Детрит у копрограми

Детрит у калі – дрібні частинки їжі, які були переварені організмом. Це абсолютно нормальне явище, яке не вказує на якусь патологію.

Чим менше детриту в калі, тим краще травна система справляється зі своїми обов’язками. Дослідження на кількість цих фракцій у копрограми дозволяє визначити, наскільки добре працює шлунково-кишковий тракт.

Норма детриту в кале

Кількість детриту в калі відображає стан не тільки шлунково-кишкового тракту, але і здоров’я людини в цілому. Порушення цього параметра може розповісти лікарю про ряд відхилень.

Потрібно відзначити, що на даний момент не існує будь-якого еталонного показника, який би вказував на норму. Всі показники в даному випадку відносні: вони будуть залежати від віку людини, її харчування, способу життя, наявності тих або інших захворювань.

Абсолютною нормою буде наступний якісний фактор: в калі присутні детрит, невеликий вміст жирних волокон і кислот.

На погану копрограму можуть вказувати наступні показники:

  1. Рясний детрит з такою ж кількістю неперетравленої клітковини говорить про запорах і інші проблеми з виведенням калових мас з товстої кишки.
  2. При обельном детрите, високому вмісті неперетравленої клітковини, підвищених лейкоцитах і наявності слизу лікар робить висновок про дисбактеріозі і запальному процесі в кишечнику.
  3. При рясному детрите і бактеріях в калі можна зробити висновок про серйозне запалення в організмі.
  4. Низький вміст таких волокон говорить про те, що травлення проходить нормально.
  5. При дуже рідких калових масах і низький вміст детриту лікар робить висновок про інфекційний процес в кишечнику. В таких випадках організм починає запасати рідину, щоб вивести патогенні мікроорганізми.
  6. В калових масах присутній високий вміст жирового детриту – свідчить про серйозне відхилення в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту, печінки або жовчних шляхів.
За темою:  Як перевіритися на рак

Саме по собі вміст детриту в калі не несе ніякої інформації. При оцінці функціонування організму необхідно враховувати і пов’язані параметри. В калі здорової людини детрит становить основну масу.

Причини зміни детриту в кале

При виникненні будь-яких відхилень в роботі травної системи, що надходить їжі не вдається повністю перетравитися. З цієї причини в калових масах з’являються продуктові відходи в первозданному вигляді. Крім того, якщо ви будете споживати м’ясо або субпродукти, в калі можуть з’являтися м’язові волокна або згустки жиру.

Розпізнати їх можна без всяких тестів: вони виглядають як довгасті циліндричні згустки. Якщо ж продукти харчування не перетравлюються повністю, в калі їх можна розпізнати за тонким нитками.

В порівнянні з частками жиру, детрит має більш гладку поверхню. У нормі грудочки повинні бути однакового розміру з однорідною структурою.

Найчастіше відхилення від норми виникають з-за нестачі підшлункового соку або запальних процесів в організмі. Детрит сигналізує про те, що організм не справляється зі своїми завданнями.

Відхилення в організмі дорослої людини

При діагностиці детриту в організмі дорослої людини необхідно визначити кількість соку, який виробляється підшлунковою залозою.

Він необхідний для нормального випорожнення кишечника, присутній в калових масах кожної людини. Якщо організм працює нормально, то вся надходить у нього їжа буде перетравлюватися. Чим менше детриту, там краще працює травлення.

Спровокувати появу відхилень у роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту можуть:

  • Інфекційне або бактеріальне ураження організму.
  • Зниження імунних здібностей.
  • Занадто швидкий прохід калових мас у прямій кишці.
  • Неприйняття кишечником ряду продуктів.
  • Недостатнє вироблення шлункового соку.

Методи визначення детриту

Копрограма, загальний аналіз калових мас – дослідження, які проводяться в будь-якому медичному закладі. При визначенні детриту дуже важливо виявити точне його кількість, а також:

За темою:  Лейкоцити в мазку
  • Показник кислотності.
  • Консистенцію, об’єм, колір і запах калу.
  • Наявність слизу, крові, лейкоцитів і розчинного білка.
  • Зміст хімічних компонентів.
  • Наявність жирних і нейтральних жирів, мила.

Також при визначенні кількості детриту в калі важливо знати, яке процентне зміст м’язових волокон, сполучної тканини, рослинної клітковини і калу. Якщо ж спостерігається відхилення за цими показниками, важливо продовжити діагностику і визначити точну причину.

Потрібно відзначити, що для кожного цього показника існує своя норма. Вона розраховується виходячи з віку, статі і ваги людини.

Особливі норми застосовуються для дітей: від немовлят до підлітків. Також необхідно враховувати особливості харчування кожної людини: співвідношення рослинної і тваринної їжі.

Методи лікування

Щоб привести кількість детриту в норму, необхідно чітко знати патологію, яка спровокувала зміну цього показника в кале. В першу чергу для відновлення вам доведеться повністю переглянути свій спосіб життя, урізноманітнити харчування.

Стежте, щоб у вашому раціоні було як можна більше рослинної їжі. Саме вона сприяє кращому перетравленню їжі.

При виявленні будь-яких патологій лікар може порадити вам дотримуватися спеціальної дієти. Вона включає повний відмова від шкідливої, висококалорійної їжі.

Дуже важливо простежити, щоб вся їжа була виключно натуральної, без шкідливих компонентів. Також постарайтеся визначити, який продукт викликає труднощі у травленні. Найчастіше це молоко, жирне м’ясо, різні гарніри.

Також не забувайте про важливість фізичних вправ. Існують спеціальні комплекси, які здатні відновити нормальну роботу травлення.

У разі серйозного порушення призначаються фізіотерапевтичні процедури. Вони благотворно позначаються на функціонуванні організму в цілому.

У рідкісних випадках проводиться медикаментозне лікування. Найчастіше вона полягає в прийомі рослинних препаратів, які позитивно позначаються на травленні і захищають ШКТ від патогенного впливу.

За темою:  ШОЕ