Тяхан з куркою і овочами: класичний рецепт, з креветками

Як приготувати тяхан з куркою і овочами

Тяхан являє собою блюдо японської кухні, яке нагадує всім відомий плов. За канонами кухні Країни висхідного сонця м’ясо вживається вкрай рідко. Основні інгредієнти, що вживаються в їжу — овочі і риба з мінімальною термічною обробкою. Внаслідок схожості з пловом, в різноманітних кафе та ресторанах його часто називають японським пловом з куркою.

Тяхан з куркою і овочами: класичний рецепт, з креветками » журнал здоров'я iHealth

Назва цієї страви має деякі уточнення, які вказують на присутність основного компонента. Наприклад, торі-тяхан готується з куркою, сифудо-тяхан включає в себе морепродукти, ебі-тяхан – тільки креветки, ясай – тяхан – овочі, кунжут, яйце.

Класичний покроковий рецепт страви

Тамаго торі тяхан є не тільки ситним та смачним, а й корисним стравою. Для її приготування необхідний наступний список інгредієнтів:

  • рис для суші: 200 грамів (ні в якому разі не можна його замінити длиннозернистым рисом або басматі. Якщо ви це зробите, то смак буде безповоротно зіпсований);
  • куряче філе: 300-400 грамів;
  • солодкий перець: 1 штука;
  • баклажани або цукіні (за бажанням);
  • яйце: 4 штуки;
  • морква: 2 штуки;
  • соус теріякі: 100-150 мл;
  • рафіновану олію: 100 мл

Для подачі знадобиться зелена цибуля і насіння кунжуту.

Час приготування: 1 год 40 хвилин.

Калорійність на 100 грамів: 174, 28 ккал.

Готувати Тамаго торі тяхан з куркою нескладно. Перше його відмінність від плову – для її приготування необхідний варений рис. Перед варінням він ретельно промивається. Поки вариться рис, нарізаємо овочі.

По-перше, нарізаємо моркву, перець і цибулю невеликими кубиками (менше сантиметра). Філе нарізаємо шматочками, приблизно по 3 сантиметри.

Тяхан з куркою і овочами: класичний рецепт, з креветками » журнал здоров'я iHealth 1

По-друге, нарізане філе обсмажуємо до золотистого кольору на рафінованій олії і відкладаємо вбік, виловивши з сковороди шумівкою.

Тяхан з куркою і овочами: класичний рецепт, з креветками » журнал здоров'я iHealth 2

За темою:  Соус для овочів (свіжих, гриль): рецепти покроково, поради

По-третє, на тому ж маслі обсмажуємо моркву і цибулю. Коли цибуля набуде золотистого кольору, викладаємо в сковороду подрібнений перець. Збиваємо яйця і кладемо їх до овочів, після чого ретельно перемішуємо отриману суміш.

Тяхан з куркою і овочами: класичний рецепт, з креветками » журнал здоров'я iHealth 3

По-четверте, викладаємо овочі м’ясо, додаємо соус теріякі і доводимо до кипіння. Після цього невеликими порціями кладемо в сковороду рис, добре перемішуємо. Рис під час смаження повинен ввібрати в себе всю рідину. Перед закінченням приготування необхідно блюдо спробувати на сіль. При необхідності під час готування рису додається соус теріякі.

Тяхан з куркою і овочами: класичний рецепт, з креветками » журнал здоров'я iHealth 4

Перед подачею блюда традиційно посипається нарізаним зеленим цибулею і кунжутним насінням, підсмаженими на сковороді.

Тяхан з куркою і овочами: класичний рецепт, з креветками » журнал здоров'я iHealth 5

Тяхан з куркою і овочами в мультиварці

Таке японське страву можна приготувати і в мультиварці. Для нього необхідні наступні інгредієнти:

  • варена куряча грудка: 2 штуки;
  • ріпчаста цибуля: 2 головки;
  • зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля): по 1 пучку;
  • яйце: 2 штуки;
  • митий нечищений часник: 2 головки;
  • рафінована олія для смаження;
  • кунжут для посипання перед подачею;
  • рис: 2 мультистакана (такі є в комплекті з мультиваркою);
  • вода: 4 мультистакана;
  • соєвий соус: 4 столових ложки.

Час приготування: 60 хвилин.

Калорійність на 100 грамів: 174, 29 ккал.

Як приготувати тяхан з куркою і овочами в мультиварці:

  1. Грудку варену і цибулю нарізаємо невеликими шматочками, моркву тремо на дрібній тертці (при бажанні можна подрібнити її в блендері);
  2. Обсмажуємо овочі (крім часнику), додавши невелику кількість рослинної олії, потім додаємо грудку і добре перемішуємо суміш;
  3. Рис ретельно промиваємо;
  4. Далі кладемо обсмажені овочі, часник і рис в каструлю. В цей час (або при обсмажування овочів) додаємо соус. Включаємо режим «Суші рис».

Після закінчення приготування страва має трохи постояти, не треба його витягувати відразу. Рис повинен увібрати в себе всю вологу. Коли все буде готово, акуратно, не порушуючи структуру рису, необхідно перекласти його в іншу ємність. Перед подачею на стіл блюдо посипається зеленню.

За темою:  Шашлик по-грузинськи (з свинини, баранини) і соуси: рецепти

Страва з куркою і креветками

Тяхан з куркою і овочами: класичний рецепт, з креветками » журнал здоров'я iHealth 6

Таке блюдо можна приготувати і по-іншому. Для нього знадобиться:

  • курка: 1 шт;
  • рис: 200 грамів;
  • стебло селери: 100 грамів;
  • креветки: 400 грамів;
  • вершкове масло: 100 грамів;
  • солодкий перець: 2 штуки;
  • ріпчаста цибуля: 1 шт;
  • петрушка: 20 грамів;
  • рослинне масло: 100 мл

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність на 100 грам: 135, 88 ккал

Розглянемо докладно рецепт приготування тяхана з куркою і креветками. Для приготування страви рекомендується вибрати казан або глибоку сковороду. Рис необхідно відварити заздалегідь. Після варіння він прожарюється на вершковому маслі і відкладається в сторону.

Курку промити і розрізати на 8 частин. Креветки (заздалегідь очищені) промиваються під водою і просушуються. Овочі нарізати кубиками невеликого розміру.

Після підготовки овочів приступаємо до приготування страви. У сковороду наливаємо олію і обсмажуємо овочі. Додаємо до них курку. Вона обсмажується до золотистого кольору. Потім у ту ж ємність кладемо креветки, додаємо спеції, солимо і наливаємо півсклянки води. Тушкуємо суміш не менше 10 хвилин. На іншій сковороді смажиться яєчня.

До курки з креветками додаємо м’ясо, рис. Все ретельно перемішуємо. Перед подачею до столу страву рекомендується прикрасити яєчнею і зеленню. Приємного апетиту!

Що відноситься до субпродуктів і як їх правильно готувати — наші поради та рекомендації.

Секрети приготування

Якщо ви захоплюєтеся культурою Японії, то приготувати тяхан з куркою потрібно обов’язково. З ним у вашу квартиру проникне незвичайний аромат Країни висхідного сонця. Але, щоб приготувати все вірно, важливо дотримувати наступні правила:

  1. Перед приготуванням рис ретельно перебирається і промивається. Краще всього використовувати жасминовий або японський рис круглозерний;
  2. При смаженні овочів краще використовувати рослинне масло. Ні в якому разі не беріть оливкова;
  3. Щоб овочі під час смаження приготувалися одночасно, слід нарізати їх рівними шматочками, і кілька разів ретельно перемішувати;
  4. Перед подаванням страву обов’язково обсипається зеленню і кунжутом. При бажанні можна подати васабі.
За темою:  Курячі відбивні з сиром на сковороді і в духовці: рецепти

Японська кухня рясніє різноманітними рецептами, основним інгредієнтом яких є рис. Тяхан — одне з найбільш поширених з них. Блюдо проникло і в російську кухню, де трохи змінилося. При бажанні можна приготувати і традиційний рецепт. Незважаючи на гадану складність приготування, зробити його просто, а витрачений час буде повністю виправдано.