Шурпа в мультиварці (з баранини, яловичини): рецепти з фото

Як смачно і просто приготувати шурпу в мультиварці

Можливо, що ви ніколи раніше не пробували такий суп. В оригіналі він готується на баранячому бульйоні, що робить його неймовірно насиченим, незвичайним і ситним. Спробуємо?

Узбецький рецепт покроково

  • 1 цибулина;
  • 450 р баранини на кістці;
  • 1800 мл води;
  • 5 картоплин;
  • 2 шматочки часнику;
  • 1 м’ясистий перець;
  • 1 морквина;
  • 3 томату.

Час – 2 години і 25 хвилин.

Калорії – 46.

Як готувати шурпу з баранини в мультиварці:

  1. Баранину ретельно вимити, потім видалити зайвий жир і просушити м’ясо сухими серветками;
  2. Помістити баранину в чашу мультиварки, влити воду і в режимі гасіння готувати протягом однієї години, під кришкою;

  3. Коли пройде час, бульйон зняти з вогню і дати йому охолонути разом з м’ясом. Адже якщо воно буде остигати в супі, то в підсумку вийде набагато соковитіше;
  4. Після цього баранину витягнути і злити бульйон через сито або марлю, щоб не був мутним;

  5. М’ясо зняти з кістки і відставити ненадовго;
  6. Картоплю почистити і нарізати скибочками;

  7. Перець сполоснути, зачистити його всередині і нарізати часточками;
  8. Цибуля позбавити від шкірки, помити його і дрібно покришити;
  9. Часник очистити, як і моркву. Обидва продукти нарізати кільцями;
  10. Помідори сполоснути, порізати на однакові шматочки;
  11. М’ясо подрібнити середніми шматочками;
  12. Картопля, цибуля, морква, перець, часник, баранину і помідори скласти в чашу мультиварки;

  13. Залити проціджений бульйон, посолити його і готувати одну годину в режимі гасіння або супу;
  14. Готовий суп розподілити по тарілках і за бажанням присмачити кінзою.

Як приготувати шурпу з нутом

  • 3 картоплі;
  • 80 г нуту;
  • 550 г баранини;
  • 5 гілочок кінзи;
  • 1 морквина;
  • 2 гілки чаберу;
  • 2 головки цибулі;
  • 2 томата;
  • 3 солодких перцю;
  • 5 г базиліка;
  • 5 г чорного перцю.

Час – 1 годину і 15 хвилин.

Калорії – 94.

Порядок дій:

  1. Нут промити проточною водою, залити його і залишити на всю ніч;
  2. М’ясо промити, за бажанням видалити зайвий жир;
  3. Скласти його в чашу мультиварки, всипати нут і влити води (близько 2,5 л);
  4. Посолити, закрити кришку і в режимі мультиповара готувати під тиском 30 хвилин при 100 градусах;
  5. За цей час можна зайнятися овочами і в першу чергу почистити і помити цибулю, нарізати його півкільцями;
  6. Далі почистити картоплю, моркву, потім вимити їх і крупно порізати;
  7. Перець розрізати, зачистити, нарізати великими шматками;
  8. Помідори вимити, нарізати на вісім частин;
  9. Коли час нуту і м’яса пройде, зняти з поверхні піну, додати картоплю, моркву, перець, помідори, цибуля і спеції;
  10. Закрити кришку і в тому ж режимі готувати суп ще десять хвилин;
  11. Потім включити мультиварку в режим підігріву ще на двадцять хвилин;
  12. Коли пройде час, шурпу можна подавати до столу.
За темою:  Печиво з родзинками (вівсяне, пісочне, сирне): рецепти

Рецепт шурпи з яловичини в мультиварці

  • 3 картоплини;
  • 750 г яловичини на кістці;
  • 7 г солі;
  • 3 л простої води;
  • 30 г пасти томатів;
  • 4 шматочки часнику;
  • 1 морква;
  • 2 цибулі;
  • 2 солодких перцю;
  • 2 помідори;
  • червоний перець;
  • петрушка;
  • чорний перець;
  • кріп;
  • лаврові листи;
  • спеції для шурпи.

Час – 2 години.

Калорії – 51.

Процес приготування:

  1. М’ясо промити, якщо є необхідність, видалити плівки/жир;
  2. Потім порізати яловичину порційними шматками, натерти сіллю і перцем, додати до нього спеції для шурпи, добре втерти їх;
  3. Викласти м’ясо в чашу мультиварки;
  4. Цибулю почистити, промити і нарізати півкільцями або кільцями;
  5. Помідори помити, порізати їх на шматочки однакового розміру;
  6. Перець зачистити від перетинок і насіння, нарізати великою соломкою;
  7. Цибуля розкласти зверху на м’ясо, а на нього, у свою чергу, перець і томати;
  8. Моркву почистити, сполоснути і нарізати брусками;
  9. Картоплі зрізати шкірку, нарізати її кубиками і промити від крохмалю;
  10. Скласти обидва коренеплоду в чашу до решти інгредієнтів;
  11. Часник почистити, зрізати йому сухі кінці;
  12. Залити вміст мультиварки водою, зверху покласти шматочки часнику і кинути листи лаврушки;
  13. Закрити чашу кришкою і в режимі гасіння готувати страву одну годину;
  14. За кілька хвилин до кінця приготування страву посолити, поперчити (двома видами перцю);
  15. Сполоснути петрушку і кріп, покришити їх і додати в шурпу;
  16. В кінці приготування включити режим підігріву ще на чверть години, потім подавати суп до столу.

Як зварити шурпу з курки

  • 3 картоплі;
  • 2 томата;
  • 550 г курки;
  • 2 болгарських перцю;
  • 1 морквина;
  • 2 цибулини;
  • зелень.

Час – 1 година.

Калорії – 94.

Принцип готування:

  1. М’ясо промити проточною водою, видалити зайвий жир і скласти курку в каструлю;
  2. Влити воду і варити м’ясо в режимі мультиповара тридцять хвилин;
  3. За цей час необхідно підготувати овочі, почавши з лука, який треба очистити, промити, а потім подрібнити довільною формою і розміром;
  4. Помідори помити, видалити зелені ділянки і нарізати плоди середнім кубиком;
  5. Картоплю і моркву очистити, промити і теж нарізати середнім розміром;
  6. Так само вчинити і з перцем, але його попередньо потрібно очистити всередині;
  7. За сигналом мультиварки в чашу скласти всі подрібнені продукти, додати спеції і продовжити готувати шурпу ще чверть години, не змінюючи режим;
  8. Коли пройде час, сполоснути і покришити зелень, присипати нею готову шурпу.
За темою:  Шашлик із сома (на мангалі, решітці): рецепти з фото

Рецепт приготування шурпи з свинини

  • 2 помідори;
  • 450 г свинини;
  • 2 л води;
  • 4 картоплі;
  • 15 мл олії;
  • 1 морква;
  • 1 болгарський перець;
  • 5 г солі;
  • 2 цибулі;
  • хмелі-сунелі;
  • зіра.

Час – 1 годину і 50 хвилин.

Калорії – 53.

Метод готування:

  1. Свинину промити, помістити на обробну дошку, щоб нарізати шматочками;
  2. Мультиварку включити в режим випічки на 40 хвилин, прогріти масло;
  3. Викласти м’ясо і обсмажувати його двадцять хвилин, періодично помішуючи;
  4. Цибуля очистити, вимити і нарізати його півкільцями;
  5. Моркву ретельно помити, порізати кільцями;
  6. Помідори і перець сполоснути, видалити плодоніжки і серединку перцю;
  7. Обидва продукти нарізати великими шматочками;
  8. Картоплю почистити, крупно нарізати і промити від крохмалю;
  9. Викласти в чашу до свинини моркву, цибулю, помідори і перець;
  10. Готувати ще двадцять хвилин, що залишилися;
  11. Коли час пройде, додати картоплю, зіру, хмелі-сунелі й інші спеції за смаком;
  12. Залити гарячою водою і готувати суп в режимі гасіння протягом однієї години.

Корисні поради

Для приготування цієї шурпи краще брати баранину, та пожирніше. Саме така йде за оригінальним рецептом. Це дуже жирний і насичений суп, який навіть не вариться, а тушкується.

Шурпа може подаватися двома різними способами. У першому випадку її подають як звичайний суп розлитий по тарілках. У другому ж випадку овочі і бульйон готують окремо. Потім м’ясо змішують з овочами, а бульйон пускають через марлю. Далі окремо подається густа частина (овочі та м’ясо) і окремо бульйон. Цікаво, правда?

Найкраще в якості зелені підійде кінза, традиційні петрушка і кріп, барбарис, листочки лавра. Також додають чорний перець, а в кінці приготування практикують додавання невеликого шматочка вершкового масла для більш насиченого смаку.

Обов’язково спробуйте приготувати таку страву для себе і своїх близьких, як тільки у вас з’явиться вільний час. Ситний Суп настільки, що його вистачить до кінця дня!