Різновиди кухонних ножів і особливості їх вибору

Різновиди кухонних ножів і особливості їх вибору

Кухонний ніж являє собою аксесуар для обробки різних продуктів. З його допомогою здійснюється оброблення м’яса, овочів і фруктів, а також всіляких гастрономічних виробів. Вибір аксесуара залежить від переслідуваних цілей і призначення ножа.

Які бувають види ножів, як зробити правильний вибір

Одними з найпоширеніших і багатофункціональних є універсальні ножі. Їх можна використовувати для різання різних продуктів, шинкування і чищення. Універсальні вироби оснащуються лезами середньої ширини, що звужуються до кінця. Якщо потрібен варіант для роботи з м’ясом, краще вибрати обвалювальний ніж. Для таких аксесуарів характерні підтягнуте догори вістря і вигнута ріжуча кромка.

В окрему категорію слід виділити кухарські ножі. Такі вироби оснащуються важкими ручками, а для зручної переробки передбачається широке лезо. Товщина клинка може варіюватися від 2 до 4 мм. Якісні ножі та інша посуда — на сайті за посиланням.

Такі ножі застосовуються для:

  1. різання овочів і фруктів;
  2. оброблення м’яса та риби;
  3. шинкування зелені.

Якщо шукається інструмент для м’ясного цеху, рекомендуємо звернути увагу на філейні ножі. Їх використовують для филирования рибних і м’ясних продуктів. Ключовою особливістю аксесуарів є витончене, але при цьому довге і гнучке лезо.

На що звернути увагу при покупці

Основним критерієм довговічності є якість аксесуара. В першу чергу потрібно оглянути лезо і ручку вироби. На них не допускаються тріщини, відколи й плями. Лезо вироби має бути гладким. Спробуйте взяти інструмент в руку. Він повинен комфортно лежати в долоні.

Ідеальний кухонний ніж

Якщо аксесуар якісний, він обов’язково збалансований. Більш практичні вироби, в яких лезо проходить по довжині ручки. Кріплення, які фіксують рукоятку на лезі, на якісних ножах завжди щільно прилягають до основи. Зверніть увагу на саму ріжучу кромку. Ця частина повинна бути не просто гострою, але і рівною.

За темою:  Что необходимо собаке для выкармливания здорового потомства?

Також при покупці варто орієнтуватися на тип заточування. Для односторонньої характерні наступні особливості:

  • висока жорсткість ріжучої кромки;
  • максимальна зносостійкість.

На якість заточування інструменту впливають кут і товщина леза. Крім того, виробники кухонних інструментів завжди вказують твердість сталі, використаної для виробництва ріжучої кромки. Цей параметр повинен бути в діапазоні 45-60 HRC. Чим нижче твердість сталі, тим вище ймовірність того, що під час заточування кромки виріб деформується.

Ідеальний кухонний ніж:

  1. багатофункціональний;
  2. не схильний до передчасного зносу;
  3. довговічний;
  4. міцний;
  5. швидко і якісно ріже будь-які продукти;
  6. оснащується ергономічною рукояткою.

Ще одним критерієм вибору є ширина клинка. Ширші леза характеризуються довговічністю, оскільки витримують більше циклів заточування. У продажу можна знайти різні моделі. Є і з лазерним заточуванням. Потрібно враховувати, що лазер в даному випадку використовувався не за заточуванні леза, а на етапі загартовування металу.