Шашлик із сома (на мангалі, решітці): рецепти з фото

Як смачно приготувати шашлик з сома

Річковий сом – це смачний і корисний продукт, який люблять практично всі гурмани, адже він володіє не тільки великою кількістю м’яса, але і багатий амінокислотами та іншими корисними речовинами. Його можна готувати по-різному, проте, неймовірно смачним виходить саме шашлик із сома. Купити цю рибку на ринку зовсім не складно, але все ж необхідно володіти деякими знаннями про те, як саме потрібно вибирати сома і як надалі обробляти.

Шашлик із сома (на мангалі, решітці): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth

Як вибрати сома на шашлик

Отже, перше, що потрібно розуміти — це те, як саме виглядає сом. Не всі знають, але даний вид абсолютно позбавлений луски, на це варто звертати увагу в першу чергу. Так само повинні бути присутніми наступні ознаки:

  1. Голова риби широка і володіє великими розмірами;
  2. Очі дуже маленькі;
  3. Рот риби плоский;
  4. У сома є кілька вусиків середньої довжини;
  5. Сом володіє незвичайною формою хвоста, сплюснутої з боків.

Перераховані вище ознаки завжди вкажуть на те, що на прилавку лежить саме сом, а не якась інша риба. Але також важливо вибрати якісний і свіжий продукт, і тут потрібно звертати увагу на наступне:

  • очі риби повинні бути темними, не повинно бути каламутності;
  • зябра сома повинні бути тільки рожевого відтінку;
  • черево тільки білого кольору, воно не повинно бути великим.

Вибираючи кращу рибину, необхідно злегка натиснути на неї пальцем і простежити, як швидко розгладиться слід від натиску. Якщо це відбувається миттєво, то рибу можна сміливо купувати.

Якщо вибір припав на мармурового сома, то слід купувати виключно живу рибу. Справа тут ось у чому: мармуровий сом здатний обходиться без води до 48 годин, завдяки особливостям будови зябер, тому якщо перед покупцем лежить нежива риба, то від покупки такої краще відмовитися (такий сом вважається несвіжим).

Якщо купується не цілісна риба, а саме філе, то потрібно знати, що такий продукт в охолодженому вигляді не може зберігатися більше двох діб.

Смачний шашлик із сома вийде ще і в тому разі, якщо підібрати рибу й за такими параметрами:

  • найсмачніший сом – це той, який досяг віку ікрометання;
  • вага риби не повинен бути менше 800 гр і більше 1200 кг;
  • довжина риби для смачного шашлику повинна бути в межах 400 мм – 500 мм.
За темою:  Баранина тушкована з овочами: в казані, духовці і мультиварці

Цю рибку також слід правильно чистити і чистити:

  1. Луски у сома немає, але при цьому є слиз на поверхні, від якої необхідно позбавлятися, інакше страва буде зіпсовано (слиз додасть страві неприємний запах твані).Робиться це просто: рибу обваляти в солі, розтерти губкою, потім зіскоблити її разом зі слизом;
  2. Покласти сома на спину, акуратно розсікти черево, намагаючись не зачіпати нутрощі;
  3. Черевце розкрити, витягнути нутрощі, не відриваючи від голови. Постаратися не пробити жовчний міхур;
  4. Надрізати зябра і повністю дістати нутрощі;
  5. Почистити стінки черевця від плівок;
  6. Плавці надрізати з двох сторін і акуратно витягнути їх (починати слід з хвоста);
  7. Повністю почищену випатрану рибу нарізати на стейки для подальшого приготування шашлику.

Дотримуючи всі вищевказані поради, можна отримати саме смачне і корисне блюдо з рибки, яке обов’язково сподобається навіть самим вибагливим гурманам.

Як приготувати маринад для шашлику з сома

Ні один шашлик не обходиться без гарного маринаду, в тому числі і шашлик з риби. Який маринад підійде для сома на шашлик? У випадку з сомом можна використовувати кілька видів маринаду, які додадуть страві вишуканого та насичений смак.

Спосіб №1 – маринад на основі лимона, для якого буде потрібно наступне:

Продукти Скільки потрібно
Цілісний лимон 2 шт
Зелень (петрушка, кріп і тд) 3 пучка
Цибулина 3 головки
Часник 4 часточки
Сіль, мелений перець За смаком

Маринад готується дуже швидко – не більше 10 хвилин відводиться на загальне приготування. Калорійність в 100 гр продукту – 35 ккал.

Як приготувати:

  1. Лимон порізати на часточки, як слід видавити з них сік в спеціально приготовлену посуд;
  2. Зелень необхідно дрібно нарізати, з’єднати з лимонним соком;
  3. Часточки часнику пропустити через прес, так само додати до лимонному соку;
  4. Цибулини порізати на тонкі кільця, додати їх до загальної маси;
  5. Готовий маринад посолити і поперчити;
  6. Рибні стейки рясно залити лимонним маринадом, залишити на 1 ч.

Спосіб №2 – Маринад на основі декількох соків, де потрібно наступне:

За темою:  Торт з соку і барні своїми руками: майстер-клас з фото
Необхідні продукти Потрібну кількість
Лимонний сік 100 гр
Гранатовий сік 200 гр
Виноградний сік 200 гр
Сметана 200 гр
Цибулина 4 шт
Часник 4 часточки
Кріп або кінза 1 пучок
Лист лавровий 2 шт
Сіль, перець За смаком

Маринад готується дуже швидко – не більше 10 хв, однак, сом повинен маринуватися в ньому не менше 1 ч. Калорійність страви – не більше 50 ккал на 100 гр.

Спосіб приготування:

  1. Всі три соку, злити в загальну миску, перемішати;
  2. Додати до них сметану, знову перемішати; Шашлик із сома (на мангалі, решітці): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 1

  3. Зелень дрібно нашаткувати, цибулю порізати середніми кільцями, вкласти в загальну миску; Шашлик із сома (на мангалі, решітці): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 2

  4. Поперчити, посолити маринад, додати подрібнений часник, додати лавровий лист;
  5. Вмочити в маринаді шматочки рибини, залишити на 1 ч. Шашлик із сома (на мангалі, решітці): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 3

Спосіб №3 – Томатний маринад, де потрібні такі продукти:

Що необхідно В якій кількості
Томатна паста 300 гр
Будь-яка приправа для рибних страв 2 ч. л.
Базилік Половина цілісного пучка
Лимонний сік 2 ст. л.
Цибулина фіолетова 3 шт
Гірчиця біла 1 ч. л.
Сіль, перець За смаком

Час приготування томатного маринаду – до 10 хв. Калорійність продукту на 100 гр складе близько 120 ккал (за рахунок томатної пасти і приправи).

Покроковий рецепт:

  1. Змішати в скляній глибокій посудині томатну пасту, гірчицю, сік лимона, рибну приправу, перець і сіль;
  2. Цибулю нарізати кільцями, базилік подрібнити, все вкласти в миску;
  3. Маринувати рибу в томатної суміші не менше 2 ч.

Шашлик із сома, приготований на мангалі

Шашлик із сома (на мангалі, решітці): рецепти з фото » журнал здоров'я iHealth 4

Щоб приготувати смачний шашлик на мангалі, необхідно взяти промаринованную рибу і акуратно насадити на шампури, при цьому дотримуючись таких правил: великі шматки йдуть на один шампур, маленькі – на інший, а тоненькі – на третій.

Вугілля повинні бути гарячими і рівномірно розподіленими всередині мангалу. Риба буде смажитися досить швидко і рівномірно, але краще всього, якщо шкірочка шматочків буде акуратно завертатися, в такому випадку риб’ячий жир почне вбиратися, надаючи м’яса соковитість і аромат.

За рибкою необхідно ретельно стежити. Періодично перегортаючи шампура. Важливо щоб. Рибне м’ясо не розвалювалася і продовжувало залишатися пружним навіть під дією тепла.

Час приготування такого сома – близько 50 хв, загальна калорійність страви в залежності від маринаду буде варіюватися від 150 ккал до 300 ккал на 100 гр.

За темою:  Як смажити рибу на сковороді в борошні: рецепти з фото покроково

Шашлик із сома на решітці

Рецепт шашлику з сома на решітці дуже простий. Готового промаринованного сома необхідно акуратно розкласти на решітці і запікати його не більше 40 хв, періодично перевертаючи шматочки. Вугілля повинні бути розігрітими до помірної температури, при цьому сом в кінці приготування повинен мати апетитний рум’яний колір. Калорійність страви також складе від 150 ккал на 100 гр.

Шашлик із сома, приготований в духовці

Щоб приготувати смачний шашлик з риби в домашніх умовах за допомогою звичайної духовки, необхідно буде взяти наступне:

  • мариновані стейки сома;
  • деко;
  • шпажки для шашлику.

Як приготувати шашлик з сома в духовці:

  1. Нанизати на шпажки шматочки сома;
  2. Вставити шпажки в духовку в спеціальні виїмки (такі є в будь духовці);
  3. На самий нижній рівень духовки вставити деко, щоб саме на нього потрапляв стікаючий сік.

Корисні поради

Приготування шашлика – не таке вже й клопітка справа, однак, і тут варто дотримуватися кількох порад:

  1. Краща зелень для річкової риби – саме базилік, так як він додасть шашлику з сома пікантний смак і аромат;
  2. Якщо риба і після обробки володіє специфічним запахом, необхідно видалити з неї шкірку;
  3. Якщо потрібно філе риби, то спочатку необхідно зняти шкірку, потім відокремити голову, і тільки після цього акуратно вставити ніж в м’якоть, акуратно пройтися лезом вздовж хребта риби.

При дотриманні всіх правил можна приготувати справді вишукане блюдо, яке складно буде відрізнити від делікатесу професійного кухаря.