріпчаста цибулька;
  • 2 картоплини;
  • 1 цукіні (малі);
  • 4 ст. л. пшеничних висівок;
  • 20 г соєвого соусу;
  • улюблені спеції – на смак;
  • сухарі або борошно для панірування;
  • пісне масло для обсмажування.

На приготування – 1 годину.

Калорійність – приблизно 80 ккал.

Готуємо:

  1. Картоплю і кабачок окремо натерти на дрібній тертці. Трохи присолити, залишити на час, щоб овочі пустили сік;
  2. Перемолоти філе і цибулю на м’ясорубці. Рибу бажано перемолоти 2 рази, на випадок якщо залишилися дрібні кістки;
  3. Кабачок і картоплю віджати від зайвої соку, додати до перемолотому філе з цибулею. Туди ж помістити висівки, соєвий соус, приправити спеціями. Фарш відбити;
  4. Вологими руками сформувати круглі котлетки, обваляти їх в паніровці. Смажити на соняшниковій олії з кожного боку за 4-5 хвилин, до появи рум’яного кольору.

Подавати з овочами, відварною картоплею, зеленню.

Спробуйте приготувати котлетки з ляща за нашими рецептами. Часу, сил і фінансів піде не багато, а результат обов’язково вас приємно здивує. Готуйте з позитивом! Приємного апетиту!