7 харчових добавок, від яких краще триматися подалі
Ми продовжуємо крокувати по 21-ого століття, і наука розвивається кожен день. А з цим розвитком приходять і харчові добавки, які знаходять своє міцне положення в споживчому кошику сучасних людей. Тим не менш, варто задуматися: чи правильно те, що штучні добавки все частіше замінюють корисну і здорову їжу? Звичайно ж, ні! Це шкідливо не тільки для здоров’я, але і для фігури! І сьогодні ми обговоримо найбільш шкідливі та небезпечні харчові добавки, від яких краще триматися подалі.
1. Штучні підсолоджувачі
Ну, хто з нас не любить солодощі? Шоколад, цукерки і тістечка – ось лише три види найсмачніших солодощів, які ми любимо поглинати, коли відчуваємо потребу в цукрі. Проте в різних «дієтичних» продуктах (нібито без цукру), таких як газованої води і соки – найчастіше містяться штучні підсолоджувачі начебто Аспартама (E951). Ви можете запитати, чому його слід уникати? Адже він робить продукти солодкими, в той же час не додає калорій. Що ж, відповідь проста: це нейротоксин і канцероген, який негативно впливає на короткострокову пам’ять і підриває розумову діяльність. Вважається, що цей підсолоджувач грає не останню роль у розвитку пухлин мозку, лімфоми, діабету, хвороби Паркінсона, Альцгеймера і депресії. Якщо хочете випити дієтичної газованої води, заздалегідь вивчіть етикетку, щоб упевнитися, що вона безпечна.
2. Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози
Ця вредятина особливо поширена в США, але ворога, як кажуть, краще знати в обличчя, так що попереджаємо: високофруктозний кукурудзяний сироп дуже шкідливий для здоров’я. Відомо, що цей підсолоджувач підвищує рівень «поганого» холестерину в організмі, а також може стати винуватцем розвитку діабету.
Цей сироп можна знайти у багатьох напівфабрикатах, наприклад, хлібних, а також в солодощах і навіть консервованих овочах. Якщо ви стежите за своїм здоров’ям, варто уникати цього сиропу, якщо вже не заради калорій, так хоча б з міркувань здоров’я.
3. Глутамат натрію
Також відомий як E621, глутамат натрію застосовується для посилення смаку у багатьох продуктах, які ми їмо кожен день: печиво, супи, заправки для салатів і картопляні чіпси – ось лише деякі з них. Так як E621 – це екзотоксин, він може викликати депресію, захворювання очей, головні болі і ожиріння. Навряд чи цю добавку можна назвати корисною, так?
4. Транс жири
Транс-жири використовуються, щоб збільшити термін зберігання продуктів. Однак цю добавку навряд чи назвеш невинної. Як раз навпаки, це одна з найбільш небезпечних добавок, яку ми вживаємо щодня. Чим вона така погана? Вона знижує рівень «хорошого» холестерину в організмі, а також може збільшити ризик розвитку інфаркту, різних серцевих захворювань та інсультів. Ах так, ще вона може призвести до діабету і запалень. У Нідерландах, наприклад, транс-жири заборонені, але в інших країнах до цього ще не дійшли. У малих дозах вони не викликають проблем, але якщо вживати їх багато і довго, це може призвести до проблем зі здоров’ям, які, до речі, можуть проявитися лише через декілька років.
5. Харчові барвники
У наш час все більше людей віддає перевагу красиву яскраву їжу, наприклад, різнокольорові макарони. Харчові барвники використовуються в багатьох кондитерських виробах, наприклад, в тортах і глазировке. Однак існує кілька барвників, яких краще уникати, тому що вони пов’язані з раком і проблемами з поведінкою.
- E133 – синій: цей харчовий барвник, заборонений у Фінляндії, Франції та Норвегії. Дослідження показали, що він може спричиняти пошкодження хромосом у розвиваються дітей. Застосовується в цукерках, дитячих сніданках і безалкогольних напоях.
- E124 – червоний: цей барвник може викликати рак щитовидної залози, а в 1990 році його взагалі заборонили ледь не в усьому світі. Однак його досі використовують по повній, так що постарайтеся уникати фруктових коктейлів, сумішей для вишневих пирогів, морозива і цукерок, в яких часто міститься цей барвник.
- E110 і E102 – жовтий: цей барвник заборонений в Норвегії і Швеції, так як в лабораторних дослідженнях він приводив до пухлин нирок і залоз у тварин. Є ймовірність, що він також викликає порушення хромосом. Найчастіше використовується в сирах, цукерках і лимонаді.
6. Сульфіт натрію
Також відомий як E221, сульфіт натрію використовується у виноробстві як консервує речовини. Вважається, що сульфіти можуть викликати ускладнення у людей, чутливих до цього препарату, особливо у тих, хто страждає від астми. За найгіршого збігу обставин, негативна реакція на E221 може призвести до того, що дихальні шляхи закриються, що, в свою чергу, призведе до зупинки серця.
7. Нітрат натрію і нітрит натрію
Ці добавки використовуються, як консервуючі речовини, ароматизатори та барвники в м’ясних продуктах. Відомо, що бекон, шинка, солонина, копчена риба і хот-доги можуть міститися речовини, що викликають ураження печінки та підшлункової залози. Постарайтеся триматися від них якнайдалі.
Дякую за увагу. Будь ласка, будьте уважні: більшість цих добавок міститься в продуктах, які ми їмо кожен день і навряд чи заподіють вам шкоди, якщо вживати їх лише періодично і не надто часто. Але якщо вам дорого власне здоров’я та здоров’я родини, краще намагатися уникати продуктів, що містять ці добавки.