Хліб з сиром (мавпячий, з часником): рецепти, калорійність
Як спекти хліб з сиром в духовці і хлібопічці
Домашній хліб готується в духовці, на сковорідці або в хлібопічці, при цьому використовуються різні інгредієнти (для досягнення потрібного смаку й аромату). Але навіть самої досвідченої господині часом необхідний простий рецепт смачною випічки. І тут зібрані кращі з таких рецептів.
Базовий варіант
Хліб з сиром можна подавати як доповнення або як самостійне блюдо, він дуже смачний і чудово підходить для закуски. Приготування не вимагає від господарки великої витрати продуктів. До складу входять:
- Одна хлібина будь-якого хліба;
- Російський сир – 100-150 г;
- Масло (вершкове) – 100 г;
- Часник — 2-3 зубчики;
- Зелень – 20 р.
Час – 30 хвилин. Калорій на 100 г – 310.
Отже, перш ніж приступити до створення смачного хліба, треба підготувати на деку фольгу і помістити на неї буханець, на якій потрібно зробити надрізи у вигляді шахової дошки. На цьому все, хліб тимчасово залишають у спокої і переходять до начинки.
Начинка робиться з сиру, масла та зелені. При цьому сир і масло (а його кількість можна зменшити в два рази, знизивши тим самим і вміст калорій) потрібно натерти на тертці, а ось зелень бажано дуже дрібно нарізати. Потім потрібно все ретельно перемішати. Начинка готова.
Отриманою сумішшю повністю заповнюються надрізи, а потім хліб загортається в фольгу (при цьому можна і сірники встановити, щоб сир не прилипав) і відправляється в духовку (попередньо розігріту до 220 градусів на 15 хвилин.
А потім хлібець дістають з духовки і знімають фольгу, щоб потім відправити назад ще на 5 хвилин. Це потрібно для того, щоб він покрився рум’яної хрусткою скоринкою.
Порада: для приготування вибирати потрібно черствий хліб, таким чином можна позбавити себе від зайвих крихт на столі і забезпечити випічці красиву форму.
«Мавпячий хліб з додаванням сиру та часнику
Мавпячий хліб найчастіше готують для сніданку, тому легше знайти рецепт солодкого хліба. Але якщо хочеться чого-то погостріше, то ароматний хліб з сиром і часником буде кращим варіантом. Для приготування знадобиться:
- Дріжджі – 5 г;
- Борошно – 350 г;
- Молоко – 200 мл;
- Сіль – 40 г;
- Масло вершкове (розтопити) – 8 ст. ложок (або 150 г);
- Свіжий/сухий часник (за смаком);
- 150 г російського сиру;
- Цукор – 20 р.
На приготування потрібно затратити 1 годину. Калорій на 100 г продукту – 335.
Тісто приготувати буде досить просто. В об’ємну ємність потрібно налити тепле молоко (або теплу воду), потім додати до нього цукор і сухі дріжджі. Молоко з цукром і дріжджами потрібно не чіпати 10-15 хвилин, поки на поверхні не утворюється дріжджова «шапочка».
Тепер додати в суміш, заздалегідь просіяне борошно і сіль (30 г). Ось і все, тісто можна замісити (додавши трішки олії) і дозволити йому відстоятися до тих пір, поки воно не підніметься втричі. Готове тісто розділяють на невеликі рівні кружечки.
Тепер частиною рослинної олії потрібно змастити форму для випічки, а в іншу частину бажано додати дрібно нарізаний часник. Вийде так зване часникове масло, в ньому потрібно викупати розділене на кульки тісто.
Залишилося тільки розкласти ці кульки рядами по колу і гарненько присипати тертим сиром зверху. Ну, все, тепер хлібець відправляється в духовку на годину. Температура повинна весь час триматися в районі 180 градусів.
Порада: через 15 хвилин хліб можна обернути фольгою, щоб уникнути підгоряння сиру. Потім потрібно зняти фольгу і відправити хліб підрум’янитися назад в духовку.
Чорний хліб із сиром, зеленню і часником в духовці
Рецепт більше підходить для закуски, адже приготовлений хліб буде за смаком схожий на грінки. Продукти, які йдуть у витрату на це блюдо:
- Круглий чорний хліб – 1 шт.;
- Масло вершкове – 50 г;
- Російський сир – 100 г;
- Зелень – 50 г;
- Часник – 2-3 зуб.
Страва готується 30 хвилин. Калорії на 100 г – 239.
З хлібом майже нічого робити не потрібно. Просто надрізати його зверху рівними кубиками і відправити на фольгу. Тепер потрібно зайнятися начинкою.
Зелень з часником бажано дуже дрібно нарізати і додати в заздалегідь розтоплене вершкове масло. Все перемішується, а отримана суміш і буде начинкою для хліба. Їй потрібно заповнити всі надрізи, ретельно, не пропустивши жодного. Тепер залишається загорнути хліб у фольгу, покласти в духовку, і дати йому 10 хвилин постояти в температурі 180 градусів.
Після десяти хвилин його потрібно дістати і, обережно розгорнувши фольгу, засипати зверху тертим на дрібній тертці сиром. Знову в фольгу і в духовку, підвищивши температуру до 220 градусів. Нехай він постоїть там ще 15 хвилин.
Нарешті готовий хліб дістають, трохи охолоджують і присипають зверху петрушкою. Готово, тепер можна подавати смачний хлібець на стіл.
Хліб з смаженою цибулею і сиром в хлібопічці
Це дуже простий рецепт легкого, повітряного хліба з хрусткою скоринкою. Для приготування необхідно дістати продукти:
- Молоко або вода об’ємом 180 мл;
- 350 г борошна і одна ч. л. солі;
- Російський сир масою 100 г;
- Одна ч. л. дріжджів;
- 1 шт. ріпчастої цибулі;
- Одна ст. л. масла рослинного.
Страва готується 6 годин. Калорій на 100 г – 280.
Приготувати хліб у хлібопічці набагато легше. Для початку потрібно приготувати тісто. У тарілку або іншу ємність потрібно помістити просіяне борошно (при чому тільки половину з підготовленої згідно з рецептом), додавши до неї сухі дріжджі. А потім присипати зверху залишилася борошном.
Після, в строгому порядку додати сіль, весь приготований цукор і одне яйце. Нарешті залити все молоком або водою, ретельно перемішуючи. Дати відстоятися зовсім небагато.
Тісто готове. Його потрібно покласти в хлібопічку у режим «Основна випічка», іншими словами приблизно на три години. Тепер натерти на тертці сир і обсмажити на сковороді цибулю, простеживши, щоб він досяг знайомого золотистого кольору.
Коли піч видасть характерний звуковий сигнал, хліб потрібно буде дістати і додати в нього сир і обсмажену цибулю. Ну от, залишилося дати хліба ще трохи часу, а потім готову страву можна подавати на стіл, присипавши зверху петрушкою або іншою зеленню.
Порада: всі зазначені в рецепті інгредієнти краще заздалегідь дістати з холодильника, так як дріжджі не люблять низької температури. Компоненти краще укладати в хлібопічку згідно інструкції до неї (особливо, якщо хлібопічка автоматична), роблячи невеликі поправки згідно рецептурі.
Італійський рецепт
Це смачний, ароматний і дуже смачний італійський запечений хліб з сиром і смаженою цибулею. З продуктів знадобляться:
- Молоко об’ємом 400 мл;
- 600 г борошна;
- 60 мл олії раст.;
- 20 г дріжджів (краще сухих) і дві ч. л. солі;
- 150 г російського сиру;
- 1 шт. ріпчастої цибулі;
- Спеції (за смаком).
Час приготування – 2 години 30 хвилин. Калорій на 100 г – 275.
Підігріти молоко до такої температури, щоб воно було тільки трохи теплим, і додати в нього дріжджі. Нехай постоїть деякий час до появи на поверхні невеликих бульбашок, а потім засипати в нього заздалегідь просіяне борошно з вже доданої до неї сіллю.
Тепер залишається замісити тісто і залишити його, попередньо укривши рушником на одну годину (тісто має збільшити обсяг приблизно вдвічі).
Для начинки потрібно обсмажити цибульку до золотистого відтінку, потім злити олію на якому він смажився в окрему тарілку. Дрібно натерти сир. Начинка готова, тепер її потрібно додати в тісто, попередньо зробивши в ньому для цього невелике заглиблення (до цибулі, сиру і рослинної олії потрібно додати прянощі за смаком).
Тепер начинку потрібно дуже акуратно розподілити по всьому тесту, поступово замішуючи. Під кінець помістити тісто у змащену форму і залишити на півгодини, прикривши рушником. Далі тісто поставити в духовку на 40 хвилин. Температурний режим при цьому – 180 градусів.
От і все. Залишилося дістати хліб, попередньо остудити, нарізати на тонкі скибочки.
Порада: перед тим як помістити тісто на деко або форму, їх краще рясно обсипати борошном, а саме тісто помістити в духовку не відразу (краще дати йому трохи часу «дійти»).