Щадна дієта для схуднення, ефективні меню, відгуки

Більшість дієт для схуднення засноване на досить суворі обмеження. Їх дотримання пов’язане з відчуттям голоду, на тлі якого розвивається так звана «дієтична депресія». Поряд зі стрімким скиданням ваги організму наноситься потужний удар, зумовлений дефіцитом корисних речовин. В результаті внутрішні органи перестають повноцінно виконувати свої функції, що призводить до розвитку ряду захворювань. Щадні програми діють не так радикально. Вони спрямовані на поступове зниження ваги без негативного впливу на здоров’я.

Переваги

Щадна дієта – це збагачений мінералами і вітамінами раціон для відносно швидкого схуднення. З його допомогою вдається вивести з організму шлаки і токсини, що накопичувалися довгі роки. Вперше термін «щадна дієта» був введений у лексикон радянським терапевтом М. І. Певзнером, якого прийнято вважати засновником дієтології, як науки.

Щадні системи харчування для схуднення унікальні тим, що допомагають тілу позбутися від зайвих кілограмів, не примушуючи організм впадати в крайнощі і голодувати.

У «м’якого» раціону достатньо переваг:

  1. Очищає організм від шкідливих накопичень.
  2. Складається з простих і доступних страв.
  3. Не передбачає жорстких заборон.
  4. Не надає навантаження на травну систему.
  5. Забезпечує людину енергією.
  6. Допомагає закріпити вагу в довгостроковій перспективі.

Головний плюс щадною програми харчування – шанс без особливої праці перейти до правильним харчовим звичкам.

Добова енергетична цінність такого раціону – близько 2250 ккал. На вуглеводи відводиться приблизно 250 грамів, на жири – 90 г, білки – 85 грамів на добу.

Протипоказання

  1. Вагітність і період годування груддю.
  2. Алергія на присутні в меню продукти.
  3. Хронічні хвороби в стадії загострення.

Правила

  1. Дробове харчування. Їжа приймається потроху, 5-6 разів за добу.
  2. Питний режим. Вода в кількості 1-1,5 л вживається в перервах між прийомами їжі. Пити під час їжі не можна!
  3. Корисні страви. Продукти готуються правильними способами: тушкування, відварювання, запікання, на пару.
  4. Їжа повинна бути кімнатної температури.
  5. Відмову від спецій. Трохи солі допускається. Для поліпшення смакових якостей страв використовуються сік лимона, петрушка і кріп.
  6. Останній прийом їжі за 3 години до сну.

При складанні меню дієти важливо слідувати певним правилам:

  • Включати в раціон білок, що підтримує на належному рівні обмінні процеси і прискорює спалювання жирів.
  • Вживати їжу, багату залізом.
  • Не відмовлятися від складних вуглеводів.
  • Регулярно приймати рослинні олії, очищають від шлаків (лляне, виноградних кісточок, оливи, кунжутне).

Заборонені наступні продукти:

  • напівфабрикати і ковбаси;
  • копченості та консерви;
  • здобна випічка і свіжий хліб;
  • жирні молочні та кисломолочні продукти;
  • грубі каші (ячна, перлова, пшоняна);
  • вермішель;
  • шпинат і щавель;
  • редиска і редька;
  • шоколад і морозиво;
  • мариновані овочі;
  • занадто кислі фрукти;
  • ягоди з жорсткими зернами;
  • газовані напої та алкоголь.

До вживання рекомендовані:

  • сухе печиво, цільнозерновий і житній хліб;
  • нежирна яловичина, курятина, індичка, кролик;
  • яловича печінка, язик;
  • яйця;
  • нежирна риба;
  • знежирені молочні та кисломолочні продукти;
  • твердий негострий сир;
  • зелений і трав’яний чай.

Рекомендації для початківців

Щадна система харчування для схуднення особливо рекомендована тим, хто наважився на харчові обмеження вперше. Це хороший старт для подальшого зниження ваги шляхом використання більш жорстких програм.

Перш ніж починати дієту, слід пройти підготовчий етап, який полягає у відновленні водного балансу. У день слід випивати не менше двох літрів води. Перший стакан – вранці натщесерце, решту – за півгодини до прийому їжі.

Щоб перший досвід виявився вдалим, рекомендується дотримуватись правил здорового схуднення:

  1. Раціон повинен бути збагачений необхідними для нормальної роботи організму компонентами: мікроелементами, білками, вуглеводами, жирами і вітамінами.
  2. Дуже важливо контролювати калорійність їжі: надходження калорій не повинне перевищувати їх витрата.
  3. Страви повинні готуватися з найменшою втратою макро — і мікроелементів.

Новачкам не варто дотримуватись «м’яку» дієту більше тижня і повторювати курс менш, ніж через місяць.

З раціону повністю виключаються пакетовані соки і алкоголь, жирна і солона їжа, різні соуси і майонез. Солодощі рекомендується замінити ложкою свіжого меду або сухофруктами. Зрідка можна дозволити собі шматочок чорного шоколаду. Кондитерські вироби прекрасно замінюються сирними десертами. Для більшої користі в них можна додати курагу або моркву. Ковбасні вироби під суворою забороною.

Натуральна кава в самому початку знайомства з полегшеним раціоном дозволений, але виключно порожній – без молока, вершків і цукру.

Меню системи живлення для початківців може бути таким:

  • Сніданок: гречана каша на воді, тост із житнього хліба зі шматочком нежирного сиру, несолодкий зелений чай.
  • Перекус: свіже яблуко.
  • Обід: полегшений суп, шматочок вареного яловичого м’яса, огірковий салат із зеленню.
  • Полуденок: апельсин.
  • Вечеря: запіканка з нежирного зернистого сиру, трав’яний відвар.

Прийом вітамінно-мінерального комплексу допоможе підтримати організм, який зіткнувся з незвичним способом харчування.

Меню

«М’яка» програма для зниження ваги може мати різну тривалість – від 3-х днів до місяця. Найбільш комфортною вважається тижнева дієта. За цей час організм встигне адаптуватися до зміненого раціону, а тіло – втратити до 6-8 кг

На 3 дні

Швидка дієта делікатна для організму, але допомагає позбутися від 1-3-х кілограмів всього за 3 дні. В її раціоні продукти, що становлять основу здорового харчування.

Меню:

  • Перший сніданок: несолодкий зелений чай або чорна кава.
  • Другий сніданок: порція нежирного сиру.
  • Обід: відварене круто яйце, пісне м’ясо, скибочка сиру, помідорів.
  • Полудень: чай без цукру.
  • Вечеря: порція вареного м’яса курки, огірок, м’ятний чай без цукру.

На тиждень

1-й день

  • Сніданок: сухар або шматочок хліба з ложкою меду, пісна каша, трав’яний чай.
  • Ланч: шматочок хліба з маслом, яблуко, нежирний сир.
  • Обід: бульйон на нежирному м’ясі, шматочок відвареної курки, мікс з морської капусти і моркви, мінеральна вода без газу.
  • Полуденок: морквяний сік свіжовичавлений, злакове печиво.
  • Вечеря: кефір нежирний, печінка куряча відварна, салат з яблука і моркви.

2-й день

  • Сніданок: сухар, молоко знежирене, пісна каша.
  • Ланч: фруктово-овочевий фреш, сир.
  • Обід: тушковані овочі, суп молочний з рисом, шматочок хліба, чай м’ятний.
  • Полуденок: кефір або йогурт без добавок, сухарик.
  • Вечеря: порція запеченої риби з овочами, мінеральна негазована вода.

3-й день

  • Сніданок: чай з додаванням знежиреного молока, тост з маслом, бринза.
  • Ланч: сік фруктовий, злакове печиво.
  • Обід: овочевий бульйон, парова котлета, огірково-помідорна нарізка, трав’яний чай.
  • Полуденок: тост з маслом, помідор свіжий.
  • Вечеря: молоко, шматочок хліба з маслом.

4-й день

  • Сніданок: каша пісна, сухар, м’ятний чай.
  • Ланч: фрукти, стакан кефіру або йогурту без добавок.
  • Обід: бульйон рибний мікс з овочів, мінеральна вода без газу.
  • Полуденок: відварна куряча печінка, огірок свіжий.
  • Вечеря: молоко, злакове печиво.

5-й день

  • Сніданок: каша пісна з ложкою меду, йогурт.
  • Ланч: кілька варених круто яєць, помідор свіжий.
  • Обід: бульйон на нежирному м’ясі, овочеве пюре, чай трав’яний.
  • Полуденок: фрукти з сиром, мінеральна вода без газу.
  • Вечеря: м’ятний чай, шматочок хліба з маслом.
За темою:  Калорійність вінегрету без масла і без картоплі і з ними

6-й день

  • Сніданок: тост з маслом, чай трав’яний.
  • Ланч: кефір із зеленим яблуком.
  • Обід: пісний борщ, парова риба, свіжий огірок, вівсяна каша без солі, чай.
  • Полуденок: злакове печиво, кефір знежирений.
  • Вечеря: молоко, сухарик.

7-й день

  • Сніданок: каша пісна, фруктовий фреш.
  • Ланч: шматочок твердого сиру, салат зі свіжих овочів, сухарик.
  • Обід: бульйон грибний, кілька зварених круто яєць, морепродукти, м’ятний чай.
  • Полуденок: шматочок хліба з маслом, мінеральна негазована вода.
  • Вечеря: злакове печиво, яблуко і половина апельсина, кефір.

На 10 днів

Допустиме меню на один день:

  • Сніданок: несолодкі мюслі з молоком, чашка кави без вершків і цукру або чай.
  • Ланч: два мандарина або половина апельсина.
  • Обід: суп на овочевому бульйоні з додаванням селери, порція запеченого м’яса, мінеральна вода без газу.
  • Полуденок: порція знежиреного сиру з додаванням меду, чай.
  • Вечеря: мікс огірково-помідорний з додаванням кількох крапель рослинного масла, кефір.

При гострому відчутті голоду можна перекушувати капустяним салатом або зеленим яблуком, а перед сном пригоститися половиною склянки знежиреного кефіру з одним сухариком.

На 2 тижні

Чотирнадцятиденний раціон щадної дієти для схуднення відрізняється великою різноманітністю продуктів і більш вражаючими результатами. При строгому виконанні всіх правил можна стати легше на 9 і більше кілограмів.

Приблизний раціон одного дня першого тижня такий:

  • Сніданок: каша вівсяна з додаванням тертого зеленого яблука і ложки меду, чай трав’яний, шматочок хліба.
  • Ланч: чашка несолодкого йогурту, бутерброд з тонким шаром масла, шматочком твердого сиру і листям селери.
  • Обід: гречана каша, відварна грудка, тушковані овочі, мінеральна вода.
  • Полуденок: сухар, 2 свіжих помідора.
  • Вечеря: порція вареної риби, салат зі свіжих овочів, чай трав’яний.

Другий тиждень дієти може проходити з таким меню:

  • Сніданок: чашка несолодкого чаю, шматочок хліба зі скибочкою сиру, зелень.
  • Ланч: мікс з буряка і селери, стакан кефіру, одна злакове печиво або сухарик.
  • Обід: порція тушкованої риби, запечена в мундирі картоплю, мікс з селери і петрушки з додаванням олії оливи, бульйон м’ясний.
  • Полуденок: склянка фруктово-овочевого фрешу, злакове печиво, нежирний сир.
  • Вечеря: молоко, шматочок хліба з маслом, ложка меду, чай м’ятний.

На місяць

Дієта, тривалістю 30 днів – це спосіб життя, допомагає безболісно втратити у вазі і привести в порядок роботу внутрішніх органів. За 4 тижні реально схуднути на 10 кг Меню виглядає так:

  • 9:00 – склянка теплого молока з додаванням меду.
  • 11:00 – скибочка хліба з незначною кількістю олії, листя селери.
  • 13:00 – суп вегетаріанський, порція вареної яловичини, буряково-селеровий салат, сухарик.
  • 16:00 – тост, помідор.
  • 19:00 – шматочок хліба, селера, кефір.

Протягом місяця можна планувати раціон самостійно, додатково вводячи м’ясо птиці, рибу, яйця, фрукти, ряжанку і йогурт. Щодня показано випивати не менше 5-ти склянок води. При гострому відчутті голоду – селера і салати на його основі.

Щадний варіант методики Дюка

Система французького дієтолога Дюка вважається однією з найбільш дієвих для безпечної втрати ваги. Її полегшена версія, іменована «Сходи харчування», ідея для тих, кому не «по зубах» класична програма з усіма її обмеженнями і правилами. Раціон збалансований.

«Сходами» методика названа не дарма: тиждень на ній поділена на 7 сходинок, кожна з яких означає 1 день. З кожним днем діапазон дозволених до вживання продуктів розширюється. Дюка рекомендує дотримуватися системи до того моменту, коли оптимальна цифра маси тіла нарешті буде досягнута.

Обов’язкові умови:

  1. 1,5-2 літра води на добу.
  2. Вживання вівсяних висівок в кількості 1,5-2-х столових ложок.
  3. Піші прогулянки протягом 30 хвилин.

Харчування по днях:

  • 1-й – білковий. Дозволено їсти рибу, пісне м’ясо, знежирені молочні страви, яйця.
  • 2-й – білки+овочі. Під забороною крохмалисті і бобові.
  • 3-й – білки+овочі+фрукти. Заборонені виноград і банани.
  • 4-й – білки+овочі+фрукти+цільнозерновий хліб (пара шматочків на добу).
  • 5-й – до раціону додається кілька скибочок сиру.
  • 6-й – в раціон можуть увійти крохмалисті продукти: рис, макарони, картоплю в кількості 200 грамів.
  • 7-й – харчування може бути різноманітним, орієнтованим на власні уподобання. Припустимо вжити келих сухого червоного вина, з’їсти поживний обід з кількох страв.

Втрата ваги при простому харчуванні становить близько 1 кілограма за тиждень. Схуднення виглядає комфортним, тому методика підходить годуючим жінкам, підліткам і людям у віці.

Правильний вихід з дієти передбачає поступове виключення днів з найбільш обмеженим раціоном. Цей же момент виступає закріплює, що не дає втраченому вазі повернутися знову. Під час першого тижня, після закінчення заходу, слід виключити білково-овочевий день.

Режими для швидкого схуднення

Представлені нижче щадні дієти підійдуть навіть новачкам.

Дробовий

Найбільш м’яким для організму є схуднення, засноване на засадах дрібного харчування. Їжу потрібно приймати часто, але потроху. Це дозволить уникнути навіть натяку на почуття голоду. Дієта може тривати від 5 до 10 днів. У цей час важливо повністю виключити борошняне, солодке та алкоголь.

Приблизний раціон такий:

  • 8:00 – трав’яний відвар без цукру (у перші два дні можна додавати трохи свіжого меду).
  • 10:00 – морквяно-яблучний салат з лимонним соком.
  • 12:00 – зливу або персик.
  • 14:00 – порція вареної риби, скибочку житнього хліба.
  • 16:00 – шматочок нежирного сиру.
  • 18:00 – салат з вареної моркви і буряків з незначною кількістю лляної олії.
  • 20:00 – 8 штучок кураги.
  • 22:00 – склянка знежиреного молока або кефіру.

Протягом дня дозволяється пити звичайну воду. Кілька разів за добу можна вживати відвар шипшини (якщо немає проблем з нирками).

Гипоуглеводный

Успіх безуглеводного харчування для схуднення заснований на вживанні тільки жирів і білків. Слідувати програмі не складно, але організму все ж завдається шкода. Щадна варіант системи, який визначається як гипоуглеводный, передбачає не виняток вуглеводів дочиста, а зменшення обсягу їх надходження до мінімуму.

До використання допускаються:

  • кисломолочні продукти;
  • каші;
  • фрукти;
  • овочі;
  • куряче м’ясо без шкіри.

У числі особливо рекомендованих овочів – баклажани, капуста, огірки. З фруктів бажано вживати ківі, сливи, персики, яблука і цитрусові.

Харчуватися потрібно невеликими порціями. З раціону слід прибрати всі продукти, у складі яких заявлена борошно:

  • хліб;
  • булочки;
  • макарони;
  • печиво.

За день потрібно випивати щонайменше 1,5 літра води. До 12 годин дня дозволяється з’їсти часточку гіркого шоколаду.

Важливо! «Сидіти» на гипоуглеводной дієті більше семи днів не рекомендується, можна завдати шкоди печінці і нирках.

Зразкове меню одного дня:

  • Сніданок: знежирений сир з додаванням сметани і сухофруктів (курага, родзинки, чорнослив), чай або кава.
  • Ланч: шматочок гіркого шоколаду або десертна ложка свіжого меду.
  • Обід: овочевий суп, пісна каша, салат овочевий з додаванням рослинної олії.
  • Полуденок: мюслі з молоком, яблуко.
  • Вечеря: овочеве рагу, шматочок відвареної курки, чай.
За темою:  Як швидко навчитися сідати на шпагат самостійно

Вітамінно-білковий

Побудована на вживанні білкової їжі система живлення популярна у всьому світі. Її суть полягає у виключенні з меню жирів і вуглеводів. Дієта може виявитися непосильною ношею для непідготовленого до таких випробувань організму. У цьому випадку, є сенс дотримуватися її полегшеного варіанту – смачного й корисного вітамінно-білкової.

Щадна вітамінно-білкова дієта – ефективний спосіб позбутися від жирових відкладень і підвищити пружність тіла.

Протягом усього курсу в меню показано включати тільки ті продукти, що містять вітаміни і білок. Приблизне меню 1 дня виглядає наступним чином:

  • Сніданок: несолодкий кави або трав’яний відвар, апельсин.
  • Ланч: пара скибочок твердого сиру, фруктово-овочевий сік.
  • Обід: порція вареної курячої грудки, варене яйце, чай.
  • Полуденок: несолодкий чай з сухариком, яблуко.
  • Вечеря: овочевий салат з додаванням рослинної олії і перепелиного яйця, відварне м’ясо, ківі.
  • Перед сном: трав’яний чай.

На салатах

Салатні дієти вважаються одними з самих бюджетних і позитивно позначаються на стані всього організму. Це обумовлено високим вмістом у раціоні овочів і зелені, багатих вітамінами, клітковиною і мінеральними речовинами. Моно-дієти на салатах тривають три дні, в той час як дотримуватися більш м’яких можна набагато довше.

Крім салатів, в меню присутні білкові продукти. За тиждень вдається втратити до 5 кг ваги.

Меню на тиждень (стандартний обсяг порції салату – 200 грамів):

Понеділок – салат «Мітелка» (5 прийомів), 400 мл кефіру, стакан томатного соку.

Приготування салату: нашаткувати 300 г білокачанної капусти, натерти 300 г буряка, 200 г моркви, порубати 50 г зелені. Змішати, додати трохи рослинного масла і лимонного соку.

Вівторок – салат «Грецький» (5 прийомів), 300 г відвареної курки без жиру, 400 мл кефіру, 200 мл томатного соку.

Приготування: 350 г огірків і помідорів, 200 г бринзи подрібнити кубиками, 250 г болгарського перцю нарізати соломкою, 1 головку ялтинської цибулі нарізати півкільцями, петрушку посікти. Змішати компоненти, додати нарізані колечками маслини. Залити олією і поперчити.

Середа – салат «Жиросжигающие» (4 порції по 300 грамів), 2 варених яйця, 500 мл кефіру.

Приготування: 300 г пастернаку і кореневого селери подрібнити соломкою, по 200 г болгарського перцю і огірка нарізати часточками, по 50 р зеленого цибулі і петрушки посікти. Змішати, заправити знежиреним йогуртом.

Четвер – салат «Зелений» (4 прийоми), 1 варене яйце, 70 грамів морепродуктів, 400 мл томатного соку.

Приготування: 400 г салату-латуку порвати дрібно, по 200 г помідорів, огірків крупно нарізати, 200 г болгарського перцю нарізати соломкою, петрушку, зелену цибулю і кріп дрібно порубати. Змішати, скропити оливковою олією і лимонним соком.

П’ятниця – меню вівторка. Замість курки використовується риба.

Субота – меню понеділка.

Неділя – меню середовища + 200 грамів гречки.

«М’які» параметри моно-дієт

Гречана, кефірна і рисова дієти очолюють ТОП ефективних моно-раціонів для схуднення. Їх відрізняє жорсткість і короткостроковість (не більше 3-х днів). Щадні варіанти таких дієт переносяться легше: крім головного продукту в раціон дозволяється вводити додаткові страви та напої. «Сидіти» на них можна 7 днів, а при необхідності повторити через 1-1,5 місяця.

Гречана

Дієта на гречаної каші залишається однією з найбільш ефективних для скидання ваги. Вона рекомендована дієтологами як найбільш безпечного способу схуднення. Здавна гречку називають цілющим продуктом, насыщающим організм корисними речовинами і енергією.

Щадний варіант гречаної системи розрахований на тиждень. Головне правило – заборона на вживання жирного м’яса. Готувати кашу потрібно по-особливому – не варити, а запарювати. Для цього гречану крупу заливають окропом у пропорції 1:1,5, дають постояти 2-3 хвилини. Після воду зливають і знову заливають кашу окропом. Дають настоятися ніч і на ранок починають вживати.

Зразкове меню одного дня виглядає так:

  • Сніданок: порція каші гречаної, 120 грамів знежиреного сиру, склянка йогурту, скибочку твердого сиру, чай.
  • Обід: салат із зелених овочів, шматочок відвареної телятини, мінеральна вода.
  • Полуденок: порція знежиреного сиру, зелене яблуко.
  • Вечеря: гречка і овочі з додаванням соєвого соусу, трав’яний відвар.

Раціон дозволяє худнути, не відчуваючи гострого почуття голоду, насичує організм вітамінами і білком. Після чого досягнутий вага буде триматися.

Гречка і кефір

Більш простий варіант щадної дієти на гречці передбачає введення в раціон кефіру. Програма розрахована на тиждень. Перші чотири дні вважаються обмеженими за обсягом вживаної їжі.

1-4 дні

  • Сніданок: порція гречки, стакан знежиреного кефіру.
  • Ланч: склянка кисломолочного напою.
  • Обід: порція гречаної каші, йогурт нежирний.
  • Вечеря: порція каші, стакан кефіру.

5-6 дні

  • Сніданок: порція гречки, зелений чай без цукру, сухарик.
  • Ланч: яблуко або половина апельсина, знежирений йогурт.
  • Обід: порція каші гречаної, помідор, склянка кисломолочного напою.
  • Перекус: салат з овочів.
  • Вечеря: порція гречки, склянка кисломолочного напою.

Раціон сьомого дня складається тільки з каші(200 г) і кефіру 1% жирності (1 літр), які розподіляються на 4 прийоми. Крім того, за добу потрібно випити не менше 2-х літрів очищеної води, в яку іноді можна додавати ложку свіжого меду або скибочку лимона.

Кефірна

Корисний для здоров’я кисломолочний продукт активно використовується практично у всіх системах харчування для схуднення. Кефір нормалізує роботу нервової і серцево-судинної систем, допомагає налагодити функціональність кишечника, незамінний при хворобах дихальних шляхів.

Користь кефіру для схуднення очевидна:

  • низькокалорійний;
  • містить корисні бактерії;
  • багатий білком.

Можна кефір вважати головним продуктом при щадною розвантаженні? Безумовно. Триває така 7 днів. Харчуватися доведеться за такою схемою (всі продукти діляться на рівну кількість і вживаються за 4 рази):

  • Понеділок: 1,5 літра нежирного кефіру, п’ять відварені в мундирі картоплин.
  • Вівторок: 1,5 літра знежиреного кисломолочного напою, порція вареного курячого м’яса, помідор.
  • Середа: 1,5 літра знежиреного кисломолочного продукту, порція вареної телятини.
  • Четвер: 1,5 літра нежирного кисломолочного продукту, 150 г тушкованої риби, овочі.
  • П’ятниця: 1,5 літра кефіру, фрукти і овочі.
  • Субота: 2 літри кефіру, сухофрукти.
  • Неділя: розвантажувальний день на негазованій мінеральній воді.

Під час дотримання щадного розвантаження на кефірі бажано вживати вітамінно-мінеральний комплекс.

Рисова

Головний продукт азіатської кухні часто використовується у вітчизняних дієти для зниження ваги. Рис корисний для шлунково-кишкового тракту і дає відчуття ситості. Для досягнення ефекту схуднення рекомендується вибирати бурий рис. Він вважається найбільш корисним, оскільки швидко виводить шлаки і нормалізує роботу травної системи. Якщо знайти такий рис не виходить, можна вибрати білий довгозернистий.

На відміну від жорсткої рисової моно-дієти, що щадить дозволяє включати в меню інші продукти: молочні, овочі і фрукти, білок. Просте, на перший погляд, харчування не виглядає прісним, тому раціон переноситься легко. Протягом 7 днів рекомендовано таке меню:

За темою:  Вправи "Око відродження": 5 тибетських вправ
  • Сніданок: пісна рисова каша, компот із сухофруктів.
  • Перекус: фрукти на вибір.
  • Обід: рис, 100 грамів тушкованого м’яса, помідор або огірок.
  • Полуденок: каша рисова, склянка натурального йогурту з ягодами.
  • Вечеря: рис, овочі запечені, кисломолочний напій.

Важливо! Слід пам’ятати, що щадить рисова дієта рекомендується при частих запорах і інсулінової нестабільності.

Сама щадна дієта для схуднення живота

Багато методики харчування для схуднення живота і інших проблемних зон (стегон, ніг) передбачають відверто суворі обмеження. В основному, це моно-дієти, закликають день у день харчуватися конкретним продуктом. Доповнювати дієту слід спеціальними вправами. Жиросжигающие ефект проявляється швидко, як і проблеми в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Плавна корекція проблемних зон працює інакше – не б’є по нервах і не завдає шкоди здоров’ю. На результаті це жодним чином не позначається: жирові відкладення не тануть за день, зате йдуть напевно.

Перший крок на шляху до підтягнутого живота – очищення кишечника. У майбутньому воно прискорює схуднення. Сприяють очищенню продукти:

  • цільнозернові культури: пшоно, гречка, ячмінь, вівсянка;
  • овочі (особливо буряк і морква);
  • фрукти (особливо зелені яблука і ананас) і сухофрукти;
  • бобові (квасоля, горох).

Найкращі товариші в питанні очищення кишечника – природні пребіотики: цикорій, квашена капуста, кисломолочні продукти та чайний гриб.

Перераховані продукти повинні бути присутніми в меню протягом тижня, після чого можна переходити до самої дієті. Її меню будується на відомих принципах здорового схуднення і включає:

  • нежирне м’ясо і рибу в кількості 150 гр. у добу;
  • декілька яєць в будь-якому вигляді (крім смажених);
  • хлібобулочні вироби з борошна грубого помелу;
  • знежирену кисломолочну продукцію (твердий сир виключити);
  • фрукти і сирі овочі;
  • бобові та крупи.

На основі дозволених продуктів слід складати збалансоване і поживне меню, розбите на 5 прийомів їжі. Інші продукти використовуватися категорично заборонено! Питний режим заснований на вживання 1,5 літрів чистої води і компоту без цукру, розведеного з водою 1:1.

Зразкове меню декількох днів може виглядати так:

1-й

  • Сніданок: шматочок хліба, свіжий помідор, знежирений йогурт, яблуко.
  • Ланч: відварене яйце, свіжовичавлений сік.
  • Обід: порція вареного м’яса, овочевий бульйон, свіжий огірок, булочка з борошна грубого помелу.
  • Полуденок: тост з порцією відвареної квасолі.
  • Вечеря: запечені помідори, тост, гречка, чай з ложкою меду.

2-й

  • Сніданок: варене яйце, кілька шматочків хліба.
  • Ланч: яблуко.
  • Обід: рис, свіжий помідор, шматочок хліба, йогурт.
  • Полуденок: скибочка дині.
  • Вечеря: половина порції тушкованих овочів, шматочок запеченої риби, кефір.

Вихід з дієти

Практично кожна щадна дієта дозволяє схуднути без жорстких обмежень. Разом з тим, після зміненого режиму багато людей відчувають бажання «накинутися» на шкідливу їжу. Така помилка загрожує поверненням втрачених кілограмів і дискомфортом з боку травної системи.

Харчуватися після закінчення дієти потрібно правильно:

  • Заборонені продукти залишаються під забороною протягом 5-7 днів.
  • До вживання показана їжа, приготована корисними способами.
  • Основу раціону повинні становити овочі, крупи, білок.
  • Питний режим регулюється – не менше 1,5 літрів води в добу.
  • Відмова від алкоголю актуальне протягом 2-х тижнів.

Зберегти набутий результат допоможуть нескладні фізичні навантаження. З рекомендованих:

  • плавання (близько 1 години в кілька днів);
  • біг (приблизно 40 хвилин щодня);
  • ранкова гімнастика;
  • йога;
  • пілатес.

Рецепти

Легкі дієтичні рецепти допоможуть урізноманітнити меню щадною програми харчування.

Салат з селерою і яблуком

Компоненти:

  • капуста пекінська (1,8 кг);
  • селера (кілька стебел);
  • яблука зелені (150 г);
  • зернова гірчиця (десертна ложка);
  • соєвий соус (ст. ложка);
  • кунжут білий (щіпка);
  • масло оливи;
  • зелень;
  • сік лимона.

Приготування:

  1. Вимитий селеру нарізати невеликими шматочками.
  2. Капусту вимити, зняти верхні листки, розрізати навпіл (уздовж) і нашаткувати.
  3. З’єднати капусту і селеру.
  4. Очищені від шкірки і серцевини яблука нарізати соломкою, полити соком лимона, щоб уникнути потемніння. Відправити в салатницю.
  5. Нарізати зелень. Додати до селери, яблук і капусти.
  6. В окремій тарі приготувати заправку: змішати гірчицю, масло, соєвий соус. Полити салат.
  7. Перед подаванням страву посипати кунжутом.

Суп з кольоровою капустою

Компоненти (на 3 порції):

  • стебловий селера (50 г);
  • цукіні (100 г);
  • цибуля (половина головки);
  • морква (50 г);
  • цвітна капуста (200 г);
  • консервований горох (30 г);
  • кріп;
  • вода (1,5 літра);
  • масло оливи;
  • чорний перець і сіль (на кінчику ножа).

Приготування:

  1. Капусту розібрати на суцвіття, цукіні очистити від шкірки. Нарізати кубиками.
  2. Відправити овочі в киплячу воду (злегка підсолену). Варити не більше 7 хвилин.
  3. Поки овочі варяться, очистити моркву і цибулю, нарізати. Не крупно селеру подрібнити.
  4. Залишити суміш на рослинному маслі близько 3-х хвилин. Додати в суп.
  5. Варити 10 хвилин. Додати чорний перець та кріп.
  6. За 2 хвилини до готовності додати горошок.

Котлети з індички

Компоненти:

  • м’ясо (400 г);
  • шматочок цільнозернового хліба;
  • 1 велика цибулина;
  • кілька зубців часнику;
  • петрушка і кріп;
  • молоко (60 мл);
  • сіль, перець на кінчику ножа.

Приготування:

  1. Промити індиче філе.
  2. Підготувати цибулю і часник.
  3. М’ясо нарізати шматками середньої величини. Хліб замочити в молоці.
  4. Зелень вимити.
  5. Підготовлені компоненти відправити в блендер або подрібнити за допомогою м’ясорубки.
  6. У готовий фарш ввести хліб. Вимішати.
  7. Сформувати котлети. Обсмажити на сковороді.

Якщо в наявності сковорода з антипригарним покриттям, є сенс обійтися без масла. Також котлети можна приготувати в пароварці.

Куряче філе з овочами

Компоненти:

  • філе куряче (половинка);
  • брокколі і гарбуз (по 250 грамів);
  • перець болгарський (1 великий);
  • часник;
  • сіль, чорний перець.

Приготування:

  1. Куряче філе нарізати кубиками середнього розміру. Посипати сіллю, бажано морської і викласти на харчову фольгу. Відправити в розігріту до 180 градусів духову піч.
  2. Овочі вимити, нарізати дрібними кубиками.
  3. Через 10 хвилин від старту приготування курки додати овочі.
  4. Готувати страву 12 хвилин.
  5. Перед подачею полити блюдо подрібненим часником.

Сирний десерт

Компоненти:

  • нежирний сир (250 г);
  • пастоподібний сир (150 г);
  • желатин (30 мг);
  • вода (80 мл);
  • апельсин (1 шт.);
  • яблуко (1 шт.).

Приготування:

  1. Змішати два види сиру, добре розтерти виделкою.
  2. Залитий водою желатин настоювати 10 хвилин.
  3. З’єднати сир і желатин. Добре перемішати.
  4. Дрібно нарізати очищені фрукти, укласти на дно форми.
  5. Залити фрукти сирною сумішшю, відправити форму в холодильник.
  6. Через 6-8 годин дістати форму. Перевернути на блюдо.
  7. Десерт прикрасити гілочкою м’яти.