Пробіотики при молочниці: дія і лікування

Пробіотики в лікуванні молочниці — це недавнє віяння в науковому світі, яке зараз набуло широкого поширення із-за своєї високої ефективності. Пробіотики лікують не тільки інфекцію, викликану дріжджовими грибками або молочницю, але також і бактеріальний вагіноз. Ведуться дослідження, які, можливо, доведуть, що пробіотики незабаром стануть відмінною заміною багатьох антибіотиків.

Пробіотики — це група живих бактерій, що живуть в кишечнику будь-якого здорового людини. Вони сприятливо впливають на травну й імунну системи і виробляють деякі вітаміни. Часто в кишечнику починають переважати шкідливі бактерії, які призводять до швидкого розмноження дріжджових грибків. В результаті порушується баланс нормальної мікрофлори. Пробіотики можуть міститися не лише в продуктах живлення, але і в лікарських препаратах і біологічно активних добавках, спеціально створених та розроблених для лікування молочниці та інших захворювань.

Форми пробіотиків

Пробіотики застосовуються в рідкому і сухому вигляді для лікування молочниці.

Рідка форма

До неї відносяться розчини, емульсії і суспензії, які мають у своєму складі достатню кількість живих бактерій і поживний субстрат для їх життєдіяльності. Також в ній є вітаміни, амінокислоти, молочна кислота. Пробіотики в рідкому вигляді приймаються всередину перорально, а також у вигляді вагінальних введень. Засіб можна закопувати в носові і вушні відділи. Можна наносити ліки і зовнішньо на шкіру.

Пробіотики в сухому вигляді

Випускаються у вигляді порошку для приготування суспензії, таблеток і капсул для прийому всередину. Діють від 1-го до 4-х годин після того,як потрапляють у травну систему.

Пробіотики при молочниці: дія і лікування » журнал здоров'я iHealth

Штами з молочнокислими бактеріями виділяють молочну кислоту і створюють нормальний для життєдіяльності основних бактерій рівень кислотності. Норма молочнокислих бактерій складає 7 % від загальної мікрофлори.

Лікарські види пробіотиків при лікуванні молочниці

  1. Всі пробіотики мають чотири основні групи:
  2. З одним видом бактерій (монокомпонентні).
  3. Містять кілька видів компонентів (симбиотики).
  4. Речовини, що мають у своєму складі пробіотики і пребіотики (синбіотики).
  5. Речовини у поєднанні з сорбентами (комплекси пробіотиків).
За темою:  Узд міоми матки: розміри патології і як визначити патологію

До монокомпонентним пробіотиків відноситься Ацилакт, який містить лактобактерії ацидофільні, благотворно впливають на мікрофлору при молочниці. Ацилакт проводиться у вигляді интравагинальних супозиторіїв і призначається по одній свічці 2 рази на добу, від 5 до 10 днів.

Пробіотики при молочниці: дія і лікування » журнал здоров'я iHealth 1 Біфідумбактерин приймають під час їди по 2 пакетика 3 — 4 рази на добу в поєднанні з рідкою їжею (краще кисломолочної) або з 50 мл теплої кип’яченої води. Пробифор розроблений у вигляді порошків, який перед прийомом розбавляють з рідкою їжею, краще з кисломолочними продуктами. Биовестин містить біфідобактерії і випускається у формі емульсії як біологічно активна добавка всередину, за півгодини до їди або через годину після. Його розбавляють і запивають середньою кількістю теплого молока або кип’яченої води.

До симбиотикам відноситься Аципол, його беруть у вигляді капсул по 1-й 3 рази на день, запиваючи теплою водою. Інший препарат — Трилакт (містить 3-й виду бактерій) — ефективний при молочниці. Його застосовують 2 рази на добу, запиваючи водою. Багато корисні бактерії при лікуванні молочниці використовуються в сухому вигляді і приймаються з додаванням теплих рідин. До симбиотикам відноситься Кипацид (імуноглобулін з лактобактеріями), Біфіліз (лізоцим в поєднанні з біфідобактеріями).

Харчова форма пробіотиків

Це корисні мікроорганізми, які містяться в багатьох харчових продуктах. Продукти внаслідок процесів бродіння виробляють свої власні бактерії, які призначаються пацієнтам при молочниці.

Містяться ці необхідні для організму речовини й у молочних виробах. Велика їх кількість знаходиться в кисломолочних продуктах, в натуральному йогурті і сколотинах. Кефір дуже добре засвоюється кишечником.

Способи лікування

Основні методи лікування грибкової інфекції — це прийом лікарських препаратів, правильне збалансоване харчування, вживання пробіотичних речовин і очищення шлунково-кишкового тракту. Якщо захворювання не піддається лікуванню, то воно може стати провокатором у розвитку інших недуг. Молочниця без лікування може створити перфорацію в тонкому відділі кишечнику, що може ускладнювати перетравлення їжі та всмоктування корисних речовин. З-за цього шкідливі токсини і бактерії можуть потрапити в загальний кровотік. Молочниця буде «панувати» скрізь, у тому числі і в ротовій порожнині, що стане причиною виникнення поганого запаху. При таких симптомах треба терміново міняти харчування і, якщо необхідно, сідати на лікувальну дієту.

За темою:  Шви після лапароскопії: рекомендації та особливості догляду

Пробіотики при молочниці: дія і лікування » журнал здоров'я iHealth 2 Грибкова інфекція «любить» 2-а елементи: цукор і клейковину, тому при молочниці потрібно виключити зі свого харчування продукти, що містять ці речовини. Великий вміст клейковини — пшеничних продуктах, в білому хлібі, макаронах, тому треба поміняти ці продукти на коричневий рис, чорний хліб. Від цукру краще відмовитися повністю або замінити його аспартамом.

І не варто забувати про продукти, що містять корисні бактерії. Якщо вони гинуть, то починається дисбактеріоз. Багато видів пробіотиків можуть зберігатися і виживати навіть під дією соляної кислоти в шлунку. Вони легко проникають в тонкий і товстий відділи кишечнику.

При виборі молочних йогуртів потрібно стежити за тим, щоб у них була мінімальна кількість цукру, або щоб він відсутній зовсім. Основа харчування при кандидозі — продукти з антибактеріальними та протигрибковими властивостями, які зміцнюють імунну систему.

Горіхи в своєму складі мають багато ефірних олій (волоські і мигдаль, арахіс), які підвищують загальний тонус і опірність до інфекції. Корисних бактерій багато міститься в сирах, йогуртах та інших кисломолочних продуктах.

Рослинний пробіотик — темпех. Це ферментований продукт, отриманий з соєвих бобів, який використовується в раціоні вегетаріанців. В результаті бродіння з цільними бобами з’являється цвіль, що зв’язує сою, в результаті чого виробляються корисні бактерії, які ефективно протистоять молочниці.Також темпех є замінником білкової їжі і містить багато вітаміну В12.

Багато пробіотиків міститься в квашеній капусті. В результаті процесу бродіння відбувається активний розвиток корисних бактерій. Багато їх і в ароматній китайської капусти кім-чі.

Діагностування хвороби повинне проходити під суворим контролем лікаря, який призначає відповідне лікування і спеціальну дієту з пробіотиками для кожного хворого індивідуально.