Молоко з медом при застуді, гаряче з часником і з цибулею

Молоко з медом при застуді з давніх часів вважають ефективним і безпечним засобом у боротьбі з неприємними простудними симптомами. Існує велика кількість рецептів і способів приготування цього напою.

Переваги молока з медом

Продукти бджільництва містять в собі велику кількість корисних речовин, вітамінів і мікроелементів. Саме тому мед має протизапальну, протимікробну, імуномодулюючу, сосудоукрепляющим, потогінну і багатьма іншими властивостями.

Корисність молока полягає в утриманні в ньому білків, кальцію, вітамінів і мікроелементів. Воно здатне заповнювати електролітний баланс організму. Так як організму під час хвороби необхідні поживні елементи, а отримати при зниженому апетиті їх нізвідки, то молоко є незамінним засобом.

Виділяють властивості цього чудо-напою:

  1. Прискорює обмін речовин і допомагає заснути. Це відбувається завдяки наявності в молоці магнію. Організм легше справляється з хвороботворними бактеріями.
  2. Знижує навантаження на серцево-судинну систему завдяки такого мікроелемента, як калій.
  3. Нормалізує електролітний баланс. Заповнюється втрата натрію.
  4. Підвищення імунітету завдяки селену.
  5. Антибактеріальну та протимікробну дію обумовлено наявність йоду. Він знищує патогенні мікроорганізми.
  6. Підвищенню імунітету, швидкому відновленню сил і детоксикації організму сприяють вітаміни групи В і А.
  7. Бактерицидний ефект здійснюється завдяки ферментам.

Як правильно вживати молоко

Необхідно знати, що гаряче молоко приймати не можна. Воно повинно бути теплим, не більше 60 градусів. Кип’ятити його не рекомендується, з-за цього вона багато втрачає свої корисні властивості. Його необхідно злегка підігріти і додати ложку меду.

За темою:  Припікання папілом, бородавок і кондилом йодом

Коли можна і не можна приймати напій:

  • гарячий напій не радять приймати при підвищеній температурі тіла — він може погіршити стан;
  • при дряпанні і болю в горлі його краще вживати в теплому вигляді і маленькими ковтками.

Кілька рецептів

Найбільш ефективними визнані наступні рецепти:

  1. Молоко і мед. Як описувалося раніше, підігріте молоко ретельно перемішують із чайною ложкою меду до повного його розчинення. Напій краще вживати на ніч, особливо якщо до застуді приєднався кашель. Він пом’якшує горло, посилює відхаркувальний ефект і пригнічує кашлевие центри завдяки седативній дії.
  2. Молоко з часником. Часник подрібнюється і перемішується з ложкою меду. Отриману суміш додаємо до подогретому склянці молока і змішуємо. Часнику необхідно взяти 4-5 середніх зубчиків. Приймається суміш по одній столовій ложці кілька разів в день. Часник посилює імуномодулюючу і бактерицидну властивість напою.
  3. Молоко з цибулею. Корисні речовини, що містяться в цибулі здатні зміцнити організм і збагатити його вітамінами. На літр молока необхідно взяти 4-5 цибулин. Вони подрібнюються і засипаються в кипляче молоко. Через 15 хвилин в отриману масу додається ложка меду. Інгредієнти ретельно перемішуються і знімають з вогню. Охолоджену суміш приймають по столовій ложці щогодини.

Щоб лікування виявилося ефективним необхідно вибирати якісний мед. Добре, якщо у вас є знайомий пасічник, який зможе вас постачати натуральним продуктом.

Застосовуючи молоко з медом при застуді, необхідно пам’ятати, що продукти бджільництва — це сильний алерген. Робити це потрібно з обережністю, особливо у дітей. Немовлятам до року не рекомендують давати мед.

За темою:  Лікування ГРВІ при грудному вигодовуванні, лактації, ГРВІ у годуючої матері