Харчування при тромбофлебіті

Дієта при тромбофлебіті нижніх кінцівок і продукти, які не можна вживати

Тромбофлебіт судин нижніх кінцівок – це часткове або повне перекриття просвіту судини тромбом, в поєднанні з запальним процесом в судинній стінці. Найчастіше тромбом виступають холестеринові бляшки.

Причина виникнення тромбофлебіті нижніх кінцівок

Закупорка судини відбувається або тромбом, або холестериновым відкладенням.

Утворення холестеринових відкладень на верстатах судин є прямим відображення порушення обміну речовин або неправильного харчування, а утворення тромбу говорить про недосконалість реологічних властивостей крові.

Для того, щоб мінімізувати наслідки захворювання необхідно дотримуватися певної дієти.

Так само, причиною тромбофлебіту стає малорухливий спосіб життя, що зумовлює застій в області вен гомілки. Спадковий фактор відіграє важливу роль.

Якщо у родичів є подібне захворювання, висока ймовірність того, що воно виникне і у вас.

Симптоми захворювання

Найбільш раннім симптомом захворювання служать хворобливі відчуття в області нижньої кінцівки. Біль виникає різко, спонтанно, на тлі уявного повного здоров’я пацієнта.

У перший час біль пов’язана з фізичною активністю, проте далі починає турбувати пацієнта і в спокої. Болючіше відчуття проектуються по ходу вен і з часом тільки посилюються. Кінцівку набрякає.

Температура на ураженій нозі значно відрізняється від загальної й нерідко досягає 38 °C.

Лікування тромбофлебіту нижніх кінцівок

Існує кілька методик лікування даного захворювання:

  1. Консервативне;
  2. Оперативне.

Консервативна терапія спрямована на зняття запального процесу в судинній стінці, а так само запобігання подальшого тромбооразования.

Пацієнту призначають активний режим, а так само застосування низки медикаментозних препаратів:

  1. Нестероїдні протизапальні препарати (найчастіше призначають одночасно і зовнішнє застосування у вигляді мазей і гелів від тромбів і прим таблетованих форм всередину);
  2. Антиагреганти (дана група препаратів запобігає подальшій агрегацію тромбоциту до вже освіченій тромбу);
  3. Венотоніки (бажано природного походження);
  4. Антикоагулянти (препарати цієї групи запобігають згущення крові).
За темою:  Тромбоемболічні ускладнення

Оперативне лікування показане у тому випадку, якщо має місце нестабільний тромб. Тобто той, який має тенденцію до пересування вгору по відні.

Подібних пацієнтів госпитализирую в стаціонар і оперують в найближчі терміни.

Операція являє собою лігування хірургічними нитками тромбованих вен і подальше удалее всіх уражених судин варикозом.

Оперативне лікування є більш ефективним.

Які продукти потрібно вживати при тромбофлебіті нижніх кінцівок?

Що можна їсти при тромбофлебіті? Харчування при тромбозі має включати в себе наступні продукти:

  • Рослинні олії (оливкова, соняшникова, лляна та ін);
  • Кисломолочну продукцію, бажано віддавати перевагу продуктам з невисокою часткою жиру;
  • Свіжі фрукти та овочі;
  • Вживання цибулі та часнику;
  • Яблучні і томатний соки;
  • Темний шоколад;
  • Чай з шипшиною (шипшина при тромбофлебіті дозволяє підвищити тонус судин);
  • Риби жирних сортів, однак, варто утриматися від креветок і кальмарів, так як вони багаті на вміст холестерину;
  • Вживання великої кількості вітаміну С. Давно встановлено, що даний вітамін володіє не тільки антиоксидантними властивостями, що дозволяє зменшити процес утворення холестеринових відкладень, але і добре відновлює судинну стінку;
  • Важливо вживати не менше 2 л води в добу, що дозволить підтримати оптимальні реологічні властивості крові.

Продукти корисні при тромбофлебіті мають здатність не тільки не підвищувати рівень холестерину, але і частково знижувати його.

Вживання правильних продуктів допоможе уникнути важких ускладнень.

Що заборонено вживати при тромбофлебіті нижніх кінцівок?

Харчування при тромбофлебіті » журнал здоров'я iHealth

Всі, хто зіткнувся з хворобою варикозного розширення вен, задають питання: «Що не можна їсти при тромбофлебіті?». Існує цілий ряд продуктів, які категорично заборонено вживати особам, страждаючим тромбозом судин.

При тромбозі вен не можна:

  • Жирна і смажена їжа;
  • М’ясо жирних сортів (свинина);
  • Гострі продукти і страви з великим використанням спецій;
  • Випічка, тістечка, торти, хліб, булочки;
  • Бобові культури (сочевиця, горох, квасоля та ін.);
  • Спиртні напої;
  • Міцний чай і каву.
За темою:  Тромбоз симптоми

Корисні лікарські трави, які допоможуть у боротьбі з тромбофлебітом

У лікуванні тромбофлебіту можна вдаватися до народних засобів, адже подібним способом успішно лікувалися наші мами і бабусі.

Найпопулярніші рецепти:

  • 1 столова ложка засушеної кропиви дводомної необхідно залити окропом, через 1 годину отриманий відвар процідити і вживати по 1 – 2 столових ложки перед їжею;
  • Засушені листа вербени залити одним літром окропу, через годину настій готовий. Отриманий відвар потрібно випивати протягом доби.

Вживання будь-якого трав’яного відвару – великий ризик розвитку алергічної реакції.

Перед тим як вдаватися до подібного методу лікування варто проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем, а після його схвалення провести пробу на реакцію гіперчутливості. Тромбофлебіт при вагітності.

Тест на визначення алегрі можна провести в домашніх умови шляхом нанесення відвару на поверхню ліктьового згину. Відсутність почервоніння або свербежу говорить про те, що алергії у Вас немає.

loading…