Дієта при тромбозі

Правильне харчування при тромбозі

Для того, щоб попередити появу згустків крові в венах і суттєво знизити ризик виникнення тромбоемболії легеневої артерії, одного тільки лікування медикаментами недостатньо. Важливо також стежити за правильним харчуванням.

Адже одні продукти можуть розріджувати кров а інші навпаки – перетворювати її. Розглянемо основні правила здорового харчування для того, щоб вени завжди були в порядку.

Чому важливо правильне харчування при тромбозі

Правильне харчування при підвищеному ризику утворення тромбів насамперед сприяє розрідженню крові. Так вени будуть захищені від утворення тромбів.

Крім того, при високому ризик утворення кров’яних згустків дуже важливо боротися із зайвою вагою, так як він дає зайві шанси для тромбу.

Дієта і правильна їжа при тромбозі допоможе знизити кілька зайвих кілограмів і гарантує відмінне самопочуття.

Недотримання правил здорового харчування при тромбозі, а також наявність шкідливих звичок, малорухливий спосіб життя, схильність до стресів навпаки, посилюють ризик виникнення тромбу.

Основні принципи дієти

Дієта при підвищеному ризику утворення тромбів нескладна і нестрога.

Вона відповідає таким принципам:

  • обмеження в раціоні кухонної солі;
  • обмеження, а краще і повне виключення кави, міцного чаю, какао, приправ;
  • боротьба з підвищеним газоутворенням в кишечнику (дізнатися що таке тромбоз кишечника);
  • обмеження жирних і борошняних страв;
  • боротьба з запорами

Правильне дотримання дієти при тромбозі та включення до лікувального харчування розвантажувальних днів дають хороший ефект і знижують вірогідність розвитку тромбу.

Рекомендуємо дізнатися що не можна їсти при тромбофлебіті.

Які продукти корисні при тромбозі

Правильне харчування при тромбозі (ризик утворення згустків крові) забезпечить нормальну консистенцію крові.
Потрібно збільшити в раціоні кількість таких продуктів:

  1. морепродукти;
  2. риб’ячий жир;
  3. горіхи кеш’ю;
  4. обліпиха;
  5. пророслі зерна;
  6. гарбузове і соняшникове насіння;
  7. олія з насіння льону;
  8. імбир;
  9. цитрусові;
  10. журавлина;
  11. мед;
  12. гінкго;
  13. мед натуральний;
  14. авокадо.
За темою:  Як підняти тромбоцити в крові при гепатиті

При відсутності протипоказань дозволено вживати в день один келих високоякісно сухого вина.

У їжу треба додавати яблучний оцет, а не штучний. Корисними продуктами при тромбозі можуть бути: перець, хрін, цибулю, часник.

Боремося із запорами

Запори – це один з факторів підвищеного ризику утворення тромбів. Тому з ними треба боротися.

Перше, що для цього потрібно – це споживання достатньої кількості рідини не менше двох літрів в день.

Треба споживати більше продуктів, що містять рослинну клітковину. Це – фрукти, овочі, а також хліб з висівками.

Крім того, рослинна клітковина ще й зміцнює венозні стінки. Треба збагачувати раціон такими продуктами:

  • сухофрукти;
  • буряк;
  • чорний хліб з висівками, а також з борошна грубого помелу;
  • крупи;
  • чорнослив;
  • компоти.

Збільште кількість вітамінів у раціоні при тромбофлебіті

Дієта при тромбозі обов’язково повинна передбачати більшу кількість вітамінів. Особливо цінні вітаміни В, С і Е.

Вітамін Е є природним антиоксидантом. Він підвищує стійкість організму до стресів, зміцнює судинні стінки. Його дуже багато в шпинаті, висівках, капусті брокколі, оливковій олії.

Вітамін С допомагає синтезувати колаген і еластин, які відповідають за те, щоб стінки судин були міцними.

У комплексі з біофлавоноїдами цей вітамін сприяє зміцненню стінок судин.

Для поповнення запасів цього речовин в організмі слід вживати:

  • шипшина (сироп і компот з нього);
  • чорну смородину;
  • журавлину;
  • цитрусові;
  • обліпиху;
  • болгарський перець;
  • редис;
  • яблука;
  • шпинат;
  • капусту.

Вітамін Р також зміцнює стінки судин. Для того, щоб його запаси в організмі були завжди достатніми, треба вживати більше ожини, малини, цитрусових, яблук, смородини. Дуже корисний зелений чай.

Зверніть увагу на те, що при ризику тромбозу дуже корисні біологічно активні речовини – флавоноїди. Вони зміцнюють стінки судин, серцевий м’яз.

За темою:  Низькі тромбоцити при вагітності

Для того, щоб збагачувати організм корисними флавоноїдами, необхідно споживати такі продукти:

  • капусту;
  • абрикоси;
  • груші;
  • манго;
  • гранат;
  • сою;
  • червоний виноград;
  • морепродукти, особливо кальмари, устриці, омари, восьминоги.

Розвантажувальні дні при тромбозі обов’язкові

Періодично необхідно влаштовувати розвантажувальні дні. Вони сприяють виведенню шлаків з організму, підвищення тонусу кровоносних судин.

У такі дні треба звернути увагу на питний режим. Кількість чистої води має бути не менше двох літрів. В нього не входить компот, чай, суп і ін

Дуже корисно влаштовувати розвантаження на свіжовичавлених соках. Вони набагато корисніше, ніж ті, що куплені в магазині.

В цьому плані будуть корисними соки з усіх фруктів і ягід. В них можна додавати свіжовичавлений сік з журавлини, чорниці, обліпихи.

Речовини, що містяться в них, відмінно перешкоджають розвитку тромбофлебіту.

Плануючи розвантажувальний день, зверніть увагу на те, щоб обраний продукт був найменш калорійним.

Так ви будете сприяти значному зниженню ваги. В цей же день корисно пити замість чаю відвар з листя кропиви.

Вона відмінно запобігає розвитку тромбозу. Кропиву, крім того, можна додавати у випічку, а також як приправу.

Що шкідливо при тромбозі

Підвищена схильність до утворення згустків крові вимагає деяких харчових обмежень. Вони благотворно позначаються на стані судин.

Необхідно обмежити такі продукти харчування:

  • тваринні жири і олія;
  • ковбаса, сосиски;
  • яєчня;
  • гуска, качка;
  • вершки;
  • молоко концентроване;
  • смажена картопля, а також картопляні чіпси;
  • всі страви, приготовані на киплячому маслі;
  • шоколад, напої на основі шоколаду;
  • майонез;
  • міцні алкогольні напої.

Дієтичне харчування при тромбозі повинно бути правилом, способом життя.

Постійне дотримання принципів правильного харчування сприятиме поліпшенню стану судин і попередить рецидиви захворювання.

Не потрібно допускати ослаблення і погрішності в дієті, а також застосовувати лікувальне харчування лише на тиждень-два.

За темою:  Активований частковий тромбопластиновий час

loading…