Профілактичні заходи при опісторхозу

Опісторхоз – гельминтозное захворювання, збудником якого є трематода з роду «Opisthorchis» (котяча двуустка). Інвазія характеризується тривалістю перебігу, частими загостреннями, які можуть спровокувати появу небезпечних ускладнень, таких, як рак печінки і підшлункової залози. Запобігти зараження допомагає профілактика опісторхозу. Вона передбачає знайомство з правилами вживання в їжу риби – основного джерела зараження.

Вогнища інвазії

У деяких регіонах Росії опісторхоз виявляється у кожного третього жителя. Основними осередками інвазії вважається Ханти-Мансійський і Ямало-Ненецький округ, Тюменська регіон, Томської та Омська область, Алтайський край. Медики пов’язують факт локалізації поширеності описуваного виду гельмінтозу з особливостями місцевої національної кухні, а також присутністю в місцевих водоймах одного з проміжних господарів паразита – прісноводних молюсків Битиний.

Профілактичні заходи при опісторхозу » журнал здоров'я iHealth

Народи Півночі вживають в їжу строганину – сиру заморожену рибу, нарізану тонкими пластинами. Перед вживанням у їжу вони не піддаються ніякої тепловій обробці, не маринуються і не просаливаются заздалегідь. Сира риба стає головним джерелом опісторхозу, профілактика захворювання повинна починатися з роз’яснювальної роботи. Важливо донести до всіх без винятку основні принципи захисту від небезпечної інвазії.

Особиста відповідальність кожного

Якщо правильно готувати рибу, ймовірність зараження буде вкрай мала. Купувати рибні продукти важливо в тих торгових точках, в яких ретельно дотримуються санітарно-гігієнічні норми. Якщо є бажання порибалити самостійно, вибирайте водойми, розташовані в місцевості, де спалахи інфекції не фіксуються.

Для того, щоб не заразитися опісторхозу, важливо навчитися правильно готувати рибу. Для цього необхідно запам’ятати наступне:

  • Перед тепловою обробкою потрібно нарізати рибу дрібними шматочками. Смажити і варити філе тушки необхідно не менше 15 хвилин. Краще це робити під кришкою.
  • Рибні пельмені варяться десять хвилин.
  • Готуючи рибу дітям, потрібно перед смаженням біле м’ясо злегка проварювати.
  • Пироги в духовці з рибною начинкою повинні готуватися близько години.
  • При приготуванні котлет можна пробувати фарш.
За темою:  Паразити в кишечнику: симптоми, фото та очищення

Профілактичні заходи при опісторхозу » журнал здоров'я iHealth 1

Соління, в’ялення і копчення

Засолювання і в’ялення теж допоможе знезаразити рибу за умови дотримання технології приготування. Засолювання дрібних тушок, довжина яких становить не більше 20 см, повинна здійснюватися протягом двох тижнів, велика особина засолюється сорок днів. Кількість солі розраховується за формулою: два кілограми солі на десять кілограм сировини.

У багатьох районах нашої країни поширений стоковий посол – спосіб, при якому м’ясо тушки шарами прокладається сіллю, потім воно дає сік, в цьому соку риба витримується три доби, а потім вживається в їжу. Даний спосіб засолювання не забезпечує потрібну безпека. І все тому, що при такій засолюванні личинки котячої двуустки гинуть лише на п’ятий день, у тушках, чия вага складає від кілограма і вище, личинки гинуть лише на десятий день. Тому для профілактики опісторхозу варто відмовитися від вживання риби триденної засолювання.

Правила засолювання риби зазначені в нормативних документах. Промислові підприємства використовують Санпін 3.2.569-96, М., 1997. Цей документ регламентує рецептуру, що дозволяє знезаражувати м’язи річкових та морських мешканців. Для реалізації поставлених цілей застосовується міцний засолення (масова частка солі по відношенню до маси м’яса складає 14%). Тривалість засолу така:

  1. Для піскаря, верховки і гольяна – 10 діб.
  2. Для єльця, язей, коропових видів і плотви – 21 день.
  3. Для великих лящів і линів, розмір тушки яких складає вище 25 см – 40 діб.

Профілактичні заходи при опісторхозу » журнал здоров'я iHealth 2

Технологія в’ялення риби може бути безпечною, якщо попередньо очищені тушки вимочити в солоному розчині (кількість солі вираховується за формулою 14% від ваги тушки).

Ні гаряче, ні холодне копчення не може гарантувати безпеку готового продукту. Медики рекомендують відмовлятися від вживання копченої риби, добутої в північних регіонах.

Заморожування

Можна знезаразити рибу за допомогою заморозки. Але і тут важливо дотримувати певний режим. Личинки котячої двуустки гинуть при температурі -40 градусів, якщо м’ясо морозиться протягом семи годин. При -35 градусів для знезараження необхідно морозити рибу протягом 14 годин. При -28 градусів описуваний продукт буде обеззаражений через 22 години.

За темою:  Нитчатка в акваріумі: причини появи і як боротися

Правила особистої гігієни

Для профілактики опісторхозу в домашніх умовах необхідно:

  1. Відразу ж після роботи зі свіжими морепродуктами помити всі предмети і поверхні, які з ними контактували (ножі, обробні дошки, посуд, контейнери).
  2. Ретельно вимити руки гарячою водою з милом, а краще процедуру повторити двічі, використовуючи щітку для чищення нігтів. Метацеркарии можуть після обробки зараженої риби залишатися під ними і на шкірі рук.
  3. Медицині відомі випадки, коли опісторхоз був діагностований у грудних дітей. Вони ніколи не їли рибу. Але їх мама, швидше за все, взяла в руки брудні або соску-пустушку, яку іграшку і дала її дитині. Зараження сталося тому, що мама після роботи з рибою не помила руки.

Санітарно-освітня робота

Санітарно-епідеміологічні органи зі свого боку повинні вести просвітницьку роботу серед населення і домагатися відмови від вживання сирої риби. Вони зобов’язані стежити за чистотою водойм, запобігати несанкціоновані скиди стічних каналізаційних вод і нечистот, проводити дегельмінтизацію бродячих тварин.

Комплекс зазначених заходів дозволяє знижувати високі ризики інфікування і запобігати поширення вогнищ напруги. Важливо вчасно виявляти випадки масового зараження опісторхозу і проводити комплексне лікування кожного хворого.