Шарлотка на молоці (свіжому і кислому): покрокові рецепти

Як спекти шарлотку на молоці з яблуками та іншими фруктами

Варіацій на тему домашньої випічки існує дуже багато, але безперечний лідер серед пирогів – шарлотка. Вона може стати основою для сніданку, десертом на обід або вечерю, або повноцінним полуднем.

Шарлотка на молоці (свіжому і кислому): покрокові рецепти » журнал здоров'я iHealth

Рецепт шарлотки на молоці з яблуками

Ніжне по консистенції тісто, в основі якого лежить молоко, підвищує поживну цінність випічки, але робить її ніжнішою і ароматнішою. Для приготування самого популярного варіанти шарлотки потрібні такі інгредієнти:

  • молоко (кімнатної температури) – 220 мл;
  • яблука стиглі без бочків – 2-3 шт (можна регулювати кількість в залежності від смакових уподобань);
  • цукор – стакан на 200 г (можна використовувати подрібнений кусковий);
  • яйця курячі (цілісні) – 2-3 шт;
  • борошно – 440 г;
  • масло солодко-вершкове – 40 г (можна перед використанням підтопити природним шляхом – залишити при кімнатній температурі).

Також знадобиться:

  • сода – 2 г (використовується, якщо необхідно домогтися пишності у майбутнього пирога);
  • цукрова пудра – 10-15 г;
  • кориця (мелена спеція) – 10 р.

Час приготування – 40 хвилин (випічка).

Калорійність (100 г готової шарлотки) – 176 ккал.

Процес поетапного приготування:

  1. Яйця, не розділяючи на білок і жовток, збити з цукром до появи однорідної маси (маса не повинна бути густою); Шарлотка на молоці (свіжому і кислому): покрокові рецепти » журнал здоров'я iHealth 1

  2. В отриману основу додати молоко, трохи збити (2-3 хвилини буде достатньо);
  3. Додати борошно. Вводити в рідку основу поступово, щоб уникнути утворення грудочок;Шарлотка на молоці (свіжому і кислому): покрокові рецепти » журнал здоров'я iHealth 2

  4. Соду розвести водою (1 ч. л.) з додаванням 3 крапель оцту, отриману рідину додати в тісто, розмішати; Шарлотка на молоці (свіжому і кислому): покрокові рецепти » журнал здоров'я iHealth 3

  5. Яблука помити і порізати на шматочки (серцевину вирізати), пересипати корицею; Шарлотка на молоці (свіжому і кислому): покрокові рецепти » журнал здоров'я iHealth 4

  6. Розтопленим маслом слід ретельно змастити основу для випікання (форму);
  7. Яблука перемістити в тісто, розмішати. Як варіант, можна розкласти їх у ємності і залити зверху рівномірним по товщині шаром тіста для випічки; Шарлотка на молоці (свіжому і кислому): покрокові рецепти » журнал здоров'я iHealth 5

  8. Прогріти духовку і поставити випікатися спочатку на 30 хвилин, потім при необхідності додати ще 10 хвилин. Шарлотка на молоці (свіжому і кислому): покрокові рецепти » журнал здоров'я iHealth 6

Подавати порційно, посипавши шматочки ваніллю, корицею або цукровою пудрою.

Шарлотка на кислому молоці з яблуками

Іноді трапляється, що молоко скисає. Якщо готувати з нього кисляк або домашній кефір немає бажання, то використовувати продукт можна для випічки. Смачний рецепт шарлотки з яблуками зажадає наявності наступних інгредієнтів на кухонному столі:

  • молоко (кисле) – 135 мл;
  • цукровий пісок – 185 г;
  • яйця курячі (середнього розміру , якщо використовуються великі, то можна використовувати 1-2 шт) – 3 шт;
  • борошно для випічки (пшеничне) – 460 м;
  • розпушувач – 6 м;
  • яблука (великі) – 3 шт;
  • ванілін або кориця – 1 пакетик;
  • масло вершкове – 90 р.
За темою:  Суп зі стручкової квасолі (свіжої, замороженої): рецепти

Для прикраси – цукрова пудра.

Час приготування (випічка в духовці) 30 хвилин + 45 на підготовку всіх компонентів.

Калорійність 100 г (шматок) – 154 ккал.

Процес приготування:

  1. Яйця розбити в глибоку ємність (в якої потім можна буде збивати;
  2. Поставити їх охолоджуватися (на півгодини) холодильник;
  3. Збити віночком яйця;
  4. Додати цукор і збити ще раз, поки маса не стане однорідною по консистенції і кольору;
  5. У молоко додати шматок вершкового масла (30-40 г), потім підігріти (не кип’ятити);
  6. Борошно просіяти і додати її до збитим з цукром яйця, перемішати до однорідності;
  7. Масло розтопити, додати в тісто;
  8. Туди ж додати корицю або ванілін, перемішати (за бажанням можна трохи посолити, але це не обов’язково);
  9. Форму для випічки шарлотки змастити маслом;
  10. Почистити яблука і порізати їх на шматочки (розмір може бути будь-яким за бажанням);
  11. Викласти їх у форму, після чого залити тестом (розрівняти його до рівномірного по товщині шару).

Випічка повинна проводитися в розігрітій до 180-190 градусів духовці не менше, ніж 30 хвилин. Після приготування (перед подачею) посипати шарлотку цукровою пудрою.

Чорнична шарлотка з тіста на молоці з сиром

Шарлотка на молоці (свіжому і кислому): покрокові рецепти » журнал здоров'я iHealth 7

Незвичайні смаки вітаються у випічці не менше, ніж в інших стравах. Цінителям вишуканих ароматів рекомендується приготувати шарлотку на молоці з чорницею – смак буде приємним, пікантним і дуже ніжним. Потрібні наступні інгредієнти цього рецепту:

  • курячі яйця – 3 шт (можна збільшити до 4, якщо вони не великі);
  • цукор – 130 г;
  • молоко – 30 мл;
  • борошно 130 г;
  • крохмаль – 10-20 м;
  • сир – 250 г;
  • ванілін – 5 м;
  • чорниця (свіжа або заморожена) – 300-400 г;
  • свіжа м’ята (листочки для прикраси);
  • масло рослинне – 20 мл

Час на приготування випічки на молоці – 35 хвилин.

Калорійність – 148 ккал на 100 р.

Процес приготування:

  1. Якщо використовуються заморожені ягоди чорниці, їх необхідно викласти в ємність, а свіжі – промити;
  2. Яйця трохи збити, потім додати до них цукор і збивати до однорідності і появи бульбашок;
  3. Борошно і крохмаль змішати;
  4. Додати ці сипучі компоненти до збитим яєць;
  5. Вмішати в масу сир і ванілін;
  6. Додати підігріте молоко, перемішати до однорідності тісто;
  7. Розморожену (або свіжу) чорницю додати в тісто;
  8. Форму для випічки змастити маслом;
  9. Рівномірно розподілити отриману основу для пирога;
  10. Поставити випікатися на 25 хвилин, після чого додати по необхідності ще 10 хвилин.
За темою:  Курячий рулет з желатином в харчовій плівці: рецепти з фото

Подавати порційно з листочком м’яти на кожному шматочку.

Молочна шарлотка з яблуками і вишнею

Пироги з вишнями в складі є класичними. Незвичайною і дуже ароматною буде шарлотка з додаванням у неї цієї ягоди. Основні інгредієнти:

  • борошно для випічки і цукор (білий або коричневий) – по склянці 200 г;
  • яйце – 3 шт;
  • яблука (середньої величини) – 2 шт;
  • вишня – 200 г (маса без кісточок);
  • молоко 3,2% (можна застосувати і топлене) – 100 мл;
  • вершкове масло – 50 р.

Додатково – ванільний цукор – за смаком (можна не використовувати).

Час приготування – 30-40 хвилин.

Калорійність – 174 ккал (на 100 г шарлотки).

Процес приготування:

  1. З вишні слід видалити всі кісточки (краще придбати вже підготовану);
  2. Змішати яйця і цукор (збити до легкої піни);
  3. Просіяти борошно;
  4. Підігріти молоко з вершковим маслом;
  5. Змішати борошно з яйцями, потім додати до них тепле молоко, добре перемішати;
  6. Для начинки: яблука очистити від серцевини, розрізати на часточки або кубики, засипати ваніллю, потім додати вишню, перемішати;
  7. У формі, де буде проводитися випічка, розкласти начинку рівномірним по товщині шаром, після чого залити її тестом;
  8. Випікати в шафі або духовці не менше 30 хвилин (прогрів її повинен становити 180 градусів).

Подавати порційними шматочками з чаєм, какао або морозивом.

Випічка в мультиварці

Приготування сучасної випічки не завжди проводиться у звичній духовці. Господині все частіше віддають перевагу технічного прогресу – використовують для цієї мети мультиварку. Шарлотка з молоком і яблуками (кислими або солодкими на смак) зажадає наступних інгредієнтів:

  • молоко – 100 мл;
  • яблука середні або великі – 2-3 шт;
  • цукор і борошно пекарська – по 250 г кожного продукту;
  • яйця (великі) – 3 шт.

Час автоматичного приготування в мультиварці – 1 год (підготовка і режим «Випічка).

За темою:  Салат з тунцем і помідорами: рецепти з фото, калорійність

Калорійність – 168 ккал (100 г).

Процес приготування:

  1. Молоко підігріти;
  2. Збити цукор і яйця (повністю);
  3. Борошно додати в отриманий склад, потім акуратно влити молоко, добре перемішати тісто;
  4. Яблука почистити і порізати великими шматочками (можна коліщатком);
  5. Чашу мультиварки змастити маслом (щоб виключити утворення підгорілої скоринки, так як знизу будуть яблука);
  6. Викласти фрукти рівним шаром і залити їх тестом;
  7. Закрити кришку мультиварки, встановити програму «Випічка» або «Пиріг» (залежить від наявної моделі).

Після приготування викласти шарлотку з чаші в окрему ємність (блюдо або велику тарілку). Подавати порційно.

Рецепт бананової шарлотки

Шарлотка, приготовлена з бананами (не переспілими), буде дуже ароматною. Якщо є бажання, то можна додати в неї яблука. Основні інгредієнти:

  • борошно – 230 г (½замінити на манну крупу);
  • банани (стиглі, зіпсовані частини не використовувати) – 2 шт;
  • цукор – 180-220 г (за бажанням);
  • яйця – 3 шт.

Час приготування – 30 хвилин (можна додати за необхідності 3-5 хвилин).

Калорійність – 174 ккал (100 г).

Процес приготування:

  1. Борошно просіяти, якщо хочеться, щоб готова шарлотка стала пишною і повітряної;
  2. Збити яйця і цукор;
  3. Змішати ці компоненти для отримання тіста;
  4. Банани очистити від шкірки і порізати (на половинки вздовж і потім поперек);
  5. У форму покласти папір для випічки, змастити її маслом;
  6. Викласти банани;
  7. Залити зверху підготовленим тістом;
  8. Випікати в духовці 30 хвилин при нагріванні до 180 градусів.

При подачі перевернути і розрізати на шматочки.

Дотримуючись кілька простих порад, можна зробити смак шарлотки незвичайним. Прянощі – кориця кардамон або додадуть випічці неповторний смак. Жирність можна регулювати, використовуючи звичайне або топлене молоко. Для тих, хто має непереносимість коров’ячого молока, можна використовувати козяче у процесі приготування тіста. Замість цукру можна додати варення або сироп.