Салат до плову (з помідорів і цибулі, узбецький): рецепти з фото

Який салат ідеально підійде до традиційного плову

Хочеться чогось традиційного і яскравого? Справжній салат для плову подається за трьома правилами. Їм завжди слідують узбеки – королі плову.

Салат до плову (з помідорів і цибулі, узбецький): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth

Який салат подати до плову: традиції

Перше правило і, мабуть, найголовніше: всі продукти повинні бути дуже тонко порізані. Ось прямо до прозорості, кожен слайс. Друге правило – гострота. Вона незмінно присутня. Цибулю і перець доповнюють один одного, створюючи характерний пекучий смак.

А третє правило досить спірне. Воно полягає в тому, що у страву не входить жодна заправка. Вважається, що соковитий цибулю і сік помідорів і так достатньо «мокрі». А будь-яке доповнення лише переб’є гостроту і порушить традицію. Як би там не було, багатьом дуже подобається використовувати оцет або рослинне масло.

Дані рецепти створені не для втамування голоду. Для цього є ситний плов. Овочі прекрасно відтіняють жирність головного блюда, а заодно поповнюють організм вітамінами, яких немає в рисі і м’ясі. Тому на узбецьких столах такі салати їсти цілий рік.

Простий рецепт

  • 1 цибулина;
  • 10 мл оцту;
  • 25 мл олії;
  • 2 помідори;
  • 4 г солі;
  • 1 огірок;
  • 2 г чорного перцю.

Час – 10 хв.

Калорійність – 69 ккал/100 р.

Алгоритм готування салату до плову з помідорів, огірків і цибулі:

  1. Зняти лушпиння з цибулі і нарізати її тонкими півкільцями; Салат до плову (з помідорів і цибулі, узбецький): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 1

  2. Влити в салатницю оцет і покласти в нього лук; Салат до плову (з помідорів і цибулі, узбецький): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 2

  3. Помідори вимити і вирізати плодоніжку, нарізати їх акуратними скибочками; Салат до плову (з помідорів і цибулі, узбецький): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 3

  4. Огірок теж помити, спробувати на гіркоту. У разі, якщо вона відчувається, потрібно зрізати шкірку. Далі плід нарізати півкільцями; Салат до плову (з помідорів і цибулі, узбецький): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 4

  5. Додати огірки і томати до коренеплоду, полити зверху маслом і перемішати. Поперчити. Солити потрібно перед самою подачею, щоб помідори не потекли. Доповнити зеленню за смаком. Салат до плову (з помідорів і цибулі, узбецький): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 5

За темою:  Вівсяне печиво з медом: прості домашні рецепти з фото

Узбецький салат до плову «Ачік-Чучук»

  • 1 перець чілі;
  • 5 томатів;
  • 25 г кінзи;
  • 1 цибуля;
  • 7 г солі.

Час – 15 хв.

Калорійність – 23 ккал/100 р.

Процес приготування:

  1. Очищений лук необхідно порізати кільцями і залити їх водою хвилин на п’ять. Вода потрібна крижана;
  2. У перцю обов’язково прибрати все насіння, зрізати плодоніжку. М’якоть потрібно нарізати дуже дрібно;
  3. Вимитий пучок кінзи дрібно порубати;
  4. Злити воду з лука, перекласти його в салатник, додати до нього кінзу і перець;
  5. Помідори різати в салат тонкими часточками. Бажано робити це навісу, ніж повинен бути гострим. Зрізати плодоніжку заздалегідь;
  6. Перемішати всі інгредієнти з сіллю і подавати без заправки.

Салат для плову «Ачучук»

    Салат до плову (з помідорів і цибулі, узбецький): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 6

  • 3 р фіолетового базиліка;
  • 15 г цибулі;
  • 4 г перцю чилі;
  • 140 г помідор.

Час – 7 хв.

Калорійність – 23 ккал/100 р.

Інструкція по приготуванню:

  1. Звільнений від лушпиння коренеплід потрібно дуже тонко порізати пір’ям;
  2. Помитий базилік теж порізати тонкими смужками;
  3. Змішати обидва інгредієнта в мисочці;
  4. Помідори, обов’язково повністю стиглі, потрібно помити, а далі навісу нарізати тонкими кружечками;
  5. Перемішати цибулю і базилік з помідорами;
  6. Стручок перцю потрібно нарізати кружечками по діагоналі. У підсумку вийдуть дуже довгі овальні шматочки;
  7. Ці шматочки перцю потрібно викласти зверху на інші інгредієнти. Подавати негайно.

Свіжий салат під винним оцтом

  • 25 мл оцту винного;
  • 1 огірок;
  • 3 г пластівців чилі;
  • 3 помідори;
  • 1 біла цибулина;
  • 0,5 шт солодкого перцю;
  • 3 пера цибулі.

Час – 20 хв.

Калорійність – 21 ккал/100 р.

Приготування:

  1. Цибулю необхідно порізати дуже тонко, краще півкільцями;
  2. Додати до нього пластівці чилі і перемішати. Якщо є свіжий чилі, його теж можна використовувати, дуже дрібно порубавши;
  3. Так само тонко, як і цибуля, потрібно нарізати помиті помідори. Обов’язково вирізати плодоніжку! Томати черрі не використовувати;
  4. З огірків зняти шкірку і нарізати його кружечками, теж тонко;
  5. Солодкий перець, звільнений від плодоніжки з насінням, потрібно нарізати пір’ям;
  6. Зелену цибулю помити і дрібно порубати;
  7. Всі інгредієнти змішати з цибулею і чилі, потім влити винний оцет і зовсім небагато посолити.
За темою:  Піца з сосисками по краях: домашні рецепти з фото, начинки

Рецепт салату з кабачків і яблучним оцтом

  • 1 кабачок;
  • 15 мл яблучного оцту;
  • 7 помідор;
  • 2 болгарських перцю;
  • 1 червона цибулина;
  • 20 г крес-салату;
  • 20 г кропу;
  • 10 г базиліка;
  • 10 мл олії.

Час – 25 хв.

Калорійність – 27 ккал/100 р.

Процес приготування:

  1. Кабачок помити, потім зчистити з нього шкірку і нарізати кільцями. Потім кільця порізати на чотири частини. Всі шматочки повинні бути тонкими, ніби це не кабачок, а огірок;
  2. Базилік дрібно порубати разом з кропом, а крес-салат потрібно просто трохи порвати і пом’яти руками;
  3. Червоний цибулю очистити, далі нарізати пір’ям як можна тонше. Якщо він гірчить, то просто слід обдати його окропом;
  4. Томати навісу нарізати кружечками або напів-кружечками, вибирати соковиті і солодкі сорти;
  5. Болгарські перці потрібно почистити, потім порізати тонкими кільцями;
  6. Всі продукти між собою перемішати;
  7. Масло змішати з яблучним оцтом, додати пару грам солі, заправити сумішшю ароматне блюдо.

Тепер ви знаєте, який салат підійде до плову, так що сміливо приступайте до приготування будь-якого з описаних в статті. Насправді, інгредієнти в салатах багато в чому залежать від пори року. Приміром, взимку узбеки замінюють помідори гранатом. А навесні воліють додавати редьку. У будь-якому випадку вони завжди зберігають пекучий характер страви. А всі продукти ріжуться швидко, великим і дуже гострим ножем, навісу. Така ексцентрична подача виражає характер цілої нації – і його можна відчути навіть вдома, вибравши один з наших салатів до плову.