Харчування після лапароскопії кісти яєчника
Лапароскопія – це один з найбільш популярних і широко розповсюджених методів лікування такого гінекологічного захворювання, як кіста яєчника. Основний принцип лапароскопії полягає в тому, що видалення новоутворення на яєчниках проводиться без прямого проникнення в черевну порожнину. Для проведення оперативного втручання використовується спеціальний медичний прилад — лапароскоп. Основний принцип цього виду хірургічного лікування полягає в тому, що на поверхні живота робиться три невеликих проколи, через які хірург вводить мініатюрну відеокамеру і спеціальні хірургічні інструменти, призначені для видалення гінекологічної патології.
Лапароскопія кісти яєчників широко поширена завдяки своїм численним перевагам, серед яких можна виділити:
- малотравматичность, яка досягається завдяки відсутності прямого проникнення в черевну порожнину;
- висока ступінь ефективності лікування;
- надзвичайно низький ризик розвитку запальних, інфекційних або спайкових процесів у черевній порожнині після операції;
- після проведення лапароскопії відсутні шрами і рубці, які багато жінок вважають серйозним дефектом зовнішності;
- при такій операції розбіжність швів неможливо.
- короткий реабілітаційний період: якщо при звичайній операції відновлювальний період триває декілька місяців, то при лапароскопії для відновлення нормальної працездатності цілком достатньо 3 — 4 тижнів.
Реабілітаційний період після лапароскопії
Як вже говорилося вище, термін відновлення після проведення лапароскопії кісти яєчника становить приблизно 4 тижні, після чого жінка може повністю повернутися до звичайного життя. Запорука швидкої реабілітації – суворе дотримання всіх порад і рекомендацій свого лікуючого спеціаліста. Основними правилами успішного відновлення організму після проведеної лапароскопії кісти яєчників є обмеження рухової активності, тимчасова відмова від занять спортом, сексуальних контактів, носіння тісної білизни з синтетичних матеріалів. Також після операції з видалення кісти яєчників слід відмовитися від відвідування сауни, лазні, громадського басейну, солярію, не приймати гарячі ванни і не засмагати під прямими сонячними променями.
Одним з найважливіших умов швидкого відновлення і повернення до звичного життя вважається дотримання певної дієти, розробленої лікуючим фахівцем. Дієта після лапароскопії кісти яєчників спрямована на поліпшення роботи кишечника і нормалізацію стільця. Особливістю анатомічної будови жіночого тіла є близьке розташування яєчників до кишечнику – згодом такого «сусідства» різні порушення в роботі кишечника можуть надавати безпосередній вплив на функціонування яєчників після лапороскопии. Дієта після операції спрямована на те, щоб допомогти жіночої статевої системи як можна швидше відновитися і почати функціонування у звичному режимі. Саме тому з свого раціону слід повністю виключити важкі страви, здатні викликати підвищене газоутворення в кишечнику.
Основні правила дієти після лапароскопії
У перший день після проведення операції з видалення кісти яєчників фахівці радять жінці повністю відмовитися від будь-якої їжі – це допоможе розвантажити кишечник, а відповідно, і надасть сприятливий вплив на стан яєчників. У цей день дозволяється пити тільки очищену воду – ні в якому разі не можна заміняти її газованою мінеральною водою.
На другий день після операції до питва додається легкий курячий бульйон. З третього дня в свій раціон можна вводити нежирні йогурти, картопляне пюре, відварне і протерте або подрібнені в блендері м’ясо, нежирну рибу на пару. Які ще страви можна вживати після операції з видалення кісти яєчників?
- Кисіль, бульйони без жиру, круп’яні супи.
- Основу вашого меню повинні складати протерті каші, супи-пюре.
- Можна поступово вводити в свій раціон кисломолочні продукти – але слід бути гранично уважними, оскільки дуже часто саме кисломолочні продукти сприяють підвищеному газоутворенню в кишечнику. Тому кефір, молоко, ряжанка, йогурти вводяться в меню поступово і в невеликих кількостях. Для того, щоб нормалізувати роботу органів шлунково-кишкового тракту, слід будувати свій щоденний раціон на продуктах харчування з багатим вмістом клітковини. Такі продукти приводять у норму стілець, що сприятливо позначається на стані яєчників.
- Дозволяється пити свіжовичавлені соки, вживати овочі, запечені без жиру або приготовані на пару
- Можна їсти парові котлети, тефтелі, нежирні сорти м’яса, приготованого на пару, м’ясне суфле.
Продукти, від яких рекомендується відмовитися після лапароскопії
На період відновлення після операції з видалення кісти яєчника слід повністю відмовитися від вживання таких продуктів харчування.
Під час реабілітаційного періоду жінкам категорично забороняється вживати алкоголь у будь-якому вигляді. Також до заборонених продуктів відносяться кава і різні газовані напої. Їх рекомендується замінити компотами, морсами, власноруч приготованими соками, трав’яними чаями.
- Не слід вживати жирні страви, які можуть давати підвищене навантаження на органи шлунково-кишкового тракту.
- Під забороною також різноманітні консерви, маринади, соління, копченості.
- Не слід вводити в свій раціон смажені страви, гострі спеції і прянощі, соуси, кетчуп, гірчицю, приправи.
- Дієта після лапароскопії кісти яєчника повністю виключає гриби, ковбаси, солоні та гострі страви.
- Не рекомендується їсти сирі фрукти – їх обов’язково треба приготувати на пару або трохи проварити в духовці.
- Курячі яйця не дозволяються під час реабілітації після оперативного втручання.
- Слід категорично викреслити з свого щоденного меню шоколад торти, тістечка та інші солодощі і здобу. Хліб у невеликих кількостях дозволяється, починаючи з третього дня після операції.
Після проведення лапароскопії кісти яєчника бажано харчуватися часто і невеликими порціями, не переїдаючи. Рекомендована частота прийому їжі – 6-8 разів на добу.
Уважно прислухайтеся до рекомендацій свого лікаря і ретельно їх дотримуйтесь – і вже через кілька тижнів ви зможете повернутися до свого нормального життя, відновивши сили і здоров’я.