Шурпа з курки в казані, в мультиварці: рецепти з фото

Як приготувати шурпу з курки в домашніх умовах

Шурпа – це національне блюдо східної кулінарії. Що ж воно собою являє? Це густий наваристий суп, який, як правило, готується з великих шматків молодої баранини і великої кількості свіжої зелені. Блюдо неймовірно смачне і ароматне, але в той же час дуже калорійне.

Це може стати причиною відмови поласувати настільки знаменитим супом. Саме тому ми пропонуємо вашій увазі рецепти приготування цього чудового першого страви в дієтичному варіанті приготування, а саме – з м’ясом курки. Не відмовляйте собі в задоволенні!

Шурпа, приготовлена з куркою, виходить менш калорійною, але не менш смачною, адже крім заміни м’яса баранчика на м’ясо курки – рецепт залишається традиційним.

Домашній рецепт покроково

Інгредієнти для приготування:

  • куряча тушка – 1 шт.;
  • картопляні бульби – 4 шт.;
  • коренеплід моркви – 2 шт.;
  • помідор свіжий – 2 шт.;
  • червоний цибуля – 1 шт.;
  • солодка паприка – 1 шт.;
  • петрушка свіжа – ½ пучка;
  • борошно – 20 г;
  • перець «Баранячий ріг» — 1 шт.;
  • сіль поварена;
  • оцет винний – 50 мл

Тривалість приготування: 1,5 ч.

Харчова цінність на 100 г: 37 кКал.

Приготування шурпи з курки в домашніх умовах:

  1. Курячу тушку умийтесь, покладіть у велику емальовану каструлю, залийте водою і поставте на вогонь. Відразу після закипання зніміть з поверхні води утворюється пінку, додайте сіль, накрийте каструлю кришкою і варіть протягом 1 години;

  2. Готову курку вийміть з бульйону і звільніть від кісток. Запам’ятайте, м’ясні шматки розбирати на волокна не варто – вони повинні залишатися великими;
  3. Очищену моркву розрізати уздовж на 6-8 частин (брусків). Цибулину наріжте великими півкільцями. Картоплю нарізати на четвертинки;
  4. Картоплю і м’ясо курки закладіть в киплячий бульйон. А моркву і цибулю, тим часом, обсмажте на сковороді, з додаванням винного оцту і невеликої кількості олії. Обсмажені овочі відправте слідом за картоплею і варіть протягом 13-17 хвилин;

  5. Свіжий помідор обдайте окропом, після чого звільніть від шкірки і подрібніть блендером. Солодку паприку і «Баранячий ріг» наріжте смужками, з’єднайте з подрібненим томатом і введіть в киплячий суп і прокип’ятіть ще кілька хвилин;
  6. Тим часом, на сухій сковороді обсмажте борошно до появи коричневого відтінку. Введіть підрум’янену борошно в суп, розмішати до повного розчинення;

  7. Пучок петрушки нарубаєте, висипте у вже готову шурпу і знімайте каструлю з вогню;
  8. Шурпа, приготовлена з куркою – готова! Подається цей ароматний і ситний суп неодмінно у гарячому вигляді, відразу ж після закінчення приготування.

За темою:  Салати на Великдень: легкі рецепти з фото покроково, поради

Рецепт супу шурпа з курки з рисом

Інгредієнти:

  • курка домашня – 1 шт.;
  • рис круглозернистий – 100 г;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля червоний болгарський – 3 шт.;
  • суміш прянощів «Хмелі-сунелі»;
  • сіль кам’яна;
  • свіже сало – 50 г;
  • лист лавра – 1 шт.;
  • картопля – 2 шт.

Тривалість готування: 90 хв.

Енергетична цінність на 100 г: 42 кКал.

Покрокове опис:

  1. З домашньої курки виходить відмінний наваристий бульйон. Тушку розбирати на частини перед варінням не варто – крадіть її в каструлю. Залийте птицю водою і поставте на плиту. Після закипання зніміть з бульйону пінку, відразу ж посоліть його і, накривши кришкою, варіть до готовності м’яса;
  2. Рисову крупу промийте і закладіть в бульйон разом з нарізаним на шматочки картоплею;
  3. Свіже сало наріжте маленькими шматочками, цибулю наріжте півкільцями. Обсмажте цибулю з салом до рум’яності, а потім, разом з нарізаним брусочками морквою, введіть в суп;
  4. Проваріть шурпу ще 20 хвилин, після чого здобріть її щедрою дрібкою прянощів «Хмелі-сунелі» та листом лавра.
  5. Суп шурпа з рису куркою подається до столу разом з часниковими грінками і стручком гіркого перцю.

Спосіб приготування супу в мультиварці

Складові:

  • курячі стегна – 1 кг;
  • бульби картоплі – 3 шт.;
  • болгарські перці – 2 шт.;
  • ріпчаста цибуля – 4 шт.;
  • морковина – 1 шт.;
  • помідори – 2-3 шт.;
  • букет свіжої зелені;
  • сіль харчова;
  • суміш ароматних перців.

Тривалість приготування: 50 хв.

Кількість кКал на 100 г: 37.

За темою:  Смажена курка на сковороді: прості рецепти з фото покроково

Як приготувати шурпу з курки в мультиварці:

  1. Курячі стегна закладіть на дно чаші мультиварки і залийте водою. Увімкніть агрегат на режим «Суп», встановивши таймер на 30 хвилин;
  2. Тим часом, займіться підготовкою овочів. Моркву і болгарський перець наріжте соломкою, цибулю великими четвертинками, а картопля і томати часточками. Завантажте овочі вже зварений бульйон, приправити його сіллю і сумішшю духмяних перців;
  3. Варити шурпу в мультиварці на режимі «Суп» до готовності овочів, потім відключіть котел від мережі, посипте готову страву нарубаним букетом свіжої зелені і, розлив його по порційних тарілках, подавайте до столу.

Шурпа з курки в казані на вогнищі

Інгредієнти для приготування:

  • курячі тушки – 2 шт.;
  • курдючне сало – 250 г;
  • бульби картоплі – 700 г;
  • солодкий перець паприки – 2 шт.;
  • морква свіжа – 400 г;
  • томати свіжі – 400 г;
  • часник – 1 головка;
  • цибуля – 3 головки;
  • букет зелені;
  • горілка – 100 мл;
  • лист лавра – 3 шт.;
  • вода питна – 5,5 л;
  • сіль;
  • прянощі «Хмелі-сунелі»;
  • чорний перець – 10 горошин.

Тривалість приготування: 3 ч.

Харчова цінність на 100 г: 46 кКал.

Приготування:

  1. Для приготування шурпи на багатті вам знадобиться великий казан. Складіть у нього курячі тушки, залийте водою, додайте цілісні головки цибулі і підвісьте над багаттям. Бульйон для шурпи буде чекати досить довго, не менше 2 годин;
  2. Всі необхідні для приготування шурпи овочі слід нарізати великими скибочками;
  3. Курдючне сало наріжте на невеликі шматочки і злегка выжарьте на сковороді. Додайте моркву, продовжуючи смажити ще 3-4 хвилини;
  4. Коли курячі тушки будуть повністю готові, додайте до них усі необхідні овочі, а так само піджарку з курдючного сала і моркви;
  5. Варіть суп-шурпу на вогні до готовності (не менше 20-25 хвилин). Потім введіть у готовий суп прянощі, зелень, часник і горілку. Потім наваристий суп-шурпу над багаттям ще 6-8 хвилин, потім посипте нарубаним букетом зелені і подавайте до столу;
  6. Шурпа, приготована в казані над вогнищем, виходить особливо пікантною, смачною і ароматною. Вона володіє приємним післясмаком, швидко насичує організм й тамує відчуття голоду. Приємного апетиту!
За темою:  Гороховий суп з копченою ковбасою - покрокові рецепти з фото

Корисні поради

Шурпа, приготовлена з курки, вийде особливо ароматної і смачної, якщо тушку птиці перед відварюванням швидко обсмажити на сухій сковороді до утворення апетитною скоринки.

Таке блюдо, як шурпа, подається до столу неодмінно в свіжому і гарячому вигляді. Підігрівати її не рекомендується, інакше вона втратить більшу частину своїх смакових і ароматичних властивостей.

Одним з найбільш важливих складових інгредієнтів (крім м’яса) для приготування даного східного супу є щедрий букет зелені. До його складу можуть входити: кінза, петрушка, естрагон, кріп, базилік і цибульні пір’я.

Готовий суп-шурпу можна доповнювати такими заправками, як сметана, гірчиця, майонез і навіть аджика. Кожен зможе вибрати той варіант, який йому найбільше до смаку.

При варінні шурпи дуже важливо зберігати стан стабільного кипіння, можна навіть сказати, томління. Не допускайте сильного бурління рідини.

Для приготування даного східного супу необхідно використовувати цільну тушку птиці або її м’ясисті частини. Суповий набір ні в якому разі не підходить. Так як шурпа без м’яса або з малим його кількістю – це вже не шурпа, а звичайний суп.

Так як цей суп повинен нудитися, а не кипіти, для його приготування рекомендується використовувати такий посуд, як казан, товстостінну каструлю або ж чавунну сковороду з високими бортиками.