Тушковані баклажани з помідорами: рецепти, калорійність страв

Як приготувати тушковані баклажани з помідорами

Баклажани з помідорами відмінно поєднуються і добре, що це давно вже зрозуміли кулінарні майстри. Ці два овоча – як гриби і сметана. Тобто, можна сказати, що це ідеальне поєднання. Спробуйте хоча б разок, щоб визначити для себе, наскільки це все ж смачно.

Традиційний рецепт

  • 2 цибулі;
  • 5 г цукру;
  • 15 г каперсів;
  • 4 баклажана;
  • 30 мл олії;
  • 15 г маслин;
  • 15 мл винного оцту;
  • 2 шматочки часнику;
  • 1 гілка петрушки;
  • 5 помідор.

Час готування – 1 год 5 хв.

Калорійність порції – 42 ккал/100 р.

Як готувати тушковані баклажани з помідорами і часником:

  1. Баклажани сполоснути, обсушити їх небагато і нарізати на кубики;
  2. Скласти кубики в друшляк або сито, посолити, перемішати і дати постояти півгодини;
  3. Після цього кубики доведеться промити і знову промокнути сухими серветками;
  4. Луку зняти шкірку, вимити його і тонко нашаткувати;
  5. Помідори промити, зрізати шапочки і вийняти серцевини, залишивши тільки оболонку;
  6. Нарізати цю м’якоть кубиками однакового розміру;

  7. Каперси злити, промити і обсушити, а потім покришити кухонною сокиркою;
  8. Оливкам теж злити розсіл, нарізати їх кільцями;
  9. Петрушку подрібнити, ополоснувши під краном;
  10. Часник почистити і залишити його цілком, видаливши лише попки;
  11. Масло влити в сотейник, прогріти його гарненько;
  12. Всипати до нього цибулю, часник і тушкувати, помішуючи, не більше двох хвилин;

  13. Після цього часник вийняти і додати просушені овочі;

  14. Перемішати, доповнити їх томатами і спеціями;

  15. Помішуючи, готувати масу протягом двадцяти хвилин;
  16. Після цього додати оцет, петрушку, каперси, оливки і цукор;
  17. Закрити кришкою ще на сім хвилин;
  18. Після цього закуску можна сміливо подавати до столу.

За темою:  Язички з листкового тіста (з цукром, з начинкою): рецепти

Рагу з баклажанів з помідорами і перцем

  • 3 помідори;
  • 1 морква;
  • 1 баклажан;
  • 2 перцю;
  • 40 мл олії;
  • 1 цибуля.

Час приготування – 50 хв.

Калорійність однієї порції – 63 ккал/100 р.

Як приготувати:

  1. Баклажани промити і нарізати їх кубиками, видаливши хвостики;
  2. Зняти лушпиння цибулі, вимити його і покришити;
  3. Перець сполоснути, зачистити і нарізати соломкою;
  4. Помідори вимити і нарізати часточками;
  5. Моркву очистити, сполоснути і далі брусками його покришити за допомогою сокири;
  6. Влити олію і всипати в сковороду моркву;
  7. Через хвилин десять додати цибулю і тушкувати до м’якості;
  8. Далі всипати сині овочі і тушкувати до випаровування рідини;
  9. Потім додати перець і дати йому злегка підсмажитися;
  10. На черзі спеції і томати, перемішати;
  11. Довести до кипіння всі рагу і закрити кришкою;
  12. Тушкувати, поки не випарується більша частина рідини.

Рецепт баклажанів, тушковані з помідорами в сметані

  • 4 томата;
  • 220 мл сметани;
  • 3 баклажана;
  • 2 цибулі;
  • 25 мл олії.

Час приготування – 65 хв.

Калорійність однієї порції – 54 ккал/100 р.

Порядок дій:

  1. Баклажани промити, видалити овочів хвостики і покришити їх;
  2. Зсипати їх в миску, додати сіль і залишити на двадцять хвилин;
  3. Після цього пересипати всю масу на друшляк, щоб стекла вся рідина;
  4. Цибуля зняти шкірку, вимити його і нарізати півкільцями;
  5. Нагріти масло разом зі сковородою, всипати коренеплід;
  6. Гасити його, помішуючи, близько п’яти хвилин, поки не стане м’яким;
  7. Додати стекшие овочі, перемішати;
  8. Помідори вимити, нарізати довільною формою і додати в сковороду;
  9. Змішати і зайняти заливкою, виливши сметану в миску;
  10. Додати до неї половину склянки води, змішати;
  11. Влити заливку до рагу в сковороді, з’єднати і закрити кришкою;
  12. Тушкувати протягом чверті години, часто заважаючи ложкою;
  13. В кінці готування приправити за смаком, перемішати і залишити під кришкою ще на десять хвилин, знявши посуд з вогню.
За темою:  Бутерброди з червоною ікрою: рецепти з фото, калорійність

Листковий пиріг з капустою і яйцем — це смачно, спробуйте втілити в життя цей кулінарний шедевр!

Баклажани з грибами і томатами в мультиварці

  • 150 г моркви;
  • 3 баклажана;
  • 2 помідори;
  • 20 г солі;
  • 1 цибуля;
  • 3 г чорного перцю;
  • 400 г грибів;
  • 80 мл олії;
  • 30 г перцю.

Час на приготування – 50 хв.

Калорійність порції – 66 ккал/100 р.

Метод гасіння:

  1. Мультиварку включити, влити в чашу масло і прогріти його;
  2. Моркву почистити, сполоснути і натерти теркою;
  3. Цибулю почистити, помити, нарізати півкільцями;
  4. Викласти обидва коренеплоду в чашу, тушкувати близько п’яти хвилин, помішуючи;
  5. За цей час сполоснути і почистити баклажани;
  6. Нарізати їх кільцями або півкільцями в залежності від розміру;
  7. Викласти їх зверху на коренеплоди в чашу;
  8. Гриби зачистити гострим ножем порізати на дві/чотири частини, залежно знову ж таки від розміру;
  9. Викласти скибочки грибів зверху на овочі;
  10. Перець помити, зачистити всередині і нарізати смужками;
  11. Томати вимити, видалити зелені частини і нарізати плоди часточками;
  12. Приправити майбутнє рагу спеціями, перемішати все;
  13. Тушкувати протягом чверті години, закривши кришкою.

Корисні поради

Баклажани потрібно солити, щоб сіль вивела з них гіркоту, яка в майбутньому може зіпсувати все блюдо. Ще одна причина – сіль, яка частково залишається всередині овоча, не дає маслу так сильно просочувати собою кубики.

Гриби краще не мити проточною водою для цієї страви, ні для будь-яких інших. Справа в тому, що гриби наберуться води і в страві зовсім позбавленими смаку. Не варто забувати, що цей продукт і без того на 95% складається з води.

За темою:  Піца з кабачків (овочева, з куркою) - рецепти з фото

Овочі для приготування страви бажано нарізати однакового розміру, щоб всі вони рівномірно і однаково готувалися. Форма овочів може бути будь-яка, але розмір приблизно однаковий.

Якщо ви знаєте, що деякі з овочів готуються довше, а інші швидше, то ви можете попередньо їх підготувати. Наприклад, якщо ви вирішите додати в рагу картоплю, то, звичайно, вам доведеться його трохи відварити заздалегідь. Не втрачайте такі моменти, інакше є ризик зіпсувати страву.

Приготувавши таке легке рагу з баклажанів з помідорами, можна його подати навіть на вечерю або сніданок. Увечері можна запекти до нього свіжу чіабату, а до сніданку доповнити овочі омлетом або яєчнею. Буде смачно і корисно, так що не відмовляйтеся!