Детрит у копрограми

Детрит у калі – дрібні частинки їжі, які були переварені організмом. Це абсолютно нормальне явище, яке не вказує на якусь патологію.

Чим менше детриту в калі, тим краще травна система справляється зі своїми обов’язками. Дослідження на кількість цих фракцій у копрограми дозволяє визначити, наскільки добре працює шлунково-кишковий тракт.

Норма детриту в кале

Кількість детриту в калі відображає стан не тільки шлунково-кишкового тракту, але і здоров’я людини в цілому. Порушення цього параметра може розповісти лікарю про ряд відхилень.

Потрібно відзначити, що на даний момент не існує будь-якого еталонного показника, який би вказував на норму. Всі показники в даному випадку відносні: вони будуть залежати від віку людини, її харчування, способу життя, наявності тих або інших захворювань.

Абсолютною нормою буде наступний якісний фактор: в калі присутні детрит, невеликий вміст жирних волокон і кислот.

На погану копрограму можуть вказувати наступні показники:

  1. Рясний детрит з такою ж кількістю неперетравленої клітковини говорить про запорах і інші проблеми з виведенням калових мас з товстої кишки.
  2. При обельном детрите, високому вмісті неперетравленої клітковини, підвищених лейкоцитах і наявності слизу лікар робить висновок про дисбактеріозі і запальному процесі в кишечнику.
  3. При рясному детрите і бактеріях в калі можна зробити висновок про серйозне запалення в організмі.
  4. Низький вміст таких волокон говорить про те, що травлення проходить нормально.
  5. При дуже рідких калових масах і низький вміст детриту лікар робить висновок про інфекційний процес в кишечнику. В таких випадках організм починає запасати рідину, щоб вивести патогенні мікроорганізми.
  6. В калових масах присутній високий вміст жирового детриту – свідчить про серйозне відхилення в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту, печінки або жовчних шляхів.
За темою:  Аналіз на сифіліс

Саме по собі вміст детриту в калі не несе ніякої інформації. При оцінці функціонування організму необхідно враховувати і пов’язані параметри. В калі здорової людини детрит становить основну масу.

Причини зміни детриту в кале

При виникненні будь-яких відхилень в роботі травної системи, що надходить їжі не вдається повністю перетравитися. З цієї причини в калових масах з’являються продуктові відходи в первозданному вигляді. Крім того, якщо ви будете споживати м’ясо або субпродукти, в калі можуть з’являтися м’язові волокна або згустки жиру.

Розпізнати їх можна без всяких тестів: вони виглядають як довгасті циліндричні згустки. Якщо ж продукти харчування не перетравлюються повністю, в калі їх можна розпізнати за тонким нитками.

В порівнянні з частками жиру, детрит має більш гладку поверхню. У нормі грудочки повинні бути однакового розміру з однорідною структурою.

Найчастіше відхилення від норми виникають з-за нестачі підшлункового соку або запальних процесів в організмі. Детрит сигналізує про те, що організм не справляється зі своїми завданнями.

Відхилення в організмі дорослої людини

При діагностиці детриту в організмі дорослої людини необхідно визначити кількість соку, який виробляється підшлунковою залозою.

Він необхідний для нормального випорожнення кишечника, присутній в калових масах кожної людини. Якщо організм працює нормально, то вся надходить у нього їжа буде перетравлюватися. Чим менше детриту, там краще працює травлення.

Спровокувати появу відхилень у роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту можуть:

За темою:  Як позначається гемоглобін в аналізі крові
  • Інфекційне або бактеріальне ураження організму.
  • Зниження імунних здібностей.
  • Занадто швидкий прохід калових мас у прямій кишці.
  • Неприйняття кишечником ряду продуктів.
  • Недостатнє вироблення шлункового соку.

Методи визначення детриту

Копрограма, загальний аналіз калових мас – дослідження, які проводяться в будь-якому медичному закладі. При визначенні детриту дуже важливо виявити точне його кількість, а також:

  • Показник кислотності.
  • Консистенцію, об’єм, колір і запах калу.
  • Наявність слизу, крові, лейкоцитів і розчинного білка.
  • Зміст хімічних компонентів.
  • Наявність жирних і нейтральних жирів, мила.

Також при визначенні кількості детриту в калі важливо знати, яке процентне зміст м’язових волокон, сполучної тканини, рослинної клітковини і калу. Якщо ж спостерігається відхилення за цими показниками, важливо продовжити діагностику і визначити точну причину.

Потрібно відзначити, що для кожного цього показника існує своя норма. Вона розраховується виходячи з віку, статі і ваги людини.

Особливі норми застосовуються для дітей: від немовлят до підлітків. Також необхідно враховувати особливості харчування кожної людини: співвідношення рослинної і тваринної їжі.

Методи лікування

Щоб привести кількість детриту в норму, необхідно чітко знати патологію, яка спровокувала зміну цього показника в кале. В першу чергу для відновлення вам доведеться повністю переглянути свій спосіб життя, урізноманітнити харчування.

Стежте, щоб у вашому раціоні було як можна більше рослинної їжі. Саме вона сприяє кращому перетравленню їжі.

При виявленні будь-яких патологій лікар може порадити вам дотримуватися спеціальної дієти. Вона включає повний відмова від шкідливої, висококалорійної їжі.

За темою:  Еритроцити в крові підвищені

Дуже важливо простежити, щоб вся їжа була виключно натуральної, без шкідливих компонентів. Також постарайтеся визначити, який продукт викликає труднощі у травленні. Найчастіше це молоко, жирне м’ясо, різні гарніри.

Також не забувайте про важливість фізичних вправ. Існують спеціальні комплекси, які здатні відновити нормальну роботу травлення.

У разі серйозного порушення призначаються фізіотерапевтичні процедури. Вони благотворно позначаються на функціонуванні організму в цілому.

У рідкісних випадках проводиться медикаментозне лікування. Найчастіше вона полягає в прийомі рослинних препаратів, які позитивно позначаються на травленні і захищають ШКТ від патогенного впливу.